Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Ακόμα μια κατηγορία εκτός χρηματοδότησης από το στοίχημα μετά τη Super League 2


Μπορεί το «μέτωπο» ανάμεσα σε Λευτέρη Αυγενάκη και Super League 2 να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, εκτός όμως από την επιχορήγηση του στοιχήματος βρίσκεται ακόμα μία κατηγορία.

Ο λόγος για την Γ’ Εθνική ποδοσφαίρου γυναικών με τα σωματεία να μένουν εκτός από τη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Με επιστολή τους, οι ομάδες διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό και ζητούν συνάντηση με τον Υφυπουργό για να λυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε.

Η επιστολή προς τον Υφυπουργό αθλητισμού:

Κύριε Υπουργέ,

 

Διαβάσαμε την Κ.Υ.Α. που περιγράφει πως θα διανεμηθούν τα χρήματα από το Στοίχημα στα σωματεία.

Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι η μόνη Εθνική Κατηγορία Ποδοσφαίρου που δεν έχει δικό της Προϋπολογισμό είναι η Γ’ Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών, με τη δικαιολογία, όπως μας είπαν από το γραφείο σας, ότι επιχορηγούνται μόνο δύο ερασιτεχνικές Εθνικές κατηγορίες.

Η απογοήτευσή μας γίνεται ακόμα πιο μεγάλη καθώς βλέπουμε την αντίστοιχη κατηγορία των Ανδρών να επιχορηγείται κανονικά, την ώρα που η UEFA συνεργάζεται με την E.E. για την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα στο Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο.

Ενώ υπήρξε διόρθωση της αδικίας να μην επιχορηγείται η Β’ Εθνική Γυναικών, γεγονός θετικότατο, παρέμεινε η αδικία να μην επιχορηγείται η Γ’ Εθνική και μάλιστα σαν η μόνη Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου, είτε γυναικών είτε ανδρών, που μένει εκτός επιχορηγήσεων. Είναι δε εντύπωσή μας ότι είμαστε η μόνη Εθνική Κατηγορία ανεξαρτήτου αθλήματος και φύλου που δεν επιχορηγείται !

Οι ομάδες της Γ’ Εθνικής Γυναικών κάνουν μεγάλα ταξίδια με λεωφορεία σε μακρινούς νομούς, διανυκτερεύσεις, ταξίδια με καράβια, με αεροπλάνα ενίοτε, οι παράγοντές της «ματώνουν» για να βρουν τα απαραίτητα χρήματα, χρήματα που δεν σπαταλούνται για ακριβές μεταγραφές αλλά καθαρά για τις ανάγκες του Πρωταθλήματος.

Οι δε αγωνιστικές και λειτουργικές διαφορές μεταξύ των Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής γυναικών (με εξαίρεση 4-5 σωματεία) είναι πραγματικά ελάχιστες και υπάρχουν σωματεία νησιών στη Γ Εθνική με μεγαλύτερα έξοδα ομάδων παραπάνω κατηγοριών.

Το Γυναικείο Ποδόσφαιρο, που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, δεν έχει πίσω του τις μεγάλες Ακαδημίες του Ανδρικού ούτε τους μεγάλους Χορηγούς να χρηματοδοτήσουν το κοστοβόρο και απαιτητικό Πρωτάθλημα.

Παρόλο που έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου, έρχεται ο αποκλεισμός από το Στοίχημα για να μας δώσει άλλη μια φορά να θυμηθούμε ότι η Γ’ Εθνική Γυναικών, που περιλαμβάνει το 55% των Σωματείων Ποδοσφαίρου Γυναικών, είναι παιδί κατώτερου Θεού, η δε χαώδης ανισοκατανομή των χρημάτων μεταξύ των, παρόμοιων σε μεγάλο μέρος, κατηγοριών να δημιουργήσει πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού και να φέρει την απογοήτευση της αδικίας.

Να τονίσουμε ιδιαιτέρως πως οι ομάδες Ποδοσφαίρου Γυναικών που ανήκουν σε σωματεία που έχουν και Ανδρικά τμήματα σε τοπικά πρωταθλήματα δε θα πάρουν, ουσιαστικά, τίποτα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να πάρουν ένα ελάχιστο ποσό!!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ξανασκεφτείτε τη Γ’ Εθνική Γυναικών και τα σωματεία που παλεύουν στη βάση της Πυραμίδας του Ποδοσφαίρου Γυναικών.

Ζητάμε τη δίκαιη κατανομή επιχορήγησης στο Ποδόσφαιρο Γυναικών, ανάλογα την κατηγορία.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι οι παραπάνω κατηγορίες θα επιχορηγηθούν με παραπάνω χρήματα αλλά μια αξιοπρεπής επιχορήγηση των σωματείων Γ Εθνικής Γυναικών μπορεί να κάνει τη διαφορά για κάποια σωματεία αλλά κυρίως να δώσει το μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν αδιαφορεί για την ύπαρξή μας, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του Ποδοσφαίρου Γυναικών και ότι οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά σωματεία Α και Β Εθνικής, προς τιμήν τους, συμφωνούν με τους προβληματισμούς μας και εκφράζουν την έκπληξη για τον ουσιαστικό αποκλεισμό μας από την επιχορήγηση ακόμα και αν αυτό θα σήμαινε μικρότερα ποσά για τα ίδια.

Αιτούμαστε άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων μας μαζί σας για να σας εκθέσουμε τα προβλήματά μας αλλά και τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του αθλήματος που αγαπάμε.

Περιμένουμε εναγωνίως την ανταπόκρισή σας,

Εκ μέρους των Σωματείων Γ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου Γυναικών,

Βασίλης Παπαϊωάννου”

Πηγή:  www.mikriliga.com