Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Κώστας Αναγνώστου : «Πρώτη φορά παράγοντες δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι έχασαν»

Είναι ο άνθρωπος που έχει σφυρίξει τα περισσότερα παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας. Πρόκειται για τον 33χρονο ρέφερι Κώστα Αναγνώστου από τον σύνδεσμο Φθιώτιδας.
Πρόσφατα ο διαιτητής σφύριξε την αναμέτρηση ανάμεσα στο Ραπτόπουλο και στην Μυρίκη. Η ομάδα της Μυρίκης έμεινε με αρκετά παράπονα από την διαιτησία του. Για τις αποφάσεις του στο Κυριακάτικο παιχνίδι και γενικά για την παρουσία του στα Ευρυτανικά γήπεδα ο Κώστας Αναγνώστου παραχώρησε συνέντευξη στο “Evrytania Sport”.
Ο Λαμιώτης διαιτητής θεώρησε ότι δεν αδίκησε καμία ομάδα και πιστεύει ότι δεν υπήρξε κάποια αμφισβητούμενη φάση. Επίσης μας μιλάει για το περιστατικό (Πετάχτηκε μπουκάλι από την κερκίδα) που συνέβη στο δεύτερο βοηθό Κώστα Νικολάου και για το πώς επανήλθε η τάξη.
Όσο για τον Πρόεδρο της Μυρίκης Γιώργο Λιάγκα από την στιγμή που τον αναγνώρισε ο ίδιος, οι βοηθοί και ο παρατηρητής αγώνας θεώρησε αναγκαίο να τον αναγράψει στο φύλλο αγώνα αν και παρακολουθούσε το ματς εκτός αγωνιστικού χώρου.
Δεν κρύβεται και μας μιλάει ξεκάθαρα για όσα έχουν ακουστεί για «ειδική» μεταχείριση από την διαιτησία προς την ομάδα του Αγίου Προκοπίου. Ο ίδιος δεν έχει πάρει ποτέ εντολή από κανέναν να βοηθήσει την συγκεκριμένη ομάδα.
Εκφράζει την επιθυμία του να έρθει στον σύνδεσμο Ευρυτανίας, αλλά εφόσον το ζητήσουν όλες οι ομάδες. Του αρέσει να σφυρίξει αγώνες στην Ευρυτανία επειδή υπάρχουν καλές συνθήκες στο πρωτάθλημα μας. Επιπλέον υπάρχει καταγωγή της συζύγου του από την Ευρυτανία και της μητέρας του από το γειτονικό Μαυρίλο της Φθιώτιδας.

Evrytania Sport : Κύριε Αναγνώστου να σας καλωσορίσουμε στο Evrytania Sport. Είστε ο διαιτητής, που έχει σφυρίξει τα περισσότερα παιχνίδια στο τοπικό της Ευρυτανίας.
Κώστας Αναγνώστου : Να σε ευχαριστήσω πρώτα-πρώτα για την πρόσκληση. Νομίζω ότι η σελίδα σου ανεβάζει το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο μόνο που μόνο ,που κάνεις αυτή την ενημέρωση. Έχω έρθει και εγώ σε αρκετούς αγώνες, δεν θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό. Το επίπεδο είναι πολύ καλό, ας λένε ότι είναι πολύ χαμηλό. Το πρωτάθλημα είναι πολύ καλό για μένα, απλά είναι λίγες οι ομάδες.

Evrytania Sport : Τι είναι αυτό που σας κάνει και έρχεστε συνέχεια στην Ευρυτανία για να σφυρίξετε αγώνες;
Κώστας Αναγνώστου : Μου αρέσουν οι συνθήκες και η Ευρυτανία, αν και οι αγωνιστικοί χώροι δεν βρίσκονται σε τόσο καλή κατάσταση. Η μητέρα μου κατάγεται από το Μαυρίλο, είναι ακριβώς στα όρια του Δήμου Καρπενησίου με τα σύνορα με την Φθιώτιδα. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος. Όπως και η γυναίκα μου κατάγεται από την Λάσπη, τον Άγιο Νικόλαο. Πρώτα από όλα όμως μου αρέσει και το πρωτάθλημα και για αυτό και έχω ζητήσει να έρχομαι πιο πολύ να παίζω αγώνες στην Ευρυτανία. Ας είναι πιο μακριά και ας ταλαιπωρούμαι, δεν με πειράζει.

Evrytania Sport : Πρόσφατα σφυρίξατε το ματς στο Ραπτόπουλο ανάμεσα στην τοπική ομάδα και την Μυρίκη. Η ομάδα της Μυρίκης έχει πολλά παράπονα από την διαιτησία σας. Πιστεύετε ότι την αδικήσατε;
Κώστας Αναγνώστου : Ναι το άκουσα αυτό και το διάβασα και από την σελίδα σου ότι εκφράζουν τα παράπονα τους. Όσα παιχνίδια έχω παίξει μέχρι τώρα, αν ρωτήσεις τις ομάδες δεν είχε καμία παράπονο ποτέ. Ούτε έγινε κάτι το αιχμηρό, για να αδικηθεί κάποια ομάδα. Για τον συγκεκριμένο αγώνα με την Μυρίκη, δεν μπορώ να καταλάβω, ποια είναι τα παράπονα, που έχουνε. Λένε για κάποιο φάουλ, ότι ακυρώθηκε γκολ, για να γίνονταν το 0-2, ενώ έχω σφυρίξει και σταματάνε και οι αμυντικοί παίκτες του Ραπτοπούλου και μπαίνει η μπάλα γκολ. Είχα σφυρίξει νωρίτερα και συγκεκριμένα θυμάμαι ότι κάποιος είχε κάνει φάουλ στην άκρη της μεγάλης περιοχής, προς το κόρνερ. Σταμάτησαν και όλοι οι παίκτες από το Ραπτόπουλο, αφού είχα σφυρίξει επιθετικό φάουλ.

Evrytania Sport : Στο πρώτο ημίχρονο είχαν γίνει επεισόδια, πετάχτηκαν αντικείμενα στον βοηθό Νικολάου.
Κώστας Αναγνώστου : Από την μεριά του Κώστα του Νικολάου πετάχτηκε ένα μπουκάλι. Διακόψαμε το παιχνίδι για λίγο, πιο πολύ για να δω τι έπαθε το παιδί. Μου είπε να τα πούμε στο ημίχρονο, γιατί μπορεί να κάναμε και οριστική διακοπή στο δεύτερο ημίχρονο. Να περάσει το ημίχρονο και να δούμε τι θα γίνει. Αμέσως ενημέρωσα τον παράγοντα της γηπεδούχου ομάδας, έτσι και πεταχτεί το παραμικρό, οτιδήποτε στο γήπεδο και συγκεκριμένα προς τον βοηθό, θα φύγουμε, θα πάρουμε την τριάδα και θα φύγουμε και θα διακοπεί οριστικά ο αγώνας. Ο Κώστας (ενν. τον Νικολάου) με ενημέρωσε ότι δεν θα συνεχίσει, εάν δεν σταματούσαν και του λέω να πάμε μέχρι το ημίχρονο και βλέπουμε. Ενημέρωσα αμέσως τον κ. Μπράζια. Οι άνθρωποι του Ραπτοπούλου πήγαν αμέσως στην κερκίδα, βρήκαν τα δυο άτομα και από ότι μου είπαν ήταν δυο μεθυσμένοι. Πήγαν πίσω από την κερκίδα και κάλυψαν τον επόπτη, ώστε να μην συμβεί κάτι άλλο. Το ημίχρονο τελείωσε έτσι. Πήγαμε μετά στα αποδυτήρια και είπαμε με τον Κώστα τι θα κάνουμε, αν θα συνεχίσουμε ή όχι.

Evrytania Sport : Άλλο ένα γεγονός, που έχει σχολιαστεί έντονα είναι πως αναγράφεται στο φύλλο αγώνα ο κ. Λιάγκας και σας εξύβρισε  την στιγμή, που παρακολουθούσε τον αγώνα εκτός αγωνιστικού χώρου και δεν αναγράφεται ότι θα παρέμενε μέσα στο γήπεδο;
Κώστας Αναγνώστου : Καταρχήν με ενημέρωσαν ότι ο κύριος είναι ο Πρόεδρος της Μυρίκης οι επόπτες, αλλά και ο παρατηρητής αγώνα. Ο κ. Λιάγκας μου έφερε στην αρχή τα δελτία πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, μαζί με τον παράγοντα της Μυρίκης τον κ. Τσώνη. Τον είχα γνωρίσει σε προηγούμενο αγώνα , που είχα παίξει στο αθλητικό κέντρο την Μυρίκη με τον Άγιο Προκόπιο. Τον θυμάμαι τον κύριο και ήξερα ότι είναι ο Πρόεδρος της Μυρίκης, δεν θυμάμαι ούτε τότε αν είχε γραφτεί στο φύλλο αγώνα. Στον αγώνα κάθονταν ακριβώς πίσω από το τέρμα, τον είχα δει και στην αρχή και μου είπε στο φύλλο αγώνα θα γραφτούν ο κ. Τσώνης, ο κ. Πλατιάς και ο προπονητής ο κ. Φούκας, όπως και γραφτήκαν αυτά τα τρία άτομα. Κατά την διάρκεια του αγώνα, όπως μου είπαν οι βοηθοί και ο κ. παρατηρητής (εν. τον Θόδωρο Ζελενίτσα) είπε ότι θα σας γ …., όπως έγραψα και στο φύλλο αγώνα. Επειδή λέτε ότι δεν υφίσταται τιμωρία, όταν είναι κάποιος παράγοντας ή Πρόεδρος εκτός γηπέδου, νομίζω ότι αυτό δεν το έχω ξανακούσει. Στην Φθιώτιδα κάποιος ποδοσφαιριστής είχε κάνει κάτι παρόμοιο σε διαιτητή, που ήταν εκτός γηπέδου και αναγράφηκε κανονικά από τον διαιτητή στο φύλλο αγώνα. Εφόσον τον γνώριζε ο παρατηρητής αγώνα και ο διαιτητής και στην συνέχεια, αφού γράφτηκε υφίσταται τιμωρία μετά.

Evrytania Sport : Με την  ίδια λογική όμως θα μπορούσαν να γραφτούν στο φύλλο αγώνα και τα άτομα που πέταξαν αντικείμενα στο βοηθό. Τα οποία είναι πιθανό να είναι μέλος κάποιας άλλης ομάδας.
Κώστας Αναγνώστου : Αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτά έγιναν μέσα στους φιλάθλους, ενώ ο Πρόεδρος ήταν μεμονωμένα πίσω από το τέρμα. Όπως μπαίνουμε στο γήπεδο στο Ραπτόπουλο πίσω από τέρμα ήταν ο κ. Λιάγκας. Στο τέλος του αγώνα εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και είπαμε με τους βοηθούς, εφόσον μας έβρισε θα αναγραφεί στο φύλλο αγώνα.

Evrytania Sport : Αναμένουμε τις αποφάσεις της ΕΠΣ Ευρυτανίας στο συμβούλιο της Πέμπτης.
Κώστας Αναγνώστου : Ναι. Απλά θέλω να τονίσω εγώ και στην Μυρίκη, στο Ραπτόπουλο, στον Άγιο Προκόπιο, στην Ποταμιά, τα Άγραφα, τον Αίολο ότι ποτέ δεν μου έχει διαμαρτυρηθεί καμία ομάδα για οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Το Ραπτόπουλο, με τα Άγραφα θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί για ένα πέναλτι στο 0-2, δίνω πέναλτι εις βάρος τους στο 0-1 και ποτέ δεν μου διαμαρτυρήθηκαν, να μου πούμε μας αδίκησες, μας έσφαξες. Μόλις άκουσα ότι ο κ. προπονητής της Μυρίκης είπε στα παιδιά ότι τους αδικήσαμε εμείς οι διαιτητές και δεν μπόρεσαν να πάρουν το παιχνίδι. Παραξενεύτηκα με αυτά τα πράγματα, πρώτη φορά παράγοντες δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι έχασαν. Μέχρι στιγμής, όπου πηγαίνω και όποια αποτελέσματα και να έρθουν δεν έχω κανένα παράπονο. Πρώτη φορά το συνάντησα αυτό το πράγμα ή ήτανε προκατειλημμένοι ότι και καλά θα αδικηθούνε, που δεν αδικήθηκαν, δεν υπήρχε φάση να αδικηθούν σε καμία φάση του αγώνα. Όταν έχασε ο τερματοφύλακας την μπάλα και μπήκε η μπάλα γκολ έφταιγε ο διαιτητής; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.

Evrytania Sport : Οι περισσότερες ομάδες έχουν παράπονα από την διαιτησία, όταν αγωνίζονται κόντρα στον Άγιο Προκόπιο. Πιστεύετε ότι έχει σχέση αυτό με το γεγονός ότι ο αρχιδιαιτητής ο κ. Λαθύρης κατάγεται από την Παλαιοκατούνα;
Κώστας Αναγνώστου : Δεν ξέρω τι γίνεται για τα άλλα τα παιδιά από την Φθιώτιδα. Εγώ όσες φορές σφυρίζω τον Άγιο Προκόπιο, δεν μου έχουν πει ποτέ να βοηθήσω τον Άγιο Προκόπιο ή να παίξω πιο πολύ έδρα ή γενικά να παίξω υπέρ αυτής της ομάδας. Δεν μου έχουν πει ποτέ τίποτα. Πρώτα-πρώτα, αν είσαι διαιτητής και έχεις παίξει 17 χρόνια μπάλα, όπως έχω παίξει και εγώ, ποτέ δεν θα ήθελα και τα παιδιά, που ματώνουν μέσα να αδικηθούνε. Δεν θα το ήθελα ποτέ αυτό. Προτιμώ να μην πάω να παίξω, παρά να αδικηθούνε. Τον Άγιο Προκόπιο προσωπικά εγώ τον έπαιξα με την Ποταμιά στο κύπελλο, που αποκλείστηκε κιόλας το 0-1. Τον έπαιξα και στο 3-0, που έχασε και έπαιξε τότε πολύ καλή μπάλα το Ραπτόπουλο. Το Ραπτόπουλο έπαιξε και τώρα καλή μπάλα με την Μυρίκη, το έπαιξα και στο 1-1 με την Ποταμιά το Ραπτόπουλο. Τα παιδιά από το Ραπτόπουλο, χάνουνε, κερδίζουνε δεν έχουν διαμαρτυρηθεί, δεν έχουν κάνει τίποτα. Παραξενεύτηκα πολύ, που είδα αυτές τις διαμαρτυρίες, ενώ δεν υπήρχε λόγος. Δηλαδή να έδινα ένα πέναλτι, που να έκρινε το αποτέλεσμα να το καταλάβω. Διαμαρτυρίες για οφσάιντ, που στην ευθεία είναι ο βοηθός μόνο, αυτά τα βλέπω πολύ τραβηγμένα.

Evrytania Sport : Θα σας ενδιέφερε στο μέλλον να έρθετε στον σύνδεσμο Ευρυτανίας;
Κώστας Αναγνώστου : Θα με ενδιέφερε και θα το ήθελα πολύ. Δεν ξέρω όμως αν είναι τόσο εύκολο από τον σύνδεσμο Φθιώτιδας να φύγω και να έρθω στην Ευρυτανία. Πρώτα-πρώτα θα πρέπει τα σωματεία όλα να το ζητήσουν και να το θέλουν να έρθω στην Ευρυτανία. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα περισσότερα σωματεία δεν έχουν παράπονο από την διαιτησία μου. Όσες φορές έχω παίξει σαν διαιτητής, δεν νομίζω ότι έχει παράπονο κάποια ομάδα. Η Μυρίκη συγκεκριμένα δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη συγκεκριμένα και διαμαρτυρήθηκε στο τέλος. Πρώτη φορά συνέβη να έρθουν να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο, να βρίζουνε και να γραφτούν στο φύλλο αγώνα. Μέχρι την Κυριακή δεν είχα γράψει τίποτα σε φύλλο αγώνων, δεν είχε συμβεί τίποτα. Εμένα θα μου άρεσε να με ήθελαν οι ομάδες, για να έρθω. Αλλιώς δεν θα ήθελα να έρθω καθόλου. Το έχω σαν χόμπι, εφόσον σταμάτησα το ποδόσφαιρο, για να βρίσκομαι στα γήπεδα.

Evrytania Sport : Να σας ευχαριστήσουμε που δεχτήκατε να μας μιλήσετε. Θέλετε να μας πείτε κάτι άλλο;
Κώστας Αναγνώστου : Να σε ευχαριστήσω και εγώ πολύ. Συνέχισε Πάνο το έργο σου, που είναι πολύ καλό και αναβαθμίζεις το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο. Τώρα για τις ομάδες καλή συνέχεια, τους εύχομαι ότι καλύτερο.  Πρώτα να γίνονται ομάδες και να καταλαβαίνουν, όταν είναι καλύτερες, όταν είναι χειρότερες και δεν μπορούν να κερδίσουνε. Να το καταλαβαίνουν αυτό και να μην διαμαρτύρονται σε διαιτητές και να ρίχνουν τα φταιξίματα σε διαιτητές, επόπτες και άλλου είδους καταστάσεις.

Συνέντευξη : Παναγιώτης Κολλημένος