Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Τυχαίο γεγονός ή του θαύμα του Καρπενησίου;


Με αφορμή τον φετινό αυθεντικό μαραθώνιο και την παρουσία για προετοιμασία πληθώρας πρωταθλητών στην πόλη μας το 2022, ο εργαζόμενος στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου και άριστος γνώστης του αθλητισμού Σεραφείμ Λερογιάννης μας απέστειλε ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο αξίζει να διαβαστεί. Επιπλέον ο κ. Λερογιάννης κάνει τις δικές του αξιοσημείωτες και εύστοχες προτάσεις.

 

Το άρθρο έχει ως εξής: «Θεωρώ ότι θα αποτελούσε ασέβεια, να μη ξεκινήσω αυτή την αναφορά με την τεράστια επιτυχία της συνδημότισσας μας Ματίνας Νούλα, η οποία στην πρώτη συμμετοχή της στον αυθεντικό μαραθώνιο (42.195 km), κατέλαβε την 6η θέση μεταξύ των γυναικών με χρόνο 2h-54΄-36΄΄.

Η Ματίνα αθλήτρια του Ηρακλή Θεσσαλονίκης στα 24 της, ακολουθεί τα χνάρια της Ευρυτάνισσας Δήμητρας Παπασπύρου, η οποία τη δεκαετία του 80΄, είχε πετύχει απίστευτα πράγματα, αφού είχε γίνει η μοναδική Ελληνίδα με (4) Πανελλήνια ρεκόρ στα 3,5,10 km, καθώς και στον μαραθώνιο, ενώ ποιος μπορεί να λησμονήσει την 6η θέση, που είχε καταλάβει στον φημισμένο Μαραθώνιο του πλανήτη, αυτόν της Βοστώνης των Η.Π.Α.

Θα αποτελούσε όμως και παράλειψη μου, να μην αναφέρω ότι το «δρομικό» κίνημα βρίσκει μιμητές και στην Ευρυτανία, αφού μια σειρά συντοπίτες μας, πήραν μέρος και τερμάτισαν στα αθλητικά δρώμενα της Αθήνας στις 12/13-1-2022. Ακολούθησαν πιστά την αντίληψη του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ Ντε Κουμπερτέν ότι «Το ιδεώδες δεν είναι η νίκη. Το ουσιώδες είναι η συμμετοχή».

Πρόκειται για τους παρακάτω: Γιώργος Χαβέλος, Φώτης Πλατιάς, Χρήστος Κοντοκώστας, Θοδωρής Τσώνης, Στέφανος Σταμέλλος (Μαραθώνιος). Ο 5ος Γιώργος Σταμούλης (Περσινός νικητής και φετινός Πανελληνιονίκης στα 3 km με φυσικά εμπόδια), Ηλίας Αποστόλου, Δημήτρης Κολλημένος, Βασίλης Αρωνιάδας, Γεωργία Αρωνιάδα και Τιτίνα Καρδαμπίκη (5 km), καθώς και η Ζωή Σταμούλη (Αδερφή του Γιώργου), Μαγδαληνή Αρωνιάδα και Κώστας Σοφρώνης (10 km).

Ήθελα όμως τώρα να κάνω αναφορά σε μια σειρά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού στίβου, τα οποία κατέκτησαν μετάλλιο στις 12-13/11, ημέρα τέλεσης του Μαραθωνίου (το μοναδικό αγώνισμα απ΄όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα που φέρει Ελληνικό τοπωνυμίο!) και πραγματοποίησαν μέρος της προετοιμασίας τους στο Προπονητικό μα κέντρο και στα όμορφα δάση μας.

Στον μαραθώνιο ανδρών και οι τρεις, πέρασαν από την Ευρυτανική πρωτεύουσα. Μιλάμε κατά σειρά για τον Μπάμπη Πιτσόλη (Μεγάλη έκπληξη, αλλά και τεράστια ψυχή), Κώστα Γκελαούζο (Τα τελευταία του χιλιόμετρα, φανέρωσαν σε όλους τι σημαίνει μαραθώνιος). Ο Κώστας πέρυσι είχε καταρρίψει το Πανελλήνιο ρεκόρ της αυθεντικής διαδρομής (Τύμβος Μαραθώνα-Παναθηναϊκό Στάδιο) και την Άνοιξη μου επιφύλαξε μια τεράστια έκπληξη παρά την άρνηση μου, μου δώρισε το στεφάνι που του απονεμήθηκε από το Μουσείο Μαραθώνα για αυτή του την επιτυχία! Ήταν απίστευτο. Τον ευχαριστώ μια φορά ακόμη. 3ος ήταν ο Κώστας Σταμούλης από το Αγρίνιο στην πρώτη του συμμετοχή (1ος Πανελληνιονίκης εφέτος στα 5 km) από τους πιο συχνούς επισκέπτες της Ευρυτανίας.

Στον γυναικείο μαραθώνιο μιλάμε για ένα πραγματικό άθλο! Την 1η νικήτρια Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, φαίνεται πως βοήθησε ο Καρπενησιώτικος αέρας, αλλά και το νερό που ήπιε από το λιοντάρι της Κεντρικής Πλατείας, όπως την προέτρεψα. Πρόκειται για ένα χαμογελαστό λιλιπούτειο της Κεντρικής Πλατείας, όπως την προέτρεψα. Πρόκειται για ένα χαμογελαστό λιλιπούτειο κορίτσι από το Αγρίνιο που διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Στα 26 της πρόλαβε να έχει ένα αγόρι (4) ετών, ενώ πριν τρία χρόνια έγινε τιτάνια μάχη με τον καρκίνο για να κρατηθεί στη ζωή, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της Γιάννη Κρέκα (και αυτός μαραθωνοδρόμος). Βασιλική τα συγχαρητήρια μου. Είσαι φωτεινό παράδειγμα. Είσαι νικήτρια της ζωής!

2η ήταν η Κατερίνα Ασημακοπούλου που ήταν πέρυσι εδώ. Την ευχαριστώ για τα καλά της λόγια, ενώ η 3η Ράνια Ρεμπούλη ερχόταν στο Καρπενήσι ω το 2016, πριν αποκλεισθή των αγώνων.

Στα 10 km των ανδρών κέρδισε ο Λαμιώτης Μάριος Αναγνώστου (έχει έλθει πολλές φορές στο Καρπενήσι), ενώ οι ειδικοί τον θεωρούν ως το πιο αυθεντικό ταλεντοαντοχής. Ακομη απ΄ εδώ πέρασε και ο 2ος Παναιγώτης Πετρουλάκης.

Στα 10 km γυναικών άλλα (2) κορίτσια που πέρασαν από την Ευρυτανική πρωτεύουσα βρέθηκαν στο βάθρο. Πρόκειται για την 1η Αναστασία Μαρινάκου, η οποία χρόνο 33΄ 38΄΄, έκανε ρεκόρ διαδρομής-Είναι φίλη μου. Να τη συγχαρώ. Να της ευχηθώ και καλή δημοσιογραφική πορεία, γεμάτη αμεροληψία. 2η ήταν η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου από την Καβάλα, που γυμνάζεται στη Λαμία (Αν όλα της πάνε καλά, θυμηθείτε το όνομα της).

Στα 5 km των ανδρών και οι τρεις νικητές συμμετείχαν στο στιβικό καμπ, που διοργανώθηκε στο Καρπενήσι στις αρχές του Νοέμβρη, υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού προπονητή Δημήτρη Θεοδωρίδη (Ο ίδιος είχε ξεχάσει πόσες φορές από το 2003 και μετά, έχει έρθει στο Καρπενήσι), όπως ο ίδιος ήταν παρών και στο καμπ του Σεπτεμβρίου, όπου την πόλη μας επισκέφτηκε η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, η τεράστια Σοφία Σακοράφαα (Από τις λίγες Ελληνίδες, που έχει καταρρίψει παγκόσμιο ρεκόρ, 74.20 m. στον ακοντισμό) και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Καρπενησίου και την Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας.

Μετά απ΄αυτή την παρένθεση αναφέρω τα ονόματα των τριών πρώτων: 1ος Νέστορας Κολιός (Ο Γιαννιώτης, φαίνεται μεγάλη πάστα αθλητή), 2ος ο Νίκος Σταμούλης (Μικρότερος αδερφός του Κώστα και πολλά υποσχόμενος) και 3ος ήταν ο Σέργιος Διακοστεφανής.

Τέλος στα 5 km γυναικών η Μαρία Κάσσου ήταν 1 (Ίσως είναι η πιο φέρελπις Ελληνίδα στην αντοχή). Στα 19 της είχε συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων, που με τον τρόπο της δείχνει τον δρόμο σ΄ όλους τους νέους, ότι όλα είναι κατορθωτά! Σπουδές και αθλητισμός υψηλού επιπέδου (Φοιτεί στο 2ο έτος Ιατρικής). Μπράβο Μάρια. Εκτός από τη Μαρία απ΄ εδώ πέρασε για άλλη μια φορά η 3η, η πανέμορφη Κορίνθια φιλόλογος Ευγενία Παπαδημάτου.

Αν τώρα σ΄ όλους αυτούς προσθέσουμε όσους δεν πήραν μέρος για διάφορους λόγους, αλλά όσους δεν πήραν μετάλλιο, μαζί με τις τέσσερις βαδίστριες μας Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Τα δυο χρυσά μετάλλια στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό του Μονάχου, σίγουρα την κατατάσσουν στην αθλήτρια της χρονιάς για το 2022), Χριστίνα Παπαδοπούλου, Κυριακή Φιλτισάκου και Ευσταθία Κουρκουτσάκη, καθώς και τον κορυφαίο Έλληνα βαδιστή Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ, μαζί με τους Έλληνες αθλητές του τριάθλου, τότε σίγουρα συμπληρώνεται το παζλ των στιβικών προετοιμασιών στο Καρπενήσι για το 2022!

Επειδή όπως πρωταθλητισμός χωρίς προπονητές δεν γίνεται, θα αφιερώσω λίγο χώρο σε κάποια ονόματα προπονητών και προπονητριών και παλιών αθλητών-αθλητριών που σχεδόν κάθε χρόνο επισκέπτονται το Καρπενήσι. Αναφέρομαι στους Δημήτρη Θεοδωρίδη και Τίνα Κεφαλά. Στον Μιχάλη Αναγνώστου και στον Παναγιώτη Χαραμή. Στον Λαμιώτη Σάββα Κουμπούρα και στον Παναγιώτη Γερακιό. Στους προσωπικούς μου φίλους και ζευγάρια ζωής Νίκο Ακτύπη και Μάγδα Γαζέα, Μπάμπη Ποσονίδη και Ελένη Νικολοπούλου, Χρήστο Βαξεβάνη και Ντενίζ Δημάκη. Στον Γιώργο Ζώρζο (Γιό του αείμνηστου Γιάννη, ο οποίος πρώτος χρησιμοποιήσε το Καρπενήσι για στιβική προετοιμασία). Στον Νότη Παπούλια και στον Γιώργο Καραβίδα και τέλος στον Νίκο Πολιά και στον Βασίλη Κρομμύδα, ενώ ειδική μνεία θα ποιήσω για μια αιρετική στιβική προσωπικότητα, τεράστια φυσιογνωμία του Ελληνικού βάδην. Μιλώ για τον φίλο μου Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο.

Αν τώρα κληθώ να απαντήσω αν όλα αυτά αποτελούν τυχαίο γεγονός ή το θαύμα του Καρπενησίου. Θα απαντήσω χωρίς σπουδή: Το θαύμα του Καρπενησίου!

Προσοχή όμως τα θαύματα κρατούν λίγο. Για να επιμηκύνουμε τον χρόνο τους, θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες στο ταρτάν του προπονητικού, που φιλοξενούνται αθλητές αυτού του επιπέδου και να λειτουργήσει άμεσα εκεί αίθουσα βαρών και μηχανημάτων ενδυνάμωσης (Το κόστος τους μπορεί να είναι και μικρότερο από μια συναυλιακή εκδήλωση του καλοκαιριού. Εκείνη παρέρχεται σ΄ ένα δίωρο, τα όργανα θα μείνουν για πάντα).

Αλλιώς τα θαύματα θα τελειώσουν νωρίς και με τον στίβο, όπως φαίνεται ότι έγινε με την Εθνική ανδρών καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) και τις ομάδες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Όσους έγινε με τις Εθνικές ομάδες χειροσφαίρισης (χάντμπολ) στους άνδρες και στις γυναίκες. Όπως έγινε με τις Εθνικές Ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πίνγκ-πόνγκ). Όταν μιλάμε για Εθνικές ομάδες, μιλάμε και για άρτιες εγκαταστάσεις. Στο κολυμβητήριο μας πραγματοποιούνται μεγάλες εκδηλώσεις, γιατί είναι άρτια οργανωμένο και από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Η Κ.Ο.Ε. δεν μας αγάπησε έτσι ξαφνικά χωρίς λόγο.

Αν θέλαμε η Ευρυτανική πρωτεύουσα να συνεχίσει να αποτελεί αθλητικό προορισμό και πόλο αθλητικής επισκεψιμότητας (Να  με συγχωρήσει ο αγαπητός Μάκης Τσίλκος, γιατί η έκφραση αθλητικός τουρισμός δεν κτυπά εύηχα στα αυτιά μου).

Βέβαια δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι όλα μπορούν να λειτουργήσουν τέλεια από έναν μικρό Δήμο όπως είναι ο δικός μας. Ας βρούμε τρόπο να ακολουθήσουμε διεκδικητικά τον κανόνα: «Εν τω μεῖζον, χαρει το έλασσον». Αν δεν μπορεί ο Δήμος. Ας μπορέσει η Αντιπεριφέρεια. Αν δεν μπορεί η Αντιπεριφέρεια. Ας μπορέσει η Περιφέρεια. Αν δεν μπορεί η Περιφέρεια. Ας μπορέσει το Κράτος.

Αν η πολιτεία μας επιθυμεί αθλητισμό υψηλού επιπέδου, ας οργανώσει δυο-τρια προπονητικά κέντρα που θα εντάξει στον εθνικό σχεδιασμό της και στην Πανεπιστημιακή λειτουργία. Το Καρπενήσι, το Φαλακρό, ο Λαϊλιάς, το Σέλι, ο Όλυμπος, η Ελάτη, το Μέτσοβο και η Βυτίνα περιμένουν. Αλλιώς θα θεωρούμε ότι είναι όμορες χώρες, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Νότια Αφρική, η Κένυα και το Μαρόκο.

Κλείνοντας αυτό το κείμενο θα επικαλεστώ τα λόγια της προσωπικής μου φίλης Αθηνάς Παπαφωτίου, που γνώρισα στο Προπονητικό πριν τρία χρόνια με την Εθνική πετοσφαίρισης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σπύρο Τσάμη και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τι θέλει να πει απευθυνόμενη στους Έλληνες πολιτικούς, απάντησε με στόμφο και χωρίς περιστροφές: «Αφουγκρασθείτε τις δημιουργικές φωνές». Μετά απ΄ αυτό είναι κανένας από τους ενήλικες, που να πιστεύει ότι οι νέοι μας σήμερα αθλούμενοι και μη είναι παθητικοί και χωρίς άποψη;

Με την ευκαιρία ημέρες που έρχονται γιορτινές να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες: Καλές γιορτές με υγεία και τύχη, καθώς και με διαύγεια σκέψης.

 

Ο εργαζόμενος στο προπονητικό κέντρο Καρπενησίου

Μέλος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ

Λερογιάννης Σεραφείμ