Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Έρχεται ποδηλατικός αγώνας στο Καρπενήσι


Οι Greek Randonneurs σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Τσεκλίστα” (Σκοπιά Ευρυτανίας) https://www.tseklista.gr και τον Δήμο Καρπενησίου, διοργανώνουν για πρώτη φορά ένα απαιτητικό Brevet 200χλμ, με τίτλο “Ευρυτανία, το πράσινο Brevet”, στον πιο πράσινο νομό της Ελλάδας, με εκκίνηση και τερματισμό από το πανέμορφο Καρπενήσι.

Η διαδρομή διαγράφει δυο γύρους, αρχικά έναν μικρότερο 60 περίπου χιλιομέτρων κι έναν μεγαλύτερο 140χλμ.
Στη διάρκεια των πρώτων 60χλμ, ανεβαίνουμε τον Τυμφρηστό, όπου, στο 20χλμ, είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, σε υψόμετρο 1.550μ, και από όπου θα είναι ορατός ο ορεινός όγκος του όρους Καλιακούδα.
Συνεχίζουμε μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, προς Κρίκελο, και κατευθυνόμαστε δυτικά, ανάμεσα σε Τυμφρηστό και Καλιακούδα για να ξαναβρεθούμε στο Καρπενήσι, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των 60χλμ.
Στη διάρκεια των επόμενων 140χλμ, θα περάσουμε από τη μεταλλική γέφυρα του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Παλιά Βίνιανη, που στεγάζεται στο πανέμορφο πέτρινο οίκημα του δημοτικού σχολείου, και θα βρεθούμε στα μισά του brevet, στο φιλόξενο χωριό Δάφνη του δήμου Αγράφων, στο 102χλμ της συνολικής διαδρομής. Για 20χλμ ανηφορικής πάλι διαδρομής, ποδηλατούμε παράλληλα με τον Ταυρωπό και από την πίσω μεριά του Βελουχιού. Παίρνουμε κατεύθυνση προς βορρά για τα μαγευτικά χωριά της Βράχας με τα πέτρινα σπίτια και τα πολλά νερά, σε ένα τοπίο κατάφυτο από βελανιδιές και καστανιές, και φτάνουμε στη Φουρνά, μια τοποθεσία που κατοικείται αδιάλειπτα από τους αρχαίους χρόνους, με ορατά σημάδια του αρχαίου τείχους και έντονη σύγχρονη ιστορία. Σε λίγα χιλιόμετρα θα φτάσουμε στο 180χλμ της διαδρομής, από όπου μια μεγάλη κατηφόρα θα μας φέρει και πάλι στο Καρπενήσι.
Σημεία ελέγχου (controls):
1ο στο Καρπενήσι, με το πέρας του μικρού γύρου των 60χλμ. Επανδρωμένο και τροφοδοσία από τον Δήμο Καρπενησίου.
2ο στο χωριό Δάφνη, στο 102χλμ. Επανδρωμένο και τροφοδοσία από τον Δήμο Αγράφων.
3ο στο χωριό Δομιανοί, στο 114χλμ. Επανδρωμένο και τροφοδοσία από τον Σύλλογο Δομιανιτών "Η Κοίμησις της Θεοτόκου".
4ο στο χωριό Φουρνά, στο 157χλμ. Επανδρωμένο και τροφοδοσία από τον Σύλλογο Γυναικών Δημοτικής Ενότητας Φουρνάς
Παρέχεται δωρεάν διαμονή από τον Δήμο Καρπενησίου για τους συμμετέχοντες, την Παρασκευή 9/6, πριν το Brevet, και το Σάββατο 10/6.
Χορηγός επικοινωνίας: Ράδιο Καρπενήσι   (https://www.facebook.com/www.975fm.gr)