Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ευρυτανική προετοιμασία και φέτος για το εξαιρετικό Μαρούσι

Η ομάδα μπάσκετ του Αμαρουσίου, άλλοτε πρωταγωνίστρια σε Ελλάδα και Ευρώπη προπονείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Καρπενήσι με διαμονή στο κλειστό του Montana από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου. Το συγκρότημα του Γιώργου Σκαραφίγκα που συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία στοχεύει να πρωταγωνιστήσει ξανά μετά την εξαιρετική περυσινή 4η θέση, που την έφερε μάλιστα κοντά στην άνοδο στην Basket League. Παρότι «νεοφώτιστο» το συγκρότημα των Βορείων Προαστίων δεν θεωρούνταν από τα βασικά φαβορί, έβγαλε ωστόσο πάθος και ποιότητα στο παρκέ, πρωταγωνιστώντας με ηγέτη τον πολύπειρο Γιάννη Γκαγκαλούδη, πρώτο σκόρερ της κατηγορίας.

Νέα μεταγραφικά αποκτήματα είναι οι: Δημήτρης Μαργέλης (Εθνικός Πειραιά), Θάνος Κωνσταντακόπουλος (Παπάγου), Χρήστος Σιδέρης (ΕΦΑΟΖ), Χρήστος Ξύδης (Παγκράτι). Αντίθετα ο ταλαντούχος σέντερ Μανώλης Χατζηδάκης μεταγράφηκε στον Κολοσσό Ρόδου, ενώ ο Γιώργος Σουρλής ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την αγωνιστική δράση. Το πρωτάθλημα της Α2΄ εκκινεί στις 9 Οκτωβρίου και πρώτος αντίπαλος του Αμαρουσίου είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου.

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών του Γ.Σ. Αμαρουσίου ιδρύθηκε το 1950 είναι ελληνικό αθλητικό ερασιτεχνικό τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου (Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1896 και είναι ο τέταρτος παλαιότερος εν ενεργεία) που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αμαρουσίου, στην Αττική, με έδρα το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αμαρουσίου, χωρητικότητας 1.350 θεατών, στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Επίσημα χρώματα του συλλόγου είναι το κίτρινο και το μαύρο. Ιστορικότερη του στιγμή αποτελεί το κύπελλο Σαπόρτα το 2001, με την ομάδα να πρωταγωνιστεί εκείνα τα χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Συνολικά μετρά 24 συμμετοχές στην Α1΄, με τελευταία το 2009, έχοντας μια δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και δυο παρουσίες σε τελικούς κυπέλλου, ενώ μέσα σε επτά χρόνια τερμάτισε έξι φορές στην πρώτη 4αδα. Πρόεδρος του είναι ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος και έφορος του μπασκετικού τμήματος ο Βασίλης Μόζερας.

 

Άπαντες εμβολιασμένοι

Όλο το μπασκετικό τμήμα του Αμαρουσίου έχει πραγματοποιήσει εμβολιασμό κατά του covid-19.

 

Και φέτος Καρπενήσι

Το Μαρούσι είχε προπονηθεί και πέρυσι στο Καρπενήσι και το Montana, περίπου τις ίδιες ημερομηνίες στο τέλος Αυγούστου. Η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας έφερε «γούρι» στους «κιτρινόμαυρους», οι οποίοι έκαναν πολύ καλή πορεία.

Ποιοι αποκτήθηκαν

Παίχτης

Θέση

Ηλικία

Ύψος

Προηγούμενη Ομάδα

Χρήστος Ξύδης

Γκάρντ

26

1,95

Παγκράτι

Θάνος Κωνσταντακόπουλος

Γκάρντ

33

1,98

Παπάγου

Δημήτρης Μαργέλης

Φόργουορντ

22

2,01

Εθνικός Πειραιώς

Χρήστος Σιδέρης

Σέντερ

27

2,08

ΕΦΑΟ Ζωγράφου

 


 

 

 

 

 

 

Οι αθλητές από το περυσινό ρόστερ που ανανέωσαν

Παίχτης

Θέση

Ηλικία

Ύψος

Παύλος Ξύδας

Γκάρντ

28

1,85

Αλέξανδρος Προίσκος

Γκάρντ

20

1,95

Ορφέας Στασινός

Γκάρντ

23

1,83

Γιάννης Γκαγκαλούδης

Γκάρντ

43

1,90

Γιάννης Πλουτέτσκι

Γκάρντ

42

1,90

Χρήστος Αρνόκουρος

Φόργουορντ

20

2,03

Μηνάς Παπαγιάννης

Φόργουορντ

19

2,00

Παντελής Κανέλλης

Φόργουορντ

41

2,00

Γιάννης Παπαγεωργόπουλος

Φόργουορντ

30

2,04

 


 

 

 

 

 

 

Οι αθλητές που δεν συνεχίζουν

Παίχτης

Θέση

Ηλικία

Ύψος

Γιώργος Σουρλής

Γκάρντ

35

1,90

Θοδωρής Τσιότρας

Γκάρντ

34

1,98

Κώστας Κούλιος

Γκάρντ

20

1,80

Ντίνος Δούκας

Φόργουορντ

23

2,00

Παναγιώτης Σπηλιόπουλος

Φόργουορντ

21

1,96

Μανώλης Χατζηδάκης

Σέντερ

21

2,08

 

Κεφάλαιο ο Γκαγκαλούδης

Σαν το παλιό καλό κρασί ο Γιάννης Γκαγκαλούδης είναι ο ηγέτης και «ψυχή» της ομάδας. Μάλιστα πέρυσι αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Α2΄ με 550 πόντους. Επέστρεψε στο αγαπημένο του Μαρούσι το 2019 και το οδηγεί από επιτυχία σε επιτυχία. Ο 43χρονος γκάρντ αναδείχτηκε πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκό το 2004, ενώ κατέκτησε με τον Άρη το Champions Cup το 2003 και το ντάμπλ στην Τυνησία με την Ετουάλ Σπορτίβ Ντου Σαχέλ το 2013. Επιπρόσθετα πέρασε από:  Παλαιό Φάληρο, Δάφνη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ρέθυμνο, Βίρτους Ρόμα, Καβάλα, Ολυμπιάδα Πάτρας, Απόλλων Λεμεσού, Ίκαρος Καλλιθέας, Α.Ε. Λιβαδειάς, Ηρακλής και Αιγάλεω.

 



Ο coach και το επιτελείο του

Ο Γιώργος Σκαραφίγκας (Φωτογραφία) παραμένει στην τεχνική ηγεσία για 3η σερί σαιζόν. Διετέλεσε coach του Πανελευσινιακού, των Τρικάλων, του Ιωνικού Νικαίας, του Γ.Σ. Λάρισας, του Ερμή Αγιάς, του Διαγόρα Δρυοπειδέων, της Κυπριακής ΕΘΑ και τεχνικός σύμβουλος του Πανιωνίου. Έπαιξε ως αθλητής σε: Νήαρ Ήστ, Παπάγου και Άνω Λιόσια. Το τεχνικό επιτελείο συμπληρώνουν οι: Γιώργος Κατσαρέλιας (Α΄ βοηθός), Βασιλεία Γκουζίνη (Β΄ Βοηθός) και Άγγελος Παναγόπουλος (Σκάουτερ). Ο κ. Σκαραφίγκας και η σύζυγος του κα Γκουζίνη κατάγονται από τη γειτονική Φθιώτιδα.

 


Διεκδίκησε την άνοδο

Η ομάδα του Γιώργου Σκαραφίγκα μετά και το πέρας της κανονικής διάρκειας τερμάτισε στην 3η θέση  του βαθμολογικού πίνακα μεταξύ 14 ομάδων με 33 βαθμούς (20 νίκες-13 ήττες). Έλαβε μέρος στα Play off, απέκλεισε την Ελευθερούπολη στα ημιτελικά και διεκδίκησε στους τελικούς δεύτερη διαδοχική άνοδο κόντρα στον Ολυμπιακό Β΄. Να σημειωθεί ότι το πρωτάθλημα είχε διακοπεί για μεγάλο διάστημα λόγω της πανδημίας του covid-19.

Στο τελευταίο ματς με τον Ολυμπιακό Β΄ (Ήττα με 93-87 στο ΣΕΦ) συμμετείχαν οι: Τσιότρας 6, Στασινός 20 (4), Παπαγιάννης 2, Ξύδας 18 (3), Σουρλής, Προίσκος, Κανέλλης, Χατζηδάκης 16, Παπαγεωργόπουλος 11, Αρνόκουρος 2, Δούκας 1 και Γκαγκαλούδης 11 (1).

Την άνοδο στην Basket League κατέκτησαν οι: Απόλλων Πάτρας και Ολυμπιακός Β΄.

 


Πρεμιέρα με Μεσολόγγι

Τον Χαρίλαο Τρικούπη Μεσολογγίου που υποβιβάστηκε από την Α1΄ θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας στην πρεμιέρα η ομάδα των Βορείων Προαστίων. Το πρωτάθλημα της Α2΄ ξεκινά στις 9 Οκτωβρίου και θα λάβουν μέρος 15 ομάδες.  

 

Όταν πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη  

Η κορυφαία στιγμή της ιστορίας του Αμαρουσίου ήρθε την περίοδο 2000-2001, όταν με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή προπονητή και τους: Τζίμι Ολιβερ, Ασράφ Αμάγια, Βασίλι Ευθύμοφ, Γιώργο Μασλαρινό, Σωτήρη Νικολαϊδη, Δημήτρη Μαρμαρινό, Αλέξη Φαλέκα, Βαγγέλη Βουρτζούμη, Δημήτρη Καραπλή κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα, νικώντας τη Γαλλική Σαλόν στον τελικό της Βαρσοβίας με 74-72. Την ίδια επιτυχία λίγο έλειψε να επαναλάβει τη σαιζόν 2001-2002 με προπονητή τον Κώστα Πετρόπουλο όταν έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς, ενώ την περίοδο 2003-2004 συμμετείχε με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον τελικό τη FIBA Europa League, χάνοντας από την Ούνιξ Καζάν με 87-63.

Έχει συμμετάσχει δυο φορές σε τελικούς κυπέλλου (2002 και 2006, χάνοντας από τον Ολυμπιακό με 74-66 και τον Παναθηναϊκό με 68-57 αντίστοιχα), ενώ έχει φτάσει στη 2η θέση του πρωταθλήματος τις σαιζόν 2003-2004 (Ηττήθηκε με 3-0 στους τελικούς από τον Παναθηναϊκό). Την περίοδο επίσης 2004-2005 ήταν 2ο στην κανονική διάρκεια, ωστόσο αποκλείστηκε στα ημιτελικά των Play Off με 3-1 νίκες από την ΑΕΚ.

Παίχτης και «ηγέτης» της ομάδας από το 2001 έως το 2005 ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, ενώ επικεφαλής της διοικητικής προσπάθειας ήταν ο Άρης Βωβός, με την ομάδα επί των ημερών να φτάνει σε ένδοξες στιγμές.

 


Πρόεδρος ο Κουτσούκος



 

 

 

 

 

 

Νέο διοικητικό συμβούλιο έχει ο σύλλογος. Πρόεδρος του παραμένει ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος (Φωτογραφία). Όσον αφορά το μπασκετικό τμήμα την αποστολή στο Καρπενήσι συνοδεύει ο έφορος του τμήματος Βασίλης Μόζερας.

 



















Ρεπορτάζ& Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος