Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Η Εθνική βόλεϊ ανδρών στο Καρπενήσι με αισιοδοξία για το Eurovolley

Από τις 12 έως τις 28 Αυγούστου η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών προπονείται στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου, διαμένοντας στο Hotel Spa Montana. Οι διεθνείς του Δημήτρη Ανδρεόπουλου «φουλάρουν» για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου στην Κρακοβία, αρχίζοντας τις υποχρεώσεις τους στις 2 του μηνός απέναντι στην Ουκρανία. Θα λάβουν μέρος σε αυτή τη διοργάνωση για 2η συνεχόμενη φορά, έχοντας κάνει πολύ καλή πορεία στα προκριματικά του περασμένου Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Καρπενήσι θα δοθούν δυο φιλικά «τεστ» κόντρα στη Λετονία.  Την αποστολή, της οποίας ηγείται ο τιμ μάνατζερ Μάριος Γκιούρδας αποτελούν οι εξής αθλητές: Πετρέας, Παπαλεξίου, Βουλκίδης, Λινάρδος, Κασαμπαλής, Στιβαχτής, Ανδρεόπουλος, Κουμεντάκης, Ράπτης, Πρωτοψάλτης, Κωτσάκης, Χανδρινός, Ζουπάνι, Μούχλιας, Κοκκινάκης και Ζήσης.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Ανδρεόπουλος τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Όλοι εμείς στο προπονητικό τιμ κι αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στους παίκτες, πιστεύουμε πως η εθνική αξίζει να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και έχει τις δυνατότητες να είναι συνεχώς εκεί. Η φιλοσοφία μας παραμένει ίδια και ξεκινάμε με τη λογική ότι έχουμε μπροστά μας  ένα τουρνουά στο οποίο τα παιδιά θα κάνουν το καθήκον τους και θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.»

Η Εθνική ομάδα πετοσφαίρισης Ελλάδος ανδρών είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας σε διεθνείς διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Παγκόσμια Λίγκα, η Ευρωπαϊκή Λίγκα, οι Μεσογειακοί Αγώνες και άλλες τυχόν διεθνείς διοργανώσεις.

Υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ.). Έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987, ένα αργυρό (2014) και ένα χάλκινο (2006) μετάλλιο σε Ευρωπαϊκή λίγκα , ένα αργυρό (1977) και τρία χάλκινα (1971, 1983, 2018) σε Μεσογειακούς Αγώνες. Στη μοναδική συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες έφτασε στην 5η θέση το 2004, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξεχωρίζει η 6η θέση του 1994.

Στις 12 Αυγούστου 2020 ήταν στη 18η θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης CEV, ενώ Πρόεδρος της Ε.ΟΠΕ. είναι ο Γιώργος Καραμπέτσος.

 

Παλαιότερη παρουσία στην πόλη μας

Η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών πραγματοποιεί προετοιμασία στο Καρπενήσι μετά από 15 χρόνια. Τελευταίες φορές που είχε βρεθεί στην πόλη μας ήταν το καλοκαίρι του 2004 (Με προπονητή τον Τάκη Φλώρο, βοηθό τον σημερινό τεχνικό Δημήτρη Ανδρεόπουλο και αρχηγό τον νυν τιμ μάνατζερ Μάριο Γκιούρδα) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και το φθινόπωρο του 2006 με τεχνικό τον Κώστα Χαριτωνίδη, δίνοντας διεθνή φιλικά ματς με την Αίγυπτο. Τα προηγούμενα χρόνια στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας είχε βρεθεί η αντίστοιχη Εθνική των γυναικών.

 


3ο στάδιο

Το προηγούμενο διάστημα οι διεθνείς μας προπονήθηκαν σε Κάρυστο και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα, επιλέγοντας το Καρπενήσι για το 3ο και τελικό στάδιο πριν τη «μάχη» της Πολωνίας.

 


Το ρόστερ των 16 αθλητών του Καρπενησίου

Αθλητής

Θέση

Ηλικία

Ομάδα

Ύψος

Γιώργος Παπαλεξίου

Κεντρικός

21

ΠΑΟΚ

2,02

Γιώργος Πετρέας

Κεντρικός

34

ΠΑΟΚ

2,01

Θοδωρής Βουλκίδης

Κεντρικός

25

Ολυμπιακός

2,00

Δημοσθένης Λινάρδος

Κεντρικός

24

Κηφισιά

2,04

Σταύρος Κασαμπαλής

Πασαδόρος

26

Ολυμπιακός

1,91

Κώστας Στιβαχτής

Πασαδόρος

41

Ολυμπιακός

1,86

Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος

Ακραίος

20

Παναθηναϊκός

1,93

Αλέξανδρος Ράπτης

Ακραίος

21

Παναθηναϊκός

1,98

Θανάσης Πρωτοψάλτης

Ακραίος

28

Παναθηναϊκός

1,85

Φροίξος Κωτσάκης

Ακραίος

22

Κηφισιά

1,95

Σπύρος Χανδρινός

Ακραίος

20

Μίλωνας

1,96

Νίκος Ζουπάνι

Διαγώνιος

32

Ολυμπιακός

1,99

Δημήτρης Μούχλιας

Διαγώνιος

20

Πανεπιστήμιο Χαβάης

1,98

Ραφαήλ Κουμεντάκης

Ακραίος

28

ΠΑΟΚ

2,03

Δημήτρης Ζήσης

Λίμπερο

27

Ολυμπιακός

1,83

Μενέλαος Κοκκινάκης

Λίμπερο

28

ΠΑΟΚ

1,93

 


Ομοσπονδιακός ο Ανδρεόπουλος

Την Εθνική προπονεί από τον Απρίλιο του 2018 ο 56χρονος Δημήτρης Ανδρεόπουλος (Φωτογραφία), που είναι επίσης καθοδηγητής του Παναθηναϊκού για αρκετά χρόνια. Ο κ. Ανδρεόπουλος έχει καθοδηγήσει το ανδρικό και το γυναικείο τμήμα των «πράσινων», τον Γ.Σ. Λαμίας και τον Φοίνικα Σύρου. Ως αθλητής διέπρεψε με τη φανέλα του «τριφυλλιού» επί 16 συναπτά έτη και φυσικά με τη «γαλανόλευκη».

Το επιτελείο συμπληρώνεται από τους συνεργάτες του ομοσπονδιακού προπονητή Παύλο Καραμαρούδη και Σωτήρη Αμαριανάκη, τον στατιστικολόγο Γιώργο Σομπόνη, τον γυμναστή Λάμπρο Δάνα, τον φυσιοθεραπευτή Δημήτρη Σεϊμέτη, τον φροντιστή Γιάννη Ρούσσο και τον τιμ μάνατζερ Μάριο Γκιούρδα.

 



Τιμ μάνατζερ ο «θρύλος» Γκιούρδας


 

Ένα μεγάλο όνομα του Ελληνικού βόλεϊ, ο Μάριος Γκιούρδας (Φωτογραφία) έχει το πόστ του τιμ μάνατζερ. Μάλιστα συναντήθηκε ξανά με τον καλό του φίλο και υπάλληλο του σταδίου Σεραφείμ Λερογιάννη. Ο 48χρονος άλλοτε αρχηγός της Εθνικής θεωρείται ένα από τους κορυφαίους αθλητές του χώρου και αναντικατάστατο στέλεχος του Ολυμπιακού (1994-2003, 2006-2007), καταγράφοντας 336 διεθνείς συμμετοχές. Έπαιξε επίσης σε: Εθνικό Αλεξανδρούπολης, Γ.Ε. Αλεξανδρούπολης, Πάρμα, Ηρακλή, Ε.Α. Πατρών, Μίλωνα και Πήγασο Νέου Κόσμου.

 

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού

Το Ελληνικό συγκρότημα μετέχει στον 1ο Όμιλο της Πολωνικής Κρακοβία όσον αφορά του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Θα παίξει κατά σειρά με: Ουκρανία (2/9, 15:30), Βέλγιο (4/9, 18:30), Πολωνία (5/9, 21:00), Σερβία (7/9, 18:30) και Πορτογαλία (8/9, 18:30).Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών θα διεξαχθεί το διάστημα 1-19 Σεπτεμβρίου σε: Πολωνία, Εσθονία, Φινλανδία και Τσεχία.

 

Πως ήρθε η πρόκριση

Με πέντε νίκες και μια ήττα οι διεθνείς μας έκαναν εξαιρετική πορεία στα προκριματικά (Α΄ όμιλος), πανηγυρίζοντας την πρόκριση ως δεύτεροι. Αντιμετώπισαν το Μαυροβούνιο, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν με τις δυο φάσεις να διεξάγονται τον Μάιο σε Τιφλίδα και Πονγκόριτσα αντίστοιχα.

Από το 2009 έως το 2019, η Εθνική ομάδα των ανδρών δεν είχε καταφέρει όχι μόνο να διακριθεί, αλλά ούτε καν να βρεθεί σε μεγάλη διοργάνωση. Οι αποτυχημένες προσπάθειες σε προκριματικά Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων πρωταθλημάτων ήταν συνεχόμενες, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μην μπορεί να βρει τον δρόμο του.

Αυτό δείχνει να αλλάζει το τελευταίο διάστημα, καθώς η Εθνική μας ομάδα έχει καταφέρει να προκριθεί δύο φορές σε Eurovolley. Την πρώτη πήρε την πρόκριση από την φάση των ομίλων και έφτασε μέχρι τις «16 το 2019 (Είχε απολογισμό μια νίκη και 5 ήττες) ενώ τώρα ετοιμάζεται για την δεύτερη.

 


Διεθνή φιλικά

Την Κυριακή 22 Αυγούστου και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου η Εθνική θα υποδεχτεί στο Καρπενήσι την αντίστοιχη ομάδα της Λετονίας σε φιλικά ματς.

 


























Ρεπορτάζ& Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος