Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις με 2.75


 

Ανάλυση και προγνωστικά για την πρώτη εντός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού στη φετινή Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός έχει τραβήξει πολλά βλέμματα στο ξεκίνημα της σεζόν, αποτελώντας την ομάδα που ξεχωρίζει ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Στην Ευρωλίγκα όμως, αυτό οφείλεις να το αποδεικνύεις κάθε βράδυ.

Η Ζαλγκίρις έρχεται στον Πειραιά με το συναίσθημα της χαμένης ευκαιρίας. Έφτασε πολύ κοντά σε ένα μεγάλο διπλό στο Τελ Αβίβ στην πρεμιέρα, όμως ηττήθηκε στις λεπτομέρειες αδυνατώντας να εκτελέσει εμπρόθεσμα στην τελευταία κατοχή. Οι Λιθουανοί επέστρεψαν από διψήφια διαφορά πόντων στο τελευταίο τρίλεπτο και συνολικά εμφάνισαν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο σε μια δύσκολη έδρα. Πλέον ταξιδεύουν και πάλι στον Νότο για μια αποστολή με ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

«Νέο αίμα»

Οι «πράσινοι του Βορρά» μπήκαν στη διαδικασία της ανοικοδόμησης φέτος, φτιάχνοντας μια καινούργια ομάδα. Ο κόουτς Μακσβίτις ανέλαβε τις τύχες της από πέρυσι (χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα) και μαζί με το front office στόχευσαν στη μετάγγιση νέου αίματος φέτος το καλοκαίρι. Η Ζάλγκιρις έκανε μερικές κινήσεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι οποίες –ανεξάρτητα με την πορεία της στη διοργάνωση- θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις σε Live Streaming* στη Stoiximan (*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Το δίδυμο των Αμερικανών, Κίναν Έβανς-Κεβάριους Χέις, μοιάζει ως εξαιρετικό fit σε έναν τέτοιον οργανισμό. Νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν να ανεβαίνουν στην καριέρα τους, με πολύ καλή αθλητική βάση και ομαδικό πνεύμα. Ο Έβανς έκανε μια πολύ καλή ρούκι χρονιά στη Μακάμπι ενώ ο Χέις είχε ήδη εμπειρία Ευρωλίγκας όντας στο ρόστερ της ASVEL προ διετίας. Οι δύο αυτοί αθλητές έχουν αναβαθμίσει τη Ζάλγκιρις σε όρους αθλητικού προφίλ και ενέργειας, ενώ ο Έβανς είναι ο go-to-guy στα δύσκολα καθώς οι Λιθουανοί στρέφονται σε αυτόν και στην ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός, όταν χρειάζονται σκορ υπό καθεστώς πίεσης.

Ο Ρόναλντς Σμιτς ήταν το μεγάλο απόκτημα της Ζάλγκιρις στη φετινή Offseason. Ο Λετονός φόργουορντ-σέντερ ήρθε στο Κάουνας από τη Βαρκελώνη για να δώσει άλλη διάσταση στη γραμμή ψηλών των Λιθουανών. Ο Σμιτς είναι ένας εξαιρετικός παίχτης σε πολύ καλή ηλικία. Μπορεί να σουτάρει από την περίμετρο, να παίξει με πλάτη στο καλάθι, είναι σκληροτράχηλος και έχει τη δυνατότητα να καλύψει το ίδιο αποτελεσματικά και τις δύο θέσεις της frontcourt. Οι Σμιτς και Χέις κούμπωσαν αρμονικά δίπλα στον πολύ καλό σουτέρ Τάιλερ Κάβανο ενώ η Ζάλγκιρις προχώρησε σε μια άτυπη ανταλλαγή με την Ομπραντόιρο, φέρνοντας πίσω τον Μπιρούτις και στέλνοντας στην Ισπανία τον Μπλάζεβιτς, για να κλείσει τη στελέχωση στο “ζωγραφιστό”.

Ενώ λοιπόν η γραμμή ψηλών των Λιθουανών είναι αρκετά καλή, παρατηρείται μια έλλειψη βάθους στην περιφέρεια. Η σταθερά που λέγεται Λεκαβίτσιους πλαισιώθηκε από τον Έβανς και τον Ίγκνας Μπραζντέικις , δύο γκαρντ με μέγεθος, δύναμη και αθλητικότητα. Όμως πίσω από αυτήν τριάδα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες λύσεις. Ο Μακσβίτις θα στηριχτεί στον σουτέρ Dimsa και στο πολυεργαλείο Butkevicius. Πιθανόν χρειαζόταν ένας ακόμα παίχτης με υψηλές προδιαγραφές εκεί. Η Ζάλγκιρις μοιάζει “ρηχή” σε αυτές τις θέσεις, ειδικά σε όρους playmaking.

Γρήγορο τέμπο

Ο Ολυμπιακός θα μπει στο παρκέ του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας για να κάνει το παιχνίδι του. Βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση νωρίς στη σεζόν, παρουσιάζοντας ένα πολύ συμπαγές και σωστά δομημένο σύνολο. Οι ερυθρόλευκοι διατήρησαν το βασικό κορμό και την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία, θέλοντας να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν πέρυσι. Η ομάδα έχει μεγαλύτερο βάθος στη γραμμή ψηλών και δυναμική στο κομμάτι της περιφερειακής εκτέλεσης (ειδικά με την προσθήκη του Πίτερς).

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα οικοδομήσει τη στρατηγική του για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση επάνω σε δύο πυλώνες:

-Στην επιβολή των γηπεδούχων στο κομμάτι του physicality και της αθλητικότητας, με όλα τα ευεργετικά που μπορεί να παράγει για αυτούς μια τέτοια κατάσταση

-Στο γρήγορο τέμπο. Ο Ολυμπιακός δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε καμία περίπτωση σε μια κλειστή μάχη μισού γηπέδου με τους Λιθουανούς οι οποίοι μπορεί να μην παρουσιάζουν την λειτουργία των προηγούμενων ετών στο σετ παιχνίδι όμως θα είναι επικίνδυνοι όσο μένουν κοντά στο σκορ και συντηρούν ελπίδες νίκης.

Οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα «κυβικά» (και τα passing skills) του Φαλ στο low post, θα ματσάρουν το motor των Σμιτς-Χέις με τον Μπολομπόι και θα στοχεύσουν στην παραγωγή μέσα από το επιθετικό transition και τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ. Σε αυτή τη συνθήκη μπορεί να προσφέρει και το δίδυμο των νεοαποκτηθέντων Κάνααν-Πίτερς. Ο Ουόκαπ επίσης είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η αμυντική του ικανότητα επάνω στη μπάλα μπορεί να στρώσει το χαλί του ανοιχτού γηπέδου για τους ερυθρόλευκους.

Βet Builder με Πόντοι Over 144.5 και Alec Peters Εύστοχα Τρίποντα 2+ σε απόδοση 2.75 στη Stoiximan

Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός είναι το υπέρτερο σύνολο στο ματσάρισμα αυτό. Όμως βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν όπου οι ομάδες ακόμα δουλεύουν πράγματα και οικοδομούν καταστάσεις και ισορροπίες στο παιχνίδι τους. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι  η πιθανότητα εμφάνισης μιας έκπληξης είναι αυξημένη. Παρ’όλα αυτά το  αγωνιστικό status των ερυθρολεύκων αυτήν τη χρονική περίοδο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους Λιθουανούς. Η επίθεση της Ζάλγκιρις  ήταν ικανοποιητικά παραγωγική στο Τελ Αβίβ όμως η άμυνα του Ολυμπιακού είναι «άλλο όπλο». Οι Λιθουανοί θα δυσκολευτούν να σκοράρουν και -ως αποτέλεσμα- να ακολουθήσουν τον ρυθμό της ελληνικής ομάδας.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -6.5 και  Moustapha Fall Ασσίστ 1+ σε απόδοση 2.18 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog

Lost Tapes by Stoiximan στο Spotify!

Τώρα η Stoiximan κάνει το παιχνίδι σου καλύτερο και στο Spotify με αφιερώματα, ρετρό ιστορίες και αθλητικές αναλύσεις όπου και όποτε θέλεις εσύ!

Στα «Lost Tapes» by Stoiximan με τον Βασίλη Σκουντή μπορείς να ακούσεις μοναδικές ιστορίες και θρυλικές συζητήσεις με σπουδαίες μπασκετικές προσωπικότητες και όχι μόνο!