Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Γ.Σ. ΕΣΚΑΣΕ: Προτάσεις, διαφωνίες και…πολλές απουσίες


Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Θήβα η Γενική Συνέλευση της ΕΣΚΑΣΕ παρουσία ελάχιστων εκπροσώπων σωματείων, καθώς για την ακρίβεια εκτός από τα μέλη του Δ.Σ., και αυτοί όχι όλοι, το παρών έδωσαν εκπρόσωποι μόνο από τους Άρη Αμφίκλειας (Μώρος, Καρανικόλας), Κάδμο (Κυριαζής), Άρης Θήβας (Καραμαγκιώλης), με αποτέλεσμα η αίθουσα του Συνεδριακού κέντρου να είναι σχεδόν άδεια!

Παρόντες επίσης, οι διοικούντες Μελετίου, Τζαμτζής, Ντούμας, Κανέλλος, Χαρατσής, Αλογοσούφης, Χρήστου, Κόλλιας, Σταύρου, Ροζάνας και εκπρόσωποι της διαιτησίας οι Δεσάρτης, Χριστοδούλου.

Πάντως από τη Γενική Συνέλευση βγήκαν ειδήσεις, καθώς μετά τον οικονομικό και τον αγωνιστικό απολογισμό, με αναφορά στα 998 φετινά παιχνίδια όλων των κατηγοριών, αριθμός-ρεκόρ και τα συγχαρητήρια του προέδρου σε όσους ανέβηκαν κατηγορία και πέτυχαν γενικώς τους στόχους τους, έγινε γνωστό πως:

Παράβολο συμμετοχής σε όλες τις κατηγορίες Ανδρών: Από την αγωνιστική περίοδο 2022-23, θα υπάρχει παράβολο συμμετοχής σε όλες τις κατηγορίες Ανδρών, κάτι που θα συμβαίνει σε όλες τις Ενώσεις. Στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ το ποσό θα είναι 250 €, στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ 200 €, στη Γ’ ΕΣΚΑΣΕ 150 €, με την Ένωση να σκοπεύει το μεγαλύτερο κομμάτι απ’ αυτά να διατεθεί στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Κύπελλο ΕΣΚΑΣΕ με…προϋποθέσεις: Η ΕΣΚΑΣΕ σκοπεύει να διοργανώσει για φέτος το θεσμό του κυπέλλου, στον οποίο θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος οι ομάδες της Α’ ΕΣΚΑΣΕ και της Β’ ΕΣΚΑΣΕ, στο σύνολο δηλαδή 28. Το κύπελλο θα διεξαχθεί με την προϋπόθεση, ότι θα δηλώσουν συμμετοχή οι περισσότερες από τις 28 ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος της Ένωσης είναι να κάνει τους τρεις πρώτος γύρους μέσα στον Σεπτέμβριο και να μείνει μόνο η τελική 4αδα που θα διεξαχθεί σε χρόνο που θα οριστεί αργότερα, ακόμα και με τη μορφή final-4. Οι αγώνες θα είναι μονοί, με γεωγραφικά κριτήρια στην πρώτη φάση και με πλεονέκτημα έδρας για τις ομάδες της Β’ κατηγορίας όταν θα αγωνίζονται με τις αντίστοιχες της Α’ ΕΣΚΑΣΕ.

Υποχρεωτικό το παιδικό ή εφηβικό τμήμα για τη Β’ ΕΣΚΑΣΕ από το 2023-24. Τι θα ισχύει στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Από την αγωνιστική περίοδο 2023-24 αποφασίστηκε πως οι ομάδες της Β’ ΕΣΚΑΣΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν παράλληλα τμήμα παίδων ή εφήβων, όπως γίνεται μέχρι στιγμής στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Επίσης, στο επόμενο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας (2022-23) θα ισχύουν τα ίδια δεδομένα (υποχρεωτικά ένας U-20 στο πρώτο ημίχρονο), ενώ δεν προχώρησε η σκέψη-πρόταση για περιορισμό στο όριο ηλικίας στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ

50-50 τα έξοδα σε όλες τις κατηγορίες: Τα έξοδα διαιτησίας και κριτών, σε όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, θα είναι από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 50-50 για τις ομάδες. Αν π.χ. ένας αγώνας Α’ ΕΣΚΑΣΕ έχει κόστος 150 € οι δύο ομάδες θα πληρώνουν από 75€.

Οδηγία για περισσότερα παιχνίδια στις μικρές ηλικίες: Από την ΕΟΚ υπάρχει η προτροπή για να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια στις αναπτυξιακές ηλικίες και από την ΕΣΚΑΣΕ εξετάζονται αρκετά σενάρια. Κάποια απ’ αυτά, έχουν να κάνουν με τη δημιουργία μεγαλύτερων ομίλων (8-10 ομάδων) χωρίς διεξαγωγή β’ φάσης σε παίδες-εφήβους, για αγώνες μεσοβδόμαδα σε αποστάσεις ομάδων μικρότερες από τα 30 χλμ., ενώ υπάρχουν διάφορες σκέψεις και για το πρωτάθλημα παμπαίδων, αλλά και γιε εκείνο του μίνι-μπάσκετ που επίσης θα διεξαχθούν φέτος!

Πηγή: www.stereabasket.gr