Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο.


Οι εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-Μελών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι της FIFA Αλεσάντρο Γκραμάλια και της UEFA Λούκα Νικόλα και Μάριος Γεωργίου.

Η Γενική Συνέλευση επικύρωσε τον διορισμό των δικαστών του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, επικύρωσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τον διορισμό των Κωνσταντίνας Παναγούλη (Πρόεδρος Εφετών ως τακτικό μέλος), Αικατερίνης Καρφάκη (Πρόεδρος Εφετών ως τακτικό μέλος) και Ιωάννας Δάμπαση (Πρόεδρος Εφετών ως αναπληρωματικό μέλος).
 
Η Γενική Συνέλευση επικύρωσε επίσης τον διορισμό των μελών της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης (ΕΕΔΣ). Συγκεκριμένα, επικύρωσε την εκλογή από την Εκτελεστική Επιτροπή των Διονυσίας Μπιτζούνη (πρόεδρος), Νικόλαου Μπούρμπου (αντιπρόεδρος), Δημητρίου Βασιλικού, Χρήστου Λάλα και Κωνσταντίνου Στεργίου (μέλη).
 
Κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο ο εκπρόσωπος της UEFA Λούκα Νικόλα, είπε τα εξής:
 
«Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του κυρίου Τσέφεριν και του κυρίου Θεοδωρίδη. Θέλω επίσης να συγχαρώ τον ΠΑΟΚ για την πρόκρισή του. Από εδώ και πέρα αυτόν θα υποστηρίζω, αφού η ομάδα μου, η Βασιλεία, αποκλείστηκε.
Η ΕΠΟ κατάφερε να προοδεύσει σε βασικούς τομείς τους τελευταίους μήνες με την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης. Να σταθώ ιδιαίτερα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου από την οποία έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Θέλουμε να είναι η βασική πλατφόρμα για διάλογο και λήψη αποφάσεων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Επίσης να δώσω συγχαρητήρια στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης. Είναι ένα ακόμα βασικό βήμα που κάνετε. Αυτή η Επιτροπή θα αποτελέσει τον εσωτερικό ελεγκτικό μηχανισμό. Και οι εκλογές για πρόεδρο της ΕΠΟ τον Ιούνιο θα γίνουν υπό την εποπτεία της. Έχω εντυπωσιαστεί από τα βιογραφικά τους και είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουν καλή δουλειά.
Παρ’ όλα αυτά, όλοι θα συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Παροτρύνω την ΕΠΟ να διπλασιάσει τις προσπάθειές της ώστε να έχουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ποδόσφαιρο. Και σε αυτό μπορείτε να υπολογίζετε στην στήριξη της UEFA.
Σε ό,τι αφορά τον αθλητικό νόμο και την προστασία της ομοσπονδίας, τα θέματα που εκκρεμούν δεν έχουν επιλυθεί και κυρίως το ζήτημα της εγγραφής των σωματείων. Όταν ακούω ότι γίνονται εκλογές σε Ενώσεις με μια μικρή μειονότητα των σωματείων, είναι προφανές ότι αποτελεί μεγάλο ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για αυτές τις πτυχές του νόμου. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο Αθλητισμού. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας ήταν μάταιες, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να γίνει σύντομα αυτή η συνάντηση. Είμαστε στο πλευρό σας όπως στηρίζουμε κάθε μέλος μας».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ε.Π.Ο. και προεδρεύων στη Γενική Συνέλευση, Παναγιώτης Δημητρίου, ζήτησε από την πλευρά του την άμεση παρέμβαση των FIFA και UEFA προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη για τα ζητήματα του Αθλητικού Νόμου:
 «Η FIFA και η UEFA έπρεπε ήδη να έχουν παρέμβει και να μη ζούμε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις να ψηφίζουν επτά, οκτώ ή εννέα σωματεία σε εκλογές Ενώσεων. Πρέπει άμεσα να παρέμβουν και να δείξουν τη δύναμή τους. Ειδικά στα σημεία που θίγουν τις Ενώσεις. Πρέπει οπωσδήποτε μέχρι το τέλος Απριλίου να έχουν λυθεί όλα αυτά τα ζητήματα».
Απαντώντας σε τοποθετήσεις ομιλητών-μελών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως θα μεταφερθεί στον κ. Κλάτενμπεργκ να μην ορίσει ξανά ξένους διαιτητές στην Super League 2, ενώ πήρε θέση υπέρ του απ’ ευθείας προβιβασμού δύο τουλάχιστον ομάδων από την Super League 2 στη Super League 1.

Στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, τέλος, απευθύνθηκε και η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της Ε.Π.Ο. Διονυσία Μπιτζούνη, Επί Τιμή Αρεοπαγίτης, λέγοντας τα εξής:
«Σας θεωρώ όλους συνεργάτες. Η ανάληψη των καθηκόντων μου αποτελεί σημαντική πρόκληση για μένα. Έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου, δεσμεύομαι να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για τις ανάγκες της Ομοσπονδίας. Θα συμβάλλω στην ανάπτυξη γόνιμης συνεργασίας με όλους τους εργαζομένους της Ε.Π.Ο.
Η δικαστική μου εμπειρία σμιλεύτηκε από τη θητεία μου ως προέδρου του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Ε.Π.Ο. Δεν με κατέστησε ποτέ υπάλληλο. Ο δικαστής δεν είναι ποτέ υπάλληλος. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα δεν θα κάμψουν τη θέλησή μου να βελτιώσουμε την Ομοσπονδία. Θα δείξουμε επιμονή στην τήρηση των κανόνων και ζητώ τη συνεργασία όλων σας. Να διασφαλίσουμε την ποιότητα της Ομοσπονδίας. Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ».

Πηγή: www.epo.gr