Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός επιστρέφει στη Stoiximan Basket League με ειδικά στοιχήματα παικτών


Ξανά στο παρκέ οι δύο αιώνιοι απόψει στο ΣΕΦ (22/11, 19:30) για τη Stoiximan Basket League!

Ο πόλεμος των Ρόδων λέγαμε παλιότερα στο Hoopfellas. Άσπρο Ρόδο του York εναντίον κόκκινου του Lancaster. Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού εχθές, σήμερα, για πάντα. Η μεγάλη μάχη επιστρέφει στη Stoiximan Basket League. Θα έχουμε όντως «μάχη» αγωνιστικά σε μια περίοδο όπου οι γηπεδούχοι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση; Αυτό θα φανεί στον καθρέφτη του παρκέ.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει –τουλάχιστον στην παρούσα φάση- ένα υπέρτερο αγωνιστικά σύνολο. Καλύτερα δομημένο, με σαφή κατεύθυνση, πιο έτοιμο για να ανταποκριθεί σε μια απαιτητική διαδρομή. Στα τέλη του Νοέμβρη πλέον, νομίζω αυτό είναι ξεκάθαρο. Και πολύ λογικό επίσης. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σχεδόν δύο χρόνια μπροστά από τον Παναθηναϊκό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ίσως βλέπει στον Δημήτρη Πρίφτη τον προ διετίας εαυτό του και τα προβλήματα που αυτός αντιμετώπισε με την επιστροφή του στο λιμάνι, από τον Γενάρη του 2020. Ήταν μια διαδρομή που έπρεπε να γίνει. Χρειάστηκε 1,5 χρόνο ο Ολυμπιακός και δύο άσχημες σεζόν για να φτάσει στο φετινό καλοκαίρι και να δημιουργήσει το σημερινό σύνολο. Ειδικά η περσινή αποτυχία βοήθησε στο να γίνουν ζυμώσεις και να βγουν πιο καθαρά συμπεράσματα που εν τέλει αποδείχθηκαν ευεργετικά.

Σε αυτό το σημείο θέλει να φτάσει ο φετινός Παναθηναϊκός. Όσο πιο γρήγορα μπορεί. Όμως γνωρίζει ότι πρέπει να περπατήσει αυτή την όχι ευχάριστη διαδρομή μέχρι τέλους. Είναι προαπαιτούμενο για να οικοδομήσεις σε στέρεες βάσεις. Αυτός είναι ο κανόνας. Υπάρχουν ομάδες που έτρεξαν με σπριντ την πνευματική και αγωνιστική διαδρομή αυτή και αναπτύχθηκαν ταχύτατα, όμως αποτελούν την εξαίρεση. Οι πράσινοι βιώνουν μια δύσκολη περίοδο. Προσπαθούν ακόμα να βρουν σταθερές σε επίπεδο αγωνιστικών καταστάσεων, κατεύθυνσης και προσώπων. Το μίγμα χρειάζεται παρέμβαση, είναι δεδομένο. Αργά ή γρήγορα θα γίνει. Απαιτούνται όμως και κάποιες επιτυχίες. Οι ήττες της ομάδας στην Ευρώπη στο τέλος κλειστών παιχνιδιών έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά, ειδικά στο ψυχολογικό κομμάτι. Σε αυτή την κατάσταση, ο Παναθηναϊκός (παίχτες, επιτελείο, οργανισμός) πρέπει να βοηθήσει ο ίδιος τον εαυτό του. Χρειάζεται ένα ξέσπασμα. Μπορεί η εικόνα του απαρηγόρητου (μετά το χαμένο κρίσιμο σουτ) Μέικον στο Μόναχο ή της στιγμής των χαμένων βολών του Ουάιτ να τροφοδοτήσει μια αγωνιστική έκρηξη που θα οδηγήσει σε μια εμφάνιση όπως η αντίστοιχη περυσινή στο Φάληρο;

Okaro White 1+ εύστοχα τρίποντα σε απόδοση 1.50 στη Stoiximan

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν τον Παναθηναϊκό στην καρδιά της ρακέτας. Ο Φαλ βρίσκεται σε πολύ καλό φεγγάρι και ο αντίπαλος δεν έχει τα «κιλά» κοντά στο καλάθι για να τον αναχαιτίσει εύκολα (αναμένεται double team από την πράσινη άμυνα).

Moustapha Fall 1+ ασίστ σε απόδοση 1.35 στη Stoiximan

Οι PnR δημιουργοί του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι  έμπειροι και ξέρουν πως και σε ποιο timing θα βάλουν τη μπάλα μέσα στη ρακέτα για την τελική εκτέλεση με την καλύτερη δυνατή συνθήκη. Η ερυθρόλευκη άμυνα έχει τα εργαλεία για να πιέσει τον αντίπαλο και να παράγει λάθη από την πράσινη επίθεση, ξεκλειδώνοντας την πόρτα του ανοιχτού γηπέδου (καθοριστικοί οι πόντοι σε αυτή τη συνθήκη για τον Ολυμπιακό). Ο Ουόκαπ θα πάει επάνω στον Μέικον σε ένα πολύ ενδιαφέρον ματσάρισμα και οι Λαρεντζάκης-Μακίσικ θα βγουν από πίσω περιμένοντας τον Νέντοβιτς. Κομβικό κομμάτι στην εξέλιξη της αναμέτρησης θα αποτελέσει το ποσοστό των ερυθρολεύκων στις εκτελέσεις πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Το δίδυμο Ντόρσεϊ-Βεζένκοφ έρχεται από μεγάλο ματς με τη Μακάμπι και εάν συνεχίσει ανάλογα, θα δώσει τεράστια ώθηση στην επίθεση των γηπεδούχων. Οι Πειραιώτες θα εστιάσουν στο αμυντικό ριμπάουντ προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά από το καλάθι τους το –ικανό στην ανανέωση επιθέσεων- δίδυμο Παπαγιάννη-Οκάρο Ουάιτ.

Sasha Vezenkov 5+ ριμπάουντ σε απόδοση 1.44 στη Stoiximan

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του θα προσπαθήσει να ταράξει τα νερά. Οι «κανονικές συνθήκες» δεν είναι αυτό που θέλει σήμερα το βράδυ. Χρειάζεται την παρέμβαση που θα αλλάξει το συμβατικό πλαίσιο της αναμέτρησης και θα τη μετατρέψει σε αντισυμβατική μάχη, τινάζοντας στον αέρα το πνευματικό της υπόβαθρο και τις εναντίον του προγνώσεις. Οι φιλοξενούμενοι θα προσπαθήσουν να πειράξουν το μυαλό των γηπεδούχων. Αυτή θα είναι η πρώτη, μεγάλη τους κατάκτηση. Εάν φτάσουν εκεί, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Αυτό μπορεί να γίνει με αμυντικά τρικ και junk defenses (άμυνες που συνδυάζουν αρχές ζώνης και man to man)ή συνεχής εναλλαγή της αμυντικής τακτικής για να μην «πατήσει» η επίθεση του Ολυμπιακού.

Παπαγιάννης 1+ κοψίματα σε απόδοση 1.47 στη Stoiximan

Το «τριφύλλι»  έχει περισσότερους σολίστ και καλύτερες προδιαγραφές στο να παράγει σε παιχνίδι προσωπικής φάσης. Οι Μέικον, Παπαπέτρου και Νέντοβιτς έχουν 1on1 skills που δεν υπάρχουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού όμως για να φτάσει ο Παναθηναϊκός σε ένα κλειστό ματς 10 κατοχών το οποίο θα κριθεί στο τέλος, οφείλει να δουλέψει πολύ. Βασικό συστατικό στο σενάριο της πράσινης επιτυχίας  είναι η διαχείριση της πίεσης που θα ασκήσει οι ερυθρόλευκη άμυνα. Ένας μεγάλος αριθμός λαθών θα είναι καταδικαστικός καθώς θα δώσει ευκαιρίες στον Ολυμπιακό για πόντους στο transition και πιθανόν τη δυνατότητα να φτάσει το σκορ ψηλά, σε σημείο που η ομάδα του Πρίφτη δύσκολα θα μπορέσει να ακολουθήσει.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη όμως θα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στην περίπτωση που ο αντίπαλος αποκρούσει την ορμή του και το ματς δεν πάει ακριβώς όπως είχε σχεδιάσει η πλευρά των γηπεδούχων. Ο Παναθηναϊκός έρχεται από μια σκληρή ήττα στο Μόναχο και θα προσπαθήσει να αντιδράσει. Τέτοιες άσχημες βραδιές μπορούν να σου βγάλουν εσωτερικές δυνάμεις που αγνοούσες μέχρι τώρα.  Και τότε θα δούμε μια πραγματική μάχη.

Κλείνουμε με κάτι πιο σημαντικό από το αποτέλεσμα. Κοιτώντας λίγο πιο μακριά, ουσιαστικά το μεγάλο κέρδος για τη λίγκα μας είναι η επιστροφή αυτού του μεγάλου ντέρμπι στις τάξεις της. Όλοι μας καταλάβαμε πόσο μεγάλη ήταν η απουσία αυτού του παιχνιδιού. Μας έλειψε, το περιμένουμε, το θέλουμε πίσω. Είναι το «καύχημα» μας απέναντι σε μια Ευρώπη που έχει τα δικά της επίσης πολύ μεγάλα παιχνίδια, αλλά ακόμα όχι κάτι σαν αυτό. Ας το προστατέψουμε λοιπόν. Γιατί στον αθλητισμό, όπως και στη ζωή, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | Hoopfellas για το Stoiximan Blog