Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κώστας Μπούκας : «Ο διαιτητής με τον Άγιο Προκόπιο από την αρχή, δεν ξέρω τι σφύραγε, τι έδινε»

Συζητήσεις επί συζητήσεων γίνονται τις τελευταίες ημέρες στο Καρπενήσι και στην Ευρυτανία γενικότερα για την διαιτησία του Φθιωτού Κώστα Τσιορτού στην αναμέτρηση της 16ης αγωνιστικής ανάμεσα στον τοπικό Άγιο Προκόπιο και την ομάδα του Αίολου (Τελικό σκορ 1-2).
Ο αρχηγός του Αίολου Κώστας Μπούκας αποδέχτηκε την πρόσκληση μας και μίλησε στο “Evrytania Sport”, για όσα συνέβησαν την Κυριακή στην Παλαιοκατούνα.
Ο 31χρονος μέσος του Αίολου μιλάει για αρκετά διαιτητικά λάθη στην συγκεκριμένη αναμέτρηση και θεωρεί ότι ο διαιτητής δεν ήξερε τι σφύριζε. Μας περιγράφει τι ακριβώς έγινε στην φάση του 90ου λεπτού, όπου στο έμμεσο, που κέρδισε ο Άγιος Προκόπιος αποβλήθηκε, αντικρίζοντας απευθείας την κόκκινη κάρτα. Αναφορά κάνει και στις πολλές κίτρινες κάρτες, που δέχτηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά ο Αίολος.
Μιλάει επίσης και  για την παρουσία του αρχιδιαιτητή της ΕΠΣ Νίκου Λαθύρη στην Παλαιοκατούνα (Από όπου και κατάγεται) την Κυριακή. Θεωρεί προκλητικό τον ορισμό του γιού του αρχιδιαιτητή σε ένα τέτοιο παιχνίδι.
Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής μας εξήγησε ακόμη τι έχει αλλάξει στον δεύτερο γύρο και έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η παρουσία της ομάδας του. Είναι συγκρατημένος. Αν και η ομάδα του πλησιάζει την 4η θέση, λέει ότι στο τέλος ότι θα κάνουν το άθροισμα.
Ο Μπούκας θέλει όλα τα παιχνίδια να είναι γιορτή και να απολαμβάνουν όλοι το ποδόσφαιρο. Ρίχνει το μπαλάκι στην ΕΠΣ, που πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις  για την εξυγίανση της διαιτησίας στην Ευρυτανίας. Κατά την άποψη του οι διαιτητές, που έρχονται εκτός Ευρυτανίας δεν κάνουν καλύτερες διαιτησίες από τους ντόπιους και δεν έχει καταλάβει για ποιον λόγο έρχονται διαιτητές εκτός νομού.
Η φετινή χρονιά για τον αρχηγό του Αίολου ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Την Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣΕ αναμένεται να τιμωρηθεί με 5 ή 6 αγωνιστικές. Βέβαια για τους διαιτητές όσα λάθη και να κάνουν δεν υπάρχει κάποια τιμωρία.
Ο Κώστας Μπούκας έχει προσφέρει και φέτος τα μέγιστα στο συγκρότημα του Προφήτη Ηλία. Σε 12 συμμετοχές έχει σκοράρει δυο φορές. Στην Παλαιοκατούνα την Κυριακή με δικό του τέρμα με σουτ εκτός περιοχής άνοιξε το δρόμο προς την σπουδαία νίκη για την ομάδα του. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί σε ΑΠΟΚ, Αίολο (1η θητεία), Εύρυτο Λαγκαδιάς και ΑΕΚ.

Evrytania Sport : Κώστα να σε καλωσορίσουμε στην σελίδα μας, το Evrytania Sport. Μεγάλη εμφάνιση της ομάδας σου του Αίολου την Κυριακή και διπλό στην Παλαιοκατούνα επί του Αγίου Προκοπίου. Θα θέλαμε να μας μιλήσεις για σημαντική νίκη της ομάδας σου.
Κώστας Μπούκας : Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας. Για το διπλό μέσα στον Άγιο Προκόπιο θέλω καταρχήν να δώσω συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στον προπονητή και στην διοίκηση. Δείξαμε ότι η ομάδα έχει δυνατότητες και ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε κρίσιμους αγώνες.

Evrytania Sport : Πιστεύεις ότι μετά από αυτή την νίκη υπάρχουν ελπίδες, για να μπείτε στα μπαράζ; Έχετε μπει πλέον δυνατά στο κόλπο της 4αδας.
Κώστας Μπούκας : Είναι συνδυασμός αποτελεσμάτων. Εμείς έχουμε άλλα δυο παιχνίδια, θα προσπαθήσουμε  να νικήσουμε, όπως σε όλα τα παιχνίδια. Στο τέλος θα κάνουμε το άθροισμα.

Evrytania Sport : Υπάρχει κίνδυνος να σας στοιχήσει η απώλεια δυο βαθμών στο Κερασοχώρι;
Κώστας Μπούκας : Θέλω να πιστεύω, πως δεν θα μας επηρεάσουν. Μέσα στο ποδόσφαιρο, όταν παίζεις, όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά, μπορεί να χάσεις, μπορεί να κερδίσεις. Όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι με την Μυρίκη είχαμε μια νίκη μέσα στα χέρια μας και την χάσαμε, έτσι ήταν και στο Κερασοχώρι. Ήταν ένα εύκολο παιχνίδι, που φυσιολογικά θα έπρεπε να το έχουμε πάρει.

Evrytania Sport : Θα θέλαμε να μας μιλήσεις για το παιχνίδι της Κυριακής με τον Άγιο Προκόπιο. Μια φάση, που έχει συζητηθεί πολύ τις τελευταίες μέρες είναι η αποβολή σου στο 90ο λεπτό. Τι ακριβώς έγινε και πως είδες τα πράγματα εσύ μέσα από τον αγωνιστικό χώρο;
Κώστας Μπούκας : Θεωρώ ότι ο διαιτητής από την αρχή, δεν θέλω να πω ότι έπαιζε έδρα, αλλά δεν ξέρω τι σφύραγε, τι έδινε. Δεν γίνεται μια ομάδα να ξεκινάει τον αγώνα και μέσα στα πρώτα 10 λεπτά να έχει δεχτεί 7 κάρτες. Αν δείτε το φύλλο αγώνα στο τέλος είναι 7 κίτρινες σε εμάς, 1 κόκκινη και νομίζω 2 κίτρινες στον αντίπαλο. Τώρα για την συγκεκριμένη φάση και την αποβολή, είχε γίνει κόρνερ, εκτελέστηκε το κόρνερ, διώξαμε και ο διαιτητής στην συνέχεια σφύριξε έμμεσο. Σαν αρχηγός, όταν πήγα να του απευθύνω τον λόγο, για ποιον λόγο σφύριξε έμμεσο μου λέει, γιατί φώναξε ο τερματοφύλακας ο δικός μας και είπε «Τι δίνεις ρε;». Αν εσείς καταλαβαίνετε πότε μπορεί να έγινε αυτό και για ποιον λόγο να το είπε ο τερματοφύλακας μας, ενώ έχει εκτελεστεί το κόρνερ, διώχνουμε και η μπάλα παίζεται και ο διαιτητής δεν έχει δώσει κάτι. Αυτό τον λόγο μου έδωσε για τον καταλογισμό του έμμεσου. Για την κόκκινη θέλω να πω, ότι εγώ γύρισα και είπα στον Αναστασόπουλο «Πόσα του δώσατε;». Δεν μου έβγαλε κατευθείαν κόκκινη κάρτα. Μου είπε μετά σε μένα ο Αναστασόπουλος «Για αυτό που λες, μπορεί να σου βγάλει κόκκινη κάρτα». Το άκουσε ο διαιτητής και έβγαλε κόκκινη κάρτα. Βέβαια και εγώ θα μπορούσα να πω ότι και η υπόδειξη προς τον διαιτητή τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Αυτά γίνονται όμως. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Εγώ λυπάμαι, διότι φέρνουμε διαιτητές από παρακάτω και δεν έχω καταλάβει για ποιον λόγο.

Evrytania Sport : Πιστεύεις ότι όσα έγιναν είναι εσκεμμένα;
Κώστας Μπούκας : Δεν θέλω να πω ότι είναι εσκεμμένα. Εγώ δεν ήξερα ότι ο αρχιδιαιτητής, ο κύριος Λαθύρης είναι από την Παλαιοκατούνα ή ότι ήταν στο γήπεδο. Όταν μετά μου είπαν ότι είναι από την Παλαιοκατούνα, θεωρώ αν μίτοι άλλο προκλητικό να βάζεις τον γιό σου να είναι επόπτης σε αυτό το παιχνίδι. Δεν καταλαβαίνω και για ποιον λόγο φέρνουν από παρακάτω διαιτητές. Ένας λόγος θα ήταν να φέρνουνε, για να έχουμε καλύτερη διαιτησία. Όποιος ήταν πέρα στο γήπεδο, είδε αν είχαμε καλή διαιτησία. Για μένα το καλύτερο είναι να φέρνουμε δυο φιλάθλους, που δεν ξέρουν τίποτα από κανονισμούς. Γιατί πιστεύω ότι και ο συγκεκριμένος διαιτητής δεν ήξερε. Δεν γίνεται εγώ σαν αρχηγός  να προσπαθώ να υπερασπιστώ την ομάδα μου και να τρώω κάρτα στο 10ο λεπτό, επειδή πήγα και του είπα «Σε παρακαλώ θέλω ίση μεταχείριση». Μου βγάζει κίτρινη κάρτα και του λέω «Για ποιον λόγο;». Μου απαντάει «Γιατί διαμαρτύρεσαι». Του απαντάω «Είμαι αρχηγός και θέλω να υπερασπιστώ την ομάδα μου». Μου λέει «Αυτό ίσχυε παλιά». Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμη το γιατί. Ένα πράγμα που ειλικρινά με εκνευρίζει είναι ότι εγώ σαν αρχηγός ξέρω ότι αύριο, μεθαύριο και δεν ξέρω αν έχει γίνει σήμερα θα δεχτώ κάποια ποινή. Δεκτή και σεβαστή η ποινή. Τον συγκεκριμένο κύριο ποιος θα τον τιμωρήσει;

Evrytania Sport : Ο συγκεκριμένος διαιτητής ο κ. Τσιορτός είχε αφήσει με πολλά παράπονα το Ραπτόπουλο στην συνάντηση Ραπτόπουλο-ΑΠΟΚ, που έληξε 1-1 τον πρώτο γύρο.
Κώστας Μπούκας : Δεν ξέρω για το συγκεκριμένο αγώνα τι είχε γίνει. Εγώ έχω πει ξανά και σε άλλη συνέντευξη μου εδώ στην τοπική εφημερίδα ότι θα μου άρεσε κάθε παιχνίδι να είναι γιορτή. Να μην λέω εγώ ότι θα πάω πέρα είτε στην Παλαιοκατούνα, είτε στο Ραπτόπουλο και θα έρθει κάποιος από παρακάτω να με «σφάξει». Θέλω να πηγαίνω να παίζω την μπάλα, να κερδίζει πάντα ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός γιατί δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Να γίνονται και λάθη, αλλά μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, ανθρώπινα. Όλοι άνθρωποι είμαστε και εμείς θα κάνουμε λάθος και ο διαιτητής είναι άνθρωπος, θα κάνει λάθος. Αυτές οι προκλητικές συμπεριφορές, όπως και από παράγοντες εκεί της ομάδας, που μου είπαν ότι «Δεν πιστεύω να έχεις παράπονο σήμερα από την διαιτησία». Δηλαδή τι να πω εγώ σε αυτόν; Όσοι ήταν πέρα, είδανε τι έγινε και κατάλαβαν. Καλό είναι αυτά τα πράγματα να τα βλέπουνε οι παράγοντες της Ένωσης και να προσπαθήσουν να τα λύσουν. Για αυτό τον λόγο βρίσκονται εκεί.

Evrytania Sport : Από εδώ και πέρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ολοκληρώνεται η χρονιά για σένα. Πως νοιώθεις;
Κώστας Μπούκας : Όχι μόνο η φετινή και η αρχή της επόμενης. Σε εμάς πλέον η μπάλα είναι ο χαβαλές μας. Είναι σαν να θες να πας για καφέ και να μην σε αφήνουνε. Σου στερείται το να παίζεις μπάλα. Μεγάλο πράγμα, δεν είναι και λίγο.

Evrytania Sport : Ο Αίολος άλλαξε προπονητή στα μισά της χρονιάς. Τι έχει αλλάξει τώρα με τον κύριο Τριανταφυλλόπουλο και υπάρχει αυτή η ανοδική πορεία;
Κώστας Μπούκας : Ουσιαστικά για μένα άλλαξε η ψυχολογία όλης της ομάδας. Ο κύριος Τριανταφυλλόπουλος ήρθε και έβαλε κάποιους στόχους. Δεν σας κρύβω ότι ακόμα και εγώ πολλές φορές γέλαγα με αυτά που μου έλεγε, ότι θα μπούμε 4αδα, ότι θα πάρουμε πολλά περισσότερα ματς από τον πρώτο γύρο. Νομίζω ότι ο δεύτερος γύρος τον δικαιώνει, όπως πάνε τα αποτελέσματα. Γίνεται καλή δουλειά στην ομάδα, καλή προπόνηση, μαζευόμαστε όλα τα άτομα στις προπονήσεις. Έχει φτιάξει το κλίμα μεταξύ των παικτών, όχι ότι πριν δεν ήτανε καλό απλά ίσως έχει βρει το κουμπί στους πιτσιρικάδες, έχει αλλάξει κάποιες θέσεις σε κάποιους ποδοσφαιριστές. Εν τέλει τους έχει δώσει ένα κίνητρο να παίζουνε μπάλα.

Evrytania Sport : Να σε ευχαριστήσουμε για την συζήτηση, που είχαμε. Κλείνοντας θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Κώστας Μπούκας : Θα ήθελα μόνο να πω : Όλοι οι ποδοσφαιριστές να έχουν υγεία, να μην έχουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Στους ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, στους παράγοντες θα ήθελα να τους πω να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή. Δεν νομίζω ότι είναι σπουδαίο πρωτάθλημα, ουτοσώστε να γίνονται τόσο τραγικά λάθη. Θα έπρεπε όλοι να το δούνε αυτό. Είναι 18 αγωνιστικές, θα πρέπει να γίνονται όλες σαν γιορτή. Αυτό πιστεύω και έτσι θα ήταν καλύτερο για όλους.

Συνέντευξη : Παναγιώτης Κολλημένος