Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Αναζητείται λύση και για τους προπονητές με δίπλωμα UEFA C


Τη λύση για τους προπονητές UEFA C, αναζήτησαν στην τριμερή συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Λευτέρη Αυγενάκη. Από τη μια η ΕΠΟ, με τον Πρόεδρο Τάκη Μπαλτάκο, από την άλλη οι ΕΠΣ, με εκπροσώπους τριών Ενώσεων, τον Λακωνίας Τάκη Καρρά, Αργολίδας Βασίλη Σιδέρη, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της ΕΠΣ Αθηνών Άγγελο Νικόπουλο. Και βέβαια ο Υφυπουργός Αθλητισμού. 

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Εκεί, τέθηκε επί τάπητος το θέμα περίπου εκατό σωματείων τα οποία δεν έχουν κατορθώσει να μπουν στο Μητρώο, ωστόσο η κουβέντα κατέληξε σε μια από τις «συνέπειες» του Μητρώου, που είναι η αποβολή ομάδων που απασχολούν προπονητές με δίπλωμα UEFA C. Τέτοιο πρόβλημα, αντιμετωπίζουν πολλές ομάδες (και εδώ στην Ηλεία), ιδιαίτερα της δεύτερης κατηγορίας (Α2), όπου η ΕΠΟ τους υποχρεώνει να απασχολούν προπονητή με δίπλωμα UEFA C, ωστόσο η ΓΓΑ δεν το αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα τα σωματεία να μην μπορούν να παραμείνουν στο ηλεκτρονικό μητρώο και να κινδυνεύουν με αποβολή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΓΓΑ, συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων περίπου 100 ποδοσφαιρικών σωματείων (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΠΟ) με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, πέραν των 2.403 που ήδη έχουν προσέλθει,  τα οποία δεν υπέβαλλαν αίτηση έως και την 23η Οκτωβρίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία (παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που έδωσε φέτος το Υφυπουργείο για να βοηθήσει όλα τα σωματεία να εγγραφούν).

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συζήτησης για σωματεία χωρίς την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, επισήμανε ότι το αίτημα της ΕΠΟ θα εξεταστεί, υπό το πρίσμα των εξής προϋποθέσεων:

1) Να μην διαταράσσεται στο ελάχιστο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Μητρώου για το 2022 τον μήνα Δεκέμβριο, για τα 6.559 σωματεία όλων των αθλημάτων που έχουν προσέλθει. Άλλωστε, από την έγκαιρη ολοκλήρωση του Μητρώου θα προκύψει και η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων από τον μόνιμο μηχανισμό της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, διαδικασία που έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Ιανουάριο. Κι όπως τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού «πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά τα χρονικά περιθώρια για να μην βλαπτούν επ’ ουδενί οι συνεπείς και νόμιμοι».

2) Να προχωρήσει άμεσα από πλευράς της ΕΠΟ η συμφωνία που επιτεύχθηκε (παρουσία των FIFA/UEFA) στις 15/07/2022 και αφορά στην αναβάθμιση των προπονητών με UEFA C. Να υποβληθούν στο Υφυπουργείο οι τροποποιημένοι Κανονισμοί Προπονητών και Σχολών Προπονητών για να ρυθμιστεί η χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και σε αυτούς τους κατόχους διπλωμάτων.

Πηγή:  ilia.news