Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Για την άμεση επιστροφή στη Super League 1 «χτίζεται» στο Καρπενήσι η ΑΕΛ

Το ιστορικό ποδοσφαιρικό συγκρότημα της Λάρισας επέλεξε μετά από απουσία ενός έτους και πάλι το Καρπενήσι, διαμένοντας στο αγαπημένο τους ξενοδοχείο Lecadin και κάνοντας προπονήσεις στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου από τις 26 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου. Σε αυτό το διάστημα η ομάδα του Κώστα Φραντζέσκου, που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία θα παίξει σε τρία φιλικά παιχνίδια. 

Η ΑΕΛ από τη σαιζόν 2016 και ύστερα αγωνιζόταν συνεχώς στην πρώτη εν τάξει κατηγορία, ωστόσο μετά την περυσινή τελευταία θέση και τον υποβιβασμό της θα παίξει στη Super League 2, η οποία  αναμένεται να αρχίσει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Μετά τις τελευταίες μεταγραφές έχει στο ρόστερ της μόνο 6 αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές και 28 Έλληνες ποσοστό 82,5%, εκ των οποίων 13 Λαρισαίοι ποσοστό 38%.

Η Αθλητική Ένωση Λάρισας είναι ελληνικό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο. Αποτελεί τμήμα του ιδρυτικού αθλητικού συλλόγου Αθλητική Ένωση Λάρισας. Εδρεύει στην πόλη της Λάρισας και αγωνίζεται στη Superleague 2.

Τα επίσημα και παραδοσιακά χρώματα της ομάδας είναι το βυσσινί και το λευκό και ως έμβλημά της έχει ένα αγέρωχο άλογο σηκωμένο στα πίσω πόδια του. Προσωνύμια της ομάδας είναι οι Βυσσινί και η Βασίλισσα του κάμπου.

Αποτελεί την μοναδική ελληνική επαρχιακή ομάδα που έχει καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα και αυτό πραγματοποιήθηκε κατά την λεγόμενη χρυσή δεκαετία-εποχή της, την περίοδο 1987-88, ενώ επίσης έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα Ελλάδας (1984-85, 2006-07).

Έδρα όλων των επίσημων αγώνων των τελευταίων ετών της ομάδας αποτελούσε η AEL FC Arena, χωρητικότητας 16.118 θεατών. Η σημερινή έδρα της ομάδας είναι εκ νέου το Στάδιο Αλκαζάρ (Χωρητικότητας 13.112 φιλάθλων) από το 2020 και το οποίο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ΑΕΛ. Ιδιοκτήτης και Πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου είναι ο Αλέξης Κούγιας.

 

Μετά από έναν χρόνο

Οι Θεσσαλοί επέστρεψαν μετά από έναν χρόνο στο Καρπενήσι και στο αγαπημένο τους ξενοδοχείο. Πέρυσι προετοιμάστηκαν στα 3-5 Πηγάδια. Στην αποστολή δεν συμμετέχει ο Δημήτρης Πινακάς, η μεταγραφή του οποίου βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τον Ολυμπιακό. Η «πρώτη» στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου διεξήχθη τη Δευτέρα (26/7) στις 5 στο κεντρικό γήπέδο. Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται 34 συνολικά ποδοσφαιριστές, ενώ πλην του Πινακά δεν ταξίδεψαν και οι: Νικολιάς (Προπονείται με τον Ολυμπιακό), Γιακιμόφσκι, Κολομπίνο και Χουσίνο.

 


Ελληνικό στοιχείο



 
Στο ρόστερ της ΑΕΛ εντάχτηκαν οι: Κώστας Θεοδωρόπουλος (31χρονος τερματοφύλακας από τη Λαμία), Παντελής Θεολόγου (30χρονος αμυντικός από την Α.Ε. Καραϊσκάκης), Θανάσης Παπαγεωργίου (34χρονος αμυντικός από τον Ιωνικό), Κώστας Παπαγεωργίου (26χρονος μέσος από τα Τρίκαλα), Δημήτρης Μαυριάς (24χρονος μέσος από τη Δόξα Δράμας), Ευριπίδης Γιάκος (29χρονος μέσος από τον Απόλλωνα Λάρισας), Μανώλης Πατράλης (24χρονος μέσος από τον Απόλλωνα Σμύρνης), Παναγιώτης Συμελίδης (29χρονος επιθετικός από τον Λεβαδειακό), Μιχάλης Τσουμάνης (18χρονος επιθετικός από τα Σέλλανα) και Κριστιάν Κούστα (24χρονος Αλβανός επιθετικός από τον ΟΦ Ιεράπετρας).

Αντίθετα παρελθόν αποτελούν οι: Γκέργκελι Νάγκι (27χρονος Ούγγρος τερματοφύλακας), Βλάντιμιρ Μπάγιτς (34χρονος Σέρβος τερματοφύλακας), Αλέξης Μιχαήλ (33χρονος αμυντικός), Χαρίλαος Φουρκιώτης (20χρονος αμυντικός), Νίκολα Ζίζιτς (34χρονος Κροάτης αμυντικός), Νίκος Καρανίκας (29χρονος αμυντικός), Ούρος Τσόσιτς (29χρονος Σέρβος αμυντικός), Μάνουελ Στίφλερ (33χρονος Γερμανός μέσος), Ράντομιρ Μιλοσάβλιεβιτς (29χρονος Σέρβος μέσος), Ενίς Μπεν-Χατίρα (33χρονος Τυνήσιος μέσος), Τιμ Σπαρβ (34χρονος Φινλανδός μέσος), Μπέντζαμιν Μουκάντζο (33χρονος Καμερουνέζος επιθετικός), Φιορίν Ντουρμισάι (24χρονος επιθετικός, ήταν δανεικός από τον Ολυμπιακό) και Μάρκο Νούνιτς (28χρονος Σλοβένος επιθετικός). Κατά τη διάρκεια της σαιζόν αποχώρησαν οι: Στελιάνο Φιλίπ (27χρονος Ρουμάνος αμυντικός), Βαγγέλης Πλατέλλας (33χρονος μέσος), Ματέο Μούζεκ (26χρονος Κροάτης αμυντικός), Αλί Γκαζάλ (29χρονος Αιγύπτιος αμυντικός), Γκάμπριελ Τόρζε (31χρονος Ρουμάνος μέσος), Νίκολα Τρούγιτς (28χρονος Σέρβος μέσος), Δημήτρης Λουφάκης (20χρονος μέσος), Αντνάν Σετσέροβιτς (29χρονος Βόσνιος μέσος), Χαμζά Γιουνές (35χρονος Τυνήσιος επιθετικός) και Ιωάννης Κωστή (21χρονος Κύπριος μέσος). Υπό διαπραγμάτευση με τον Ολυμπιακό τελεί ο 19χρονος μέσος Δημήτρης Πινακάς, ενώ ολοκληρώθηκε ο δανεισμός από τους Πειραιώτες του 27χρονου μέσου Αλέξανδρου Νικολιά, με τους δυο ποδοσφαιριστές να μην έχει ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσουν στην ΑΕΛ.

 

Οι ποδοσφαιριστές που συνεχίζουν

Παίχτης

Ηλικία

Θέση

Χώρα

Στέφανος Σουλούκος

20

Τερματοφύλακας

Ελλάδα

Λάμπρος Αντωνόπουλος

16

Τερματοφύλακας

Ελλάδα

Στράτος Μισυρλής

20

Τερματοφύλακας

Ελλάδα

Ορέστης Γρηγορόπουλος

21

Αμυντικός

Ελλάδα

Μανώλης Μπέρτος

32

Αμυντικός

Ελλάδα

Ντίνου Γκράουρ

26

Αμυντικός

Μολδαβία

Θεοχάρης Ηλιάδης

24

Αμυντικός

Ελλάδα

Μαξίμ Μαξιμένκο

31

Αμυντικός

Ουκρανία

Αντριάν Χουσίνο

29

Αμυντικός

Βολιβία

Νίκος Γκοτζαμανίδης

20

Αμυντικός

Ελλάδα

Λάμπρος Αγγελούλης

19

Αμυντικός

Ελλάδα

Νίκολα Γιακιμόφσκι

31

Αμυντικός

ΠΓΔΜ

Γιώργος Μαϊδανός

23

Αμυντικός

Ελλάδα

Αλέξανδρος Χαλάτσης

21

Μέσος

Ελλάδα

Δημήτρης Μιλτιάδης

19

Μέσος

Ελλάδα

Αντριάν Κολομπίνο

27

Μέσος

Ουρουγουάη

Γιώργος Δάκτυλας

19

Μέσος

Ελλάδα

Θανάσης Στοΐνοβιτς

18

Μέσος

Ελλάδα

Κυριάκος Ζησούλης

16

Μέσος

Ελλάδα

Σπύρος Γλυνός

23

Μέσος

Ελλάδα

Αποστόλης Κοτσιανούλης

20

Μέσος

Ελλάδα

Γιώργος Ζαχαράκης20ΕπιθετικόςΕλλάδα

Ματίας Ακούνια

28ΕπιθετικόςΟυρουγουάη 

 

 Με τον Κώστα Φραντζέσκο και «δόξες»

Τα «κλειδιά» της τεχνικής ηγεσίας στον Κώστα Φραντζέσκο έδωσε η διοίκηση της Λάρισας. Ο 52χρονος βρισκόταν πέρυσι στον πάγκο του Απόλλωνα Λάρισας και για 12 χρόνια στα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού. Έχει υπάρξει 38 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδος, ενώ έχει φορέσει τις φανέλες των: Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, καθώς και των: Αετού Καλλιθέας, Α.Ο. Βουλιαγμένης, ΟΦΗ, Καλαμάτας, Ιωνικού, ΑΕΚ Λάρνακας, Άρη και Προοδευτικής. Βοηθοί προπονητές είναι οι: Ηλίας Κώτσιος ,παλαίμαχος αμυντικός μεταξύ άλλων της ΑΕΛ και του Παναθηναϊκού και Μιχάλης Ζιώγας, πρωταθλητής με τους «βυσσινί» το 1987.

Το επιτελείο συμπληρώνουν οι: Κώστας Μαντζιώκας (Γυμναστής) και Βαγγέλης Τσότσας (Προπονητής τερματοφυλάκων). Ιατρός είναι ο Γιώργος Μπασδέκης, φυσιοθεραπευτής ο Γιώργος Ζαχαρής, βοηθοί φυσιοθεραπευτές οι: Γιώργος Μέκρας και Τάσος Παπαρσένος και φροντιστής ο Κώστας Τσαρέας. Επικεφαλής ποδοσφαιρικού τμήματος είναι ο Τάκης Παραφέστας, πρωταθλητής το 1987 με τους «βυσσινί».

 




Ευρυτάνας ποδοσφαιριστής

Από τη Σκοπιά Ευρυτανίας κατάγεται ο 21χρονος δεξιός μπακ Ορέστης Γρηγορόπουλος, πρώην ποδοσφαιριστής των ακαδημιών του Πανιωνίου, του ΑΟΧ/Κισσαμικός και των Τρικάλων.

 


Τα φιλικά


 

Η ΑΕΛ θα αντιμετωπίσει στις 28 Ιουλίου τον Εθνικό Άχνας, στις 5 Αυγούστου με τον Λεβαδειακό και στις 7 Αυγούστου τον Α.Ο. Τρίκαλα στο Καρπενήσι.

«Πικρός» υποβιβασμός

Ύστερα από πέντε χρόνια η ΑΕΛ υποβιβάστηκε από τη μεγάλη κατηγορία, τερματίζοντας στην τελευταία (14η) θέση μετά τα Play Out με 27 βαθμούς (Ο προτελευταίος Παναιτωλικός είχε 28). Ο συνολικός απολογισμός των «βυσσινί» ήταν 6 νίκες-9 ισοπαλίες-18 ήττες και τέρματα 25-47. Ο 19χρονος Λαρισαίος Δημήτρης Πινακάς με 7 γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ και MVP της ομάδας.

Από την τεχνική ηγεσία πέρασαν κατά σειρά οι: Μιχάλης Γρηγορίου, Γιάννης Τάτσης , Τζιανλούκα Φέστα και Μιχάλης Ζιώγας.

 



Η πρώτη προπόνηση

Στις εγκαταστάσεις των Δένδρων στις 12 Ιουλίου άρχισε η προετοιμασία της Λάρισας με ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή στη Super League 1.

 


Στο τιμόνι ο Κούγιας-Με Λιάγκα Αντιπρόεδρο 


 

«Αφεντικό» της ΑΕΛ είναι από το 2015 και ύστερα ο γνωστός ποινικολόγος και πολύπειρος ποδοσφαιρικός παράγοντας Αλέξης Κούγιας. Το νέο διοικητικό συμβούλιο μετά την παραίτηση του Προέδρου Γρηγόρη Πρεζεράκου αποτελούν οι: Αλέξης Κούγιας (Πρόεδρος),  Χρήστος Κούγιας (Αναπληρωτής Πρόεδρος), Ζήσης Ντελόπουλος (Αντιπρόεδρος Α΄), Γιώργος Λιάγκας (Αντιπρόεδρος Β΄, γνωστός παρουσιαστής), Γιάννης Γκαράνης (Αντιπρόεδρος Γ΄), Απόστολος Φωτάκης (Αντιπρόεδρος Δ΄), Κωνσταντίνος Λαμπρογιώργος (Αντιπρόεδρος Ε΄), Κωνσταντίνος Κοταρέλας (Διευθύνων Σύμβουλος), Νίκος Πατσιαβούρας, Χρήστος Δεληκούρας (Μέλη), Αναστάσιος Χριστακόπουλος (Μέλος/ Οικονομικός Διευθυντής) και Χριστίνα Μητρονάτσιου (Μέλος/ Γενικός Γραμματέας). Στελέχη του συλλόγου είναι οι: Σωτήρης Μάρκου (Γενικός Διευθυντής), Γιάννης Καλογιάννης (Διευθυντής επικοινωνίας) και Δήμητρα Μιχαλοπούλου (Διευθύντρια μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων).

 



























Ρεπορτάζ& Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος