Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : «Κλείνω την καριέρα μου στον Αίολο, εκεί που ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά»

Μετά από περίπου 20 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στα Ευρυτανικά γήπεδα, αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Ο 37χρονος ποδοσφαιριστής του Αίολου Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο.
Το “Evrytania Sport” φιλοξενεί τον ποδοσφαιριστή και έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση  μαζί του.
Ο Χρυσαφόπουλος έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα με τρεις διαφορετικές ομάδες, τον Εύρυτο Λαγκαδιάς(1997-98), την Μυρίκη(2002-03) και τον Απεραντιακό(2009-10). Με τις δυο πρώτες συμμετείχε και στο πρωτάθλημα της Δ΄ εθνικής. Στα αξιοσημείωτα της καριέρας του η σεζόν 1996-97, όπου αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Α΄ κατηγορίας Ευρυτανίας με 19 τέρματα, αγωνιζόμενος σαν λίμπερο.
Οι λόγοι που πήρε την απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο είναι καθαρά προσωπικοί και έχουν να κάνουν σχέση με οικογενειακούς λόγους, με την εργασία, με την ηλικία του αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις προπονήσεις.
Μας ξεχωρίζει τις καλύτερες στιγμές της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Αναφέρεται επίσης για το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο, τον Αίολο, την πρώην του ομάδα τον Απεραντιακό. Ξεχωρίζει σαν καλύτερο προπονητή τον Γιώργο Γαλανό, που συνεργάστηκαν στην ομάδα της Λαγκαδιάς.
Επίσης ευχαριστεί όσους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Ο Χρυσαφόπουλος αγωνίστηκε κατά σειρά σε: Αίολο, Εύρυτο, Μυρίκη, Αναγέννηση Παλαιοκατούνας, Κρέντη, Κεράσοβο και Απεραντιακό. Φέτος είχε 9 συμμετοχές και 1 τέρμα στο πρωτάθλημα.
 
Evrytania Sport : Νεκτάριε να σε καλωσορίσουμε στην αθλητική μας σελίδα “Evrytania Sport”. Η αφορμή για αυτή την φιλοξενία στην σελίδα μας είναι ότι πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι σταματάς από την ενεργό δράση. Για ποιους λόγους εγκαταλείπεις το ποδόσφαιρο;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Κατ αρχήν ευχαριστώ και εγώ για την φιλοξενία. Καλή αρχή σε αυτό το νέο και πρωτοποριακό εγχείρημα, που ξεκίνησες για την Ευρυτανία . Ο λόγος είναι καθαρά προσωπικός. Μετά από πολύ σκέψη ένοιωσα ότι ίσως ήταν η καλύτερη στιγμή για να σταματήσω πλέον να είμαι ποδοσφαιριστής κάποιας ομάδας, μετά από 20-21 χρόνια που είμαι στα γήπεδα.

Evrytania Sport : Γιατί πήρες αυτή την απόφαση στα μισά της σεζόν; Συνήθως γίνεται στο τέλος της περιόδου.
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Πιστεύω ότι τώρα ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή. Οι λόγοι είναι καθαρά προσωπικοί. Πέρα από αυτά λόγω εργασίας από την μία, λόγω ότι πέρασαν και τα χρόνια από την άλλη και δεν μπορούσα να έχω συμμετοχή σε όλες τις προπονήσεις της ομάδας. Ο Αίολος αυτή την στιγμή έχει βρει έναν βασικό κορμό, με ένα μείγμα κάποιων νέων ποδοσφαιριστών και κάποιων πιο έμπειρων. Ένοιωσα ακόμη ότι ίσως δεν χωράω μέσα στην ομάδα και αποφάσισα να εγκαταλείψω μεσούσης της χρονιάς.

Evrytania Sport : Έχει να κάνει σχέση με την αλλαγή προπονητή στον Αίολο η απόφαση σου να σταματήσεις την ενεργό δράση;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Όχι καμία σχέση, ούτε με προπονητές, ούτε με πρόσωπα. Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, επειδή έφυγε κάποιος προπονητής, ήρθε κάποιος άλλος και να σταματήσω εγώ να παίζω μπάλα. Αυτά δεν γίνονται. Είναι καθαρά προσωπικοί οι λόγοι, οικογενειακοί και επιπλέον η ηλικία, οι προπονήσεις, που δεν μπορούσα να μετάσχω.

Evrytania Sport : Πως νοιώθεις που κλείνεις την καριέρα σου στον Αίολο, στην ομάδα που ανδρώθηκες ποδοσφαιρικά;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Πάντα στριφογυρνούσε στο μυαλό μου να κλείσω εκεί την καριέρα μου. Ειδικά για μένα, που στον Αίολο είχα 5-6 χρόνια και ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά. Ήρθαν έτσι οι συγκυρίες, ήταν να τελειώσω στην ομάδα, στην οποία ξεκίνησα. Ίσως δεν ήταν και ο καλύτερος δυνατός τρόπος στα μισά της περιόδου, αλλά δεν γίνονταν κι αλλιώς. 

Evrytania Sport : Είσαι περίπου 20 χρόνια στα γήπεδα, έχεις αγωνιστεί σε πολλές ομάδες. Ποια στιγμή της καριέρας σου ξεχωρίζεις;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Σίγουρα από τις πιο καλύτερες στιγμές της καριέρας ήταν οι 3 φορές, που ανεβήκαμε κατηγορία με 3 διαφορετικές ομάδες. Την πρώτη φορά με την Λαγκαδιά, με προπονητή τον Γιώργο τον Γαλανό, ένας άνθρωπος που ήταν από τους καλύτερους προπονητές που έχω δουλέψει. Η δεύτερη με την Μυρίκη, με τον Κώστα τον Πασσά και η τρίτη η περσινή και τελευταία με την ομάδα του Απεραντιακού. Αυτές είναι οι πιο καλύτερες και σημαντικές στιγμές σε όλη αυτή την διαδρομή. Και βέβαια μετά οι χρονιές στην Δ΄ εθνική, ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά ήταν ωραία. Άλλες παραστάσεις, άλλες εμπειρίες, μετρούσες διαφορετικά τις δυνάμεις από ότι στο τοπικό.

Evrytania Sport : Και η χειρότερη στιγμή στην καριέρα σου; Ίσως κάποιος τραυματισμός;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Δόξα τω Θεώ, όλα αυτά τα χρόνια σοβαρό τραυματισμό ευτυχώς δεν είχα, μόνο μικροτραυματισμούς. Δεν έχω να θυμηθώ κάτι συγκεκριμένο, που να πω ότι ήταν η χειρότερη στιγμή μου σε όλη αυτή την πορεία. Σίγουρα υπάρχουν και οι στεναχώριες με τις ήττες, αλλά και η χαρά με τις νίκες, υπάρχει εναλλαγή συναισθημάτων.

Evrytania Sport : Σε έχουμε δει να αγωνίζεσαι σε πάρα πολλές θέσεις μέσα στο γήπεδο, από τερματοφύλακα, λίμπερο, στόπερ ακόμα και επιθετικό χαφ. Ποια ήταν τελικά η θέση σου;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Ούτε και εγώ μπόρεσα να καταλάβω. Ο καθένας προπονητής έβλεπε κάποιο στοιχείο πάνω μου και με χρησιμοποιούσε εκεί που νόμιζε αυτός ότι μπορούσα να αποδώσω καλύτερα, κατά την γνώμη την δικιά του. Δεν μπορούσα να βρω μια σταθερή θέση μέσα στο γήπεδο. Ούτε είχα όμως πρόβλημα, όπου νόμιζε ο προπονητής ότι θα πρόσφερα καλύτερα, εκεί έπαιζα.


Evrytania Sport : Για ποιον λόγο τα τελευταία χρόνια έχεις αλλάξει πολλές ομάδες; Έχει αγωνιστεί σε 4-5 διαφορετικές ομάδες.
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Έπαιξα στην αρχή της καριέρας μου κάποιες χρονιές στον Αίολο, είχα περίπου 5-6 χρόνια. Μετά στην Λαγκαδιά, αλλά 2 χρόνια περίπου και στην Μυρίκη αλλά 5 χρόνια. Ότι ήθελα να καταφέρω το κατάφερα, μετά ήθελα να κάνω καινούργιες γνωριμίες, να δω άλλες ομάδες.

Evrytania Sport : Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια από εδώ και πέρα; Θα ήθελες να ασχοληθείς με την προπονητική, την διαιτησία, με τα διοικητικά στο ποδόσφαιρο;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Η πρώτη μου σκέψη τον τελευταίο καιρό ήταν η απόφαση για να εγκαταλείψω την ενεργό δράση. Δεν έχει περάσει ακόμη από το μυαλό μου να ασχοληθώ με κάτι άλλο, με την προπονητική, την διαιτησία. Δεν έχω καθίσει ακόμη να το σκεφτώ. Ίσως στο μέλλον κάποια στιγμή να ασχοληθώ.

Evrytania Sport : Έπαιξε ρόλο στην απόφαση σου να σταματήσεις το νέο μέτρο που θα εφαρμοστεί από την νέα χρόνια; Δηλαδή η συμμετοχή στην 11αδα μόνο 2 παικτών πάνω των 33 ετών.
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Το σκέφτηκα και αυτό, αλλά δεν θα έλεγα ότι ήταν από τους πιο βασικούς λόγους, που με έκαναν να πάρω αυτή την απόφαση. Για το μέτρο θα ήθελα να τονίσω ότι έχει κάποια λογική, αλλά ας κοιτάξουν πρώτα λίγο τα ρόστερ των ομάδων, να δουν ποιοι είναι πάνω από 30 χρονών, ποιοι είναι κάτω των 30 και μετά να παίρνουν κάποιες αποφάσεις, να μην βιάζονται τόσο. Καλό είναι να υπάρχει νεολαία στο γήπεδο, να παίζουν οι μικρότεροι, γιατί μετά 33 σίγουρα δεν σου μένουν πολλά χρόνια για μπάλα. Το πιτσιρικά όμως για να τον φέρεις στο γήπεδο πρέπει να τους παρέχεις και κάποια πράγματα, ξεκινώντας από εγκαταστάσεις. Εδώ στην Ευρυτανία δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα.

Evrytania Sport : Ποιο θα είναι κατά την γνώμη σου το μέλλον του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Το μέλλον του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου, όπως το βλέπω εγώ τα τελευταία χρόνια φθίνει, αν και κάποιοι παρουσιάζουν ότι το πρωτάθλημα φέτος είναι ανταγωνιστικό. Όσο περνάνε τα χρόνια το πρωτάθλημα μας γίνεται όλο και πιο μη ανταγωνιστικό. Βλέπουμε λιγότερα νέα παιδιά στο γήπεδο, λιγότερη όρεξη.

Evrytania Sport : Το φετινό πρωτάθλημα πως το βλέπεις;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Σίγουρα το μεγάλο φαβορί είναι ο ΑΠΟΚ. Τα Άγραφα έχουν μια πάρα πολύ καλή ομάδα, με έναν πολύ καλό προπονητή, με ένα πολύ καλό ρόστερ. Τώρα οι άλλες θέσεις για την 4αδα παίζονται. Δηλαδή κάθε αγωνιστική που θα περνάει, πιστεύω ότι θα έχουμε ανακατατάξεις στην 3η και την 4η θέση. Είναι 3-4 ομάδες που θα παλέψουν επί ίσοις όροις. Το Ραπτόπουλο, αν και τώρα τελευταία έχει κάνει μια «κοιλία», πιστεύω ότι και με τους καινούργιους παίκτες τον Ανδρεάκη και τον Κορέντζελο θα πετύχει τις νίκες που θέλει ,για να μπει στα μπαράζ. Μετά υπάρχουν αρκετές ομάδες, που διεκδικούν μια θέση στην 4αδα, η Ποταμιά, ο Άγιος Προκόπιος, η Μυρίκη και ο Αίολος. Μπορεί ο Αίολος να έχει 13 βαθμούς, αλλά έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο αν παρουσιαστεί όπως πρέπει και όπως είναι στα 2-3 τελευταία παιχνίδια πιστεύω ότι έχει πιθανότητες και αυτός να διεκδικήσει επί ίσοις όροις. Είναι όμως λίγο δύσκολα, γιατί έχει μείνει λίγο πίσω στην βαθμολογία, όμως πιστεύω ότι μπορεί να διεκδικήσει και αυτός την είσοδο στα μπαράζ. Επίσης ήθελα να πω για την Μυρίκη ότι έχει μια νεανική ομάδα που ίσως είναι ότι καλύτερο αυτή τη στιγμή για την Ευρυτανία.

Evrytania Sport : Η πρώην σου ομάδα ο Απεραντιακός φέτος δεν τα πάει καλά στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Βρίσκεται πολύ κοντά στον υποβιβασμό. Τι πιστεύεις ότι πήγε στραβά;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Από την περσινή ομάδα, που ήμουνα άλλαξαν πολλά. Άλλο το τοπικό και άλλο η Δ΄ εθνική. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το καλοκαίρι άργησε πολύ ο προγραμματισμός. Οι παίκτες, που πήρε δεν ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να κρατήσουν την ομάδα του Απεραντιακού σε κάποιο καλό επίπεδο, ώστε να μείνει στην κατηγορία. Ήταν λάθος προγραμματισμός από την αρχή. Στην πορεία πήρε έναν καινούργιο προπονητή και άλλους καινούργιους παίκτες. Είναι δύσκολο μετά να βρεις έναν σταθερό κορμό και να έχει η ομάδα μια σταθερά καλή απόδοση, για να διεκδικήσει την παραμονή. Τα παιχνίδια είναι δύσκολα και δεν υπάρχει το περιθώριο στην πορεία να βελτιώσεις πολλά πράγματα. Επιπλέον είδα ότι δεν υπάρχουν παίκτες Ευρυτάνες στην ομάδα του Απεραντιακού, οι οποίοι τουλάχιστον θα έδιναν λίγο πάθος στην ομάδα. Στα τελευταία παιχνίδια που πρόλαβα και πήγα, είδα οτι δεν υπάρχει πάθος στην ομάδα.

Evrytania Sport : Κλείνοντας θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος : Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους, που συνεργάστηκα μέχρι τώρα, προπονητές, συμπαίκτες, αντιπάλους, διοικούντες. Ειδικά φέτος θα ήθελα ευχαριστήσω από την ομάδα του Αίολου τον πρόεδρο τον Παναγιώτη τον Γιαννιώτη και τον Ταξιάρχη Χρυσικό, με τους οποίους συνεργάστηκα άψογα, τον πρώην προπονητή τον Πασσά τον Κώστα για την συνεργασία, που είχαμε μέχρι τώρα και τα προηγούμενα χρόνια όσες φορές συνεργαστήκαμε. Είχαμε καλές συνεργασίες. Όσον αφορά τον Αίολο θέλω να του ευχηθώ καλή συνέχεια, καλή πορεία από εδώ και πέρα. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρει την αγωνιστική ταυτότητα, την οποία έχει χάσει τα τελευταία χρόνια και είναι κρίμα. Μιλάμε για την 2η πιο ιστορική ομάδα του νομού, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σε κάποιες θέσεις, που εγώ πιστεύω δεν αρμόζουν σε αυτή την ομάδα. Ο Αίολος είναι για να πρωταγωνιστεί, είναι για επιφάνεια, δεν είναι για αφάνεια. Όποιοι νομίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, να κάνουν τις ανάλογες κινήσεις. Οι διοικούντες φέτος αν και δεν υπήρχαν χρήματα δώσανε από την τσέπη τους και παρείχαν ότι πραγματικά μπορούσαν περισσότερο, ας το εκτιμήσουν και οι ποδοσφαιριστές. Η διοίκηση ότι είχε και δεν είχε τα έδωσε, ας δώσουν και οι ποδοσφαιριστές το κάτι παραπάνω, ώστε να φτάσει η ομάδα εκεί που πραγματικά της αξίζει.
  
Συνέντευξη : Παναγιώτης Κολλημένος