Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Δημοσιεύτηκε από την ΕΠΟ το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Τα τελευταία χρόνια συνέχεια φημολογείται η αναδιάρθρωση της Γ΄ και της Δ΄ εθνικής. Φέτος η ΕΠΟ είναι διατεθειμένη να τα αλλάξει όλα. Ήδη έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το μέλλον των ερασιτεχνών πρωταθλημάτων και όχι μόνο και έχει ανακοινώσει το πλάνο, στο οποίο θα πορευτεί. Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στην γενική συνέλευση των ενώσεων της ΕΠΟ τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Η νέα Γ΄ εθνική
Στόχος της ΕΠΟ είναι η πλήρης κατάργηση του περιφερειακού πρωταθλήματος και η ένωση του με την Γ΄ εθνική. Δηλαδή να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία, η νέα Γ΄ εθνική,  με 4 ομίλους των 16 ομάδων. Συνολικός αριθμών σωματείων 64.
Διοργανώτρια αρχή θα είναι η ΕΠΟ και οι ομάδες θα μετέχουν στο κύπελλο Ελλάδος.
Για να ανέλθει μια ομάδα σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: Να έχει γήπεδο με χωρητικότητα τουλάχιστον 500 θέσεων καθημένων και να υπάρχουν οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι, οι οποίοι θα είναι στην αρμοδιότητα της κάθε ομάδας. Επίσης η ομάδα θα πρέπει να έχει 400 μέλη και με ελάχιστη ετήσια συνδρομή το ποσό των 100 ευρώ. Οι ομάδες θα έχουν πλαφόν στον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων και αυτός δεν θα ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ. Στην κατηγορία θα συμμετέχουν αποκλειστικά Έλληνες ποδοσφαιριστές, θα υπάρξει υποχρεωτική συμμετοχή μικρών και ανώτατο όριο ηλικίας. Υποχρεωτική είναι και η ύπαρξη ομάδας παίδων-νέων και η συμμετοχή της στα αντίστοιχα πρωταθλήματα.
Η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα γίνεται κεντρικά από την ΕΠΟ. Οι πρωταθλήτριες κάθε ομίλου θα προβιβάζονται στην Β΄ εθνική και οι 4 τελευταίες ομάδες θα υποβιβάζονται στα τοπικά πρωταθλήματα.
Η ΕΠΟ σκέφτεται σαν πρώτη εφαρμογή να συμμετέχουν όλες οι ομάδες της σημερινής Γ΄ εθνικής που θα παραμείνουν και με την συμμετοχή ομάδων από την σημερινή Δ΄ εθνική.
Η πολιτεία θα παρέχει κάθε χρόνο στα σωματεία ετήσια επιχορήγηση 20.000 ευρώ για την κάλυψη της διαιτησίας, αλλά και του ρουχισμού.

Τοπικά Πρωταθλήματα
Τα τοπικά πρωταθλήματα παραμένουν ως έχουν ως προς την σύνθεση τους και διεξάγονται με την αποκλειστική ευθύνη της τοπικής ΕΠΣ. Η ΕΠΟ θα συγκροτήσει 16 περιφέρειες και θα κατανείμει τις 53 ενώσεις. Οι πρωταθλήτριες ομάδες των τοπικών ενώσεων θα αγωνίζονται σε αγώνες μπαράζ για να διεκδικήσουν την άνοδο στην νέα Γ΄ εθνική.

Ο προβληματισμός
Καλά όλα αυτά… Αλλά μια ομάδα από την Ευρυτανία με πληθυσμό πολύ μικρό, ή από μια άλλη μικρή ένωση, πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά; Που θα βρει για παράδειγμα 400 μέλη; Και θα είναι αδύνατο από το μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρυτανίας να μπορέσει να συναγωνιστεί με άλλες γειτονικές ομάδες, για πετύχει την άνοδο στην νέα Γ΄ εθνική.