Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι ιστορικές στιγμές του Απεραντιακού στα Ευρυτανικά γήπεδα


Ως μια χρονιά που γρήγορα θα θέλουν να ξεχάσουν στον Απεραντιακό είναι η φετινή, που διανύουμε. Η άλλοτε κραταιά Βαλαώρα μετά και από την ολοκλήρωση των 11 πρώτων αγωνιστικών βρίσκεται στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α΄ ΕΠΣΕ, μένοντας νωρίς-νωρίς εκτός στόχων. Αποκλείστηκε επίσης στα προημιτελικά του κυπέλλου, γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από τα Άγραφα.
Με αυτό το αφιέρωμα κάνουμε μια αναδρομή στην πορεία της ομάδας και κυρίως στα τελευταία χρόνια, που κατέγραψε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.


Η αρχή της ομάδας


Το 1994 είναι το έτος ίδρυσης του Α.Ο. Βαλαώρας. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Σταμούλης. Στα πρώτα της χρόνια χρησιμοποίησε το γήπεδο της Γρανίτσας και της Παλαιοκατούνας, προτού η έδρα να μεταφερθεί στο Καρπενήσι (Πρώτα στο γήπεδο γυμνασίου και τα δυο τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Στάδιο).
Το 2005 μετονομάστηκε σε Α.Ο. Απεραντιακός Βαλαώρας, εκπροσωπώντας τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Απεραντίων. Μόλις το 1995 συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΕ, τερματίζοντας στην 9η θέση, που έφερε τον υποβιβασμό.
Το 1997-1998 επέστρεψε στο Α΄ τοπικό παίρνοντας την τιμητική 6η θέση και την επόμενη χρονιά την 7η.

Οι πρώτες πορείες 4αδας


Το 1999-2000 η Βαλαώρα κάνει την πρώτη της αξιόλογη πορεία, που την έφερε στην 4η θέση. Τις επόμενες δυο περιόδους ανέβαινε από ένα «σκαλοπάτι»(2000-2001: 3η θέση, 2001-2002: 2η θέση). Στα play off της περιόδου 2001-2002, παρά το γεγονός ότι είχε το πλεονέκτημα έδρας ηττήθηκε στα ημιτελικά από τον Αίολο.

Σταθεροποιήθηκε και έγινε δύναμη


Μπορεί την περίοδο 2002-2003 η ιστορική ομάδα να τερμάτισε 5η, όμως τις επόμενες περιόδους επανήλθε στις πρώτες θέσεις. Αναλυτικά οι θέσεις των επόμενων ετών: 2003 – 2004: 3η, 2004 – 2005: 2η, 2005 – 2006: 2η , 2006 – 2007: 4η, 2007 – 2008: 5η, 2008 – 2009: 3η. Μοναδική φορά, που έμεινε ξανά εκτός play off ήταν το 2007-2008, όταν έπεσε «θύμα» της ισοβαθμίας, χάνοντας τα μπαράζ από την Ποταμιά, που την είχε κερδίσει δυο φορές.
Ο Απεραντιακός έχει 7 παρουσίες στα play off, κατέχοντας αυτό το ρεκόρ, μαζί με τον Αίολο.

Τρεις φορές φιναλίστ κυπέλλου


Πριν την πρώτη κατάκτηση του κυπέλλου της η ομάδα της Δυτικής Ευρυτανίας είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του θεσμού. Ηττήθηκε ισάριθμες φορές από τον ΑΠΟΚ(2000-2001: 2-1, 2004-2005: 7-1, 2009-2010: 3-0).














Δυο φορές φιναλίστ πρωταθλήματος


Ο Απεραντιακός είχε φτάσει δυο φορές στους τελικούς των play off. Η πρώτη ήταν την περίοδο 2004-2005 με προπονητή τον Κώστα Πασσά, με τον οποίο η συνεργασία τελείωσε λίγο πριν την λήξη της σαιζόν, στην πρώτη θητεία του έμπειρου τεχνικού. Στους τελικούς ηττήθηκε από την Μυρίκη(3-0, 2-0).
Η δεύτερη απόπειρα ήταν την αμέσως επόμενη σαιζόν(2005-2006), όταν γνώρισε τις ήττες από τον ΑΠΟΚ(3-1, 1-0).

Το πρώτο πρωτάθλημα

 












Η δικαίωση για τον Απεραντιακό ήρθε την περίοδο 2009-2010. Παρότι τερμάτισε 2ος στην κανονική περίοδο, ο απρόσμενος αποκλεισμός των Αγράφων στα ημιτελικά των μπαράζ από το Ραπτόπουλο του έδωσε το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην «ακριτική» ομάδα.
Στους τελικούς πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο με δυο νίκες στο γήπεδο γυμνασίου(2-0, 4-0), ενώ ηττήθηκε εκτός έδρας στο δεύτερο τελικό με 1-0. Το πρώτο πρωτάθλημα ήταν γεγονός την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010.

Οι συντελεστές


Σημαντικότεροι ποδοσφαιριστές και πρώτοι σε συμμετοχές στην πορεία του πρώτου πρωταθλήματος ήταν οι: Πάνος Γαλανός, Κώστας Κονιαβίτης, Γιώργος Παππάς, Γιώργος Κορέντζελος, Δημήτρης Μπισμπίκης, Αποστόλης Μπουμπουρής, Γιάννης Τσάκνης, Άκης Ανδρεάκης, Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος, Στέλιος Μεριγκούνης, Στέφανος Γούλας, Κώστας Κουτσοθανάσης, Δημήτρης Ζήκας, Δημήτρης Καντούνης, Κώστας Αρκουμάνης.
Λιγότερες από 10 συμμετοχές είχαν οι: Πάνος Αρβανίτης, Γιώργος Αυγέρης, Κώστας Σκεπετάρης, Στέφανος Καμαρέτσος, Νίκος Γεωργαλής, Θανάσης Πανογεώργος, Μένιος Κονδύλης, Μπάμπης Καραπλιός, Χρήστος Μάκκας και Χάρης Δασκαλάκης.

Με δίδυμο-«φωτιά»


Πρώτος σκόρερ της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ήταν ο Πάνος Γαλανός(23 γκολ) και τρίτος ο Γιώργος Παππάς(14 γκολ), συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο στην επίθεση.
Προπονητής επί σειρά ετών στην ομάδα ήταν ο Δημήτρης Τσιγαρίδας(Κάθισε στον πάγκο το διάστημα 2005-2010) και χάρισε στους Απεράντιους πολλές επιτυχίες.

Η παρουσία στην Δ΄


Με όνειρα και στόχους ξεκίνησε η πρώτη παρουσία του Απεραντιακού στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα. Συμμετείχε στον 4ο όμιλο, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό. Τερμάτισε στην 13η (Προτελευταία θέση) με 22 βαθμούς. Παρόλα αυτά η Ευρυτανική ομάδα κατέγραψε την καλύτερη παρουσία που έχει κάνει σωματείο της περιοχής στην κατηγορία, μετά από τις πορείες του ΑΠΟΚ.

Ιστορική νίκη με την Ένωση


Την 9η αγωνιστική ο Απεραντιακός επικρατεί με το εντυπωσιακό 3-0 της Α.Ε. Μακρακώμης/Σπερχειάδας 2010 και πετυχαίνει στο Καρπενήσι την πρώτη του νίκη στην κατηγορία. Σκόρερ ήταν οι: Ζήσιμος(49΄) και Αρουτίδης(60΄, 90΄)
Σύνθεση Απεραντιακού: (Δημήτρης Παναγιώτου) : Τσάμης, Μπουμπουρής, Τλούπας, Μπισμπίκης Θ., Κατσίκας, Θαμνόπουλος, Αρουτίδης(90΄ Γιαννόπουλος), Κεφαλίδης, Γεωργακόπουλος(82΄ Μπισμπίκης Δ.), Νταβαρίνος Α., Ζήσιμος(89΄ Ντότσικας)

Ένα «καράβι» ξένοι


Πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε όλη την περίοδο 28 μεταγραφές, ενώ 4 εξ αυτών εντάχτηκαν τον Ιανουάριο. Μερικοί έχουν συμμετοχές στις επαγγελματικές κατηγορίες.
Οι πιο πολλοί ποδοσφαιριστές προερχόταν εκτός ορίων του νομού και αρκετοί αποδείχτηκαν μέτριας ποιότητας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό ωστόσο έπαιξε το γεγονός ότι η ομάδα βρήκε «κλειστές πόρτες» από κάποιες άλλες της Ευρυτανίας, όσον αφορά την παραχώρηση ποδοσφαιριστών.
Στο ρόστερ εντάχτηκαν οι: Παύλος Κεφαλίδης(Απόλλων Καλαμαριάς), Χρήστος Κατσίκας(Αετός Καλλιφωνίου), Άρης Νταβαρίνος(Απόλλων Αθηνών), Τάσος Γεωργακόπουλος(ΑΠΟΚ), Δημήτρης Κουρλός(Αναγέννηση Φαρσάλων), Γιώργος Τσάμης, Χρήστος Τλούπας(Λεβαδειακός), Κώστας Αρουτίδης(Διόσκουροι), Μπάμπης Θαμνόπουλος(Ορφέας Ρόδου), Ντίνος Ζήσιμος(Ακαδημία Ποδοσφαίρου Λαμίας), Φάνης Μπισμπίκης, Βασίλης Νταβαρίνος(Ραπτόπουλο), Γιώργος Φύκας(Άγραφα), Θωμάς Σκοτίδας, Αλέκος Οικονόμου, Γιώργος Λαθύρης(Αγία Τριάδα), Ανδρέας Χρήστου(Ήφαιστος Περιστερίου), Βασίλης Ντότσικας, Τάκης Σαΐτης(Μυρίκη), Ντίνος Γιαννόπουλος(Ποταμιά), Βαγγέλης Διαμάντης(Νηρέας Πάρου), Ευθύμης Πλατάκης(Νέα Καλλικράτεια), Γιάννης Καραβασίλης(Δόξα Καινουργίου), Νίκος Κωστής(ΑΕΚ), Στάθης Πανακούλιας(Ασπρόπυργος), Παύλος Μελισσινός(Μύκονος), Κώστας Μπουγατσιάς(Σούρμενα) και Νίκος Λεπτάκης (Αγία Παρασκευή).

Μπουμπουρής-Δ. Μπισμπίκης είχαν ενεργό ρόλο


Από την πρωταθλήτρια ομάδα του τοπικού συμμετοχές είχαν μόνο οι: Αποστόλης Μπουμπουρής(20), Δημήτρης Μπισμπίκης(16), Γιώργος Κορέντζελος(2), Κώστας Κονιαβίτης(1) και Άκης Ανδρεάκης(1). Κορέντζελος και Ανδρεάκης μεταγράφηκαν τον Ιανουάριο στο Ραπτόπουλο και επανήλθαν το καλοκαίρι.

Πρόεδρος ο Βελαέτης

 












Το καλοκαίρι του 2010 εκλέχτηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο καθοδήγησε την ομάδα στην Δ΄ Εθνική. Πρόεδρος ανέλαβε ο Δημήτρης Βελαέτης, ο οποίος είχε αυτόν τον ρόλο και στον Ωρωπό, καθοδηγώντας τον στην Δ΄ Εθνική. Ο κ. Βελαέτης είναι αντιδήμαρχος του νέου καλλικρατικού Δήμου Αγράφων.
Διαδέχτηκε τον επί σειρά ετών πρόεδρο Γιώργο Κατσιάδα, ο οποίος ανέλαβε το πόστο του ταμία.

Οι σκόρερ

 












Πρώτος σκόρερ του Απεραντιακού ήταν ο Κώστας Αρουτίδης(Αγωνίζεται στον Αστέρα Αμαλιάδας με 7 γκολ), τον ακολούθησε ο Άρης Νταβαρίνος με 4, ο οποίος πρωταγωνιστεί και αυτός στην Δ΄ Εθνική με τα χρώματα του Αχαρναϊκού. Τρία τέρματα σημείωσε ο ποδοσφαιριστής του Βελουχίου Τάσος Γεωργακόπουλος, όσα και ο Ντίνος Ζήσιμος του Λιανοκλαδίου.
Το όνομα τους στην λίστα των σκόρερ έβαλαν και οι: Κώστας Μπουγατσιάς, Στάθης Πανακούλιας(2 γκολ), Χρήστος Κατσίκας, Βασίλης Νταβαρίνος Μπάμπης Θαμνόπουλος, Χρήστος Τλούπας και Νίκος Λεπτάκης(Πέτυχαν από 1 τέρμα). 26 γκολ συνολικά.

Έπαιξαν όλα τα ματς
Πρώτοι σε συμμετοχές ήταν οι: Παύλος Κεφαλίδης(Παίζει στην Καστοριά) και Γιώργος Τσάμης(Αγωνίζεται στον Αγρότη Λιανοκλαδίου), που δεν έχασαν κανένα από τα 26 παιχνίδια.

Κορυφαίος ο Κατσίκας


Ένα ματς λιγότερο(25) είχε ο αξιόλογος και MVP της περυσινής περιόδου Χρήστος Κατσίκας. Συνολικά αγωνίστηκαν 28 ποδοσφαιριστές.

Πέρασαν από τον πάγκο 3 άτομα

 

Η χρονιά άρχισε με τεχνικό τον Δημήτρη Τσιγαρίδα(1 βαθμός), που είχε συνεργάτη του τον Γιάννη Φλωράκη. Την 6η αγωνιστική τον διαδέχτηκε ο Δημήτρης Παναγιώτου (Σημείωσε 2 νίκες και 11 βαθμούς) και την 18η ο Κώστας Πασσάς, ο οποίος πρόλαβε να μαζέψει άλλους 10 βαθμούς(Με 3 νίκες)

Τα αποτελέσματα 



Απεραντιακός-Οικονόμος Τσαριτσάνης
1-4
Απεραντιακός-Αγρότης Λιανοκλαδίου
0-0
Απεραντιακός-Πυργετός Λάρισας
1-2
Απεραντιακός-Πύρασος Νέας Αγχιάλου
0-0
Απεραντιακός-Α.Ο. Καρδίτσας
0-0
Απεραντιακός-Ελασσόνα
0-1
Απεραντιακός-Μουζάκι
4-3
Απεραντιακός-Θύελλα Πετρωτού
1-2
Απεραντιακός-Μετέωρα Καλαμπάκας
1-0
Απεραντιακός-Ρήγας Φεραίος
1-2
Απεραντιακός-Απόλλων Λάρισας
2-0
Απεραντιακός-Ένωση 2010
3-0
Απεραντιακός-Λαμία
3-0
Οικονόμος Τσαριτσάνης-Απεραντιακός
5-2
Αγρότης Λιανοκλαδίου-Απεραντιακός
2-0
Πυργετός Λάρισας-Απεραντιακός
2-0
Πύρασος Νέας Αγχιάλου-Απεραντιακός
2-0
Α.Ο. Καρδίτσας-Απεραντιακός
0-0
Ελασσόνα-Απεραντιακός
4-1
Μουζάκι-Απεραντιακός
1-1
Θύελλα Πετρωτού-Απεραντιακός
2-1
Μετέωρα Καλαμπάκας-Απεραντιακός
0-0
Ρήγας Φεραίος-Απεραντιακός
4-3
Απόλλων Λάρισας-Απεραντιακός
3-0
Ένωση 2010-Απεραντιακός
3-1
Λαμία-Απεραντιακός
0-0

Το πρώτο κύπελλο


Τον Μάρτιο του 2011 καταγράφεται άλλη μια ιστορική στιγμή για τον Απεραντιακό. Με τέρμα των: Τάσου Γεωργακόπουλου, Άρη Νταβαρίνου και Κώστα Αρουτίδη επικρατεί με 3-0 του ΑΠΟΚ και κατακτά το πρώτο κύπελλο Ευρυτανία στην ιστορία του.
Στην πορεία για την κατάκτηση του τίτλου είχαν αποκλείσει επίσης τον Αίολο(4-0) και την Ποταμιά(2-1).

Ως τους «8» του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδας!


Οι Απεράντιοι του Κώστα Πασσά πραγματοποίησαν μια αξιόλογη πορεία και στο κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδας. Έφτασαν ως τον προημιτελικό του θεσμού, αλλά μετά την ήττα με 2-0 από τον Αγρότη Λιανοκλαδίου στο Λεοντάρι Καρδίτσας δεν κατάφεραν να εισέλθουν στους «4». Οι «πράσινοι» του Μάκη Ζαχαρόπουλου έφτασαν μάλιστα μέχρι τον τελικό.
Οι περυσινοί κυπελλούχοι Ευρυτανίας νωρίτερα είχαν βγάλει νοκ-άουτ την νταμπλούχο Άρτας Ομόνοια Πέτρας(1-0 εκτός έδρας) και την κυπελλούχο Φωκίδας Α.Σ. Τολοφώνα/Ερατεινή(2-0 εντός έδρας).

Άργησε η προετοιμασία


Ο καλοκαιρινός σχεδιασμός άργησε από την ομάδα του Απεραντιακού. Τα πράγματα ήταν δύσκολα, καθώς το 90% του ρόστερ αναζήτησε άλλες πολιτείες, μετά την «περιπέτεια» στην Δ΄ Εθνική. Παραχωρήθηκαν πολλοί ποδοσφαιριστές.
Η προετοιμασία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο(Τελευταία ομάδα του τοπικού).
Στον πάγκο παρέμεινε ο Κώστας Πασσάς, που καταβάλλει μαζί την διοίκηση και τους ποδοσφαιριστές αρκετές φιλότιμες προσπάθειες, για να μην χαθεί το κύρος του συλλόγου.

Ποιοι αποκτήθηκαν


Οι μεταγραφές των Απεράντιων έγιναν την τελευταία στιγμή. Αρκετοί παίχτες είχαν αγωνιστεί και κατά το παρελθόν στον Απεραντιακό.
Αποκτήθηκαν οι: Γιάννης Ηλιάδης, Αποστόλης Γαζέτας(Άγραφα), Τάσος Μάκκας(Λαρισαϊκός Αγίου Παύλου), Στέφανος Καμαρέτσος, Βασίλης Λιάγκος(Αίολος), Βασίλης Κουτσοθανάσης, Ηλίας Ζαρμακούπης(Άγιος Προκόπιος), Γιώργος Κορέντζελος, Άκης Ανδρεάκης, Στέφανος Γούλας, Κώστας Σκεπετάρης, Κοσμάς Τσιαμάκης(Ραπτόπουλο), Βασίλης Δόσης, Μπάμπης Καρβέλης(Μυρίκη), Δημήτρης Κατσίκης, Παναγιώτης Κώτσιας, Γιάννης Γιαννής, Ανδρόνικος Μιχαήλ, Νίκος Μώκος, Χρήστος Κατσιάδας, Κώστας Γουρέλης(Ελεύθεροι/ Πρώτες Εγγραφές).
Ξεχωρίζει μακράν η παρουσία του έμπειρου Γιάννη Ηλιάδη, εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της κατηγορίας.

Ποιοι παρέμειναν


Στο δυναμικό των περυσινών κυπελλούχων Ευρυτανίας παρέμειναν οι: Κώστας Κονιαβίτης(Αρχηγός/ Αποδεσμεύτηκε προσωρινά τον Ιούλιο, αλλά επέστρεψε τον Σεπτέμβριο), Νίκος Κωστής, Θωμάς Σκοτίδας, Βασίλης Νταβαρίνος και Δημήτρης Μπισμπίκης.
Επανήλθαν και οι: Δήμητρης Καντούνης, Στάθης Φακίτσας και Κώστας Κουτσοθανάσης που άνηκαν και πέρυσι στο ρόστερ.

Β & Χ. Κατσίκης

 














Έχουν δώσει και την ψυχή τους για τον Απεραντιακό. Ο λόγος για τους διοικητικούς παράγοντες Χριστόφορο και Βασίλη Κατσίκη. Είναι πάντα δίπλα στην ομάδα όλα τα χρόνια και δεν λείπουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα της.
Στο διοικητικό συμβούλιο μπήκε πέρυσι και ο Κοσμάς Τσιαμάκης, που έχει και μια συμμετοχή στην φετινή πορεία ως ποδοσφαιριστής.

2 κύπελλα ήθους τα τελευταία χρόνια
Ο Απεραντιακός την τελευταία 5ετια στο ενεργητικό του έχει 2 κύπελλα ήθους. Δεν δέχτηκε καμία κόκκινη κάρτα τις περιόδους 2007-2008 και 2010-2011.