Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

H Λέστερ της Ελλάδας


Η Αγγλία κινείται στους ρυθμούς της φοβερής και τρομερής Λέστερ του Ρανιέρι, που πάει να πετύχει ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά θαύματα όλων των εποχών. Οι «αλεπούδες» βρίσκονται αγκαλιά με τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ.
     Στα μέρη μας, όλοι ασχολούνται με το ποδοσφαιρικό grexit και τις επιπτώσεις του. Υπάρχει όμως μια ομάδα που με την απίστευτη φετινή της πορεία δείχνει ότι τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία. Το τρένο της Νέας Σμύρνης ετοιμάζεται να ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα και να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη. Η «Πλατεία» είναι αποφασισμένη να ζήσει και πάλι ένδοξες στιγμές.

     H επιλογή της διοίκησης να δώσει τα κλειδιά στον Ουζουνίδη αποδείχθηκε εξαιρετική κίνηση. Ο Έλληνας προπονητής οδηγεί τους «Κυανέρυθρους» σε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. Χωρίς μεγάλες δηλώσεις και καταθέτοντας τα διαπιστευτήρια του σε κάθε παιχνίδι στον αγωνιστικό χώρο, ο Πανιώνιος έχει καταφέρει να φιγουράρει στην 4η θέση της κατάταξης μετά την σημερινή του νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ με 3-1. Η προπονητική προσέγγιση του Ουζουνίδη έχει ευεργετικές συνέπειες στο παιχνίδι της ομάδας. Οι Νεοσμυρνιώτες αρκετές φορές στην έδρα τους παίζουν όμορφο ποδόσφαιρο, ζεσταίνοντας έτσι το κοινό τους. Εντός έδρας έχουν 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες, δείχνοντας ότι δύσκολα χάνουν στο γήπεδό τους.


     Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχοντας ελάχιστους  οικονομικούς πόρους για να διαθέσει στο μεταγραφικό παζάρι του περσινού καλοκαιριού επέλεξε να δώσει πολλές ευκαιρίες σε νεαρούς ταλαντούχους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο «Ιστορικός» ξεκινάει τις περισσότερες αναμετρήσεις του φέτος έχοντας 10 Έλληνες στην 11αδα και σε κάποια ματς 11!  Το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο στην Πλατεία κάτι που έχει βοηθήσει απίστευτα στη συνοχή και στην καλή εικόνα της ομάδας εντός των τεσσάρων γραμμών. Όλα τους είναι παιδιά που θέλουν να αποδείξουν πράγματα, ψάχνοντας κάποια στιγμή να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους. O Ουζουνίδης μοιάζει να έχει βρει ένα μαγικό τρόπο για να παίρνει το 100% από κάθε παίκτη του.

     Κάτω από τα δοκάρια κάθεται ο ταλαντούχος Σωκράτης Διούδης (κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι το νο2 στην Εθνική μετά τον Καρνέζη), πραγματοποιώντας μέχρι τώρα κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις. Τα ρεφλέξ του είναι εκπληκτικά και δεν είναι τυχαίο ότι η βελγική Μπριζ τον έκανε δικό της, το καλοκαίρι του 2014. Εκεί έπεσε πάνω στον Αυστραλό Ράιαν (τώρα αγωνίζεται στη Βαλένθια) την πρώτη χρονιά επομένως ήταν πολύ δύσκολο να καθιερωθεί στην βασική εντεκάδα. Έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στα μέρη μας για χάρη του Πανιωνίου για να πάρει κάποια παιχνίδια σαν βασικός. Ο Ολυμπιακός ήδη δείχνει να εξετάζει σοβαρά την περίπτωση του. Όταν λείπει ο Διούδης την θέση του στην εστία παίρνει ο Παπαδόπουλος. Οι τερματοφύλακες του Πανιωνίου έχουν κρατήσει 12 φορές απαραβίαστη την εστία τους φέτος.


     Στο χώρο της άμυνας η φυγή του υπερπολύτιμου Χατζηισαϊα για τον ΠΑΟΚ  δεν έδειξε να επηρεάζει ιδιαίτερα τους «Κυανέρυθρους». Οι Ρισβάνης, Οικονόμου, Βλάχος και Τασουλής είναι οι βασικοί πυλώνες στα μετόπισθεν παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τον Αργυρόπουλο. Οι δυο πρώτοι έχουν συνεισφέρει και επιθετικά, καθώς μετράνε μαζί 3 γκολ φέτος.
      Στο νευραλγικό χώρο του κέντρου συναντάμε τον αρχηγό Κόρμπο και το μηχανάκι που ακούει στο όνομα Μανώλης Σιώπης. Φημολογείται ότι για τον Σιώπη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον κάποιες ομάδες της Ιταλίας. Λογικό, μιας και είναι από τα σταθερότερα σε απόδοση χαφ του πρωταθλήματος. Έχει δέσει εκπληκτικά με τον Κόρμπο. Επίσης σημαντική συνεισφορά στη μεσαία γραμμή έχουν, ο Αργεντινός Βιγιάλμπα και οι Μασούρας, Καθάριος και Χαλκιαδάκης που αγωνίζονται στα άκρα.


     Αιχμή του δόρατος για την ομάδα του Ουζουνίδη, αποτελεί ο φορμαρισμένος Τάσος Μπακασέτας που μέχρι τώρα έχει σκοράρει 11 φορές στο πρωτάθλημα. Με το πολυδιάστατο παίξιμο του  βοηθάει πολύ και στον τομέα της δημιουργίας, κάτι που μαρτυρούν οι 7 ασίστ του. Η ψυχολογία του Έλληνα επιθετικού βρίσκεται στα ύψη. Κάποια από τα φετινά του γκολ είναι πραγματικά έργα τέχνης, ενώ υπάρχουν σενάρια που τον συνδέουν με την ΑΕΚ. Βέβαια δεν είναι μόνος του στην επίθεση της ευχάριστης έκπληξης της φετινής Super League. Καραμάνος και Ανσαριφάρντ κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους (και το πόδι τους) για να μην νιώθει μοναξιά ο Μπακασέτας στην κορυφή της επίθεσης. Ο πρώτος έχει βρει δίχτυα 5 φορές, ενώ ο δεύτερος 3.


    Ο Πανιωνιος θα μπει στα πλέι-οφ (αν γίνουν και δεν υπάρξει grexit) απαλλαγμένος από άγχη και απαιτήσεις. Το χρέος του θα το έχει κάνει και με το παραπάνω. Κανείς δεν τον περίμενε τόσο ψηλά στην βαθμολογία όμως ο «Ιστορικός» έχει εκπλήξει τους πάντες με την ξέφρενη πορεία του φέτος. Μέτα από χρόνια οι φίλαθλοι της ομάδας θα έχουν ένα λόγο να πανηγυρίσουν ξανά στην Πλατεία. Ο Πανιώνιος κόντρα σε όλα τα προγνωστικά ετοιμάζεται να επιστρέψει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν στην Αγγλία έχουν την Λέστερ, εμείς έχουμε τον Πανιώνιο....

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής