Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Μόνο μέσω web banking η έκδοση παραβόλου για έκδοση δελτίων


Δεν έφταναν στα σωματεία τα χίλια μύρια προβλήματα (με κυριότερο αυτό του Μητρώου), τώρα ήρθε και το e-παράβολο που θα είναι απαραίτητο για την έκδοση των δελτίων από την ΕΠΟ.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που παρουσιάστηκε από την εταιρία μηχανογράφησης που ανέλαβε το έργο για λογαριασμό της ΕΠΟ, το κάθε σωματείο θα πρέπει να πληρώνει μέσω e-banking το παράβολο έκδοσης δελτίου και ακολούθως να καταθέτει τα χαρτιά στην οικεία ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα (1/8) έγινε η παρουσίαση αλλά η πρόσκληση στάλθηκε στις ενώσεις την Παρασκευή με αποτέλεσμα μόνο 44 ενώσεις να ανταποκριθούν.

Αλλά και αυτές που ανταποκρίθηκαν έμειναν με ένα σωρό απορίες καθώς από τη συνάντηση απουσίαζε το Τμήμα Έκδοσης Δελτίων της ΕΠΟ.

Το βάρος εργασίας που πέφτει σε σωματεία και ενώσεις είναι τεράστιο και είναι απορροίας άξιο γιατί να γίνει αυτό φέτος και τόσο βιαστικά. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΠΣ όπου τα λέει όλα:

«Σας γνωρίζουμε ότι, σήμερα (σ.σ. χθες) 01/08.2022 και ώρα 10:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε από τους κυρίους Κώστα Θεοδωρίδη και Γιάννη Παφίλη, προγραμματισμένη ενημέρωση στους υπαλλήλους των Ενώσεων, επί του ηλεκτρονικού παραβόλου πληρωμής των ερασιτεχνικών δελτίων.
Παράλληλα, σήμερα (σ.σ. χθες) Δευτέρα ξεκίνησε και το σύστημα αποστολής των Δελτίων.
Δύο ταυτόχρονες ενέργειες, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς έγκαιρο χρονικό προγραμματισμό, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν πλήρη σύγχυση στο σύνολο των υπαλλήλων των 44 Ενώσεων που παρακολούθησαν την ενημέρωση από κοινού.
Θα σας παραθέσουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα:
Το “e-παράβολο” έχει στηριχθεί εξ ολοκλήρου στην ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking).
Δεν υπάρχει πρόβλεψη, εάν κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονική τραπεζική τι θα κάνει.
Δηλαδή εάν ένα σωματείο ή ένας ποδοσφαιριστής, ή μία Ένωση δεν έχει e-banking, δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει δελτίο;
Επίσης, εάν μπορούν όλοι (σωματείο ή ποδοσφαιριστής ή Ένωση)να προβούν σε παραγγελία και πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου, τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε;
Εάν γίνουν λάθη και καταχωρηθούν δελτία σε άλλη Ένωση είτε από ποδοσφαιριστή, είτε από παράγοντα σωματείου, πώς θα επιστραφούν τα χρήματα;
Κατά την εκπνοή μίας μετεγγραφικής περιόδου ένα σωματείο έχει δικαίωμα κατάθεσης δελτίων έως και ώρα 12:00 τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ιδιότητας & Μετεγγραφών 2022 της ΕΠΟ, ο οποίος έχει αναρτηθεί.
Σε αυτή την περίπτωση, πώς θα πληρωθεί το παράβολο έγκαιρα, ώστε η μετεγγραφή να είναι εμπρόθεσμη και όχι ληξιοπρόθεσμη;
Τα ανωτέρω, είναι ελάχιστα από τα πολλά που τέθηκαν στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) παρουσίαση και δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις.
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας και του Τμήματος των Δελτίων δεν συμμετείχε εκπρόσωπος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερα ακόμα αναπάντητα ερωτήματα.
Ο κάθε υπάλληλος της Ένωσης που αποστέλλει τα δελτία στην ΕΠΟ, θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για να είναι σε θέση να εξηγήσει στα σωματεία τον νέο τρόπο.
Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη σύγχυση, η οποία θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα σε όλη την ποδοσφαιρική αλυσίδα.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης της παρουσίασης του “e-παραβόλου”, του όγκου των αποριών που δημιουργήθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες), των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε, παρακαλούμε πολύ όπως ανακληθεί άμεσα, η απόφαση πληρωμής των δελτίων μέσω “e-παραβόλου”.
Η εν λόγω διαδικασία δεν είναι λειτουργική και δεν διευκολύνει, σε καμία περίπτωση, την έκδοση των ερασιτεχνικών δελτίων.
Παρακαλούμε πολύ, όπως για την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο 2022-2023, αφού δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια, να ισχύσει το προηγούμενο σύστημα πληρωμής των δελτίων, ώστε να είναι εφικτό να εκδοθούν δελτία από όλες τις Ενώσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα στις Ενώσεις, στη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων και κατ’ επέκταση και στην Ομοσπονδία.
Οι όποιες αλλαγές, είτε αφορούν το σύστημα των δελτίων, είτε τον τρόπο πληρωμής των παραβόλων, πρέπει να δρομολογούνται βάσει χρονοδιαγράμματος και με έγκαιρη ενημέρωση, τουλάχιστον μία ποδοσφαιρική περίοδο νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση πριν τις ημερομηνίες έναρξης των μετεγγραφών.
Μελλοντικά, να ληφθούν υπόψη όλες οι περιπτώσεις και να υπάρχουν επιλογές ακόμη και για το σωματείο ή για την Ένωση που δεν έχει e-banking, να διασφαλιστεί ποιος αναλαμβάνει την παραγγελία και την πληρωμή του παραβόλου.
Τέλος, θα επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι, η πλειοψηφία των Ενώσεων λειτουργεί με 1 έως 2 υπαλλήλους που καλούνται να διεκπεραιώσουν όλο τον κύκλο εργασιών της Ένωσης και όχι αποκλειστικά και μόνο την παραλαβή-έλεγχο και την αποστολή των Δελτίων στην Ομοσπονδία.
Βάσει της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) ενημέρωσης, η αποστολή των Δελτίων στην ΕΠΟ είναι περισσότερο χρονοβόρα από πριν και επιβαρύνει καθαρά τους υπαλλήλους των Ενώσεων.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία και παρακαλούμε για τη διευθέτηση του θέματος ώστε να επιστρέψουμε άμεσα στην κανονικότητα».

Πηγή: www.patragoal.gr