Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νίκος Ζήσης : «Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα περάσουμε καν τον όμιλο»

Από τους πιο έμπειρους παίχτες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ είναι ο Νίκος Ζήσης. Ο διεθνής μπασκετμπολίστας της Σιενα παραχώρησε συνέντευξη στο επίσημο site της ομοσπονδίας μπάσκετ(ΕΟΚ).

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Ζήση :

- Για τις απουσίες : «Τα έχει αυτά ο αθλητισμός. Είχαμε συνηθίσει ως ομάδα να μην έχουμε απουσίες για κανένα λόγο, είτε εξαιτίας τραυματισμών, είτε εξαιτίας κούρασης ψυχολογικής ή σωματικής. Είχαμε «καλομάθει» να έχουμε όλους τους παίκτες διαθέσιμους,
να είμαστε πραγματικά πλήρεις. Φέτος, χάνονται πολύ βασικά κομμάτια της ομάδας το ένα μετά το άλλο. Δεν υπάρχει κανένα λόγος όμως να μένουμε πίσω, γιατί αυτά τα παιδιά δεν θα παίξουν για διάφορους λόγους και μέσα από αυτή την κατάσταση μόνο θετικά μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Κάποια άλλα παιδιά λοιπόν, που βρίσκονται εδώ και προσπαθούν και δουλεύουν, θα μπουν στα βαθιά από νωρίς. Με την παρουσία κι άλλων πιο έμπειρων παικτών ίσως η ενσωμάτωσή τους να γινόταν πιο σταδιακά, αλλά έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση και πρέπει να προχωρήσουμε. Και δεν μιλάμε μόνο για παίκτες όπως ο Σλούκας, ο Παπανικολάου, ο Μάντζαρης που είναι νέοι και ηλικιακά, αλλά και για παίκτες που είναι πιο έμπειροι, αλλά δεν έχουν εικόνες από μεγάλες διοργανώσεις. Οι παλιότεροι θα πρέπει να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τους νεότερους και να καταλάβουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να δουλεύουμε, υπό τις οδηγίες ενός προπονητή που βάζει ήδη το στίγμα του στην ομάδα, που ξέρει πολύ καλά τα βασικά και φαίνεται σε κάθε προπόνηση που κάνουμε. Και θα πρέπει να «παντρέψουμε» τώρα το μπασκετικό κομμάτι με το ψυχολογικό. Είναι στα συν ότι έχουν προγραμματιστεί αρκετά φιλικά. Θα λειτουργήσει σίγουρα υπέρ μας».

 
- Με τη λίστα των απόντων να μεγαλώνει, πολλοί κάνουν λόγο ήδη για ενδεχόμενη αποτυχία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ.
«Είναι λογικό να ακούγονται διάφορα. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα περάσουμε ούτε καν από τον όμιλο και το ξέρουμε. Θα πρέπει όλοι μας, παλιότεροι και νεότεροι, να το χρησιμοποιήσουμε όλο αυτό ως κίνητρο λοιπόν, ώστε να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Αν ψάξουμε για δικαιολογίες από τώρα, δεν θα μάθουμε ποτέ τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε ως ομάδα. Η αμφισβήτηση αυτή είναι κίνητρο. Ακόμη και το τελευταίο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον Βασίλη (σ.σ. Σπανούλη), είναι καλύτερα που έγινε τώρα. Δεν είναι το ίδιο να χάνεις έναν από τους καλύτερους παίκτες σου πέντε μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Ακολουθούσε πολύ χαλαρά, αλλά φάνηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. Από τη μία είναι καλό που έγινε τώρα και όχι αργότερα, γιατί υπάρχει χρόνος να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει. Όλοι ξέρουμε ότι θα μας ξεγράψουν. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι να φορτωθούμε με άγχος κα πίεση και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε «πω πω λείπει αυτός, ή ο άλλος». Όχι. Θα προχωρήσουμε, όσοι είμαστε εδώ, προσπαθώντας για το καλύτερο».
 
- Κάποια νέα σε ηλικία ειδικά παιδιά που βρίσκονται εκεί μπαίνουν στα βαθιά αναγκαστικά από νωρίς εξαιτίας ακριβώς των συνθηκών. Κι εσύ, όπως κι άλλοι παίκτες της δικιάς σου γενιάς, μπήκατε στην Εθνική σε σχετικά μικρή ηλικία.
«Είναι καλό. Ισχύει ίσως το ουδέν κακό αμιγές καλού. Ίσως με εμάς να ήταν πιο συνειδητή επιλογή με την έννοια της ανανέωσης που είχε αποφασιστεί να γίνει. Δεν ήταν τόσο αναγκαστική και λόγω συνθηκών η ανανέωση. Το πιστεύω ότι όλα τα παιδιά που είναι εδώ -και άλλα παιδιά που δεν είναι και ίσως ακολουθήσουν στο μέλλον- έχουν ταλέντο και όρεξη για δουλειά, είναι καλοί χαρακτήρες και θα κερδίσουν σε εμπειρία και χρόνο συμμετοχής για να τα δείξουν όλα αυτά και στο παρκέ. Είναι δεδομένο ότι είναι οι επόμενοι πρωταγωνιστές και ότι θα κρατήσουν την Εθνική Ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Ίσως θα ήταν καλύτερα η ενσωμάτωσή τους να γίνει πιο αρμονικά, πιο σταδιακά. Τώρα είναι αναγκασμένοι να μπουν στα βαθιά, με μια διοργάνωση όπως το Ευρωμπάσκετ όπου υπάρχει πάντα πίεση, υπάρχει υψηλό επίπεδο με καθημερινούς αγώνες, όπου δεν υπάρχει χρόνος να σκεφτείς το προηγούμενο παιχνίδι και θα πρέπει να διαχειριστείς καταστάσεις. Είναι δεδομένο ότι θα έρθουν δύσκολες στιγμές και θα πρέπει να χτίσουμε αυτή την ομάδα όσο καλύτερα μπορούμε ως τις 31 Αυγούστου. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι μπασκετικά από τον κόουτς. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να παλεύουμε σε κάθε φάση και να βγάλουμε στο παρκέ ότι είμαστε μια πραγματική ομάδα. Δεν θα έχουμε την πίεση ίσως που είχαμε άλλες φορές, όπως στο Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης για παράδειγμα. Άλλες καταστάσεις τότε. Παραμένει όμως ένα κοινό στοιχείο: Η ομάδα θα δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό της και είναι χρέος της να πετύχει».
 
- Με τους τραυματισμούς, τις απουσίες, την τόσο μεγάλη αλλαγή στη σύνθεση της ομάδας, το κλίμα που πάντα ήταν τόσο καλό στις τάξεις της Εθνικής, έχει αλλάξει;
«Όχι, όχι. Κατηγορηματικά. Δεν έχει αλλάξει και σίγουρα δεν έχει χαλάσει (γελάει). Αυτή η ομάδα είναι παντελώς καινούρια. Είμαστε ουσιαστικά τέσσερις που έχουμε παίξει σε αρκετά τουρνουά, υπάρχουν ο Καϊμακόγλου και ο Βουγιούκας που είναι πιο έμπειροι και έχουν αγώνες σε υψηλό επίπεδο με τον Παναθηναϊκό, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν νέοι παίκτες ή έμπειροι χωρίς όμως εμπειρία σε μεγάλα τουρνουά. Χρειάζεται χρόνος. Είναι λογικό να μην υπάρχει το ίδιο δέσιμο, αλλά όλοι ξέρουν που βρίσκονται, είναι θετικό ότι όλοι δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις προπονήσεις και γινόμαστε και πάλι παρέα. Ο Αύγουστος θα είναι δύσκολος μήνας με τα συνεχή ταξίδια και τους φιλικούς αγώνες. Όπως όμως είναι πλέον τα πράγματα μόνο καλό θα μας κάνουν τα πολλά φιλικά, γιατί θα «δέσουμε» ως ομάδα, θα έρθουν και οι «σφαλιάρες» σε αυτούς τους αγώνες και όλα αυτά θεωρώ ότι θα μας προετοιμάσουν και μπασκετικά και ψυχολογικά για να μπούμε στους επίσημους αγώνες από τις 31 Αυγούστου». ...