Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Hellas Rally Raid 2023: Ξεκινά από την Ελλάδα ο πρώτος γύρος του ευρωπαϊκού θεσμού Tout Terrain Rally Cup


Ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες Rally Raid θα λάβει χώρα στις 20 - 28 Μαΐου στην Κεντρική Ελλάδα, ο λόγος για το Hellas Rally Raid 2023 το οποίο συγκεντρώνει και φέτος πληθώρα συμμετοχών από όλο τον κόσμο.

Με κέντρο το Καρπενήσι για επτά ημέρες οι 359 συμμετέχοντες του Hellas Rally Raid 2023 θα προσπαθήσουν να διασχίσουν 1.730 χιλιόμετρα απαιτητικών χωμάτινων διαδρομών στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πριν επιστρέψουν και πάλι στο Καρπενήσι για τον τερματισμό.

 

Από το 2011 που πραγματοποιείται ο συγκεκριμένος αγώνας, έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της περιπέτειας και να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη Rally Raid διοργάνωση μετά το θρυλικό Rally Dakar. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αρκετοί επιλέγουν το Hellas Rally Raid ως προπόνηση για το Rally Dakar καθώς αποτελεί και μία σκληρή δοκιμασία πλοήγησης καθώς οι αναβάτες μαθαίνουν τη διαδρομή κάθε ημέρας το προηγούμενο βράδυ.

Όσον αφορά τον φετινό αγώνα, οι 359 συμμετέχοντες χωρίζονται σε 8 κατηγορίες ανάλογα με τον κυβισμό και τον αριθμό των κυλίνδρων του κινητήρα.

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

M1 κάτω από 290 κ. εκ.

M2 300 - 390 κ. εκ.

M3 400 - 475 κ. εκ.

M4 480 - 600 κ. εκ.

M5 650 - 750 κ. εκ.

M6 650 - 1300 κ. εκ.     

QUAD   

SSV

Ωστόσο στον φετινό αγώνα θα υπάρχουν συμμετέχοντες οι οποίοι θα αγωνιστούν στις κατηγορίες Rally2 και Tour. H Rally2, έχει λιγότερα χιλιόμετρα διαδρομών και δεδομένα GPS πέρα από το roadbook, έχοντας ως στόχο να δώσει με ασφάλεια στους νέους αγωνιζόμενους μια γεύση από το Hellas Rally Raid. Στην Rally2 μπορούν να μεταφερθούν και οι αναβάτες της Rally εάν για 2 συνεχόμενες ημέρες παρουσιάσουν μέση ταχύτητα μικρότερη από 25 χλμ/ώρα χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος όπως μηχανικά προβλήματα, ατυχήματα, σκασμένα ελαστικά κλπ. Στην Tour από την άλλη οι συμμετέχοντες είναι εκτός συναγωνισμού, ενώ η πλοήγηση γίνεται μέσω GPS. Σημειώνεται ότι ο καθένας μπορεί να εγκαταλείψει μια μέρα και να επανεκκινήσει όσες φορές χρειάζεται χωρίς να αποκλειστεί αλλά με ποινές χρόνου.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι του αγώνα οι αναβάτες των μοτοσυκλετών, των quad και των SXS, θα ξεκινήσουν την αγωνιστική τους Οδύσσεια με τον Πρόλογο των 30 χιλιομέτρων. Τη δεύτερη ημέρα του αγώνα θα χρειαστεί να διανύσουν 320 χιλιόμετρα χωμάτινων διαδρομών (Καρπενήσι - Αθανάσιος Δίακος - Καρπενήσι), ενώ την τρίτη ημέρα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υπερκεράσουν το εμπόδιο των 280 χιλιομέτρων που τους περιμένουν (Καρπενήσι - Θέρμος - Καρπενήσι). Την τέταρτη ημέρα τα χιλιόμετρα χωμάτινων διαδρομών ανεβαίνουν ξανά -340 χιλιόμετρα- (Καρπενήσι - Λίμνη Πλαστήρα), με τους συμμετέχοντες του Hellas Rally Raid 2023 κατά την πέμπτη ημέρα του αγώνα να πρέπει διασχίσουν 390 χιλιόμετρα διαδρομών (Λίμνη Πλαστήρα - Καρπενήσι). Οι δύο τελευταίες ημέρες του αγώνα περιλαμβάνουν 370 χιλιόμετρα διαδρομών (Καρπενήσι – Σμόκοβο – Καρπενήσι 250χλμ.), (Καρπενήσι – Γαρδίκι – Καρπενήσι 120χλμ.), με τους συμμετέχοντες να επιστρέφουν για τον τερματισμό του Hellas Rally Raid 2023 στο Καρπενήσι.

Οι φίλοι των αγώνων Rally Raid θα μπορούν να μαθαίνουν τα όσα συμβαίνουν στο Hellas Rally Raid 2023, μέσα από τον ηλεκτρονικό ιστότοπο του αγώνα ΕΔΩ.

Πηγή:  www.motomag.gr