Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Η Νάπολι ξαναζεί εποχές Μαραντόνα;


Όταν ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα μεσουρανούσε στα ιταλικά γήπεδα με την φανέλα  της Νάπολι στο δεύτερο μισό της  δεκαετίας 1980-1990, η ομάδα του Ιταλικού νότου ζούσε τα πιο λαμπρά και επιτυχημένα της χρόνια. Υπό την καθοδήγηση του Ντιεγκίτο οι «Παρτενοπέι» (παρατσούκλι της Νάπολι) κατέκτησαν 2 πρωταθλήματα, το 1987 και το 1990 και ένα Κύπελλο UEFΑ το 1989.
     Ο Αργεντινός ζογκλέρ ζωγράφιζε με τις περίτεχνες ενέργειες του, κάθε φορά που πατούσε το χορτάρι του Σαν Πάολο( έδρα της Νάπολι) και γινόταν σύνθημα στο στόμα των φιλάθλων κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με την στρογγυλή θεά. Ήταν ο αγαπημένος της Ναπολιτάνικης εξέδρας και ήταν ο κύριος λόγος που τότε οι «Μπλέ» άνηκαν στις μεγάλες ομάδες της Ιταλίας.
     Η ζωή όμως κάνει κύκλους, τα χρόνια περνάνε γρήγορα και το «καμάρι του Ιταλικού Νότου» έπρεπε να σταματήσει να ζει με τις δάφνες του παρελθόντος, καθώς ο Μαραντόνα έφυγε και ξεκίνησε μια δύσκολη περίοδος για τον σύλλογο. Τα επόμενα χρόνια η ομάδα ταξίδεψε σε γήπεδα άσημων ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ιταλία, έχοντας υποβιβαστεί και συνεχώς πάλευε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Μάλιστα έφτασε να παίζει στην τρίτη κατηγορία Ιταλίας λόγω χρεών.
     Οι φίλαθλοι περίμεναν καρτερικά την επάνοδο της ομάδας στην Serie A κάτι που έγινε την σεζόν 2007-08. Η ελπίδα άρχισε να ξαναγεννιέται στο μυαλό των Ναπολιτάνων οπαδών. H πρώτη απόπειρα επιστροφής στην κορυφή έγινε το 2011 όπου η ομάδα του Ματσάρι αποτελούμενη από την μαγική τριάδα Χάμσικ-Καβάνι-Λαβέτσι  έφτασε κοντά στην κορυφή αλλά δεν τα κατάφερε. Το ίδιο επαναλήφθηκε και την σεζόν 2012-13 όπου η Νάπολι έχασε το πρωτάθλημα από την ποιοτικότερη τότε Γιουβέντους, καταλαμβάνοντας την δεύτερή θέση. Οι 2 αυτές απόπειρες επιστροφής στην κορυφή ήταν αποτυχημένες αλλά οι φιλοδοξίες του συλλόγου άρχισαν να μεγαλώνουν ξανά.


*Η μαγική τριάδα της αγωνιστικής περιόδου 2010-11. Οι Καβάνι, Λαβέτσι και Χάμσικ  πρόσφεραν σπουδαίες ποδοσφαιρικές παραστάσεις εκείνη την χρονιά στους «Τιφόζι» της Νάπολι.

     Όσον αφορά την φετινή χρονιά, δεν άρχισε και με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους παίκτες του Σάρι, διότι οι «Ναπολιτάνοι» ήταν ασταθέστατοι στα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις τους και δεν μπορούσαν να κοιτάξουν με σιγουριά τις θέσεις που οδηγούν στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ.


* Ο Μαουρίτσιο Σάρι

    Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που η ομάδα προσαρμόστηκε στο στυλ παιχνιδιού του καινούριου της προπονητή( ο Μαουρίτσιο Σάρι έφτασε στην Νάπολι φέτος το καλοκαίρι από την Έμπολι), συσπειρώθηκε και άρχισε να αποδίδει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Οι «Αzzurri» όσο περνούσαν οι μήνες παρουσίαζαν ένα ολοένα και πιο χορταστικό θέαμα στο ποδοσφαιρικό κοινό της Ιταλίας και κατά γενική ομολογία αυτή την στιγμή, είναι η πιο «καυτή» ομάδα στη χώρα.
    Υπεύθυνοι για αυτή την τρομερή βελτίωση των «Παρτενοπέι», εκτός από τον προπονητή, είναι 3 ποδοσφαιριστές που με τα κατορθώματα τους και την άριστη συνεργασία τους εντός του αγωνιστικού χώρου, έχουν φέρει την ομάδα να έχει στρογγυλοκάτσει στην κορυφή του βαθμολογίας στην Ιταλία και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Ας ξεκινήσουμε με τον  μεγάλο «μπόμπερ» και πρώτο σκόρερ του Ιταλικού πρωταθλήματος φέτος με 23 γκολ, τον Αργεντινό Γκονζάλο Ιγκουαίν, που όταν σκοράρει επικρατεί το πανδαιμόνιο στις εξέδρες του Σαν Πάολο. Σημαντική συνεισφορά έχει και το αγαπημένο παιδί της εξέδρας, ο Λορέντσο Ινσίνιε, ο οποίος μετρά φέτος 10 τέρματα και φιγουράρει στην πρώτη θέση του πίνακα των ασίστ με 10. Θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στον άνθρωπο που από το 2007 και μετά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Νάπολι και δεν είναι λίγες οι φορές που αρνήθηκε προτάσεις από μεγαλύτερους και διασημότερους ευρωπαικούς συλλόγους για να παραμείνει στο σύλλογο και να σηκώσει μαζί του το Scudetto. O αρχηγός  Μάρεκ Χάμσικ κάνει συγκλονιστική χρονιά μετρώντας  5 γκόλ και 6 ασίστ, έχοντας καταλυτικό ρόλο στο «χτίσιμο» των επιθέσεων της Νάπολι και βρίσκοντας πολλές φορές την κατάλληλη πάσα που θα ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα.


      Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τον νικητή του εφετινού Ιταλικού πρωταθλήματος καθώς η Νάπολι νιώθει καυτή την ανάσα της Γιουβέντους που απέχει 2 βαθμούς από την κορυφή  και το φινάλε προμηνύεται συγκλονιστικό. Όμως ο σύλλογος που κάποτε μεγαλουργούσε με ηγέτη τον Μαραντόνα, ίσως έχει την ευκαιρία να ξαναγράψει ιστορία. Οι οπαδοί θα γεμίζουν ασφυκτικά το Σαν Πάολο για να σπρώξουν τους παίκτες του Σάρι στον τίτλο. Αν οι παίκτες αντέξουν την πίεση θα ξανακάνουν μια ολόκληρή πόλη να σηκωθεί στο πόδι. Ο Χάμσικ ίσως ονειρευόταν για πολλά χρόνια την στιγμή που θα σηκώσει την κούπα σαν αρχηγός. Σε ένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ντιεγκίτο θα νιώθει περήφανος να βλέπει  την αγαπημένη του ομάδα να «ανθίζει» και πάλι, φτάνοντας στην κορυφή. Ας ελπίσουμε ότι η Νάπολι θα ξαναζήσει εποχές Μαραντόνα……

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής