Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Εκπαιδευτική επίσκεψη σχολείων στην Αρχαία Ολυμπία για την Ολυμπιακή Εβδομάδα


Το τριήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι των δεκατριών (13) σχολείων από την Ελλάδα και ενός (1) σχολείου από την Κύπρο στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, έκλεισε με πολλές εκδηλώσεις αθλητικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Τα δεκατέσσερα (14) αυτά σχολεία, που συμμετείχαν (μαζί με άλλα 3.237) στο πρόγραμμα της 3ης Ολυμπιακής Εβδομάδας, κληρώθηκαν να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία (με δωρεάν μετακίνηση, διαμονή και σίτιση) από 2 έως  4 Ιουνίου 2023 από την ΕΟΕ και της ΕΘΝΟΑ.

Στη διάρκεια της παραμονής τους, τα παιδιά γνώρισαν Ολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές, συνομίλησαν μαζί τους και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης, δημιούργησαν το “πράσινο μετάλλιο”, του οποίου η μια πλευρά αποτύπωνε Ολυμπιακά αθλήματα και αξίες ενώ η άλλη πλευρά εξέπεμπε περιβαλλοντικά μηνύματα. Τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών τις χάρηκαν μικροί και μεγάλοι όταν αναρτήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους σε εξωτερικό χώρο με φόντο το στάδιο των εγκαταστάσεων.

Τα παιδιά απόλαυσαν την παρουσίαση της γέννησης του Διεθνούς Διαβατηρίου Fair Play, ενός διαβατηρίου, που όπως ειπώθηκε, διαβαίνει τα σύνορα των κρατών αφού αγγίζει τις καρδιές όλων των ανθρώπων.  Καθηλωτική ήταν η σχεδιασμένη για το διαβατήριο, χορογραφία που παρουσίασε η  ομάδα της Άρτεμις Ιγνατίου, της εμπνευσμένης χορογράφου των τεσσάρων προηγούμενων τελετών αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Εκτός από αυτές τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ,  τα σχολεία επισκέφτηκαν το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, το παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο αλλά και το δάσος της Φολόης πραγματοποιώντας σχετική περιβαλλοντική δράση.

Τις εκδηλώσεις μας, υποστήριξαν δυναμικά η Total Energies και η Allianz αφού, χάρη σε αυτές, υποστηρίχθηκε αυτό το ξεχωριστό εκπαιδευτικό ταξίδι.

Ειδικότερα, η κυρία Μαρία Αργυροπούλου, εκπρόσωπος της εταιρείας Total Energies (Εθνικός  χορηγός του Διεθνούς Διαβατηρίου Fair Play), παρουσίασε στους μαθητές ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βιωσιμότητα και τις μορφές ενέργειας και συντόνισε ένα ενδιαφέρον διαδραστικό παιχνίδι σχετικό με το θεωρητικό μέρος. Σε αυτό συμμετείχαν τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες, έτσι ώστε κάθε ομάδα να περιλαμβάνει μαθητές από διαφορετικά σχολεία. Στο τέλος ,τα παιδιά έλαβαν μικρά συμβολικά δώρα.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία Allianz, η οποία στηρίζει διεθνώς το Διεθνές Διαβατήριο Fair Play, φρόντισε για άλλη μία χρονιά, για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των συμμετεχόντων σε αυτό το εκπαιδευτικό τριήμερο.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους τους Ολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές και αθλήτριες, Βίκτωρα Μήτρου, Γιώργο Τζελίλη, Γιώργο Χαλκίδη, Νίκο Σκιαθίτη, Γιάννη Τσίλη, Άγγελο Λεμάνη, Άννα Χαραλαμπίδη, Χριστίνα Καλτσά και Αντώνη Πλατή, που με πολύ αγάπη και πάθος υποστηρίζουν τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΟΕ και της ΕΘΝΟΑ και ιδιαίτερα αυτό το ξεχωριστό τριήμερο στην Αρχαία Ολυμπία.

Τα δεκατέσσερα (14) σχολεία που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό τριήμερο ήταν:

– Ι’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ – ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ

– ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

– Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ

– 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΧΙΟΥ

– 6o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

– ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΚΩΜΗΣ

– 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

– 17ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΑΧΙΛΛΕΥΣ) ΛΑΡΙΣΑΣ

– ΑΡΕΤΑΚΕΙΟ Δ/Σ ΒΟΛΙΜΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

– 16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

– ΔΗΜ.ΣΧ.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

– ΒΑΜΒΑΚΑΡΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ

– ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΙΚΙΩΝ

– 4o Δ.Σ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

 

 Πηγή: www.hoc.gr