Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Οι «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» του Βασίλη Σπανούλη στο Καρπενήσι

Μια σπουδαία ομάδα της Α1΄ του Ελληνικού μπάσκετ, το Περιστέρι επέλεξε το Καρπενήσι για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Οι «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» προπονούνται στο Montana, στο οποίο διαμένουν από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Προγραμματισμένα είναι δυο φιλικά ματς επί Ευρυτανικού εδάφους για την ομάδα του εμβληματικού Βασίλη Σπανούλη, που ανέλαβε πριν λίγο καιρό την τεχνική ηγεσία. Οι Περιστεριώτες που τερμάτισαν πέρυσι στην 8η θέση έχουν ενισχυθεί σημαντικά στις μεταγραφές, στοχεύοντας την πρώτη 4αδα. Θα συμμετάσχουν εκτός από το πρωτάθλημα και το κύπελλο και στο Basketball Champions League.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Περιστερίου στην Αττική. Έτος ίδρυσης του είναι το 1971 και επίσημα χρώματα των αθλητών του το μπλε και το κίτρινο.

Ο σύλλογος διατηρεί επαγγελματικό τμήμα ανδρικής καλαθοσφαίρισης που διαγωνίζεται στην Α1 Εθνική Κατηγορία (Basket League). Επιπλέον διατηρεί ερασιτεχνικά τμήματα υποδομής για νεαρούς αθλητές όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Έδρα του είναι το Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου», χωρητικότητας 3.070 καθήμενων θεατών. Στο έμβλημά του εμφανίζεται ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος, με φόντο μία μπάλα του μπάσκετ. Κορυφαία σαιζόν ήταν η 2000-2021, όταν με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη ο σύλλογος έφτασε στην Ευρωλίγκα και στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου σε ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό. Ηγέτης εκείνης της ομάδας ήταν ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ και πολύτιμοι συμπαραστάτες οι Μπάιρον Ντίνκινς, Κώστας Τσαρτσαρής, Μιχάλης Πελεκάνος, Μάνος Παπαμακάριος κ.α.. Το 2018 η ομάδα έπεστρεψε στην Α1΄, μετά από μια 5ετη «περιπέτεια» σε Α2΄ και Β΄ Εθνική.

 

Εντυπωσιακές μεταγραφές


 

Το Περιστέρι έχει ξεχωρίσει στο μεταγραφικό «παζάρι» και πρόσθεσε στο ενεργητικό του τους ακόλουθους αθλητές: Δημήτρη Χατζή (19χρονος σέντερ, 2,08 από τον ΕΦΟΑΖ), Λεωνίδα Κασελάκη (32χρονος φόργουορντ, 2.03 από τον Παναθηναικό), Ντέβιν Ντείβις (27χρονος Αμερικανός φόργουορντ, 1,98 από τη Γαλλική Λε Πορτέλ), Μάριο Μπίλαν (32χρονος Κροάτης σέντερ, 2,13 από την Ιταλική Σάσαρι), Σακούρ Τζούστον (26χρονος Αμερικανός φόργουορντ, 2,00 από τον Άρη), Μπράντον Μπράουν (33χρονος Αμερικανός γκάρντ, 1,85 από τη Ρουμανική Κλούζ), Μάρκους Ντένμον (32χρονος Αμερικανός γκάρντ, 1,93 από την Τούρκικη Πετκιμσπόρ), Στέλιο Πουλιανίτη (27χρονος γκάρντ, 1,90 από τον Άρη), Γιώργο Γκιουζέλη (27χρονος φόργουορντ, 2,04 από τον Ιωνικό) και Αλέξα Ραγκάνοφ (24χρονος Σέρβος φόργουορντ, 2,01 από την Ικγκοκέα της ABA League).

Συνεχίζουν οι: Δημήτρης Μωραΐτης (23χρονος γκάρντ, 1,94), Σωτήρης Σταυρακόπουλος (18χρονος φόργουορντ, 2,03), Κωνσταντίνος Μπιλάλης (18χρονος γκάρντ, 1,85), Νίκος Φιλίππας (18χρονος φόργουορντ, 2,01), Βαγγέλης Ζούγρης (18χρονος φόργουορντ, 2,02) και Γιάννη Φύτρος (19χρονος γκάρντ, 1,97).

Αποχώρησαν οι: Χρήστος Σαλούστρος (32χρονος φόργουορντ, 2,01), Λίνος Χρυσικόπουλος (30χρονο φόργουορντ, 2,03), Δημήτρης Κατσίβελης (31χρονος γκάρντ, 1,96), Βασίλης Χρηστίδης (24χρονος σέντερ, 2,07), Γιάννης Ευσταθιάδης (19χρονος φόργουορντ, 1,97), Στίβεν Γκρέι (33χρονος Αμερικανός γκάρντ, 1,96), Τεράν Πέτεγουει (30χρονος Αμερικανός φόργουορντ, 1,98), Γκλεν Κόζι (30χρονος Αμερικανός γκάρντ, 1,83), Τσαντ Μπράουν (26χρονος Αμερικανός σέντερ, 2,03), Ντάνι Αγκμπελίς (32χρονο Αμερικανός σέντερ, 2,06) και Τόμας Γκιέλο (29χρονος Πολωνός φόργουορντ, 2,06). Στο ρόστερ βρέθηκαν και οι: Χάρης Γιαννόπουλος (33χρονος φόργουορντ, 2,00), Ηλίας Μανιάς (19χρονος γκάρντ, 1,83), Τζο Χάγκινς (28χρονος Αμερικανός γκάρντ, 1,85), Γιανίκ Μορέιρα (31χρονος Αγκολέζος σέντερ, 2,11), Έρικ Μακ Κρι (29χρονος Αμερικανός φόργουορντ, 2,03) και Ιαν Μίλερ (31χρονος Αμερικανός γκάρντ, 1,90).

 

Ο εμβληματικός Σπανούλης στον πάγκο

Ένα κορυφαίο όνομα στην ιστορία του Ελληνικού και του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Βασίλης Σπανούλης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Περιστερίου. Ο 40χρονος αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Χιούστον Ρόκετς, Μαρούσι, Γ.Σ. Λάρισας και Κεραυνό Λάρισας. Ο πρώην διεθνής αθλητής έχει άπειρες ατομικές και ομαδικές διακρίσεις στο ενεργητικό του, καθώς και τίτλους, με την παρουσία του στους «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» να αποτελεί πόλο έλξης. Πρόκειται για την πρώτη του προπονητική απόπειρα σε πάγκο ανδρικής ομάδας, μετά την εξαιρετική παρουσία του στο Adidas Next Generation Tournament της EuroLeague, όπου είχε κληθεί να καθοδηγήσει επίλεκτους έφηβους.

Βοηθοί του κ. Σπανούλη είναι οι: Σάββας Καμπερίδης, Κώστας Χαραλαμπίδης και Ντούσαν Βούκσεβιτς, ενώ γυμναστής ο Μίλιαν Νίκολιτς. Μέλος του τεχνικού τιμ παραμένει ο 38χρονος πρώην διεθνής αθλητής Παναγιώτης Βασιλόπουλος (Έπαιξε σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Άρη, ΠΑΟΚ, Περιστέρι κ.α.). Τον ρόλο του τιμ μάνατζερ έχει ο Γιώργος Τσιάρας και του βοηθού τιμ μάνατζερ ο Άγγελος Κωνσταντόπουλος. Ο Απόστολος Καρατζάς είναι φυσιοθεραπευτής και ο Γιώργος Φωτεινόπουλος διευθυντής επικοινωνίας της ΚΑΕ.

 


Δυο φιλικά


 

Το Περιστέρι θα αγωνιστεί στη 1 και στις 3 Σεπτεμβρίου στο Καρπενήσι με τη «νεοφώτιστη» στην Basket League Καρδίτσα. Εν συνεχεία έχουν «κλειστεί» φιλικά ματς με Λαύριο, με Προμηθέα Πάτρας (Εντός και εκτός έδρας), καθώς και συμμετοχή στα τουρνουά «Νίκος Φασούρας» με αντιπάλους τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και την Κλούζ Ναπόκα και «Νεόφυτος Χανδριώτης» στην Κύπρο κόντρα σε: Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα και Χάποελ Χολόν.

 

Together we fly

Η πρώτη προπόνηση του Περιστερίου πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο μπάσκετ «Ανδρέας Παπανδρέου» στις 22 Αυγούστου. Το νέο πρωτάθλημα της Basket League αρχίζει το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου και πρώτος αντίπαλος είναι ο ΠΑΟΚ εντός έδρας.

 


Δύσκολη κλήρωση

Το Περιστέρι λαβμάνει μέρος στον Η΄ Όμιλο του Basketball Champions League κόντρα σε: Τενερίφη (Ισπανία), Ρίτα Βίλνιους (Λιθουανία) και Μπνέι Χερζλίγια (Ισραήλ).

 

Στην 8αδα το Περιστέρι

Ο Γ.Σ.Π. τερμάτισε στην 8η θέση του περυσινού πρωταθλήματος, έχοντας απολογισμό στην κανονική διάρκεια 10 νίκες και 14 ήττες. Στα προημιτελικά των Play Off αποκλείστηκε από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό με 2-0. Στον πάγκο βρέθηκαν οι: Σωτήρης Μανωλόπουλος, Κώστας Παπαμάρκος και Μίλαν Τόμιτς. Ο Τεράν Πέτεγουεϊ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 301 πόντους.

Ο Μίλαν Τόμιτς, οι βοηθοί του Αλέξανδρος Βελισσαράκος και Δημήτρης Ρώσσης, ο φυσιοθεραπευτής Βαλάντης Ρίζος και ο γυμναστής Μάκης Παναγάκης αποτέλεσαν παρελθόν.

 


Διοικητικός ηγέτης ο Κότσης

«Αφεντικό» του Περιστερίου είναι ο Φίλιππος Κότσης. Το συμβούλιο αποτελούν οι: Γιώργος Πανατζόπουλος (Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Ανδρέας Πολέμης (Αντιπρόεδρος), Φίλιππος Κότσης  και Αντώνης Αντωνίου (Μέλη).

 






Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κολλημένος, Φωτογραφίες: Γ.Σ. Περιστέρι