Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Διαμαντής Αθανασίου: «Η εκπαίδευση στους Diamonds δεν σταματάει να είναι πάντα ποιοτική και σε πολύ υψηλό επίπεδο»

Η εξαιρετική ακαδημία Diamonds Soccer School, η οποία ιδρύθηκε το 2017 βρίσκεται και φέτος στο Καρπενήσι από την Τρίτη 18 Ιουλίου, διαμένοντας στο ξενοδοχείο Lecadin και κάνοντας προπονήσεις στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου. Κατά την παραμονή της ομάδας στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας το Evrytania Sport είχε τη χαρά να συνομιλήσει με έναν ιδιαίτερα αξιόλογο προπονητή και χαρακτήρα, τον  Διαμαντή Αθανασίου.

Ο Διαμαντής Αθανασίου είναι ο ιδρυτής, ο ιδιοκτήτης και ο προπονητής της σχολής. Ο 37χρονος έχει υπάρξει  επαγγελματίας διεθνής ποδοσφαιριστής του Εθνικού Πειραιώς, του Παναιτωλικού, του Ατρομήτου, της Καβάλας και της Αλκής Λάρνακας. Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε αναλυτικά στη δουλειά που γίνεται στην ακαδημία, στους στόχους της για το μέλλον, στο επίπεδο των ακαδημιών στη χώρα, καθώς και στο τι οδήγησε να «διαμάντια» να προπονηθούν ξανά στην Ευρυτανική πρωτεύουσα.

Η συνέντευξη ήταν η ακόλουθη:

Evrytania Sport: Κύριε Αθανασίου, θα θέλαμε αρχικά να μας κάνετε μια αναδρομή της ακαδημίας και της περυσινής δύσκολης για όλους σαιζόν.

Διαμαντής Αθανασίου: «H ακαδημία μας και φέτος, όπως και κάθε χρονιά φέρνει ένα διαφορετικό επίπεδο στον τρόπο προσέγγισης της εκπαίδευσης στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και αυτό έχει ως συνέπεια να ξεχωρίζει διαρκώς και στα τουρνουά ενωσιακά ή ιδιωτικά που συμμετέχει. Φέτος μέχρι το σημείο της διακοπής η σχολή μας σε 17 συμμετοχές σε ομίλους ιδιωτικών τουρνουά της Αττικής είχε αντίστοιχες πρωτιές που χωρίς να είναι αυτοσκοπός έρχονται να επισφραγίσουν το υψηλό επίπεδο που διέπει την ακαδημία. Το ίδιο συνέβη και στις 2 συμμετοχές στο ενωσιακό της ΕΠΣ  Πειραιά, στο οποίο η Κ12 και η Κ14 έφτασαν στους τελικούς των κατηγοριών (που δεν πραγματοποιήθηκαν) με 30 νίκες σε 30 αγώνες επίδοση ρεκόρ στα χρονικά του θεσμού. Επίσης αν δεν είχε προκύψει η κρίση του κορωνοιου η σχολή είχε ήδη προγραμματισμένα 4 ακόμη ταξίδια στο εξωτερικό σε: Αίγυπτο(Κ15),Σερβία(Κ9), Αυστρία με την Κ10, όπου θα προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε τον θρίαμβο του 2018 στο παγκόσμιο τουρνουά και τέλος η συμμετοχή στο πιο διάσημο τουρνουά ακαδημιών της Ευρώπης στο MIC tournament της Βαρκελώνης, όπου μαζί με τους DIAMONDS θα συμμετείχαν ομάδες όπως η Real, Barcelona, Valencia, Paris Saint Germain, Lyon, Eindhoven και άλλες.»

 

Evrytania Sport: Καρπενήσι και φέτος λοιπόν. Πως βλέπετε τις γηπεδικές και τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της περιοχής;

Διαμαντής Αθανασίου: « Η επιλογή του Καρπενησίου ως μέρος για την προετοιμασία μας δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Θεωρώ το Καρπενήσι ιδανικό μέρος για τον σκοπό αυτό, καθώς συνδυάζει όλα όσα χρειάζεται ο ποδοσφαιριστής, για να μπει στο κλίμα της επαγγελματικής κουλτούρας που του ζητειται. Θεωρώ επίσης ότι υπάρχουν προοπτικές για δημιουργία σύγχρονου αθλητικού κέντρου που θα μπορούσε να προσελκύσει ακόμη και ομάδες του εξωτερικού. Όσον αφορά τη διαμονή μας, θεωρούσα πάντα σημαντικό στις συνεργασίες μου τις διαπροσωπικές σχέσεις. Επιζητώ πάντα αμεσότητα και καλή διάθεση γιατί πάντα σε ότι και να προγραμματίζεις υπάρχουν απρόοπτα. Στα πρόσωπα του κυρίου Πέτρου Ντίνα και της κυρίας Σοφίας Φλεγγα βρήκα ακριβώς αυτό και το ξενοδοχείο τους, το οποίο χρόνια ολόκληρα είναι σημείο αναφοράς, όταν μιλάμε για θερινές προετοιμασίες. Είναι για εμάς πολύ φιλόξενο και μας προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε για την παραμονή μας εδώ.»

 

Evrytania Sport: Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο των ακαδημιών στην Ελλάδα;

Διαμαντής Αθανασίου: «Για το επίπεδο των ακαδημιών στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα. Η χώρα μας πρέπει να αποδεχτούμε ότι είναι μια χώρα χωρίς καθαρή ποδοσφαιρική ταυτότητα, χωρίς κάποια σαφή κατεύθυνση σε ότι έχει να κάνει με το στυλ του παιχνιδιού ή τα βασικά χαρακτηριστικά των παικτών που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Είμαστε λίγο από όλα και κάπως έτσι λειτουργούν και οι ακαδημίες στην Ελλάδα. Η κάθε μία έχει τη δική της φιλοσοφία που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων υπάρχει και το παράδοξο, αυτή η φιλοσοφία να αλλάζει κάθε λίγο ανάλογα τον πρόεδρο ,τον τεχνικό διευθυντή, τον υπεύθυνο της ακαδημίας ή και τους προπονητές που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν μια κρίση ταυτότητας στο τι εκπροσωπούν. Φυσικά μιλάω πιο πολύ για τις ακαδημίες που έχουν κάποιο επίπεδο και κάποιο έργο να δείξουν, όχι για την πλειοψηφία των ακαδημιών ανά την Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή μου κάτω στην Αττική, όπου για μένα θα πρέπει η ΕΠΟ να επέμβει άμεσα! Καθημερινά συντελούνται ποδοσφαιρικά «εγκλήματα» σε όλα τα επίπεδα είτε της εκπαίδευσης στους διάφορους τομείς, είτε στις επιλογές προσώπων πολλές φορές χωρίς καν πιστοποίηση σχολών προπονητών, αλλά και γενικότερα της νοοτροπίας, αφού υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων που παρατηρείς συμπεριφορές..συμμορίας, χωρίς κανένα πειθαρχικό έλεγχο που αν μη τι άλλο είναι το ελάχιστο και ένας απ' τους λόγους που ένας γονιός φέρνει το παιδί του στο ποδόσφαιρο. Από την άλλη για να είμαστε ρεαλιστές και μιλάω και από προσωπική εμπειρία η Ελλάδα βγάζει διαρκώς αρκετά φυσικά ποδοσφαιρικά ταλεντα, που όμως οι γενικότερες συνθήκες και μέσα σε αυτές βάζω και τα ίδια τα παιδιά όσο μεγαλώνουν, δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επαγγελματία ποδοσφαιριστή.»

 

Evrytania Sport: Τι τμήματα περιλαμβάνει η ακαδημία σας και ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι;

Διαμαντής Αθανασίου:  «Η σχολή μας αυτή τη στιγμή έχει 16 γκρουπ, σε ηλικιακές κατηγορίες οι οποίες ξεκινούν από 5 χρόνων και καταλήγουν στη λεγόμενη αντρική μας ομάδα, η οποία εξ ορισμού έχει μέσο όρο γύρω στα 18 χρόνια, εκεί όπου πιστεύουμε πως είναι το φυσικό όριο ενός παίκτη που έχει πάρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και πλέον είμαστε σε θέση να δούμε αν μπορεί να βγει στην ποδοσφαιρική αγορά επαγγελματικά ή αν θα συνεχίσει ερασιτεχνικά έχοντας κάτι άλλο σαν προτεραιότητα. Ήδη τα κέρδη του σαν άνθρωπος και σαν αθλητής μέχρι εκείνο το σημείο είναι τεράστια οπότε το να έχει και έναν επαγγελματικό προσανατολισμό μέσα από το ποδόσφαιρο είναι κάτι που πλέον ολοένα και περισσότερο θα ανήκει στους στόχους της ακαδημίας, αφού τα επόμενα χρόνια έρχονται απ' τις μικρότερες ηλικίες πολλά ποιοτικά παιδιά με όρεξη για δουλειά, διακρίσεις και όπως πάντα μια εκπαίδευση που εδώ στους Diamonds δεν σταματάει να είναι πάντα ποιοτική σε πολύ υψηλό επίπεδο.»

 







Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος