Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Η πρώτη διοργάνωση του Evrytania– Triantafilia mountain trail running


Η πρώτη διοργάνωση του EYRYTANIA – Triantafilia mountain trail running, είναι γεγονός. Οι αγώνες ορεινού δρόμου που διοργανώσει στις 13 & 14 Μαΐου 2023 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ, απευθύνεται στους λάτρεις των προκλήσεων, σε αθλητές όλων των επιπέδων που δεν αρκούνται στα συμβατικά όρια, σε εκείνους που αναζητούν την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά των βουνών της νότιας Ευρυτανίας, όπως αυτά που θα περάσουν όσοι θα συμμετέχουν στις δυο διαδρομές που έχουν προγραμματιστεί: μια 12 χιλιομέτρων και μια 33 χιλιομέτρων.

Συνδιοργανωτές με τον ΕΟΣ ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ, η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας, ο Δήμος Καρπενησίου και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας-ΟΠΑΣΤΕ. Η πρώτη διαδρομή των 12 χλμ. ξεκινά το Σάββατο 13 Μαίου από την πλατεία Τόρνου Ευρυτανίας και η δεύτερη των 33 χλμ. ξεκινά την Κυριακή 14 Μαίου από την πλατεία Καστανιάς.

Ο πρώτος αγώνας κινείται στα μονοπάτια του Τόρνου. Πρόκειται για κυκλική διαδρομή που διέρχεται από τα μονοπάτια Καταρρακτών-Παλαβογιάννη-Κορυφογραμμής-Προσκυνητών και το Εθνικό Μονοπάτι 11, με άφθονα νερά και καταρράκτες και αναχώρηση και άφιξη στην πλατεία του Τόρνου με την εκκλησία της. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η εκκίνηση γίνεται από την πλατεία του χωριού Τόρνος (στις 9.30 π.μ.) και ακολουθώντας το μονοπάτι των Καταρακτών σε άνοδο φτάνουμε στη συνοικία Μαρκέικα. Περνώντας το ρέμα Χαλικόρεμα μπαίνουμε στο μονοπάτι του Παλαβογιάννη και κατόπιν στο μονοπάτι της Κορυφογραμμής και Εθνικό Μονοπάτι 11 όπου και διασχίζοντας κάθετα τον Τόρνο τερματίζουμε στην Πλατεία του χωριού». Η υψομετρική διαφορά διαδρομής είναι 650m.

Όσον αφορά τον δεύτερο αγώνα των 33 χλμ. θα ακολουθήσει μια εντυπωσιακή διαδρομή που περνάει από φαράγγια, χωριά, ελατοδάση και βουνοκορφές του Παναιτωλικού με μεγάλες υψομετρικές διαφορές μέχρι και 1450m, εναλλαγή τοπίου με θέα την Καλιακούδα, Χελιδόνα, Βελούχι, Πλατάνι Κουκουρέχι και μέχρι τα Άγραφα. Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές, «τρέχοντας στην κόψη των βουνών δεξιά οι κοιλάδες της Αιτωλοακαρνανίας και αριστερά της Ευρυτανίας, καταπίνεις τα χιλιόμετρα χωρίς να αισθάνεσαι κούραση και καταπόνηση». Η εκκίνηση ξεκινάει από την πλατεία Καστανιάς (στις 8.30 π.μ.) με 800m υψόμετρο.

«Τρέχουμε στο Εθνικό Μονοπάτι 11 ανεβαίνοντας μέχρι τα 950m και πάμε με κατεύθυνση δεξιά για το χωριό του Τόρνου περνώντας και από το μονοπάτι των καταρρακτών φθάνουμε στην πλατεία με υψόμετρο 650m. Εκεί αρχίζει η άνοδος, πάμε για Ξεροβούνι – Τριανταφυλλιά με κορυφή 1817m και συνεχίζουμε στην κόψη αριστερά σε κάθοδο μέχρι τη θέση Σκάλα. Στην συνέχεια πάμε δεξιά σε κάθοδο για Γούρνες (παλαιός συνοικισμός της Καστανιάς) με υψόμετρο 1100m, συνεχίζουμε ξανά δεξιά για το διάσελο Τριχιάς με υψόμετρο 1400m όπου πάμε αριστερά για το Παλιολήμερο από εκεί μπροστά μας ξεδιπλώνεται η κοιλάδα του Προδρόμου. Συνεχίζουμε δεξιά στην κόψη από το Μέγα Ίσιωμα με υψόμετρο 1660m και με κάθοδο φτάνουμε στης Κοσίνας το Διάσελο και συνεχίζουμε αριστερά περνώντας από παλιές στρούγκες, αλώνια και καλύβια φτάνουμε στο τοξωτό γεφύρι και στην είσοδο για το φαράγγι Δεκατιάς σε υψόμετρο 450m. Συνεχίζοντας με άνοδο και φτάνουμε στη θέση Σταυρός με υψόμετρο 800m, πάμε αριστερά για Πλατεία και γέφυρα Μπακογιάννη υψόμετρο με 430m. Αριστερά αρχίζει η άνοδος για Διάσελο Καστανιάς με υψόμετρο 1200m όπου πάμε δεξιά για Πολύκενα και βλέπουμε την Καστανιά μπροστά μας και συνεχίζουμε για 1100m και τον τερματισμό στην πλατεία του χωριού», σημειώνουν.

Στον αγώνα μπορούν να συμμετέχουν συνολικά 150 δρομείς.

Κατηγορίες – Απονομές:

Περιλαμβάνει τις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών τόσο στα αποτελέσματα όσο και στις απονομές. Έπαθλα στους 3 πρώτους νικητές (ανδρών – γυναικών σε κάθε αγώνα ) και μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες.

Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα των 33 χλμ. έχουν όσοι την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα των 12 χλμ. έχουν και όσοι κατά την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους. Οι ανήλικοι θα συμμετέχουν μόνο με την έγγραφη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6988276142 του προέδρου του Συλλόγου και Τεχνικού Διευθυντή της διοργάνωσης Βασίλη Ντέκα.

Το κόστος συμμετοχής για κάθε αθλητή/αθλήτρια είναι 25 ευρώ για τον αγώνα των 33 χλμ. και 12 ευρώ για τον αγώνα των 12 χλμ.

Οι εγγραφές αθλητών κλείνουν στις 7 Μαΐου ή με τη συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού συμμετοχών και γίνονται ηλεκτρονικά στην σελίδα του συλλόγου, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις λεπτομέρειες.

Πηγή:  fonografos.net