Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Μπορεί ο Βασιλιάς να εκθρονίσει τους Splash brothers;


Είναι η μονομαχία που οι περισσότεροι μπασκετικοί φίλαθλοι περίμεναν να δουν στους τελικούς πριν ξεκινήσουν τα Playoffs. Ο Στεφ Κάρι και ο Λεμπρόν Τζέιμς επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και θα βρεθούν αντιμέτωποι για 2η συνεχόμενη χρονιά, έχοντας ως μοναδική σκέψη στο μυαλό τους το λαμπερό δαχτυλίδι.
     Από τη μια, οι πρωταθλητές Ουόριορς θέλουν να επαναλάβουν την περσινή επιτυχία τους κάνοντας το repeat και από την άλλη, οι πάνοπλοι φέτος Καβς (Λαβ και Ίρβινγκ έλειπαν από τους περσινούς τελικούς) θέλουν να πάρουν εκδίκηση, κατακτώντας παράλληλα τον πρώτο τίτλο για την πόλη του Κλίβελαντ στην ιστορία όλων των ομαδικών σπορ στις Η.Π.Α.

Το small ball θα έχει την τιμητική του

     Η ευχέρεια που έχουν και οι 2 ομάδες στο σκοράρισμα πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων, έχει οδηγήσει τους Κερ και Λου να επιστρατεύουν κοντά σχήματα με σκοπό να εκμεταλλευτούν τους πολλούς και καλούς σουτέρ που διαθέτουν. Ο προπονητής των Ουόριορς έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς το σχήμα με τους Κάρι-Τόμσον-Ιγκουοντάλα-Μπαρνς-Γκριν και δεν πιστεύω ότι θα το αποχωριστεί στους τελικούς. Η συγκεκριμένη πεντάδα είναι απίστευτα γρήγορη μέσα στο παρκέ και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους στον αντίπαλο με τα τρίποντα της. Όλοι τους μπορούν να σουτάρουν καλά από μακριά, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους Καβαλίερς.
     Στον αντίποδα, η ομάδα του Ταιρόν Λου φαίνεται ότι έχει ακριβώς το ίδιο πλεονέκτημα. Το Κλίβελαντ έχει το καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα στην post-season, σουτάροντας με το εντυπωσιακό 43,4%. Η αλήθεια είναι ότι διαθέτει 4 εξαιρετικούς σουτέρ 3 πόντων.  Στα γκαρντ συναντάμε τους Ίρβινγκ και Τζέι Αρ Σμιθ. Όσον αφορά τους «ψηλούς» θα δούμε τους Λοβ και Φράι. Οι 2 τελευταίοι λατρεύουν να «κατασκηνώνουν» έξω από τη γραμμή του τριπόντου, περιμένοντας την κατάλληλη πάσα που θα τους επιτρέψει να εκτελέσουν. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των Playoffs, οι Καβς επιχείρησαν περισσότερα τρίποντα από δίποντα, δείγμα της στρατηγικής που ακολουθεί ο προπονητής τους με σκοπό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το μεγάλο ατού της ομάδας του.

Το matchup που θα κρίνει τον πρωταθλητή


      Δεν μπορώ να επιλέξω μόνο ένα και έτσι θα αναγκαστώ να αναφερθώ σε δύο. Αρχικά κομβικό ρόλο στην έκβαση των τελικών θα παίξει η μονομαχία Κάρι-Ίρβινγκ. Η ταχύτητα και ο χειρισμός μπάλας που διαθέτουν τους κάνει ασυναγώνιστους. Ο πρώτος είναι ο καλύτερος παίκτης του πλανήτη αυτή τη στιγμή (κατά την άποψη μου) και ο δεύτερος θέλει να δείξει ότι ανήκει στο club των κορυφαίων του ΝΒΑ. Ο Κάρι αν βρεθεί σε καλή μέρα μπορεί να σκοτώσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο, για αυτό πιστεύω ότι ο Λου θα δοκιμάσει να βάλει τον Λεμπρόν πάνω του σε κάποια κρίσιμα σημεία των αγώνων. Ο «Κύριε Ελέησον» δεν φημίζεται για την καλή άμυνα του και δεν θα είναι εύκολο να περιορίσει τον Κάρι. Αν ο Στεφ βρει ρυθμό, βάζοντας τα 2-3 πρώτα σουτ, τότε η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ των Ουόριορς.
     Το δεύτερο matchup που θα επικεντρωθώ είναι αυτό του Λεμπρόν με τον Ιγκουοντάλα. Πολλά θα εξαρτηθούν από την άμυνα που θα παίξει ο MVP των περσινών τελικών πάνω στον ηγέτη των Καβαλίερς. Ο Λεμπρόν απειλεί αποκλειστικά κοντά στο καλάθι με τις διεισδύσεις του, έχοντας αφήσει στους άλλους τα σουτ από μακρινή απόσταση. Επίσης προσπαθεί να βρει την πάσα που θα εκμεταλλευτεί ένα πιθανό κόψιμο συμπαίκτη του μέσα στη ρακέτα και θα οδηγήσει σε εύκολους 2 πόντους. Ο Iggy θεωρείται ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του ΝΒΑ και θα βάλει τα δυνατά του, έτσι ώστε να μην αφήσει τον Τζέιμς να κάνει το παιχνίδι του. Απέναντι στον Ντουράντ τα πήγε περίφημα, περιορίζοντάς τον και δίνοντας σημαντικές λύσεις στον προπονητή του. Απέναντι στους Θάντερ έδειξε την αξία του, καθώς πριν από αυτά τα ματς ήταν σχεδόν άφαντος σε άμυνα και επίθεση.


     Σημαντική βοήθεια στον Κερ αναμένεται να δώσει ο Τομσον με τα «φονικά» τριποντά του και ο Γκριν με το all-around παιχνίδι του. Για το Κλίβελαντ, πολλά θα εξαρτηθούν από τις μάχες που θα δώσει ο Λοβ μέσα στο ζωγραφιστό και με τα εξωτερικά του σουτ. Τέλος την δική του πολύτιμη συνεισφορά στην ομάδα του αναμένεται να έχει ο Τρίσταν Τόμπσον, ο οποίος είναι πρώτος στην στη λίστα με τα επιθετικά ριμπάουντ στα φετινά Playoffs και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς κάτω από τις δυο ρακέτες.

Πρόβλεψη


     Αφού οι Ουόριορς γύρισαν από την κόλαση του 3-1 απέναντι στους Θάντερ, πάνε στους τελικούς με την ψυχολογία στα ύψη, έχοντας την ταμπέλα του φαβορί. Έδειξαν χαρακτήρα και καρδιά πρωταθλητή. Οι Καβαλίερς έπαιξαν εκπληκτικό μπάσκετ μέχρι τώρα στην post-season, αλλά πιστεύω ότι η μη ανταγωνιστική Ανατολή δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την κατάσταση τους. Πρέπει να τους δούμε στο πρώτο πραγματικά σοβαρό ματς για αυτούς στα Playoffs. Όπως είπα και πιο πριν τα ματς θα πάνε πολύ στο τρίποντο και στην ατομική ποιότητα του κάθε παίκτη. Πιστεύω ότι οι το Γκόλντεν Στέιτ θα αποδείξει ότι είναι καλύτερη ομάδα από το Κλίβελαντ και θα κατακτήσει τον τίτλο. Αυτή τη φορά όμως θα έχουμε διαφορετικό MVP. Την θέση του Ιγκουοντάλα θα πάρει ο Κάρι. Θα πόνταρα τα λεφτά μου σε ένα 4-2 υπέρ των Ουόριορς. Οι Splash brothers ετοιμάζονται να κάνουν το repeat. Ας απολαύσουμε τους τελικούς και ας ευχηθούμε να νικήσει ο καλύτερος, δηλαδή ο Κάρι και η παρέα του.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής