Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Πανελλαδική συνδιάσκεψη της Αθλητικής Κοινότητας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 



 

 

 

Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το πρωί της Πέμπτης 23/5 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Αθλητικής Κοινότητας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, α’ και β’ βαθμού, με θέμα «Η Στρατηγική πρόκληση αξιοποίησης των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους ως μοχλοί ανάπτυξης και ενεργητικής ένταξης στη Δια βίου Άθληση».

Η χαμηλή θέση της Ελλάδας, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, στη δια βίου Άθληση καθιστά αναγκαία την ενεργοποίηση του πληθυσμού και την αλλαγή νοοτροπίας και σε αυτό στοχεύει η αξιοποίηση και αναβάθμιση των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους.

Στόχοι της Συνδιάσκεψης ήταν:

– η ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά με τον οδικό χάρτη ενεργειών των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους,

– ο επανακαθορισμός του Στρατηγικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των μεθόδων υλοποίησης για τη Δια βίου Άθληση, με μεγιστοποίηση της συμμετοχής και της στοχευμένης ποιοτικής παροχής υπηρεσιών,

– η ολιστική αναβάθμιση της μορφής και του περιεχομένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων, με τη δημιουργία υβριδικών-καινοτόμων Προγραμμάτων & Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους, προσαρμοσμένων στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων,


– τον τεκμηριωμένο διοικητικό, οικονομικό και ποιοτικό έλεγχό τους, με τη θέσπιση κλιμακίων ελέγχων και αξιολόγησης.

Οι στόχοι των προγραμμάτων και το σύνθημα «Ζήσε Αθλητικά» θα αναλυθούν στους υπευθύνους αθλητισμού των Δήμων και των Περιφερειών, στους εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, αλλά και σε πλήθος Ολυμπιονικών και πρωταθλητών μας.

Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Γεώργιο Καζαντζίδη, την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας-Παιδείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού κ. Μάγδα Ρουσσέτη και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος  Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Αφροδίτη Χαρίση.

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, με διδακτορική διατριβή στην Άθληση για Όλους, Ολυμπιονίκου Βούλας Πατουλίδου, των προέδρων της Ελληνικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου και Γιώργου Καπελλάκη αντίστοιχα, των Συλλόγων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, Βούλας Ζυγούρη και Γρηγόρη Πολυχρονίδη αντίστοιχα, της προέδρου των Olympians, Βούλας Κοζομπόλη, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Άθλησης για Όλους, Προβολής, Ανάπτυξης Αθλητισμού, Επιστημονικής Υποστήριξης και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αθλητισμού, Γιώργου Πίγκου.

 

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου:

Kυρίες και κύριοι

Ως Πρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδος θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, όλων των Δήμων της Χώρας, για το γεγονός πως η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και κυρίως ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού,  ο φίλος, Γιάννης Βρούτσης, μαζί με τους συνεργάτες και τις υπηρεσίες του, πήραν την πρωτοβουλία για να διοργανώσουν την Πανελλαδική συνδιάσκεψη με θέμα η Στρατηγική πρόκληση αξιοποίησης των Προγραμμάτων κι Εκδηλώσεων Άθλησης για όλους.

Η σημερινή συνδιάσκεψη  αποτελεί συνέχεια της πολύ σωστής απόφασης που ελήφθη από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου το προηγούμενο φθινόπωρο, όταν κατόπιν αιτήματος της ΚΕΔΕ,  προχώρησε τότε στην ανακοίνωση της έγκρισης και υλοποίησης προγραμμάτων Άθλησης για όλους που είχαμε ζητήσει οι Δήμοι.

Συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο εγκρίθηκαν συνολικά 7005 τμήματα που αφορούσαν τότε 84 Δήμους και φορείς από όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, λίγους μήνες μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητούμε την επόμενη μέρα των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε τον μεγάλο επόμενο στόχο, που είναι να βρούμε με ποιον τρόπο θα αναβαθμίσουμε τα προγράμματα άθλησης για όλους, πως θα πετύχουμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας ώστε να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται για άθληση και προαγωγή της υγείας τους, καθώς και πως θα καταφέρουμε και στο μέλλον μέσα από την υλοποίηση τους να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες άθλησης στους συμμετέχοντες.

Είναι βέβαιο πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Ήδη πετύχαμε να ανατρέψουμε την προηγούμενη κατάσταση, που έβλεπε τα προγράμματα άθλησης ως οικονομική σπατάλη και αχρείαστη πολυτέλεια .

Και τώρα είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια του Υπουργείου να κάνουμε το επόμενο βήμα, να γίνουν τα προγράμματα αυτά περισσότερα, καλύτερα, ποιοτικότερα και μαζικότερα. Αλλά και να αξιολογούνται διαρκώς, γιατί η αξιολόγηση μόνον αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μπορεί να προσφέρει.

Για τους Δήμους μας, η σημασία των προγραμμάτων άθλησης για όλους ήταν, είναι  και θα είναι και στο μέλλον σημαντική.

Για μας είναι κάτι παραπάνω από ζήτημα άθλησης, αφού εντάσσονται στις κοινωνικές πολιτικές των δήμων μας.

Παράλληλα, αξιοποιούμε τη γνώση εξειδικευμένων επιστημόνων, αφού τα προγράμματα αυτά εκτελούνται με ασφάλεια και κάτω από διαρκή  επιστημονική επίβλεψη.

Εξασφαλίζουν με τον τρόπο που υλοποιούνται ποιοτικές επιλογές άθλησης και βελτίωσης της υγείας και δίνουν δημιουργική διέξοδο σε  δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας.

Με τη συνεργασία του Κεντρικού Κράτους και της αυτοδιοίκησης τα προγράμματα άθλησης για όλους αποτελούν μια ουσιαστική κοινωνική επένδυση, διότι συμβάλλουν στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών, μέσω της άσκησης.

Ταυτόχρονα, καλλιεργούν και αναπτύσσουν τόσο τις διαπροσωπικές σχέσεις εντός των τοπικών κοινωνιών όσο και τη σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.

Η πολυμορφία και η ποικιλία των προγραμμάτων, η στόχευσή τους στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, καθώς και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος συμμετοχής καταδεικνύουν αυτό το ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, αποδεικνύοντας ότι είναι πράγματι σχεδιασμένα για όλους.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Αθλητισμού και η ΚΕΔΕ έχουμε βάλει κοινούς στόχους τους οποίους με συνέπεια και συνεργασία υπηρετούμε .

Κοινούς στόχους όπως η βελτίωση της υγείας των πολιτών, η καλλιέργεια αθλητικού χαρακτήρα και αθλητικής συνείδησης, η ωφέλιμη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και η ποιοτική αναψυχή.

Τα παραπάνω  αποτελούν κεντρικές πολιτικές μας και συνεργαζόμαστε συστηματικά για την επίτευξή τους

Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να εκφράσω την ικανοποίηση μας γιατί η σημερινή πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού κατανοεί κι αναγνωρίζει την σπουδαιότητα αυτού του σημαντικού αθλητικού θεσμού, που αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα, την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα πολίτη, χωρίς αποκλεισμούς.

Κι επαναλαμβάνω τη σταθερή μας δέσμευση και προσήλωση στην κοινή προσπάθεια να συμβάλλουμε κι εμείς ως Αυτοδιοίκηση στην εθνική προσπάθεια για περαιτέρω ποιοτική και ποσοστική αναβάθμιση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους.

Σας ευχαριστώ

Πηγή:  www.ampelokipi-menemeni.gr