Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Άνοιξε η πλατφόρμα e-Kouros για την εγγραφή των σωματείων στο μητρώο


Με τη δημοσίευση στο ΦεΚ (Β’ 2191, 10/04/2024) της σχετικής απόφασης του υπουργού αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ξεκίνησε και η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης εγγραφής αθλητικού σωματείου, με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, στο ηλεκτρονικό μητρώο, αλλά και η επικαιροποίηση των στοιχείων, για το 2024, των ήδη εγγεγραμμένων στο μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται στο νέο περιβάλλον του e-kouros, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://somateia.minsports.gov.gr και χαρακτηρίζεται από τις ακόλουθες 7 ριζικές αλλαγές/καινοτομίες, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αθλητισμού και παράλληλα μειώνουν σημαντικά τα γραφειοκρατικά βάρη:

  1. Μείωση των δικαιολογητικών που προσκομίζονται από τις Περιφέρειες.
  2. Αυξημένη ασφάλεια, μέσω της εισόδου των αθλητικών σωματείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μόνο με κωδικούς Taxisnet.
  3. Συνέργειες, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, του e-EΦΚΑ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για την ταχύτερη και αξιόπιστη συμπλήρωση πεδίων της νέας αίτησης.  
  4. Έμφαση στην ευκολία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης, με νέα δομή (ενότητες – υποενότητες)  και προσυμπλήρωση πεδίων από τα συστήματα του Υπουργείου.
  5. Άμεση εγγραφή, με την υποβολή της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (σε κάθε περίπτωση έως και την 31η Ιουλίου 2024), για τα σωματεία που έλαβαν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση μετά την 1η Ιουλίου 2023, αλλά και για όσα θα την αποκτήσουν έως και τις 15 Μαΐου 2024.
  6. Αναλυτική καταγραφή των στοιχείων των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου τα σωματεία καλλιεργούν τα αθλήματα.   
  7. Διαρκής δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για σωματεία που θα λάβουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση μετά τις 15 Μαΐου 2024.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως και τις 15 Ιουνίου και η αξιολόγησή τους θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.
Εφόσον από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης προκύψουν ελλείψεις, το σωματείο έχει δικαίωμα διόρθωσης έως τις 30 Οκτωβρίου 2024.

Το επόμενο διάστημα προωθούνται τρεις ακόμη μεγάλες παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν:

  1. Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της διαδικασίας χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης, που θα καταλήγει στην αυτόματη εγγραφή στο Μητρώο.
  2. Την ανάπτυξη της εφαρμογής MyKouros App (για κινητό), μέσω της οποίας κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του αθλητισμού.
  3. Τη ψηφιοποίηση των τηρούμενων από τα σωματεία βιβλίων και την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των ετήσιων προϋπολογισμών και απολογισμών.   

Ο υπουργός `θλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε: «Είχα δεσμευθεί ότι η νέα πλατφόρμα e–kouros, μεταξύ άλλων, θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εγγραφή και την επανεγγραφή, συνεπώς τη νομιμοποίηση, όλων των ερασιτεχνικών σωματείων της χώρας μας. Εργαστήκαμε μεθοδικά τόσους μήνες και υπερήφανα παραδίδουμε ένα νέο πλαίσιο, με σαφή μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των βαρών προς όφελος του αθλητικού μας οικοδομήματος. Δεν μένουμε όμως εκεί, συνεχίζουμε και δρομολογούμε ακόμα περισσότερες συνέργειες με άλλα πληροφοριακά συστήματα της δημόσιας διοίκησης. Αναζητούμε συνεχώς έξυπνες λύσεις που η εφαρμογή τους θα συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη διαφάνεια, στο πλαίσιο του αναγκαίου ψηφιακού μετασχηματισμού του αθλητισμού μας, ο οποίος οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξή του

Πηγή: sportsfeed.gr