Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Πράσινο Brevet και φέτος στην Ευρυτανία (15/6)

 


Οι Greek Randonneurs σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Τσεκλίστα” (Σκοπιά Ευρυτανίας) https://www.tseklista.gr, τον Δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, διοργανώνουν για δεύτερη φορά το απαιτητικό Brevet 200χλμ, με τίτλο “Ευρυτανία, το πράσινο Brevet”, στον πιο πράσινο νομό της Ελλάδας, με εκκίνηση και τερματισμό από το πανέμορφο Καρπενήσι το Σάββατο 15 Ιουνίου, που πριν λίγες μέρες φιλοξένησε και τον Γύρο Ελλάδας.
Αυτή τη χρονιά, η διαδρομή είναι εντελώς κυκλική με περίπου 300μ. λιγότερα υψομετρικά, διατρέχοντας τους δύο δήμους της Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου και τον Δήμο Αγράφων, ο οποίος, επίσης, υποστηρίζει ενεργά την διοργάνωση.
Αρχικά κατηφορίζουμε για περίπου 20χλμ., προς τον Προυσσό, φτάνοντας στη Γέφυρα Διπόταμα. Μετά από λίγο στρίβουμε δεξιά προς Ασπρόπυργο σε μια απαιτητική ανάβαση. Στον Ασπρόπυργο βρίσκεται και το πρώτο κοντρόλ.
Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας προς τη λίμνη Κρεμαστών και αφού περάσουμε τη γέφυρα της Επισκοπής ξεκινάμε την ανάβαση προς τη Δυτική Φραγκίστα και το Κερασοχώρι, όπου βρίσκεται το δεύτερο κοντρόλ του brevet.
Μετά από το κοντρόλ, κατηφορίζουμε προς Βίνιανη όπου θα συναντήσουμε την περσινή διαδρομή. Στη διάρκεια των επόμενων 140χλμ, θα περάσουμε από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Παλιά Βίνιανη, που στεγάζεται στο πανέμορφο πέτρινο οίκημα του δημοτικού σχολείου, και θα βρεθούμε λίγο παραπάνω από τα μισά του brevet, στο φιλόξενο χωριό Δομιανοί του δήμου Αγράφων, στο 114χλμ. της συνολικής διαδρομής, όπου βρίσκεται το τρίτο κοντρόλ του brevet. Για 20χλμ ανηφορικής πάλι διαδρομής, ποδηλατούμε παράλληλα με τον Ταυρωπό και από την πίσω μεριά του Βελουχιού. Παίρνουμε κατεύθυνση προς βορρά για τα μαγευτικά χωριά της Βράχας με τα πέτρινα σπίτια και τα πολλά νερά, σε ένα τοπίο κατάφυτο από βελανιδιές και καστανιές, και φτάνουμε στη Φουρνά (όπου βρίσκεται και το τέταρτο κοντρόλ του brevet), μια τοποθεσία που κατοικείται αδιάλειπτα από τους αρχαίους χρόνους, με ορατά σημάδια του αρχαίου τείχους και έντονη σύγχρονη ιστορία. Σε λίγα χιλιόμετρα θα φτάσουμε στο 180χλμ της διαδρομής, από όπου μια μεγάλη κατηφόρα θα μας φέρει και πάλι στο Καρπενήσι.
Σημεία ελέγχου (controls):
1ο στο χωριό Ασπρόπυργο, στο 35χλμ. Επανδρωμένο.
2ο στο χωριό Κερασοχώρι, στο 79χλμ. Επανδρωμένο.
3ο στο χωριό Δομιανοί, στο 115χλμ. Επανδρωμένο.
4ο στο χωριό Φουρνά, στο 155χλμ. Επανδρωμένο.
Φόρμα εγγραφής και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν πλησιάζοντας προς το event.
Επικοινωνία: Γιάννης Λιάτσος: https://www.facebook.com/gialiatsos Δείτε λιγότερα