Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Ευρυτανίας


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου η Τακτική Γενική Συνέλευση των σωματείων μελών της ΕΠΣ Ευρυτανίας. Διεξήχθη στην αίθουσα συνελεύσεων του εργατικού κέντρου και διήρκησε σχεδόν 3 ώρες και 15 λεπτά. Συζητήθηκαν αρκετά θέματα, που αφορούν το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο και ακούστηκαν αρκετές προτάσεις από τους παράγοντες των ομάδων. Μεταξύ των θεμάτων ήταν και η κλήρωση του πρωταθλήματος Α΄ ΕΠΣΕ (2010-2011) και του κυπέλλου Ευρυτανίας. Η Γενική Συνέλευση από το νέο έτος θα γίνεται περίπου στις 20/8.

Οι παρόντες από την ΕΠΣ
Από την ΕΠΣ Ευρυτανίας παρόντες ήταν οι : Δημήτρης Πεταρούδης, Διονύσης Βονόρτας (Ήταν ο βασικός ομιλητής από πλευράς ενώσεως, λύνοντας και εξηγώντας τις απορίες των σωματείων), Θανάσης Τσατσαράγκος, Κώστας Κατσαδούρος, Γιώργος Παπαντζίμας, Μίλτος Μπομποτσιάρης και Θοδωρής Ζελενίτσας.

Η εκπροσώπηση των ομάδων
Περίπου 20 άτομα, που εκπροσωπούν τα σωματεία παραβρέθηκαν στην Γ.Σ, μεταξύ αυτών και 2 ομάδες από την Β΄ Κατηγορία (Ακαδημία και Αναγέννηση Παλαιοκατούνας)
ΑΠΟΚ Βελούχι : Νίκος Γκορόγιας
Απεραντιακός : Άλκης Ζαρμακούπης
Άγραφα : Ταξιάρχης Σβερώνης
Ραπτόπουλο : Θανάσης Παπαδήμος
Άγιος Προκόπιος : Γιώργος Καραγιάννης, Περικλής Πλακιάς
Αιολος : Ταξιάρχης Χρυσικός, Γιάννης Λερογιάννης, Σεραφείμ Λερογιάννης
Μυρίκη : Γιώργος Λιάγκας, Νίκος Τσώνης
Ποταμιά : Βασίλης Μπούρας, Σπύρος Κολόκας, Γιάννης Μαντζιούτας
Κρέντη : Χρυσόστομος Μάκκας, Κώστας Μάκκας
Κεράσοβο : Χρήστος Κοσμάς, Θύμιος Μούτσελος
Φραγκίστα : Αντώνης Κολοκύθας, Χρήστος Γαλανός
Ακαδημία Ποδοσφαίρου Καρπενήσι 2002 : Δημήτρης Αντωνίου
Παλαιοκατούνα : Κώστας Λαθύρης

Από την διαιτησία
Στην Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε ο αρχιδιαιτητής της ΕΠΣ Νίκος Λαθύρης και οι : Γιώργος Δροσίνης, Γιώργος Στοφόρος και Λάμπρος Κολοκώτσιος (Με την ιδιότητα του δημοσιογράφου).

Ερώτηση Γκορόγια για τα έξοδα διαιτησίας 
Ο πρόεδρος του ΑΠΟΚ Νίκος Γκορόγιας έκανε ερώτηση στο συμβούλιο σχετικά με τα έξοδα της σχολής διαιτησίας και των σεμιναρίων, που έχουν διεξαχθεί, καθώς τα θεώρησε υπερβολικά. Ο πρόεδρος της Μυρίκης Γιώργος Λιάγκας ρώτησε για τα έξοδα, που αφορούν τις μικτές ομάδες, με τον γενικό γραμματέα της ΕΠΣ Διονύση Βονόρτα να δίνει τις απαντήσεις πάνω σε αυτά.

Το θέμα διαιτησία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το επίμαχο θέμα, που αφορούσε την διαιτησία. Ακούστηκαν για αυτό πολλές και διάφορες απόψεις, όπως και αρκετά παράπονα των ομάδων.

Νίκος Τσώνης : «Μας σφύριζαν ίδια άτομα για δυο συνεχόμενα ματς»


Ο Νίκος Τσώνης από μεριάς Μυρίκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ πέρυσι δόθηκε λίστα στις ομάδες με 15-16 διαιτητές, στους αγώνες εμφανίστηκαν το πολύ 10 από την Ευρυτανία. Διάβασε μάλιστα στο ακροατήριο τα ονόματα αυτών των διαιτητών.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣΕ Δημήτρης Πεταρούδης απάντησε ότι έχει καλέσει η Ένωση τα άτομα που απέχουν εγγράφως, αλλά δεν μπόρεσε να τους πείσει.
Ο Νίκος Τσώνης διάβασε μια λίστα από ονόματα διαιτητών, που έπαιξαν φέτος παιχνίδια της ομάδας του, αλλά και άλλας ματς. Από αυτό πρόεκυπτε ότι ματς της Μυρίκης σφύριζαν ίδιοι διαιτητές για 2 και για 3 συνεχόμενες αγωνιστικές. Μαζί του συμφώνησε και το Κεράσοβο, αναφέροντας το παράδειγμα του Γιώργου Δροσίνη. Ενώ πρόεκυπτε ότι ο Φθιωτός Κώστας Αναγνώστου είχε παίξει πολλά ματς του Άγιου Προκοποίου.
Ρώτησε τον Δημήτρη Πεταρούδη εάν αυτό είναι τυχαίο, με τον πρόεδρο της ΕΠΣΕ να του απαντά καταφατικά. Πρότεινε να μην παίρνουν αμοιβές οι παρατηρητές αγώνων, αλλά τα χρήματα να πηγαίνουν στο ιατρικό ταμείο.

Γιώργος Λιάγκας : «Άλυτο το πρόβλημα της διαιτησίας»


Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Μυρίκης Γιώργος Λιάγκας, που θεώρησε άλυτο το θέμα της διαιτησίας. Χαρακτήρισε κάποιους διαιτητές από την Φθιώτιδα ως  «χασάπηδες».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον αρχιδιαιτητή Νίκο Λαθύρη και τον ρόλο του τελευταίου. Θεώρησε ανεπίτρεπτο να μεταφέρει με το αυτοκίνητο διαιτητές και να κάθεται στα αποδυτήρια μαζί με τους διαιτητές. Εξέφρασε την απορία του, γιατί στα ματς, που ορίστηκε 4ος διαιτητής ήταν πάντοτε ο Βαγγέλης Λαθύρης.
Αναφέρθηκε σε παραδείγματα αγώνων, που θεώρησε την διαιτησία «σφαγιαστική»(Άγιος Προκόπιος-Μυρίκη και Άγιος Προκόπιος-Αίολος). Ενώ είπε ότι υπήρχαν εν ενεργεία διαιτητές, όπως η Κωνσταντίνα Μπουμπουρή, που θα μπορούσαν να οριστούν αυτοί ως αρχιδιαιτητές.

Νίκος Γκορόγιας : «Υπάρχει πρόβλημα με Λαθύρη»


Ο πρόεδρος του ΑΠΟΚ Νίκος Γκορόγιας είπε χωρίς να έχει κάτι προσωπικό με τον κ. Λαθύρη, ότι οι παλιοί διαιτητές Χρήστος Τσάμπρας, Αντώνης Γελάδας και Ηλίας Γκαλιμάνης δεν κατεβαίνουν στα ματς γιατί έχουν πρόβλημα με αυτόν, κάτι που έχει αναφέρει πολλές φορές και στο παρελθόν. Είπε ότι αυτό είναι καθαρά θέμα της ΕΠΣ Ευρυτανίας.
Ο κ. Γκορόγιας είπε ότι είναι πολύ θετικό ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσό (1900 ευρώ) για την φυσιοθεραπεία των ποδοσφαιριστών.

Γιάννης Λερογιάννης : «Κλήρωση διαιτητών παρουσία των σωματείων»


Ο αντιπρόεδρος του Αίολου Γιάννης Λερογιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο θέμα διαιτησία και να παρότρυνε να πουν και άλλοι την γνώμη τους για αυτό. Πρότεινε στον κ. Λαθύρη να γίνεται κλήρωση διαιτητών και όχι ορισμός, παρουσία των σωματείων σε αυτήν.

Σπύρος Κολόκας : «Να γίνεται κλήρωση διαιτητών»


Ο προπονητής της Ποταμιάς και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Σπύρος Κολόκας πρότεινε να γίνεται κλήρωση και όχι ορισμός των διαιτητών, που θα έρχονται από Φθιώτιδα η Αιτωλοακαρνανία, ώστε να το γνωρίζουν οι ομάδες.

Δημήτρης Αντωνίου : «Να τιμωρούνται οι παίχτες, που δεν κατεβαίνουν με τις μικτές»


Ο προπονητής των Αγράφων και υπεύθυνος της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Καρπενήσι 2002 είπε ότι είναι τιμή μας να αγωνίζεται στα διεθνή «σαλόνια» και σε παραπάνω κατηγορίες η Κωνσταντίνα Μπουμπουρή. Χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαιτησίας ως ποσοτικό πρώτα και μετά ως ποιοτικό.
Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στο θέμα υγείας των ποδοσφαιριστών και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτό. Πρότεινε να υπάρχει ασφάλιση από εταιρία των ποδοσφαιριστών για 1 έτος.
Πρότεινε  επίσης την δημιουργία σχολής προπονητών, ενώ χαρακτήρισε ως σημαντική υπόθεση τις μικτές ομάδες. Είπε ότι πρέπει όποιος ποδοσφαιριστής δεν κατεβαίνει να αγωνίζεται με την μικτή της ΕΠΣ Ευρυτανίας να τιμωρείται (π.χ να μην αγωνίζεται στο επόμενο ματς του σωματείου του).

Νίκος Λαθύρης : «Οι διαιτητές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό»


Ο αρχιδιαιτητής Νίκος Λαθύρης πήρε τον λόγο και αφού ευχήθηκε σε όλους καλή ποδοσφαιρική χρονιά είπε ότι οι διαιτητές δέχονται άδικα «βολές» από τους παράγοντες. Θεωρεί ότι φέτος οι διαιτητές και με την στήριξη της ΕΠΣ έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και προσπάθησαν αρκετά. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η καλύτερη ομάδα του τοπικού το Βελούχι, ανέβηκε στην Δ΄ Εθνική.
Οι διαιτητές δεν λειτουργούν με βάση συμφερόντων και είναι αντικειμενικοί. Ο αρχιδιαιτητής τόνισε ότι πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τους διαιτητές και θεώρησε ότι δεν υπάρχει λόγος να τον κατηγορούν, επειδή βρίσκεται πολλές φορές στον ίδιο χώρο με αυτούς. Θα συνεχίσει να το κάνει αυτό, καθώς οι διαιτητές είναι κομμάτι δικό του και πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
Δεν υπάρχει λόγος να κατηγορείται, επειδή το χωριό της καταγωγής του έχει 2 ομάδες (Αστέρας, Αναγέννηση). Έκανε πρόταση να υπάρχει στους αγώνες παρατηρητής διαιτησίας και στους αγώνες Play Off να παίζουν οι διαιτητές, που αγωνίστηκαν και στην κανονική περίοδο.
Αναφέρθηκε και στο «μπάχαλο», που επικρατεί στους πάγκους των ομάδων, καθώς κάνουν την εμφάνιση τους αρκετά αναρμόδια άτομα και ότι πρέπει να δηλώνονται στο φύλλο αγώνος πλην του προπονητή και των αναπληρωματικών μόνο παράγοντες των ομάδων με την επίδειξη ταυτότητας τους.
Ο κ. Λαθύρης έχει παίξει διαιτητής μέχρι την Β΄ Εθνική και έχει εποπτεύσει αγώνες στην Α΄ Εθνική. Ενώ υπήρξε και ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Παλαιοκατούνας.

Επιστρέφει ο Γκαλιμάνης


Ο Νίκος Λαθύρης χαρακτήρισε ως «μύθο» ότι αυτός εμποδίζει την επάνοδο των τριών διαιτητών στην ενεργό δράση. Έχει κάνει έκκληση και στους 3, με τον Ηλία Γκαλιμάνη να δεσμεύεται την επιστροφή του στο γήπεδο από την νέα περίοδο.
Είπε ότι έγιναν 4 σεμινάρια διαιτησίας. Η σχολή διαιτησίας ξεκίνησε, αλλά πολλά άτομα δεν παρέμειναν σε αυτή. Αυτά, που έμειναν στον χώρο ο κ. Λαθύρης είπε ότι αξιοποιήθηκαν.

Σεραφείμ Λερογιάννης : «Δεν προσδιορίζει το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο να το παίζουν ξένοι διαιτητές»


Ο γενικός γραμματέας του Αίολου Σεραφείμ Λερογιάννης ευχήθηκε καλή χρονιά πρώτα από όλα σε όλους. Πρότεινε να τηρηθεί η αρχή να μην παίζει ο ίδιος διαιτητής μια ομάδα δυο συνεχόμενες αγωνιστικές και να εξαιρείται, συμφωνώντας με τον Νίκο Τσώνη. Είπε ότι ο γιός του Νίκου Λαθύρη, ο 15χρονος Βαγγέλης έπαιξε όλα τα εντός έδρας ματς του Άγιου Προκοπίου.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι εδώ και 20 χρόνια, που υφίσταται η ΕΠΣ δεν έχει τιμωρηθεί κανείς διαιτητής για κακή παρουσία. Είπε ότι είναι πιθανόν λάθος η «συγχώνευση» του οργάνου του αρχιδιαιτητή στην ΕΠΣ. Τις απαντήσεις σε αυτά πρέπει να τα δώσει η Ένωση.
Δεν προσδιορίζει το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο να το παίζουν ξένοι διαιτητές, αλλά μόνο ντόπιοι. Χαρακτήρισε την Κωνσταντίνα Μπουμπουρή ως «φωτεινό» παράδειγμα στον χώρο.
Ο κ. Λερογιάννης είπε επίσης ότι ακόμη και όταν το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο βρισκόταν σε «νηπιακό» στάδιο είχε διαιτητές σε παραπάνω κατηγορίες.
Τόνισε ότι αν θεωρείται τυχαίο το γεγονός να παίζουν ίδιοι διαιτητές τις ίδιες ομάδες σε διαδοχικές αγωνιστικές, ότι αυτό γίνεται μόνο στην χειροτέρα των περιπτώσεων.
Πρότεινε τον υποβιβασμό μιας ομάδας και όχι δυο, καθώς στο Β΄ Τοπικό επικρατεί «μπάχαλο» Είπε ότι οι αγώνες μικτών ομάδων είναι ανώτερες και από παιχνίδια Δ΄ Εθνικής και είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, που πρέπει να αφορά όλες τις ομάδες, ώστε να γίνεται η στελέχωση και οι προπονήσεις τους πιο οργανωμένα.

Δημήτρης Πεταρούδης : «Τυχαίο που παίζουν ίδιοι διαιτητές»


Ο πρόεδρος της ΕΠΣΕ Δημήτρης Πεταρούδης είπε ότι ο Νίκος Λαθύρης ήταν πέρυσι η 3η επιλογή στο θέμα του αρχιδιαιτητή. Αρχικά η ΕΠΣ είχε απευθυνθεί στον Σταύρο Κουσιαρή και εν συνεχεία στον Σωτήρη Διώτη, που αρνήθηκαν. Θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι παίζουν οι ίδιοι διαιτητές τις ίδιες ομάδες σε συνεχόμενα ματς.
Σε γενικές γραμμές η χρονιά κύλησε καλά και ποτέ δεν μπορείς να πεις στον ερασιτεχνικό τομέα την λέξη «άψογα». Δεν ήρθε κάποιος να του πει τι λάθη έκανε ο Νίκος Λαθύρης. Ο κ. Πεταρούδης πληροφόρησε τις ομάδες ότι δέχεται τα μηνύματα τους και τα λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν του.

Διονύσης Βονόρτας : «Αγωνιστική και την 25η Μαρτίου»


Ο γενικός γραμματέας της ΕΠΣ Διονύσης Βονόρτας διασαφήνισε με ακρίβεια τις όποιες απορίες είχαν οι ομάδες σε όλα τα θέματα. Είπε ότι υπάρχει εξοπλισμός για την λειτουργία του ιατρικού κέντρου της ενώσεως, αλλά για την λειτουργία του πρέπει να δοθεί εντολή από την ΕΠΟ.
Ανέλυσε στις ομάδες το πλάνο της ενώσεως όσον αφορά τις ημερομηνίες του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Ενώ αναφέρθηκε στο θέμα του υποβιβασμού, λέγοντας πως η ΕΠΣ εξέταζε το ενδεχόμενο οι  δυο τελευταίες ομάδες να κατέρχονται στην Β΄ Κατηγορία. Πόσες ομάδες θα πέσουν θα αναφερθεί τελικά στην προκήρυξη τη Α΄ Κατηγορίας.
Λόγω των δυσκολιών στις ημερομηνίες εξ αιτίας των πιθανών κακών καιρικών συνθηκών του χειμώνα πρότεινε να γίνονται αγώνες και την 25η Μαρτίου, αλλά και την Κυριακή των Αποκριών, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνο τον Σεραφείμ Λερογιάννη, καθώς πολλές ομάδες συμμετέχουν στις τοπικές εκδηλώσεις . Όμως την 25η Μαρτίου θα γίνει κανονικά αγωνιστική.
Ο κ. Βονόρτας είπε ότι μόλις 4 προπονητές έχουν δίπλωμα προπονητή UEFA B (Δημήτρης Αντωνίου, Δημήτρης Τσιγαρίδας, Γιάννης Φλωράκης και Γιάννης Ελεφάντης) και οι υπόλοιποι κάθονται στους πάγκους χωρίς πιστοποίηση, με την δική τους ανοχή.

Θανάσης Παπαδήμος : «Άδικο να ερχόμαστε Σάββατο»


Ο εκπρόσωπος της Δόξας Ραπτοπούλου είπε ότι είναι άδικο όλες οι ομάδες να έρχονται Κυριακή στο Ραπτόπουλο, ενώ η δικιά του ομάδα να αγωνίζεται τα Σάββατα στο Καρπενήσι. Πρότεινε, όπως και το Κεράσοβο την επανεξέταση στο θέμα των μικρών και των ποδοσφαιριστών άνω των 33. Όμως πολλές ομάδες αντέδρασαν σε αυτό, καθώς κάτι τέτοιο έχει ψηφιστεί από τα σωματεία τον Φεβρουάριο.
Από την νέα περίοδο η κάθε ομάδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί  μόλις δυο παίχτες άνω των 33 ετών (Γεννημένοι πριν τις 31/12/1978). Ενών είναι υποχρεωτική η συμμετοχή δυο ποδοσφαιριστών κάτω των 20 ετών(Γεννημένοι  ύστερα από την 1/1/1991) και ενός «ενωσιακού» ποδοσφαιριστή (Γεννημένος ύστερα από την 1/1/1995) καθ όλη την διάρκεια του αγώνα.

Εγκρίθηκαν διοικητικός και οικονομικός απολογισμός
Ο απολογισμός (1/3/2010-31/12/2010), ο διοικητικός απολογισμός(1/3/2010-31/12/2010), όπως και ο προϋπολογισμός 2012 εγκρίθηκαν.

Χρέη ομάδων : «Κανένα δεν σβήνεται»
Ξεκαθαρίστηκε από την ΕΠΣ ότι κανένα χρέος δεν θα σβηστεί μετά από απόφαση της ΕΠΟ. Ο πρόεδρος του ΑΠΟΚ Νίκος Γκορόγιας είπε ότι υπήρχε βεβαίωση στο  Δ.Σ της ομάδας του, όταν την ανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάποια οφειλή, όμως εμφανίστηκε ένα χρέος της τάξης των 1300 ευρώ. Ρώτησε τον Γιώργο Παπαντζίμα εάν έχει γίνει διακανονισμός, με τον αντιπρόεδρο της ΕΠΣ να απαντά «όχι». Ο κ. Βονόρτας είπε πάνω σε αυτό ότι από το 2009 και ύστερα δεν θα υπάρχει κανένας διακανονισμός, με απόφαση της ΕΠΟ.
Για τα χρέη πρέπει όλες οι ομάδες να αντιμετωπίζονται ισότιμα, όπως είπε ο Σεραφείμ  Λερογιάννης. Ο κ. Γκορόγιας τέλος αναφέρθηκε στην μόνιμη απουσία του κ. Παπαντζίμα από τα συμβούλια της ΕΠΣΕ.

Καταργήθηκαν οι «κίτρινες»
Δεν θα μετρούν από την νέα περίοδο οι κίτρινες κάρτες και δεν θα αναγράφονται στο φύλλο αγώνος μετά από απόφαση της ΕΠΟ. Έτσι δεν θα αναγράφονται από τους διαιτητές, αλλά θα λογαριάζονται στις τιμωρίες μόνο οι κόκκινες κάρτες.

Το νέο εξοδολόγιο διαιτησίας
Στο «τραπέζι» έπεσε το θέμα, που αφορά το νέο εξοδολόγιο των διαιτητών, όπως προβλεπόταν από την Γ.Σ. Ο διαιτητής πλέον θα αμείβεται με 40 ευρώ και οι βοηθοί από 30 ευρώ έκαστος.

 




Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες : Δημήτρης Κολλημένος