Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Προπονείται στο Καρπενήσι ο «Άγιαξ της Ηπείρου»

Τον «χορό» των ποδοσφαιρικών ομάδων, που θα πραγματοποιήσουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους στο Καρπενήσι αυτό το καλοκαίρι άνοιξε ο ιστορικός ΠΑΣ Γιάννενα. Οι Ηπειρώτες κατέφτασαν την Κυριακή 30 Ιουνίου, διαμένουν στο Hotel Avaris, προπονούνται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου και θα παραμείνουν μέχρι τις 18 του επόμενου μήνα.
Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν φιλικές αναμετρήσεις, με μια εξ αυτών να είναι ενάντια στον Αστέρα Τρίπολης στις 13/7. Οι Γιαννιώτες κατάφεραν την περασμένη σαιζόν να εντυπωσιάσουν και να εξασφαλίσουν μάλιστα το Ευρωπαϊκό εισιτήριο, στηριζόμενοι κατά κύριο λόγο σε Έλληνες και νεαρούς ποδοσφαιριστές. Αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη της περυσινής Super League. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» δεν θα αγωνιστεί ωστόσο στα «σαλόνια» της Ευρώπης, καθώς δεν πήρε αδειοδότηση συμμετοχής από την Uefa. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα προπονείται σε Ευρυτανικό έδαφος, καθώς το 2005 είχε βρεθεί ξανά στην πόλη μας. Νέος προπονητής είναι ο Σάββας Παντελίδης, ενώ ο Ολλανδός Βισέντο αποτελεί την τελευταία και πιο σημαντική προσθήκη του ΠΑΣ, από τον οποίο έχουν αποχωρήσει ορισμένοι βασικοί ποδοσφαιριστές. Η προετοιμασία των Γιαννιωτών έχει ξεκινήσει εδώ και 5 ημέρες και στόχος των «κυανόλευκων» είναι να καταξιωθούν στα υψηλά «σκαλοπάτια» της Super League.

Έφτασε στις 12.30
Ο ΠΑΣ αναχώρησε για το Καρπενήσι στις 07:30. Λίγα λεπτά μετά τις 12:30 κατέφτασε στο Hotel Avaris.



Πρώτη στο Καρπενήσι
Την Κυριακή(30-6) στις 17:30 στις εγκαταστάσεις του Avaris οι παίχτες των Ιωαννίνων προπονήθηκαν για πρώτη φορά σε Ευρυτανικό έδαφος και μεγάλο διάστημα της «πρώτης» έγινε με βροχή.

Σε άριστη κατάσταση το γήπεδο
Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου έχουν φροντίσει ώστε ο χλοοτάπητας του γηπέδου να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, κάτι που ικανοποίησε τους ανθρώπους του «Άγιαξ».



Η αποστολή των Ηπειρωτών


Πολυπληθής είναι η αποστολή της Γιαννιώτικης ομάδας, η οποία έχει καταλύσει στο Hotel Avaris. Αποτελείται από τους: Σάββα Παντελίδη(Προπονητής), Χρήστο Τσελιόπουλο(Προπονητής Τερματοφυλάκων), Γιώργο Γεωργουλόπουλο(Βοηθός Προπονητή), Δημήτρη Νιαρχάκο(Γενικός Διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος/Φωτογραφία), Κώστα Πάτρα(Υπεύθυνος εργομετρικών), Κώστα Στέφου(Φυσιοθεραπευτής), Χρήστο Παπαϊωάννου(Γυμναστής), Φίλιππο Σκόρδο(Φυσιοθεραπευτής), Φίλιππο Ζαρογιάννη, Στέφανο Αγγελή(Φροντιστής), Γιώργο Δάλλα(Οδηγός Λεωφορείου). Οι παραπάνω αποτελούν το τεχνικό τιμ και τα λοιπά στελέχη του συλλόγου. Οι 24 ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο Καρπενήσι είναι οι ακόλουθοι: Σωτηρίου, Βελλίδης, Κολοβέτσιος, Κοροβέσης, Τσουκαλάς, Ίλιτς, Αυγενικού, Ιωάννου, Κειτά, Βισέντο, Μπέριο, Τζημόπουλος, Ντάσιος, Μιχαήλ, Λίλα, Βίλα, Ρουμπουλάκου, Νάκος, Κολιοφούκας, Μουσκάι, Γιάκος και Χαρίσης. Ο 17χρονος τερματοφύλακας Νίκος Κολιοφούκας ανήκει στην ομάδα νέων του συλλόγου. Δοκιμάζεται επίσης ο 18χρονος επιθετικός Τάσος Κρητικός, που έπαιζε στην Λάρισα.

Πρώτη συγκέντρωση στο Πανηπειρωτικό
Στο Πανηπειρωτικό στάδιο την Τρίτη 25 Ιουνίου πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση εν όψει της νέας αγωνιστικής σαιζόν ο ΠΑΣ . Ο Σάββας Παντελίδης είχε την πρώτη γνωριμία με τους ποδοσφαιριστές. Παρόντες ήταν 20 ποδοσφαιριστές και περίπου 60-70 φίλοι της ομάδας.


Μετά από 8 χρόνια
Οι Γιαννιώτες είχαν προετοιμαστεί στο Καρπενήσι για τελευταία φορά το 2005. Τότε αγωνιζόταν στην Γ΄ Εθνική, διέμεναν στο Hotel Αλεξάνδρα και τελούσαν υπό την προεδρία του δικηγόρου Αλέξη Κούγια.

Χρονιά-«σταθμός»


Την καλύτερη σαιζόν της ιστορίας του πραγματοποίησε ο ΠΑΣ. Τερμάτισε στην 5η θέση της κανονικής διάρκειας με 44 βαθμούς(12-8-10 και τέρματα 28-24) πίσω από: Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο. Έλαβε μέρος στα play off, όπου διεκδίκησε το εισιτήριο ακόμη και για το Τσάμπιονς Λίγκ, ξεκινώντας πολύ δυναμικά στον πρώτο γύρο, βρισκόμενος στην κορυφή!. Τελικώς έμεινε στην τελευταία θέση αυτής της διαδικασίας, που οδηγούσε στο Europa League. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Μπράνα Ίλιτς με 10 γκολ, που εντυπωσίασε στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα.




Τελικά εκτός Ευρώπης


H Uefa αποφάσισε να κόψει τον «Άγιαξ» από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω ελλείψεων στον φάκελο του, σκορπώντας απογοήτευση στις τάξεις της ομάδας. Την ίδια τύχη είχε και ο Παναθηναϊκός. Το «εισιτήριο» τελικά κατέληξε στην Σκόντα Ξάνθη. Ο ΠΑΣ κατέθεσε προσφυγής στο cas.

Παντελίδης στο «τιμόνι»


Νέος προπονητής του ΠΑΣ ανέλαβε ο 48χρονος (Γεννημένος στις 7-4-1965) Σάββας Παντελίδης. Ο Έλληνας τεχνικός γεννήθηκε στην Αθήνα και ως ποδοσφαιριστής ήταν αμυντικός, αγωνιζόμενος σε: Άρη Νικαίας, Δόξα Βύρωνα και Προοδευτική. Το 2002 σταμάτησε την μπάλα και το 2005 άρχισε την προπονητική του καριέρα από τον Θρασύβουλο. Συνέχισε σε: Ρόδο, Φωστήρα, Καλλιθέα, Αιγάλεω, Τρίκαλα, Εθνικό Πειραιώς, Πανθρακικό και Ολυμπιακό Βόλου.
Νέος βοηθός προπονητή είναι ο 39χρονος Γιώργος Γεωργουλόπουλος με θητεία σε: Λεωνίδιο, Σαρωνικό Αίγινας, Σούρμενα, Κεραυνό Κερατέας, Ηλιούπολη, Καλλιθέα και Πεύκη και καινούργιος προπονητής τερματοφυλάκων ο 45χρονος Χρήστος Τσελιόπουλος, που επιστρέφει στον ΠΑΣ. Έχει εργαστεί ξανά σε: Βέροια, Κέρκυρα, Καβάλα, Βέροια και Καλλονή. Γυμναστής ανέλαβε ο 32χρονος Χρήστος Παπαϊωάννου, που έχει δουλέψει ως γυμναστής στον Ηρακλή Ψαχνών, στον Ολυμπιακό Βόλου και στην Νίκη Βόλου.



Στον ΠΑΣ ο Βισέντο


Τον Ολλανδό ακραίο επιθετικό Τσάρλτον Βισέντο απέκτησε για 3 χρόνια ο ΠΑΣ. Από το 2009 και ύστερα άνηκε στην Ντε Χάαγκ (Ομάδα της πατρίδας του) και σε 88 συμμετοχές σημείωσε 14 γκολ. Έχει 4 συμμετοχές και 1 γκολ με την Εθνική U19.

Αποκτήθηκαν οι γκολκίπερ Βελλίδης & Σωτηρίου














Δυο πορτιέρο έχει αποκτήσει επίσης ο ΠΑΣ Γιάννενα. Πρόκειται για τον 26χρονο διεθνή Μάρκο Βελλίδη, που αγωνιζόταν στον Άρη και έχει παίξει επίσης σε: Παναθηναϊκό, Κορωπί και Διαγόρα Ρόδου και τον 26χρονο Φθιωτό Δημήτρη Σωτηρίου, που την περασμένη σαιζόν έπαιζε στην Κύπρο με τον Ερμή Αραδίππου. Έχει αγωνιστεί επιπλέον σε: Πανιώνιο, Φωστήρα, Λάρισα και Εθνικό Πειραιώς.

Υπέγραψε ο Αρμπέν Μουσκάι


Ο 19χρονος Αλβανός Αρμπέν Μουσκάι υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο. Αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής του συλλόγου και είναι διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της πατρίδας του.

Τέλος ο Χριστόπουλος


Ο επιτυχημένος Γιάννης Χριστόπουλος δεν συνέχισε την συνεργασία του με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Ήταν ο άνθρωπος, που οδήγησε τον «Άγιαξ» στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Την νέα σαιζόν ο 41χρονος coach θα καθοδηγεί την Ουκρανική Ταβρίγια.

Υπό την διοίκηση Χριστοβασίλη


Τον Ιούλιο του 2008 ο Γιώργος Χριστοβασίλης ανέλαβε την ιστορική ομάδα της Ηπείρου. Προηγουμένως είχε ασχοληθεί με τα διοικητικά του Ηλυσιακού. Είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου. Το υπόλοιπο συμβούλιο αποτελείται από τους: Χρήστο Παπαγεωργίου(Αντιπρόεδρος), Γιώργο Ιωάννου, Χρήστο Κώστα, Αλέξανδρο Φαρμάκη, Νίκο Γκόντα, Παναγιώτη Χριστοβασίλη, Γιάννη Χριστοβασίλη, Κώστα Μπέλλο, Κώστα Σαμαντούρα(Μέλη) και Δημήτρη Στούκα(Μέλος-Εκπρόσωπος Ερασιτέχνη).

Παίχτες του ΠΑΣ από το περυσινό ρόστερ


Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Χώρα
Άντι Λίλα
Αμυντικός
27
Αλβανία
Δημήτρης Κολοβέτσιος
Αμυντικός
22
Ελλάδα
Αλέξης Μιχαήλ
Αμυντικός
27
Ελλάδα
Θοδωρής Μπέριος
Αμυντικός
24
Ελλάδα
Γιώργος Ντάσιος
Αμυντικός
30
Ελλάδα
Σίμος Ρουμπουλάκου
Αμυντικός
22
Ελλάδα
Θεμιστοκλής Τζημόπουλος
Αμυντικός
28
Ελλάδα
Πόλ Κειτά
Μέσος
21
Σενεγάλη
Μιχάλης Αυγενικού
Μέσος
20
Ελλάδα
Γιάννης Ιωάννου
Μέσος
19
Ελλάδα
Νίκος Κοροβέσης
Μέσος
22
Ελλάδα
Σταύρος Τσουκαλάς
Μέσος
25
Ελλάδα
Χάρης Χαρίσης
Μέσος
18
Ελλάδα
Γιάννης Νάκος
Επιθετικός
20
Ελλάδα
Μπράνα Ίλιτς
Επιθετικός
28
Σερβία
Πέτρος Τοπούζης
Επιθετικός
22
Ελλάδα
Εμιλιάνο Βίλα
Επιθετικός
25
Αλβανία
Ευριπίδης Γιάκος
Επιθετικός
22
Ελλάδα

Σημαντικές αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών
Τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια «κρέμασε» ο Τάσος Πάντος σε ηλικία 37 ετών. Ο σκληροτράχηλος αμυντικός από το 1998 έως το 2003 αγωνίστηκε στην Προοδευτική και από το 2003 έως το 2010 φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού, κατακτώντας αρκετούς τίτλους. Τα τελευταία 3 χρόνια έπαιξε στον ΠΑΣ, στον οποίο έκλεισε την καριέρα του. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος των φιλάθλων.
Ο εξαιρετικός  Αργεντινός μεσοεπιθετικός Τόμας Ντε Βινσέντι συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, ο ικανότατος Φώτης Γεωργίου είναι πλέον παίχτης του Ατρομήτου, ενώ στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Κάλιαρι θα αγωνίζεται πλέον ο Μάριος Οικονόμου. Παρελθόν αποτελεί επίσης μεταξύ άλλων  ο πορτιέρο Καρίμ Φεγκρούς, που υπέγραψε στην Κυπριακή Α.Ε. Λεμεσού.

Αναλυτικά οι αποχωρήσεις:






Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Χώρα
Καρίμ Φεγκρούς
Τερματοφύλακας
31
Μαρόκο
Αποστόλης Μπακόλας
Τερματοφύλακας
20
Ελλάδα
Νίκος Μπαμπανιώτης
Τερματοφύλακας
24
Ελλάδα
Μπάμπης Ταμπάσης
Τερματοφύλακας
28
Ελλάδα
Μάριος Οικονόμου
Αμυντικός
21
Ελλάδα
Τάσος Πάντος
Αμυντικός
37
Ελλάδα
Τόμας Ντε Βινσέντι
Μέσος
24
Αργεντινή
Γιώργος Νικλητσιώτης
Μέσος
22
Ελλάδα
Φώτης Γεωργίου
Επιθετικός
28
Ελλάδα
Κώστας Παππάς
Επιθετικός
22
Ελλάδα

Αναλυτικά σημεία της ιστορίας έως το 2011(Από την Βικιπαίδεια)


Ο Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος Γιάννινα (Π.Α.Σ. Γιάννινα) είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων, στον ομώνυμο νομό, όπου και βρίσκεται η έδρα του. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1966 και χρώματα του το μπλε και το λευκό. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1966, έπειτα από συγχώνευση δυο τοπικών ομάδων των Ιωαννίνων, του Ατρομήτου Ιωαννίνων και του Αβέρωφ.
Ο ΠΑΣ είναι κυρίως γνωστός για τους πιστούς οπαδούς του, την ιστορικά δυνατή έδρα και την εξαιρετική ομάδα της δεκαετίας του '70, που της απεδόθη και το προσωνύμιο Άγιαξ της Ηπείρου. Το όνομα ΠΑΣ (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος) Γιάννινα δόθηκε αφού είχαν απορριφθεί διάφορα άλλα μεταξύ των οποίων και το όνομα «Δωδώνη».
Πρώτος Πρόεδρος της νέας ομάδας ήταν ο Περικλής Γιαννής ενώ η πρώτη εμφάνιση της ομάδας ήταν σε φιλική αναμέτρηση εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς, λόγω της μεταγραφής του Γιώργου Σιόντη. Αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα 2-0 για τον ΟΣΦΠ με 2 γκολ του Γιώργου Κούδα. To καλοκαίρι του '66 ο Α.Ο. Ιωαννίνων, ομάδα του ενός εκ των δύο ομίλων της Β' Εθνικής, συγχωνεύεται με τον Αβέρωφ. Ως αποτέλεσμα ο ΠΑΣ ξεκινά την πορεία του σε αυτό τον όμιλο για την περίοδο 1966-67. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι είναι για το κύπελλο, όπου στις 2 Οκτωβρίου του 1966, αποκλείει την Πίνδο Κόνιτσας με 4-0.
Το 1968 ο ΠΑΣ, αν και ένατος στο πρωτάθλημα 16 ομάδων του Νοτίου ομίλου της Β' εθνικής, είναι αήττητος στην έδρα του με 9 νίκες και 6 ισοπαλίες.
Αήττητος στην έδρα του είναι και την επόμενη χρονιά (1969) με 13 νίκες και 4 ισοπαλίες. Το 1971 αναλαμβάνει προπονητής ο Γκόμεζ Ντε Φαρία και έρχονται από την Αργεντινή οι Εδουάρδος Κοντογιώργακης (Ριγκάνι), Αλφρέδος Γκλασμάνης (Γκλάσμαν), Χοσέ Παστερνάκης (Πάστερνακ), Εδουάρδος Λίσα, Χουάν Μόντες και Όσκαρ Άλβαρες. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές επικαλούνται ελληνική καταγωγή, πολιτογραφούνται και υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό επί υπουργού Ευάγγελου Αβέρωφ.
Το 1973 ο ΠΑΣ έχει ξεφύγει από την μετριότητα των μέχρι τότε ομάδων της Ηπείρου τερματίζοντας 2ος πίσω από τον Απόλλωνα Αθηνών, έχοντας την καλύτερη άμυνα μαζί με τον (3ο) ΠΑΟ Ρουφ. Ανέβαινε όμως μόνο ένας από καθέναν από τους τρεις ομίλους της Β΄Εθνικής. Το ρεκόρ έδρας ήταν 18-1-0.
Την περίοδο 1973-74 ο ΠΑΣ Γιάννινα κατακτά το πρωτάθλημα στον πρώτο όμιλο και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α' Εθνική. Ο ΠΑΣ τερμάτισε 10 βαθμούς μπροστά από την δεύτερη Κόρινθο, έχοντας την καλύτερη άμυνα κι επίθεση και ρεκόρ έδρας 15-2-0.
Το 1975, πρώτη του χρονιά στην πρώτη τη τάξει κατηγορία, τερματίζει στην 9η θέση.
Το 1976, φτάνει στην 5η θέση, ξεπερνώντας βαθμολογικά παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ο Άρης, ο Εθνικός και ο Ηρακλής. Το εντός έδρας ρεκόρ της ομάδας είναι 14-1-0 (με την ισοπαλία να είναι 0-0 με τον Ηρακλή).
Δύο χρόνια αργότερα, το 1978, ο "Αγιαξ της Ηπείρου" τερματίζει και πάλι πέμπτος, πίσω από τους τρεις του κέντρου και τον ΠΑΟΚ. Κερδίζει έτσι την έξοδο στο Βαλκανικό Κύπελλο.
Στο Βαλκανικό κύπελλο κερδίζει την Παρτιζάν Τιράνων 3-0 αλλά χάνει 1-2 στη Ριέκα της τότε Γιουγκοσλαβίας και 0-2 στα Τίρανα. Την 1η Δεκεμβρίου του 1979 έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Γιάτσεκ Γκμοχ. Στον τελευταίο αγώνα για το Βαλκανικό κύπελλο χάνει στα Ιωάννινα με 1-3 από την Ριέκα που θα φτάσει για 2η συνεχή φορά στον τελικό. Στην πρώτη χρονιά του Γκμοχ στην Α' Εθνική, ο ΠΑΣ ανακηρύσσεται πρώτη επαρχιακή ομάδα (1979-80). ο 1984 ο ΠΑΣ Γιάννινα υποβιβάζεται έπειτα από αγώνα μπαράζ με τον Πανιώνιο στην Λάρισα μετά από 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α' Εθνική. Το τελικό σκορ είναι 0-2 στην παράταση.
Το 1985 κατακτά το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.
Το 1989 καταλαμβάνει την 4η θέση στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων (από 16 ομάδες σε 18) του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει την άνοδο με τρεις ομάδες της Α' Εθνικής (Εθνικό, Απόλλων Κ., Διαγόρα) και τον 5ο και 6ο της Β' (Κόρινθο, Βέροια) για δύο θέσεις στην Α' Εθνική. Μετά από καλές εμφανίσεις, χάνει στα Γιάννενα τον αποφασιστικό αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (0-1) και μένει τρίτος (πρώτος ο Εθνικός). Την ίδια χρονιά φτάνει στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα αποκλειστεί από τον κυπελλούχο Παναθηναϊκό (0-3 στα Ιωάννινα, 1-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με γκολ του Κεραμιδά).
To 1990 o ΠΑΣ, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' εθνικής, προσπερνά την, έως τότε 3η, Καστοριά, η οποία δεν καταφέρνει να κερδίσει στην έδρα της την αδιάφορη (και υποβιβασμένη) Καλλιθέα, και παίρνει το εισιτήριο για την Α' Εθνική.
Το πρωτάθλημα του 1993-94 έμεινε στην ιστορία για το δίδυμο των Σέρβων Μουφ και Μιλόγιεβιτς. Ο Ζντένκο Μουφ θα κλείσει τη χρονιά με 29 γκολ (2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του ΠΑΣ, μετά τα 33 γκολ του Άλβαρες το 1973) και θα αποτελέσει στα αμέσως επόμενα χρόνια, το σύγχρονο ίνδαλμα των φιλάθλων του ΠΑΣ. Στη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΣ (0-7 τον Χαραυγιακό) ο Μουφ θα σκοράρει τρις. Ο ΠΑΣ, αν και τελικά 5ος, θα κλείσει τη χρονιά με την καλύτερη επίθεση στη Β' Εθνική (66 γκολ). Στο κύπελλο Ελλάδας φτάνει στους 8 όπου θα αποκλειστεί από τον Άρη (2-1 εντός και 0-2 εκτός έδρας). Την ίδια χρονιά ο ΠΑΣ εκπροσωπεί για 2η φορά την Ελλάδα στο Βαλκανικό κύπελλο. Κερδίζει σε διπλούς αγώνες την αλβανική Besa Kavage (3-1 στην Αλβανία και 2-0 στα Ιωάννινα) και προκρίνεται στον τελικό. Χάνει 0-3 από την τουρκική Σάμσουνσπορ στην έδρα του και 0-2 εκτός.
Το 1997 σημαντικά διοικητικά προβλήματα στέλνουν την ομάδα στην Γ' Εθνική. Τον Ιούνιο του 2000 η 3η θέση (και η καλύτερη επίθεση) στη Β' εθνική δεν φτάνει λόγω της μείωσης των ομάδων των εθνικών πρωταθλημάτων. Στα μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας κερδίζει τον (4ο) Πανσερραϊκό και το 1-1 (0-1, 1-1 Κορμαρής 96') με το (2ο) Αιγάλεω ήταν αρκετό για την άνοδο. Ο ΠΑΣ Γιάννινα μετά από 10 χρόνια επιστρέφει στην Α' Εθνική με πρώτο σκόρερ της ομάδας (και 4ο στη Β' εθνική) τον Κορμαρή με 16 γκολ.
Το 2000-01 ο ΠΑΣ τερμάτισε 13ος και υποχρεώθηκε να δώσει αγώνες μπαράζ για την παραμονή στην κατηγορία στη Ρόδο απέναντι στον ΟΦΗ, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Β΄εθνική (0-1,0-2 στη Ρόδο και 2-0 στα Γιάννενα).
Τη χρονιά 2001-02 ο ΠΑΣ κατακτά το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και επιστρέφει άμεσα στα «μεγάλα σαλόνια». Πρώτοι σκόρερ της ομάδας είναι οι Νικολαΐδης, Κυπαρίσσης και Γήτας που έχουν από 6 γκολ. Κατόπιν ακολούθησε μια περίοδος κρίσης. Την σεζον 2002-03 παρότι τερματίζει 14ος, θέση που του εξασφαλίζει την συμμετοχή του στα μπαράζ για την σωτηρία, η ΕΠΟ αποφασίζει να αφαιρεθούν 90 βαθμοί από την ομάδα της Ηπείρου για χρέη προς παλιούς ποδοσφαιριστές της ομάδος, απόφαση που οδήγησε τον Π.Α.Σ. Γιάννινα στην Β’ Εθνική.
Την επόμενη σεζόν (2003-04) ο σύλλογος τερματίζει 14ος στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και σε αγώνα μπαράζ με τον Ηλυσιακό ηττάται 3-1 και υποβιβάζεται στην Γ' Εθνική. Ο πρόεδρος Μάνθος Κολέμπας αποχωρεί από το τιμόνι της ομάδος, αναλαμβάνει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας και ο ΠΑΣ αρχίζει να ανακάμπτει.
Ο ΠΑΣ τερματίζει δεύτερος στον Βόρειο όμιλο της Γ' Εθνικής 2004-05, παρόλα αυτά δεν προβιβάζεται λόγω της διάταξης να παίρνει το εισιτήριο για την Β' Εθνική ο καλύτερος 2ος από τους δύο ομίλους της κατηγορίας.
Την σεζόν 2005-06 ο ΠΑΣ Γιάννενα που έχει ήδη μετατραπεί σε ΤΑΠ (μορφή ημι-επαγγελματικής ομάδας), φτάνει ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού και τον υποβιβασμό στην Δ' Εθνική. Παρόλα αυτά, ο ΠΑΣ κερδίζει την άνοδο στην Β' Εθνική τερματίζοντας 2ος σε ισοβαθμία με τον 1ο Αγροτικό Αστέρα.
Τη σεζόν 2006-07 η νεοσύστατη «ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966» αγωνίστηκε στη Β' εθνική κατηγορία, τερματίζοντας στην 5η θέση και διεκδικώντας την άνοδο στην Super League καθ΄όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος. Στο θεσμό του Κυπέλλου έκανε τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας αρχικά τους Βύζαντα Μεγάρων, Αιγάλεω, Ηρακλή καθώς και τον πρωταθλητή Ολυμπιακό με σκορ 2-0 και 1-2 (στην παράταση) φτάνοντας στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κυπελλούχο ομάδα της Λάρισας. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έγινε έτσι η μόνη ομάδα κατώτερης κατηγορίας που αποκλείει τον Ολυμπιακό σε διπλούς αγώνες. Με τις προσθήκες ποδοσφαιριστών ο Αγιαξ της Ηπείρου ξεκίνησε το 2007 με το τίτλο του φαβορί για την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Σούπερ Λίγκα. Τελικά στο τέλος της σεζόν η ομάδα τερματίζει 4η μετά από μια μέτρια πορεία. Εξαιτίας αυτού ο μεγαλομέτοχος Αλέξης Κούγιας, αποφασίζει να πουλήσει την ομάδα.
Στις 3 Ιουλίου του 2008 έρχεται σε συμφωνία με τον κ. Γιώργο Χρηστοβασίλη για την πώληση της ΠΑΕ και μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία το 87% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 αλλάζει ιδιοκτήτη ανεβαίνοντας στην Σούπερ Λίγκα το 2009. H ομάδα τερματίζει στη 2η θέση της Β' εθνικής πίσω από τον Ατρόμητο Αθηνών, έχοντας την καλύτερη επίθεση με 70 γκολ.
Το 2009-2010, στην παρθενική της χρονιά στη Super League, η ομάδα υποβιβάζεται ξανά στην Β' Εθνική. Στο κύπελλο ισοφαρίζει το ρεκόρ της φθάνοντας στα ημιτελικά του θεσμού, έχοντας αποκλείσει μεταξύ άλλων τον, δεύτερο στην τελική βαθμολογία της Super League, ΠΑΟΚ με 4-0 στο Στάδιο Ζωσιμάδων (μονός αγώνας). Τελικά αποκλείεται από τον μετέπειτα νταμπλούχο Παναθηναϊκό.
Το 2011 η ομάδα επιστρέφει στη Super League έχοντας την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα και χάνοντας την πρώτη θέση την τελευταία αγωνιστική από τον Παναιτωλικό.



Γήπεδο-Κόσμος-Σήμα


Ο ΠΑΣ αγωνίζεται στο Στάδιο Ζωσιμάδων, το οποίο έχει χωρητικότητα 7.534 καθήμενους θεατές. Το στάδιο είναι κτισμένο από το 1952, έχει δυο σκεπαστές εξέδρες και δυο πέταλα. Το όνομα του οφείλεται στους ομώνυμους εθνικούς ευεργέτες. Η ομάδα φημίζεται για την αγάπη των φίλων της, που την ακολουθούν παντού, ακόμη και στα «πέτρινα» χρόνια, όταν η ομάδα βρισκόταν στην Γ΄ Εθνική. Η φανέλα της ομάδας είναι η λευκή και το σύμβολο του είναι ο ταύρος με την αρχαία ονομασία της Ηπείρου «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», όπως εμφανίζεται σε αρχαίο νόμισμα του κοινού των Ηπειρωτών.






















Ρεπορτάζ-Αφιέρωμα: Δημήτρης Κολλημένος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος, www.goalday.gr, www.sportsioannina.gr, www.pasgiannina.gr