Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μαθήματα δύναμης από τον σύλλογο μπάσκετ με αμαξίδια Α.Σ. Άτλας-5ημερη προετοιμασία στο Καρπενήσι

Στο Καρπενήσι βρίσκεται ο αθλητικός σύλλογος μπάσκετ με καρότσι Άτλας από την Αθήνα, που έχει δημιουργηθεί από τον Πανελλήνιο σύλλογο παραπληγικών. Η ομάδα διαμένει στο Hotel Spa Montana από την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει έως την Παρασκευή 18 του μηνός.  
Αφορμή της προετοιμασίας ήταν η γνωριμία με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Βιτάλ Γατένιο. Ο Άτλας παρότι μετρά μόλις δυο χρόνια «ζωής» είναι δευτεραθλητής στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο, αποτελώντας την ανερχόμενη δύναμη του αθλήματος. Έχει ξεπεράσει τις φιλοδοξίες, κάνοντας αρκετά καλή δουλειά και διαθέτοντας πολύ καλή οργάνωση. Οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις για την νέα σαιζόν αρχίζουν στις 5 Οκτωβρίου. Προπονητής της ομάδας είναι ο Σεραφείμ Ζώτος και Πρόεδρος ο Θανάσης Βίγλας, αμφότεροι Ευρυτάνες.
Την περυσινή φιναλίστ ομάδα αποτελούσαν οι εξής αθλητές: Παναγιώτης Ζώης, Γιώργος Αδαμόπουλος, Διονύσης Χριστοδούλου, Σπύρος Σπαθής, Aναστάσης Κωνσταντινόπουλος, Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, Παναγιώτης Κότσαρης, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Χαλδαίος, Δημήτρης Βάσσης, Μιχάλης Λιανός και ο έγχρωμος Γκουμά Νικιντουμάνα από το Τζιμπουτί. Μερικοί μάλιστα εξ αυτών είχαν λάβει μέρος σε φιλικό παιχνίδι, που έγινε στο Καρπενήσι πριν δυο χρόνια, ενώ υπάρχουν και μέλη της Εθνικής ομάδας. Ο σύλλογος ανήκει στον Δήμο Αθηνών και συγκεκριμένα στα Κάτω Πατήσια. Το γήπεδο του είναι στο Παγκράτι, το κλειστό γυμναστήριο του Μέτς.
Οι καλαθοσφαιριστές δείχνουν τεράστια θέληση, αγάπη για ζωή και αθλητισμό και μόνο συγχαρητήρια αξίζουν σε αυτούς. Δίνουν τα δικά τους μαθήματα δύναμης και θάρρους. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να βρίσκουν μιμητές και να προβάλλονται.

Διπλή επιτυχία
Παρότι μετρά μόλις 2 χρόνια ζωής ο Άτλας ήταν φιναλίστ πρωταθλήματος και κυπέλλου. Στον τελικό κυπέλλου ηττήθηκε με 49-44 από τον Γ.Σ. Δωδεκάνησος.

Πρόεδρος και Προπονητής Ευρυτάνες


Στα αξιοσημείωτα είναι πως ο Πρόεδρος του Άτλαντα Θανάσης Βίγλας κατάγεται από τον Ασπρόπυργο Ευρυτανίας(Παλαιά Αντράνοβα) και ο προπονητής Σεραφείμ Ζώτος(Φωτογραφία) από την Ανατολική Φραγκίστα.
Ο κ. Βίγλας είναι Πρόεδρος μάλιστα και του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, ενώ ο κ. Ζώτος είναι το κορυφαίο προπονητικό όνομα στο μπάσκετ με καρότσι, είναι επίσης προπονητής και σε μη αναπηρικές ομάδες και επισκέπτεται συχνά το χωριό.

Θανάσης Βίγλας: «Η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα»


Ο εξαιρετικός άνθρωπος, Πρόεδρος του Α.Σ. Άτλας και του ΠΑ.Σ.ΠΑ Θανάσης Βίγλας μίλησε στον Δημήτρη Κολλημένο από το ''Evrytania Sport'' και στον Λάμπρο Κολοκώτσιο από τα «Ευρυτανικά Νέα» κατά την διάρκεια της προπόνησης.
Σχετικά με τον σκοπό προετοιμασίας: «Αφορμή για να έρθουμε στο Καρπενήσι είναι η γνωριμία μας με έναν υπέροχο άνθρωπο, όπως είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Γατένιος. Είχαμε γνωριστεί από κάποιον γνωστό και συζητήσαμε εάν θα μπορούσε η ομάδα μας να κάνει προετοιμασία εν όψει του πρωταθλήματος μπάσκετ, που αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου. Ο κ. Γατένιος ανταποκρίθηκε αμέσως και μας φιλοξενεί αμέσως στο ξενοδοχείο. Η γνωριμία έγινε πέρυσι, αλλά δεν ευοδώθηκε τότε η επιθυμία και των δυο πλευρών και φέτος καταφέραμε να έρθουμε.»
Σχετικά με την απήχηση των παιδιών στον κόσμο: «Τα παιδιά έχουν μια κινητική δυσλειτουργία, καθαρά κινητικό πρόβλημα. Τα παλιά χρόνια ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, βλέπανε ανάπηρους στον δρόμο και σταυροκοπιόντουσαν. Έχουν συνδυάσει την αναπηρία ότι είναι ανικανότητα. Δεν είναι ανικανότητα. Εάν δοθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στον ανάπηρο, π.χ. εάν του δώσεις δουλειά, θα δουλέψει, θα ανταποκριθεί,  η αναπηρία δεν θα παίξει κανέναν ρόλο. Υπάρχει απλά η ανάπηρη αντίληψη, που υπάρχει για την αναπηρία και εκεί βγαίνουν τα προβλήματα. Ο κόσμος δεν έχει την παιδεία, υπάρχει μια προκατάληψη ότι ο ανάπηρος είναι εκείνος, που δεν μπορεί να κάνει πράγματα, που ζει στο περιθώριο, που δεν κάνει οικογένεια, δεν έχει σχέσεις, τον έχουνε σε μια μειονεκτική θέση. Είναι μια προκατάληψη, που συνδυάζεται και με οίκτο.»
Όσον αφορά τα προβλήματα μας τόνισε: «Το πρόβλημα μας είναι το οικονομικό. Ότι υπάρχει σαν οικονομική στήριξη είναι από χορηγούς. Τα τελευταία χρόνια όλο και φθίνει αυτή η προσφορά λόγω της κατάστασης, που αντιμετωπίζει αυτός ο κόσμος. Ενώ έχουμε πολύ καλή σχέση και με τον τωρινό Περιφερειάρχη τον κ. Μπακογιάννη δεν υπάρχει κατάλληλη πρόσβαση. Υπήρχε μόλις μια θέση στάθμευσης αναπηρικού αυτοκινήτου.
Με τις διαμορφώσεις που κάνανε στο κέντρο της πλατείας, την εξαφάνισαν. Ενώ υπάρχει χώρος για μια θέση στάθμευσης, την καταργήσανε. Ο νομός Ευρυτανίας είναι ο καλύτερος και καλό είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σε έναν κόσμο της αναπηρίας να μπορούν να απολαύσουν αυτόν τον μαγευτικό τόπο, που λέγεται Ευρυτανία. Να βοηθήσουμε να έρχεται κόσμος. Θα είναι πολύ καλό να έρχονται ομάδες, να προπονηθούν να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν ταυτόχρονα.»
Σχετικά με την συνεργασία, που υπάρχει με ομάδες ο κ. Βίγλας ανέφερε: «Έχουμε με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα ο Πρόεδρος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε δωρεά 7 καρότσια. Ήταν η βάση για να ξεκινήσει η ομάδα μας, ο Δημήτρης.»







































 Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος