Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Πρωταθλήματα ΕΣΚΑΣΕ: Αμυδρές ελπίδες μόνο για τις κατηγορίες υποδομής


Έχοντας συμπληρώσει ήδη 5 μήνες αποχής από την αγωνιστική δράση, οι ομάδες της ΕΣΚΑΣΕ και όχι μόνο, έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να σκέφτονται την επόμενη αγωνιστική περίοδο, καθώς όπως όλα δείχνουν, φέτος η σεζόν θα χαρακτηριστεί ως μη γενόμενη.

Ο χρόνος μετρούσε εδώ και καιρό αντίστροφά και πλέον φαίνεται να έχει…λήξει, καθώς δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο.

Ακόμα και αν υποτεθεί, πως τα κλειστά γυμναστήρια ανοίξουν στα μέσα Απριλίου, τα πρωταθλήματα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις από τα μέσα Μαΐου και μετά, κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί καμιά διοργάνωση, αφού ακόμα και σε μια ”fast track” διοργάνωση, θα απαιτούνταν αγώνες Τετάρτη-Σάββατο, κάτι που είναι αδύνατον για ερασιτεχνικές ομάδες.

Η φωτογραφική άλλωστε συμπληρωματική προκήρυξη στην Α2 Ανδρών, όπου δεν υποβιβάζεται καμιά ομάδα, φανερώνει ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή η δυνατότητα να ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα από τη Β’ Εθνική και κάτω.

Στις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑΣΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς ακόμα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την Ομοσπονδία, τα πρωταθλήματα Ανδρών θα θεωρηθούν ως μη γενόμενα και οι ομάδες θα ξεκινήσουν την επόμενη αγωνιστική περίοδο στις ίδιες κατηγορίες που αγωνίζονταν φέτος. Το ”μη γενόμενα”, σημαίνει πως δεν πρόκειται να μεταφερθούν τα φετινά αποτελέσματα έως το σημείο διακοπής των διοργανώσεων, οι ομάδες θα ξεκινήσουν τα νέα πρωταθλήματα στις ίδιες κατηγορίες που αγωνίστηκαν φέτος και μετά από νέες κληρώσεις που θα προκύψουν.

Κάποιες αμυδρές ελπίδες, υπάρχουν μόνο για τα πρωταθλήματα υποδομής. Και αυτό, γιατί ως γνωστόν υπάρχει μοριοδότηση για τους αθλητές-μαθητές που διακρίνονται στις τελικές φάσεις των Πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Αν θα συνεχιστεί κάποιο πρωτάθλημα φέτος, με λίγες επαναλαμβάνουμε πιθανότητες, αυτό έχει να κάνει μόνο με τις κατηγορίες υποδομής (παίδων, εφήβων, κορασίδων, νεανίδων) και με ένα σύστημα διεξαγωγής νοκ-άουτ αγώνων, ώστε να διεξαχθούν όσο το δυνατόν λιγότερα παιχνίδια, για να έχουν τη δυνατότητα όσοι διακριθούν, να χρησιμοποιήσουν τα έξτρα μόρια για τις σχολές τους.

Παράλληλα, ένα δεύτερο σκέλος αγωνιστικής δραστηριότητας που υπάρχουν πιθανότητες να επιστρέψει στη δράση, είναι εκείνο των ακαδημιών. Μετά το άνοιγμα των σχολείων που υπολογίζεται σε περίπου 10 μέρες, ενδεχομένως να δοθεί το ”πράσινο φως” με ορισμένους περιορισμούς και για τις ακαδημίες.

Πηγή: www.stereabasket.gr