Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Παναγιώτης Ρήγας: «Το μπάσκετ στην επαρχία θέλει προσεκτική, μεθοδική και επικοινωνιακή δουλειά»

Η άποψη ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει σημαντικά στο μπάσκετ και κυρίως της Στερεάς Ελλάδας έχει βαρύνουσα σημασία. Αναφερόμαστε στον Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει τις ομάδες της Ευρυτανίας ως προπονητής της Μούτας Δομοκού και ως παίχτης του Πρωτέα Λαμίας. Η σελίδα μας συνομίλησε διεξοδικά με τον νεαρό και ικανότατο τεχνικό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο Βέλγιο, στο οποίο και δραστηριοποιείται . Ένας από τους άξονες της συζήτησης ιδιαίτερη είναι η αναφορά του κ. Ρήγα στο μπάσκετ της περιοχής μας, γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις.

Ο Παναγιώτης Ρήγας με καταγωγή από τον Τυμφρηστό έχει αγωνιστεί  ως καλαθοσφαιριστής στις εξής ομάδες: Α.Σ. Φθιωτίς, Παμφθιωτικός, ΑΣΕ Μπούκαλη, Λοκρός Αταλάντης, Verviers-Pepinster(Βέλγιο), Έσπερος Λαμίας, Μούτα Δομοκού και Πρωτέας Λαμίας. Υπήρξε προπονητής με απόλυτη επιτυχία όλων των τμημάτων της Μούτας Δομοκού τα προηγούμενα χρόνια.

Η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:


Evrytania
Sport
:  Κύριε Ρήγα, να σας καλωσορίσουμε στη σελίδα μας. Βρίσκεστε στο Βέλγιο τα τελευταία χρόνια. Πως βιώνετε τις ημέρες της πανδημίας και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα πρωταθλήματα μπάσκετ;

Παναγιώτης Ρήγας: «Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τον χρόνο και τον χώρο που μου προσφέρατε να συζητήσουμε πάλι μετά από χρόνια. Εδώ και 2 χρόνια τελειώνοντας την Σχολή Ελλήνων Προπονητών, έχω εγκατασταθεί μόνιμα στο Βέλγιο. Πήρα μια σκληρή απόφαση στα 41 μου να κάνω ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή μου, με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια μου.  Στην πατρίδα μας δυστυχώς οι επιλογές μας μειώθηκαν επικίνδυνα, τόσο επαγγελματικά όσο και μπασκετικά. Έτσι αρπάξαμε την ευκαιρία, μιας και η οικογένεια της γυναίκας μου ζει ήδη εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Σίγουρα μου λείπουν οι φίλοι μου και οι οικογένεια μου, αλλά εδώ δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για θέματα όπως οι μισθοί, η ασφάλεια,  η υγεία, η παιδεία, και γενικότερα ότι είναι απαραίτητο για όλους τους πολίτες. Όλα λειτουργούν με ηρεμία και με σειρά. Η πανδημία εδώ πέρασε και περνάει κάπως πιο ομαλά σε σύγκριση με ότι μαθαίνω στην χώρα μας. Υπήρξαν μέτρα και εδώ, χωρίς όμως ‘αστυνομοκρατία’, μηνύματα σε κινητά και χαρτιά εξόδου. Όλα τα μαγαζιά πλην καφέ και εστιατορίων λειτούργησαν κανονικά αλλά με περιορισμούς. Οι υπάλληλοι που δεν δούλεψαν πληρώθηκαν τον μισθό τους σχεδόν στο κανονικό και οι επιχειρήσεις που κλείσανε επίσης καλύφθηκαν για τα τρέχοντα έξοδά τους. Μπασκετικά, οι ακαδημίες δεν σταμάτησαν ποτέ τις προπονήσεις έως και  14 ετών , μέχρι και τέλος Ιανουαρίου είχαμε και διεξαγωγές φιλικών παιχνιδιών. Από την άλλη, η Α1΄ ανδρών και γυναικών συνέχισαν κανονικά. Εδώ και 2 εβδομάδες επιτράπηκε η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους για 15-16-17-18 ετών και σιγά-σιγά θεωρώ πως θα ανοίξει γενικά ο αθλητισμός.  Αυτό σίγουρα επηρέασε ομάδες, προπονητές, παίχτες και γονείς. Οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι πληγώθηκαν με όλο αυτό το σταμάτα-ξεκίνα, οι ομάδες και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά αθλητές άνω των 14, ανδρών-γυναικών έμειναν στον ‘πάγο’ και τώρα καλούμαστε να προσέξουμε την αποφυγή τραυματισμών στην επανεκκίνηση και την προστασία/ασφάλεια των αθλητών, προετοιμάζοντας ένα εντελώς διαφορετικό ‘καλεντάρι’- ασκησιολόγιο από το συνηθισμένο για να καλύψουμε κενά και χαμένο χρόνο. Ας ελπίσουμε να κυλήσουν όλα ομαλά και να επανέλθουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην κανονικότητα.»

 

Evrytania Sport:  Έχετε κατά το παρελθόν τεθεί αντιμέτωπος ως προπονητής και ως παίχτης με τις ομάδες της Ευρυτανίας. Μιλήστε μας για τις αναμνήσεις των αγώνων αυτών.

Παναγιώτης Ρήγας: «Ναι, είναι αλήθεια, είχαμε πολλές συναντήσεις και αγωνιστικές μάχες με τις ομάδες της Ευρυτανίας. Αρχικά με την Π.Α.Κ. σε επίπεδο ακαδημιών στο παιδικό με συναρπαστικά ματς και έπειτα σε επίπεδο ανδρών. Δεν θα σταθώ σε στατιστικά νικών-ηττών αλλά σε κάποιες ‘περίεργες’ συμπεριφορές παιχτών και στα 2 τμήματα, όπως και σε ενστάσεις που έγιναν κατά της ομάδας μας σε αγώνα ανδρών. Δεν μου έμειναν και οι καλύτερες αναμνήσεις, αλλά θα κρατήσω τα σπουδαία ματς των ομάδων μου, τις συγνώμες κάποιων αντίπαλων παιχτών και την κατανόηση των προπονητών τους,  όταν οι φλόγες έσβησαν. Το μπάσκετ πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει. Με τον Άτλαντα σε επίπεδο ανδρών ξεπεράσαμε με δυσκολία το εμπόδιο του προς την άνοδο μας στο Β’ τοπικό, σε 2 εξαιρετικά ματς. Σε επίπεδο ακαδημιών στο παιδικό χάσαμε 2 παιχνίδια, πολύ δίκαια. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνονται στις ακαδημίες του Άτλαντα, κάτι που φαίνεται και στην μετέπειτα πορεία του. Να τονίσω πως δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα στα μεταξύ μας παιχνίδια και ίσα-ίσα που κρατήσαμε και φιλικές σχέσεις με τον σύλλογο.»

 


Evrytania
Sport
:  Πως είδατε το επίπεδο των ομάδων μας Άτλαντα και Π.Α.Κ. και το μπάσκετ στην περιοχή;

Παναγιώτης Ρήγας: «Όσον αφορά το επίπεδο των ομάδων, θα τολμήσω να πω ότι ενώ η Π.Α.Κ. έδειξε να μπαίνει δυνατά σε ακαδημίες και μεγαλύτερα τμήματα, υπήρξε θεωρώ μια στασιμότητα. Σίγουρα σε επίπεδο ακαδημιών διέθετε 2-3 πολύ καλούς παίχτες, οι οποίοι στελέχωσαν και το ανδρικό τους τμήμα και τους αξίζουν συγχαρητήρια.  Ο Άτλαντας αντίθετα, ενώ ξεκίνησε κάπως αθόρυβα, έδειξε να βρίσκει τον τρόπο  να δυναμώσει στις ακαδημίες του και σίγουρα στο ανδρικό του. Σαν αντίπαλος παίχτης στις μάχες Πρωτέα-Άτλας παίχθηκε μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Σε αυτό βοήθησε και η συμμετοχή έμπειρων παιχτών και η προσθήκες αξιόλογων φοιτητών. Θεωρώ πως η ζυγαριά γέρνει υπέρ του Άτλαντα σε πολλά επίπεδα και αυτό δεν είμαι ο μοναδικός που το λέω, φωνάζουν και τα αποτελέσματα. Γενικά το μπάσκετ στην επαρχία έχει ιδιαιτερότητες. Θέλει προσεκτική, μεθοδική και επικοινωνιακή δουλειά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο χώρος του ξενοδοχείου της περιοχής όπου φιλοξενεί μεγάλες επαγγελματικές ομάδες και κυρίως τα Εθνικά μας συγκροτήματα. Κάτι που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν διεθνείς παίχτες και να πάρουν σημαντικές εικόνες για την συνέχεια.»

 

Evrytania Sport: Θα θέλαμε μια γενικότερη σας τοποθέτηση για τα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ.

Παναγιώτης Ρήγας: «Η ΕΣΚΑΣΕ και τα πρωταθλήματα της τα τελευταία χρόνια πριν φύγω στο εξωτερικό, έδειξε ένα τρομακτικά υψηλό επίπεδο. Άλλοτε συγκυριακά  και άλλοτε λόγω εξαιρετικής δουλειάς προπονητών και ακαδημιών, είδαμε πάρα πολύ καλές ομάδες και αρκετούς ταλαντούχους νεαρούς παίχτες.  Ταπεινή μου γνώμη είναι πως εάν οι αρμόδιοι προσεγγίσουν πιο ευαίσθητα κάποια θέματα, ειδικά στην παραγωγή παιχτών, θα δούμε και πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα σε όλα τα επίπεδα ηλικιών. Εάν καθίσουν στο τραπέζι μαζί με έμπειρους παίχτες και προπονητές, ενεργούς ή όχι, θεωρώ πώς θα γίνουν ωραία πράγματα. Καλό είναι να παρακολουθήσουμε λίγο και τα πρωταθλήματα και τις ακαδημίες ξένων χωρών και να πάρουμε ιδέες που ίσως μας δώσουν λύσεις. Προσωπικά εάν μου ζητηθεί να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο με ιδέες και προτάσεις, είμαι εδώ, όπως πάντα για το καλό του αθλήματος. Να τονίσω σε αυτό το κομμάτι, ότι το προπονητικό επίπεδο στην ΕΣΚΑΣΕ είναι υψηλό. Θεωρώ πως υπάρχουν προπονητές που ‘αδικούνται’ και σίγουρα παίχτες πολύ υψηλής αγωνιστικής αξίας και με προδιαγραφές. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στάθηκαν επάξια και πρωταγωνίστησαν προπονητές και παίχτες σε Γ’ και Β’ Εθνική. Αν πρέπει να αλλάξουν κάτι, θα πρότεινα να μπαίνει προσεκτικά κάποιος σε κάποιο ρόλο, από πλευράς διοίκησης και προπονητικά. Δεν κάνουν όλοι για όλες τις δουλειές. Ο καθένας κάνει κάτι καλά, εάν τοποθετηθεί στην ανάλογη θέση, θα γίνουν θαύματα. Εδώ για παράδειγμα υπάρχει σε όλους τους συλλόγους τεχνικός διευθυντής ανά κατηγορίες. Είναι επίσης ήδη λυμένα τυχόν ‘προβλήματα’ που αναλαμβάνουν προπονητές που κάνουν τα πάντα, όπως π.χ. χορηγοί, εκδηλώσεις, δελτία, φανέλες, μετακινήσεις κτλ. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω ίσως για πρώτη φορά δημόσια, τους διαιτητές της ΕΣΚΑΣΕ. Από τις ακαδημίες έως το Ά τοπικό. Ήμουν ο πρώτος ‘φασαριόζος’ μαζί τους και θέλω να πω, σταματήστε την γκρίνια στο δύσκολο έργο τους. Ελάτε λίγο να δείτε εδώ τι περνάμε σε τοπικό επίπεδο…και τότε θα το εκτιμήσετε.»

 


Evrytania
Sport
:  Δεν γινόταν να παραβλέψει το σημαντικό κεφάλαιο Μούτα, για εσάς και την παρουσία ως προπονητής, καθώς η ομάδα του Δομοκού είναι «δημιούργημα» σας. 

Παναγιώτης Ρήγας: «Όσον αφορά το κεφάλαιο Α.Σ. Μουτα,  όπως έχω ξαναπεί και σε παλιότερη συνέντευξη, έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Είναι η ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσω προπονητικά σε επίπεδο ακαδημιών και ανδρών και τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Εύχομαι να δικαίωσα τις προσδοκίες του συλλόγου, των παιχτών και ειδικά των γονιών. Καταφέραμε να αναπτύξουμε μια δύσκολη περιοχή σε επίπεδο ακαδημιών, να παίξουμε όμορφο μπάσκετ, να διδάξουμε ήθος  και να πετύχουμε -μετά από διάλυση ανδρικού τμήματος- μια άνοδο στο Β’ τοπικό με πρωταγωνιστές 3-4 εξαιρετικούς έμπειρους παίχτες/χαρακτήρες και μεγαλύτερους πρωταγωνιστές τους ίδιους τους νεαρούς μας οι οποίοι  κυριολεκτικά αποστόμωσαν όλους τους τοξικούς κριτές μας και δικαίωσαν διοίκηση και εμένα προσωπικά. Είναι η ομάδα της καρδιάς μου, πέρασα πολύ όμορφες στιγμές εκεί και το κυριότερο, δημιουργήθηκαν δυνατοί δεσμοί  με ανθρώπους της διοίκησης, με παίχτες και με αρκετούς γονείς. Τους αγαπώ, τους σκέφτομαι συχνά και μου λείπουν όλοι τους πολύ. Πέρυσι δεν είχα την ευκαιρία να τους επισκεφτώ λόγω υποχρεώσεων και συντονισμού της μετακόμισης μου. Φέτος, ιού επιτρέποντος, ελπίζω να τους δω από κοντά.»

 

Evrytania Sport: Κλείνοντας να σας ευχαριστήσουμε για την όμορφη κουβέντα που κάναμε και να σας ρωτήσουμε, εάν έχετε στο μυαλό σας την επιστροφή στην Ελλάδα.

Παναγιώτης Ρήγας: «Δεν ξέρω εάν θα επιστρέψω μόνιμα στην πατρίδα μου πάλι. Είναι πολλά που θα πρέπει να λάβω υπόψη, παράμετροι οι οποίοι δεν εξαρτώνται από εμένα προσωπικά αλλά από το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην χώρα μας. Δεν αποκλείω τίποτα, θα ήθελα σαν τρελός να γυρίσω, απλά θα πρέπει να υπάρξουν δυνατές βάσεις επαγγελματικές και με προοπτική. Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη, συνεχίστε το έργο σας με μεράκι, διάθεση για βελτίωση και αγάπη.»






 

Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος