Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Ο ιστορικός Γ.Σ. Αμαρουσίου προπονείται για την Α2΄ στο Καρπενήσι

Μετά από έναν χρόνο αποχής το μπάσκετ επέστρεψε τον Αύγουστο στο Καρπενήσι με τον ιστορικό Γ.Σ. Αμαρουσίου. Το 2018 είχε προπονηθεί στην πόλη μας ο Ήφαιστος Λήμνου, ενώ πέρυσι μετά από αρκετά χρόνια δεν ανέβηκε στην Ευρυτανική πρωτεύουσα κάποιος σύλλογος καλαθοσφαίρισης. Φέτος οι «νεοφώτιστοι» στην Α2΄ με προπονητή τον Γιώργο Σκαραφίγκα επέλεξαν το Καρπενήσι και το Hotel Spa Montana από τις 27 Αυγούστου έως τις 1 Σεπτεμβρίου.

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών του Γ.Σ. Αμαρουσίου ιδρύθηκε το 1950 είναι ελληνικό αθλητικό ερασιτεχνικό τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου(Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1896 και είναι ο τέταρτος παλαιότερος εν ενεργεία) που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αμαρουσίου, στην Αττική, με έδρα το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αμαρουσίου, χωρητικότητας 1.350 θεατών, στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Επίσημα χρώματα του συλλόγου είναι το κίτρινο και το μαύρο. Ιστορικότερη του στιγμή αποτελεί το κύπελλο Σαπόρτα το 2001, με την ομάδα να πρωταγωνιστεί εκείνα τα χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρόεδρος του είναι ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος και έφορος του μπασκετικού τμήματος ο Βασίλης Μόζερας.

 

Παρέμεινε ο Σκαραφίγκας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται στο «τιμόνι» του Αμαρουσίου ο Γιώργος Σκαραφίγκας, που είχε πέρυσι και τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου του Πανιωνίου.Έχει υπάρξει προπονητής του Πανελευσινιακού, των Τρικάλων, του Ιωινικού Νικαίας, του Γ.Σ. Λάρισας, της Ακράτας, του Ερμή Αγιάς, του Διαγόρα Δρυοεπιδέων και της Κυπριακής ΕΘΑ. Ως καλαθοσφαιριστής αγωνίστκε σε: Νηαρ Ήστ, Παπάγου και Άνω Λιόσια.

Στο τεχνικό επιτελείο ο Γιώργος Σκαραφίγκας πλαισιώνεται από τον Γιώργο Κατσαρέλια (Aassistant coach), τη Βασιλεία Γκουζίνη (Bassistant coach) και τον Άγγελο Παναγόπουλο (scouting). Μάλιστα ο κ. Σκαραφίγκας και η κ. Γκουζίνη έχουν καταγωγή από την Φθιώτιδα.

Στο ιατρικό επιτελείο επικεφαλής είναι ο ορθοπεδικός ιατρός Γιάννης Τσαπακίδης πλαισιωμένος από τους φυσικοθεραπευτές Παναγιώτη Κανελλόπουλο και Νατάσα Αποστόλου.



 

 

Γιάννης Γκαγκαλούδης

Ξεχωρίζει στο ρόστερ το όνομα του 42χρονου γκαρντ Γιάννη Γκαγκαλούδη, που επέστρεψε το 2019 στην ομάδα, οδηγώντας την στην άνοδο. Ο έμπειρος γκαρντ έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό (2004), το Champions Cup με τον Άρη (2003) και το double στην Τυνησία με την Ετουάλ Σπορτίβ Ντου Σαχέλ. Υπήρξε μέλος του Αμαρουσίου ξανά από το 2010 έως το 2012, ενώ έχει αγωνιστεί επιπλέον και στις εξής ομάδες: Παλαιό Φάληρο, Δάφνη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ρέθυμνο, Βίρτους Ρόμα, Καβάλα, Ολυμπιάδα Πάτρας, Απόλλων Λεμεσού, Ίκαρος Καλλιθέας, Α.Ε. Λιβαδειάς, Ηρακλής και Αιγάλεω. 


 

 

Ανέβηκε στην Α2΄

Η ομάδα του Αμαρουσίου 21η αγωνιστική και την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας με ρεκόρ 17-4 μαζί με τον Πανερυθραϊκό, κατακτώντας την άνοδο της από τη Β΄ Εθνική στην Α2΄. Στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι κέρδισε στις 8 Μαρτίου τον Δούκα με 60-83. Συμμετείχαν οι: Πετρόπουλος 3(1), Ξύδας 22(2), Σουρλής, Κανέλλης 2, Σπηλιόπουλος 8(2),  Πλουτέτσκι, Παπαγεωργόπουλος 20(1), Δούκας 2, Μπακέας Γ. 3(1), Λιούνης, Γιαννόπουλος 8(1), Γκαγκαλούδης 15.


 

 

Το περυσινό ρόστερ του συλλόγου


 

Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Δούκας, Γιάννης Πλουτέσκι, Σταύρος Αποστόλου, Γιάννιος Γιαννόπουλος, Γιάννης Τζελέπης, Παύλος Ξύδας, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Γιάννης Γκαγκαλούδης, Γιώργος Σουρλής, Παντελής Κανέλλης, Χάρης Λιούνης, Γιώργος Μπακέας, Θοδωρής Μπακέας, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Λάμπρος Πετρόπουλος.

 

Κορυφαίες στιγμές

Η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του Αμαρουσίου ήρθε το 2001 όταν με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή προπονητή και τους: Τζίμι Ολιβερ, Ασράφ Αμάγια, Βασίλι Ευθύμοφ, Γιώργο Μασλαρινό, Σωτήρη Νικολαϊδη, Δημήτρη Μαρμαρινό, Αλέξη Φαλέκα, Βαγγέλη Βουρτζούμη, Δημήτρη Καραπλή κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα νικώντας τη γαλλική Σαλόν στον τελικό της Βαρσοβίας με 74-72. Την ίδια επιτυχία λίγο έλειψε να επαναλάβει τη σεζόν 2001-2002 όταν έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς, ενώ στην Ελλάδα αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου, γνωρίζοντας την ήττα από τον Ολυμπιακό. Τη σεζόν 2002-2003 με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο έκανε ρεκόρ νικών (14)

Τη σεζόν 2003-2004 και πάλι με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο και ρεκόρ 21-5 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και έχασε στον τελικό της FIBA Europe League από την Ούνιξ Καζάν. Την περίοδο 2004-05 το Μαρούσι τερμάτισε στην 2η θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 19-7 έχοντας τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο και τον Βασίλη Σπανούλη ηγέτη της ομάδας. Στα play-off έχασε από την ΑΕΚ με 3-1 στα ημιτελικά . Στο τέλος της χρονιάς ο Σπανούλης υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Το 2006 συμμετείχε για δεύτερη φορά στην ιστορία της στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, γνωρίζοντας την ήττα από τον Παναθηναικό. 


 

 
















Ρεπορτάζ& Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος