Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Σε ρυθμούς Παναθηναϊκού το Καρπενήσι για 4ο συνεχόμενο καλοκαίρι

«Παναθηναϊκά» κινείται το Καρπενήσι από την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ημέρα άφιξης της 6ακιας πρωταθλήτριας ομάδας της Ευρώπης. Οι «πράσινοι» θα διαμένουν στο Montana έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το 4ο συνεχόμενο καλοκαίρι, κατά το οποίο ο Παναθηναϊκός προπονείται στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, αποτελώντας τον μεγαλύτερο σύλλογο, που επέλεξε φέτος την πόλη μας για προετοιμασία.
Ο Σέρβος Σάσα Τζόρτζεβιτς, που δεν βρίσκεται στο Καρπενήσι λόγω υποχρεώσεων με την Εθνική Σερβίας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία με κύριο μέλημα την κατάκτηση των εγχώριων τίτλων και την παρουσία στο Final 4 της Ευρωλίγκας. Η ομάδα κατάφερε πέρυσι να κερδίσει μόνο το κύπελλο Ελλάδος και θέλει να πάρει ξανά τα «σκήπτρα» του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό. Φέτος έχει ενισχυθεί σημαντικά και το ρόστερ έχει αλλάξει προς το καλύτερο, διαθέτοντας μεγάλη ποιότητα. Οι προσθήκες των Καλάθη, Ραντούλτισα, Φελντέιν, Πάβλοβιτς και Κούζμιτς υπόσχονται πολλά.
Αυτήν την στιγμή στο Καρπενήσι βρίσκονται 14 αθλητές(11 ανήκουν στην ομάδα) και σε αυτούς θα προστεθεί τις επόμενες ημέρες και ο Γιάνκοβιτς. Της φετινής προσπάθειας δεν θα μπορούσε να μην ηγηθεί ο captain Δημήτρης Διαμαντίδης. Στα θετικά η παρουσία του Ελληνικού στοιχείου και αρκετών νέων και ταλαντούχων αθλητών με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους: Χαραλαμπόπουλο, Λούντζη και Παπαγιάννη. Από τους περυσινούς ξένους στο δυναμικό των «πράσινων» εξακολουθεί να βρίσκεται μόνο ο Γκίστ.
Ο Παναθηναϊκός, που έχει ως έδρα το κλειστό του ΟΑΚΑ είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα του Ελληνικού αθλητισμού, κατακτώντας 34 πρωταθλήματα Ελλάδας, 16 κύπελλα Ελλάδας, 6 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και 1 Διηπειρωτικό κύπελλο. Πρόεδρος του είναι ο Μάνος Παπαδόπουλος.

Η αγαπημένη συνήθεια
Η παρουσία του Παναθηναϊκού στο Καρπενήσι και το Montana κάθε Αύγουστο τείνει να γίνει συνήθεια. Οι «πράσινοι» επιλέγουν την πόλη μας από το 2012 και ύστερα. Μάλιστα φέτος «συγκατοικούν» με την αντίπαλο τους στην Basket League ΑΕΚ.

Έφτασε & προπονήθηκε στο κλειστό
Το «τριφύλλι» έφτασε στο Καρπενήσι την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 14:00 και το απόγευμα προπονήθηκε στο υπερσύγχρονο κλειστό του ξενοδοχείου. Την επόμενη ημέρα το πρόγραμμα περιελάμβανε πρωινή προπόνηση με βάρη και απογευματινή στο κλειστό. Φέτος η ομάδα δεν θα προπονηθεί καθόλου στο αθλητικό κέντρο.





Συμπεριλήφθηκαν 14 αθλητές


Στο Καρπενήσι βρίσκονται οι ακόλουθοι καλαθοσφαιριστές: Γιώργος Καλαϊτζάκης, Λευτέρης Μποχωρίδης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Μιχάλης Λούντζης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Τζέιμς Γκιστ, Γιώργος Παπαγιάννης, Αντώνης Φώτσης, Αλεξάντερ Πάβλοβιτς, Νίκος Παππάς, Αντώνης Κόνιαρης και οι «βοηθητικοί» για τις ανάγκες των προπονήσεων Κώστας Παπαδάκης(17χρονος, που αγωνιζόταν στην Triple Crown Basketball), Τόνι Γούντς(25χρονος Αμερικανός σέντερ που έπαιζε στον Κυπριακό ΑΠΟΕΛ) και Αλέξης Κυρίτσης(33χρονος γκάρντ, που αγωνιζόταν στην Δόξα Λευκάδας και έχει περάσει από τον Παναθηναϊκό). Παπαδάκης και Καλαϊτζάκης προορίζονται για την εφηβική ομάδα Τις επόμενες ημέρες θα ενσωματωθεί ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς(Φωτογραφία), που «κόπηκε» από την Εθνική ομάδα και έχει ολιγοήμερη άδεια. Από το τεχνικό επιτελείο παρόντες είναι οι: Μίλαν Μίνιτς, Σάνι Μπετσίροβιτς, Νίκος Παππάς(Βοηθοί προπονητές), Σάββας Αρώνης(Γυμναστής), Γιάννης Ζυγούρης, Νίκος Μαστρογιαννόπουλος(Φυσιοθεραπευτές), Πάρις Δερμάνης, Παναγιώτης Μαντζουρίδης(Φροντιστές) και Γιάννης Γιαννακόπουλος(Ιατρός).

Οι απουσίες των διεθνών
  

Λόγω της παρουσίας τους στις Εθνικές ομάδες δεν βρίσκονται στην Ευρυτανική πρωτεύουσα οι Νικ Καλάθης(Ελλάδα), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα(Φωτογραφία αριστερά), Όγκνιεν Κούζμιτς(Σερβία) και Τζέιμς Φελντέιν(Φωτογραφία κέντρο, Δομινικανή Δημοκρατία). Απουσιάζουν επίσης ο προπονητής της Εθνικής Σερβίας Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς και ο εκ των συνεργατών του του Γκόραν Μπιέντοβ(Φωτογραφία δεξιά).

Ενισχύθηκε σε όλες τις θέσεις
 

Αθλητές, που δυναμώνουν κατά πολύ το υπάρχον ρόστερ ενέταξε στο δυναμικό του ο Παναθηναϊκός. Ο 26χρονος διεθνής πόιντ γκάρντ Νικ Καλάθης(Φωτογραφία αριστερά, 1,98) θα φορά ξανά τα «πράσινα», αγωνιζόμενος στο NBA με τους Μέμφις Γκρίζλις. Αποκτήθηκαν επίσης οι: Αλεξάντερ Πάβλοβιτς(Φωτογραφία κέντρο, 32χρονος Μαυροβούνιος σμολ φόργουορντ από την Παρτιζάν, 2,01), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα(27χρονος Σέρβος σέντερ από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, 2,13), Όγκνιεν Κούζμιτς(Φωτογραφία δεξιά, 25χρονος Σέρβος σέντερ από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, 2,13), Τζέιμς Φελντέιν(27χρονος σούτινγκ γκάρντ, που αγωνιζόταν στην Μπαγιαμόν του Πουέρτο Ρίκο και προέρχεται από την Δομινικανή Δημοκρατία, 1,93) και Γιώργος Καλαϊτζάκης(16χρονος σούτινγκ γκάρντ από τον Άρη, 1,95).

Οι καλαθοσφαιριστές του περυσινού ρόστερ είναι οι ακόλουθοι:
Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Ύψος
Εθνικότητα
Δημήτρης Διαμαντίδης
Γκάρντ
35
1,96
Ελλάδα
Νίκος Παππάς
Γκάρντ
25
1,95
Ελλάδα
Μιχάλης Λούντζης
Γκάρντ
17
1,95
Ελλάδα
Αντώνης Κόνιαρης
Γκάρντ
17
1,90
Ελλάδα
Λευτέρης Μποχωρίδης
Γκάρντ
21
1,96
Ελλάδα
Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς
Φόργουορντ
25
2,02
Ελλάδα
Αντώνης Φώτσης
Φόργουορντ
34
2,09
Ελλάδα
Τζέιμς Γκίστ
Φόργουορντ
28
2,07
ΗΠΑ
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Φόργουορντ
18
2,02
Ελλάδα
Γιώργος Παπαγιάννης
Σέντερ
18
2,17
Ελλάδα



Οι αθλητές που αποχώρησαν έχουν ως εξής:
 

Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Ύψος
Εθνικότητα
Ντε Μάρκους Νέλσον
Γκάρντ
29
1,93
ΗΠΑ
Ντι Τζέι Κούπερ
Γκάρντ
24
1,83
ΗΠΑ
Γιάνις Μπλούμς
Γκάρντ
33
1,91
Λετονία
Έι Τζέι Σλότερ
Γκάρντ
28
1,91
ΗΠΑ
Γκάνι Λαβάλ
Φόργουορντ
26
2,05
Νιγηρία
Ρέιμαρ Μόργκαν
Φόργουορντ
27
2,03
ΗΠΑ
Εστεμπάν Μπατίστα
Σέντερ
31
2,08
Ουρουγουάη
Λουκάς Μαυροκεφαλίδης
Σέντερ
31
2,10
Ελλάδα
Γιώργος Διαμαντάκος
Σέντερ
20
2,15
Ελλάδα

Νέος προπονητής ο Σέρβος Τζόρτζεβιτς


Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς(Φωτογραφία) η κατά κόσμον Σάσα είναι ο καινούργιος προπονητής των κυπελλούχων Ελλάδας. Ο 48χρονος Σέρβος coach έχει κάνει σπουδαία καριέρα, αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων στην Παρτιζάν, στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, στην Μπαρτσελόνα, στην Ρεάλ Μαδρίτης και σε αρκετές Ιταλικές ομάδες.
Σαν προπονητής εργάστηκε στην Αρμάνι Μιλάνο και στην Μπενετόν Τρεβίζο. Από το 2013 είναι τεχνικός και της Εθνικής Σερβίας, κατακτώντας το ασημένιο στο Μουντομπάσκετ του 2014.

Νέο «αίμα» στο επιτελείο
 

Τον ρόλο του βοηθού προπονητή έχουν 2 Σέρβοι, 1 Έλληνας και 1 Σλοβένος. Πρόκειται για τους: Μίλαν Μίνιτς(Φωτογραφία αριστερά), Γκόραν Μπιέντοβ, Νίκος Παππάς(Φωτογραφία κέντρο) και Σάνι Μπετσίροβιτς(Φωτογραφία δεξιά), που έχει φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού από το 2006 έως το 2008. Γυμναστής είναι ο Σάββας Αρώνης, ιατροί οι: Γιάννης Γιαννακόπουλος και Θανάσης Κονίδης. Ο κ. Γιαννακόπουλος είχε βρεθεί ως ομιλητής στην ημερίδα της Π.Α.Κ. Φυσιοθεραπευτές είναι οι: Γιάννης Ζυγούρης και Νίκος Μαστρογιαννόπουλος. Τιμ μάνατζερ είναι ο εμβληματικός Φραγκίσκος Αλβέρτης.
Φροντιστής είναι ο Πάρις Δερμάνης, με βοηθό τον Παναγιώτη Μαντζουρίδη(Καταγωγή από το Μικρό Χωριό)

Η κλήρωση της Ευρωλίγκας
Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς θα αγωνιστεί στον 3ο Όμιλο της Ευρωλίγκας, στον οποίο συμμετέχουν επίσης οι: Μπαρτσελόνα(Ισπανία), Λοκομοτίβ Κουμπάν(Ρωσία), Ζαλγκίρις Κάουνας(Λιθουανία), Καρσίγιακα(Τουρκία) και Ζιέλονα Γκόρα(Πολωνία).

Κυπελλούχος Ελλάδας
Για 16η φορά στην ιστορία του και 4η συνεχόμενη ο Παναθηναϊκός στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας, επικρατώντας στον τελικό του θεσμου με 68-53 του Απόλλωνα Πάτρας. Έχοντας μειονέκτημα έδρας στα play off οι «πράσινοι» ηττήθηκαν στους τελικούς με 3-0 από τον Ολυμπιακό. Πρώτος σκόρερ στην κανονική διάρκεια ήταν ο σέντερ Εστεμπάν Μπατίστα. Στην Ευρωλίγκα ο «6αστερος» έφτασε ως τα προημιτελικά και αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας(3-1 υπέρ των Ρώσων) Η χρονιά άρχισε με τον Ντούσαν Ιβάνοβιτς και ολοκληρώθηκε με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο.


Ξεκίνημα στο ΟΑΚΑ
Το πρώτο «ραντεβού» εν όψει της νέας σαιζόν δόθηκε την Δευτέρα 24 Αυγούστου στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Παρών ήταν ο προπονητής Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, αλλά και ο Νικ Καλάθης με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Σέρβος τεχνικός παράλληλα δήλωσε πως οι μεταγραφές ολοκληρώθηκαν.



Υπό τον έλεγχο Γιαννακόπουλου














Ο Έλληνας επιχειρηματίας Δημήτρης Γιαννακόπουλος(Φωτογραφία αριστερά) είναι άτυπα ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Το 2012, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε τον έλεγχο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, μετά από τον πατέρα του, Παύλο, και τον θείο του, Θανάση, που διοικούσαν την ΚΑΕ πριν από εκείνον. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου και μεταβίβασε τις μετοχές της ΚΑΕ στον φίλο του Μάνο Παπαδόπουλο(Φωτογραφία δεξιά). Ο ίδιος δήλωσε πως εξαναγκάστηκε να κάνει αυτή την κίνηση επειδή η ΚΑΕ τιμωρούνταν συνεχώς με ποινές και πρόστιμα από την πολιτεία λόγω των ενεργειών του ως Προέδρου.
Η ομάδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικογένεια Γιαννακόπουλου, καθώς τα αδέρφια Παύλος και Θανάσης την οδήγησαν σε τεράστιες επιτυχίες, κατατάσσοντας την ως κορυφαία δύναμη της Ευρώπης.

Με Ολυμπιακό στο κύπελλο
Η κληρωτίδα του κυπέλλου Ελλάδας έφερε αντιμέτωπους τους «πράσινους» με τον Ολυμπιακό. Ο πρόωρος τελικός θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου στο ΣΕΦ, κεκλεισμένων των θυρών.


* Αναλυτικό ξεχωριστό φωτορεπορτάζ θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.
















Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κολλημένος
Φωτογραφίες: www.leoforos.gr, www.paobc.gr