Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Θοδωρής Κατσαρός: Ένας πρωταθλητής Ευρώπης στο Καρπενήσι


Ο φαρμακοποιός και διευθύνων στέλεχος της οικογενειακής επιχείρησης καφέ,  από την Ιτέα της Φωκίδας, κάθε φορά που συμμετέχει σε αγώνες masters…νικάει τον εαυτό του. Τελευταίο του κατόρθωμα, το χρυσό μετάλλιο στα 50μ ύπτιο (65-69 ετών) στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στην Ρώμη με χρόνο 37.38, νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Τερμάτισε επίσης δεύτερος στα 100μ ύπτιο με 1:23.59, και τέταρτος στα 50μ πεταλούδα με 33.13, επιδόσεις επίσης οι καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ από έλληνα κολυμβητή της ηλικίας του. Ήταν μάλιστα ο μοναδικός αθλητής, μεταμοσχευμένος, που έλαβε μέρος στο μεγάλο ραντεβού της «αιώνιας πόλης». Δεν πήγε στους αγώνες μεταμοσχευμένων την ίδια περίοδο καθώς «Το να είμαστε μεταμοσχευμένοι μεταξύ μας και να ευλογούμε τα γένια μας δεν ευνοεί το κίνημα τόσο, πρέπει να υπάρχει εξωστρέφεια».

 Ο Θοδωρής Κατσαρός δηλώνει «Μια ολόκληρη ζωή άρρωστος με την κολύμβηση», και ετοιμάζεται να αγωνιστεί και στο πρωτάθλημα στο Καρπενήσι, 3-4 Μαρτίου. Θα είναι και αυτός εκεί…Δεν ετοιμάζεται απλά, αλλά «Προετοιμάζομαι συστηματικά για τους αγώνες στο Καρπενήσι, έχοντας προπονήτρια την Χριστίνα Μαγγανά. Στη συνέχεια θα λάβω μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (μεταμοσχευμένων )που θα γίνει στο Περθ της Αυστραλίας στις αρχές Απριλίου».

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1957 και ανήκει από το 1968 (!) στον Ναυτικό όμιλο Ιτέας. Αγωνίζεται στο ύπτιο και στην πεταλούδα. Έχει αναδειχτεί πρωταθλητής Ελλάδας, διετέλεσε μέλος της Εθνικής Νέων την δεκαετία του 1970, καθώς και πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδος στους masters με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες, σε Ιταλία, Κύπρο και Γαλλία. Όπως λέει ο ίδιος «Το πάθος μου για την κολύμβηση αποτελεί το μεγάλο μου κίνητρο».  Από τη σύζυγό του που έχει «φύγει» από τη ζωή έχει αποκτήσει δυο κόρες, την Ίριδα και την Ιόλη. Τί μας συμβουλεύει; «Ξεκινήστε ΑΜΕΣΩΣ την κολύμβηση! Τα οφέλη είναι τεράστια , ψυχικά και σωματικά».

Και μας περιμένει σε μια εβδομάδα στο Καρπενήσι…Στους Χειμερινούς Αγώνες, όπου η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας θα τον βραβεύσει (όπως και άλλους συμμετέχοντες) για όλα όσα έχει καταφέρει. Και δεν είναι λίγα…

Προσθέτει: «Όταν λαμβάνω μέρος σε αγώνες, δεν σκέφτομαι το μετάλλιο, μόνο τη συμμετοχή. Εκ φύσεως όμως, είμαι ανταγωνιστικός, πάω πάντα να αγωνιστώ για να τα δώσω όλα, θυμώνω με τον εαυτό μου αν τερματίσω και έχω ανάσες. Όταν πήρα το χρυσό μετάλλιο στη Ρώμη, έκανα μία ανάρτηση, που έγραφα πως… δεν ξέρω πως θα τελειώσει η ιστορία μου, ένα πράγμα δε θα γράφει, ότι τα παράτησε. Αυτό αποτελεί και θέση αγωνιστική αλλά και στάση ζωής».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος