Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Πρωταθλήματα ΕΣΚΑΣΕ: Το σχέδιο της επόμενης μέρας

Με την ανακοίνωση της ΕΟΚ στις 4 Μαΐου περί οριστικής διακοπής των Εθνικών πρωταθλημάτων θεωρείται βέβαιο πως ο ίδιος δρόμος θα ακολουθηθεί και για τα πρωταθλήματα των τοπικών κατηγοριών.

Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια είναι τέτοια που δεν δίνουν το οποιοδήποτε περιθώριο για διαφορετική σκέψη.

Στα δικά μας τώρα, όσο αφορά την ΕΣΚΑΣΕ, πάμε να δούμε την επόμενη μέρα που έχει να κάνει με το σχεδιασμό της νέας σεζόν αλλά και τους αστερίσκους για ορισμένες φετινές διοργανώσεις που μπορούν να συνεχιστούν υπό προϋποθέσεις.

Αρχικά να τονίσουμε, πως το παρακάτω κείμενο στηρίζεται σε πληροφορίες της ιστοσελίδας, σε προσωπικές απόψεις του συντάκτη, σε συνδυασμό με την κοινή λογική και τα νέα δεδομένα που ισχύουν πλέον και στον αθλητισμό.

Αρχικά, να πούμε πως είναι ξεκάθαρη η διακοπή των πρωταθλημάτων. Τα κλειστά γυμναστήρια στο καλύτερο σενάριο θα ανοίξουν τις πόρτες τους μετά τις 15 Ιουνίου οπότε δεν υπάρχει περίπτωση συνέχισης κάποιας διοργάνωσης εκτός από κάποιους αστερίσκους που έχουν να κάνουν με μοριοδότηση μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

Οι ειδικές καταστάσεις που επικρατούν, θα φέρουν μεγάλες αλλαγές την επόμενη σεζόν στη συμμετοχή των ομάδων στα τοπικά πρωταθλήματα, που δεν θα έχουν σχέση με όσα ξέραμε μέχρι τώρα.

Αυτό που θα ισχύσει για τις τοπικές κατηγορίες θα είναι ότι και για τις Εθνικές κατηγορίες. Οι ομάδες που είναι σε θέση προβιβασμού τη στιγμή της διακοπής της σεζόν θα πάρουν το εισιτήριο της ανόδου, ενώ δεν θα υποβιβαστεί κανένας. Αυτό, θα φέρει ανακατατάξεις σε όλες τις κατηγορίες, σε πρώτη φάση όσο έχει να κάνει με τον αριθμό των ομάδων.

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Ρεκόρ συμμετοχής ομάδων τη νέα σεζόν

Θα ισχύσει η βαθμολογία τη στιγμή της διακοπής της διοργάνωσης. Η Αναγέννηση Λαμίας θα είναι η πρωταθλήτρια και η ομάδα που δικαιούται να δηλώσει συμμετοχή στη Γ’ Εθνική. Αν δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, η ΕΣΚΑΣΕ θα προτείνει όπως προβλέπει η προκήρυξη την άνοδο στον δεύτερο Γ.Σ. Ιτέας και κατόπιν στον τρίτο Πρωτέα Σχηματαρίου. Αν κανένας τους δεν επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή στη Γ’ Εθνική, τότε θα αγωνίζεται και τη νέα περίοδο στην Α’ κατηγορία. Ο 4ος της βαθμολογίας που είναι ο Τελεθριακός βάσει προκήρυξης δεν έχει δικαίωμα ανόδου. Με το δεδικασμένο όμως της ανόδου της ΑΕΕΠ Χαλκίδας κατ’ εξαίρεση ως 4ης το 2017 μετά την αποχώρηση του Κάδμου από τη Γ’ Εθνική, υπάρχει το ενδεχόμενο που ίσως επιτρέψει και στον 4ο, εφόσον το επιθυμεί, να πάρει το εισιτήριο της ανόδου. Αλλά αυτό εξαρτάται από τις προθέσεις της ΕΟΚ.

Από την Α’ ΕΣΚΑΣΕ δεν θα υποβιβαστεί καμιά ομάδα. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ως βάση τουλάχιστον 11 ομάδες από πέρυσι. Αν δεν ανέβει κανένας στη Γ’ Εθνική εφόσον δεν θέλει, πάμε στις 12 και μαζί με τις ομάδες που θα ανέβουν από τη Β’ ΕΣΚΑΣΕ τη νέα περίοδο είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα πρωτάθλημα 15-16 ομάδων! Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δεδομένο πως η επόμενη προκήρυξη του πρωταθλήματος θα διαφέρει αρκετά με τη φετινή, καθώς για να επιστρέψει η κατάσταση στην κανονικότητα των 12 ομάδων από την μεθεπόμενη πλέον περίοδο, στο επόμενο πρωτάθλημα θα πέφτουν περισσότερες ομάδες στη Β’ κατηγορία.

Β’ ΕΣΚΑΣΕ: Πόσοι ανεβαίνουν και οι ομάδες της νέας σεζόν 

Από τη Β’ κατηγορία με την απόφαση της ΕΣΚΑΣΕ πριν από μήνες να ανέβουν 3 και όχι 4 ομάδες στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ λόγω της αποχώρησης του Αίαντα Αυλίδας από τη Γ’ Εθνική και της συμμετοχής του τη νέα σεζόν σε αυτή την κατηγορία, υπάρχει ένα θέμα όσο αφορά ποιος θα είναι ο τρίτος αν δεν μπορεί να διεξαχθεί αγώνας μπαράζ. Και εδώ, δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα.

Είναι δεδομένο πως ανεβαίνουν οι δύο πρώτοι των αντίστοιχων ομίλων τη στιγμή της διακοπής, Απόλλωνας Χαλκίδας και Άρης Αμφίκλειας. Το πρόβλημα υπάρχει όσο αφορά τους δύο δεύτερους, Κονίστρες και Αλίαρτο και ποιο μπορεί να είναι το κριτήριο για τον τρίτο συνολικά της κατηγορίας τη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει αγώνας μπαράζ. Επειδή θα πάμε σε μια χρονιά ειδικών καταστάσεων και δεν υπάρχει κριτήριο επιλογής, το πιθανότερο έως βέβαιο είναι να ανέβουν τελικά 4 ομάδες στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση κάποια ομάδα να δηλώσει αδυναμία συμμετοχής στην επόμενη Α’ ΕΣΚΑΣΕ, οπότε μπορεί να βρεθεί λύση και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε σύνολο λοιπόν 16 ομάδων από πέρυσι, αν αφαιρέσουμε τους 4 πρώτους που ανεβαίνουν, υπολογίσουμε πως δεν υποβιβάζεται κανένας, προσθέσουμε τον Αίαντα Αυλίδας αλλά και τις ομάδες που θα ανέβουν από τη Γ’ κατηγορία, πάμε για δύο ομίλους τη νέα σεζόν με σύνολο 17-18 ομάδων.

Γ’ ΕΣΚΑΣΕ: Με λιγότερες συμμετοχές λόγων των αναδιαρθρώσεων

Το πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας ανδρών είναι το τρίτο χρονικά που ξεκινάει κάθε σεζόν και το οποίο την επόμενη αγωνιστική περίοδο αναμένεται να έχει λιγότερες συμμετοχές από τα προηγούμενα χρόνια λόγων των αναδιαρθρώσεων. Από τη Γ’ κατηγορία θα ανέβει στη Β’ το σύνολο των ομάδων που προβλέπονται στην προκήρυξη αλλά επειδή και εδώ υπάρχουν ειδικές συνθήκες καθώς τη στιγμή της διακοπής δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η πρώτη φάση του πρωταθλήματος, αναμένεται να υπάρξει ελαστικότητα όσο αφορά τις ομάδες που θα ανέβουν εκτός των τριών πρώτων των αντίστοιχων ομίλων που η άνοδος τους θεωρείται δεδομένη. Το σίγουρο είναι πως στην επόμενη Γ’ ΕΣΚΑΣΕ δεν θα υπάρξουν ομάδες από την Β’ κατηγορία καθώς δεν θα υποβιβαστεί κανένας, οπότε είναι δεδομένο πως θα συμμετέχουν και λιγότερες ομάδες.

Στην κατηγορία γυναικών η κατάσταση είναι αρκετά μπερδεμένη καθώς έχουν γίνει λίγοι αγώνες, ενώ τα πρωταθλήματα υποδομής της νέας αγωνιστικής περιόδου είναι δεδομένο πως θα διεξαχθούν στο ίδιο πλαίσιο ανάλογα με τις συμμετοχές των ομάδων και τα αντίστοιχα γεωγραφικά κριτήρια.

Η μοριοδότηση ίσως ανοίξει τα κλειστά για τα πρωταθλήματα υποδομής

Ένα μεγάλο ζήτημα για τη φετινή σεζόν που διακόπηκε, έχει να κάνει με τα πρωταθλήματα υποδομής που δίνουν μόρια για τις Πανελλαδικές εξετάσεις σε μαθητές που θα πάρουν από την 1η-3η θέση στα αντίστοιχα Πανελλήνια πρωταθλήματα.

Ήδη, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και η Ομοσπονδία με την ανακοίνωση της την περασμένη Δευτέρα, άφησαν ανοιχτό παράθυρο για τη διεξαγωγή αυτών των πρωταθλημάτων.

Στην περίπτωση που υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν αγώνες, αν όλα δηλαδή εξελιχθούν ομαλά όσο αφορά τον κορωνοϊό και τα κλειστά γυμναστήρια στο αισιόδοξο σενάριο ανοίξουν τις πύλες τους μετά τις 15 Ιουνίου, η ΕΣΚΑΣΕ, καθώς μιλάμε πάντα για τα δεδομένα στη δική μας Ένωση θα προσανατολιστεί προς την εξής κατεύθυνση:

Να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι αγώνες για την ανάδειξη των πρωταθλητών. Στην κατηγορία Νεανίδων έχει ήδη αναδειχθεί πρωταθλητής (Σύλλας Αιδηψού). Στις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες (παίδων-εφήβων-κορασίδων) θα πάει σε ένα μοντέλο ”τελικών” μεταξύ των πρώτων των ομίλων της στιγμή της διακοπής ώστε να βγάλει πρωταθλητές με τους λιγότερους δυνατούς αγώνες. Σε περίπτωση διεξαγωγής αγώνων, μιλάμε για μήνα Αύγουστο, καθώς μεσολαβούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις και ένα σεβαστό χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να επιστρέψουν οι αθλητές σε ένα επίπεδο αγωνιστικής δράσης.

Το καλό και το…κακό σενάριο! 

Παραπάνω μπορέσατε να δείτε πως μπορεί να έχουν τα πρωταθλήματα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου που όπως και η ζωή μας γενικότερα, θα έχει πολλές αλλαγές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ότι διαβάσατε παραπάνω, στηρίζεται σε πληροφορίες, απόψεις μα πάνω απ’ όλα στη λογική. Δεν παύει όμως, παρά τις όποιες αλλαγές μπορούν να προκύψουν, να είναι το καλό σενάριο, της ομαλής διεξαγωγής αγώνων, έστω και χωρίς την ενδεχόμενη παρουσία ακόμα και του κόσμου στα γήπεδα. Το κακό σενάριο που κανένας δεν θέλει να γίνει αλλά δεν μπορεί παρά να υπάρχει ως ενδεχόμενο άρα και να μας απασχολεί, είναι μια νέα έξαρση του κορωνοϊού από τον επόμενο Φθινόπωρο και έπειτα. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα ισχύσει τίποτα από τα παραπάνω στο μπάσκετ αλλά και σε ολόκληρη τη ζωή μας…Ας ελπίσουμε να επικρατήσει το καλό σενάριο, για το καλό όλων μας!

Πηγή:www.stereabasket.gr