Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Μοιράζονται 66 εκατ. ευρώ στον αθλητισμό από την φορολογία του στοιχήματος


Δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ που αφορά στα χρήματα που θα λάβουν όλες οι επαγγελματικές κι ερασιτεχνικές ομάδες από τα ποσοστά του στοιχήματος. 

Πρόκειται για ένα ποσό που αγγίζει τα 66 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2,2 εκατ. ευρώ πηγαίνουν σε δύο οργανωτικές επιτροπές (ποσοστό 3,4%): α) Στην Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Motorsport Greece) και

β) στην Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας (Cycling Greece).

Τα εναπομείναντα 63,8 εκατ. ευρώ, μοιράζονται ισόποσα σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής απόφασης. Μάλιστα, εφόσον δοθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα (από τις επαγγελματικές ομάδες, αφού για τις ερασιτεχνικές δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση), θα γίνει άμεση η εκταμίευση των ποσών, δίνοντας μεγάλη ανάσα σε πάρα πολλές ομάδες. 

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες της Superleague, θα εισπράξουν τα ίδια ακριβώς χρήματα που είχαν πάρει και στην προηγούμενη χρηματοδότηση από το στοίχημα. Το ποσοστό τους επί του ποσού της χρηματοδότησης των 31,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται στο 66%, το οποίο μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 21 εκατ. ευρώ για όλη την κατηγορία, ήτοι 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε ΠΑΕ. 

Για τη Superleague 2 το ποσοστό είναι 9,5% και κατανέμεται σε όλες τις ΠΑΕ πλην των ομάδων Β των Big-4. Το ποσό που θα μοιραστεί είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ για 20 ομάδες, ήτοι περίπου 150.000 ευρώ για κάθε μία. 

Το 16% θα πάει στις ομάδες της Basket League (το 90% ισόποσα στις 12 ΚΑΕ και το υπόλοιπο 10% αναλογικά για όσες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις), ήτοι περίπου 5 εκατ. ευρώ, με 300.000 ευρώ για κάθε ΚΑΕ και το 8,5% στη Volley League (τα 9/12 ισόποσα στα ΤΑΑ και τα 3/12 αναλογικά για όσα συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις).

Υπογραμμίζεται ότι αναστέλλεται η καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού σε ΑΑΕ ή ΤΑΑ, σε περίπτωση που η ΑΑΕ ή το ΤΑΑ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης αναφοράς για συμμετοχή σε χειραγώγηση αγώνα από την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας. Εάν η υπό αξιολόγηση υπόθεση χειραγωγημένου αγώνα τεθεί από την ΕΠΑΘΛΑ στο αρχείο, παύει η αναστολή καταβολής χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες, ενώ ποσοστό 7% από αυτό που εισπράττει εκάστη δικαιούχος, αποδίδεται στην διοργανώτρια αρχή.

Τα ποσοστά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

* 26% στις εθνικές κατηγορίες ομαδικών πρωταθλημάτων, ισόποσα στις ομάδες που συμμετέχουν, λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος και τις διακρίσεις κάθε αθλήματος, το αγωνιστικό επίπεδο, την ιστορικότητα της κάθε κατηγορίας και το πλήθος των επίσημων εθνικών και τοπικών διοργανώσεων ανά φύλο, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί το ποσοστό 7% το οποίο αποδίδεται στις διοργανώτριες αρχές:

* 8,5% σε Α΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών

* 3% σε Β΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών 

* 5% σε Α2 Μπάσκετ Ανδρών

* 9% σε Α1 Μπάσκετ Γυναικών

* 4% σε Α2 Μπάσκετ Γυναικών 

* 9% σε Α1 Βόλεϊ Γυναικών 

* 2% σε Α2 Βόλεϊ Γυναικών 

* 3% σε Α2 Βόλεϊ Ανδρών

* 12% σε Α1 Πόλο Ανδρών

* 2% σε Α2 Πόλο Ανδρών

* 8,5% σε Α1 Πόλο Γυναικών

* 1,5% σε Α2 Πόλο Γυναικών 

* 9,5% σε Α1 Χάντμπολ Ανδρών

* 2,5% σε Α2 Χάντμπολ Ανδρών 

* 6% σε Α1 Χάντμπολ Γυναικών 

* 1,5% σε Α2 Χάντμπολ Γυναικών 

* 1,5% σε Α΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Σάλας Ανδρών 

* 0,5% σε Β΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Σάλας Ανδρών 

* 0,5% σε Α΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Σάλας Γυναικών 

* 9% σε Γ΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Ανδρών 

* 1% σε Α1 Μπάσκετ με Αμαξίδιο 

* 0,5% σε Α2 Μπάσκετ με Αμαξίδιο* 39% στα 6.533 ερασιτεχνικά σωματεία, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων για:

* τον αριθμό των αθλημάτων που καλλιεργεί το σωματείο και για τα οποία έχει λάβει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, 

* τον αριθμό των προπονητών που απασχολεί,

* τον αριθμό των αθλητών που είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο,

* Τα ετήσια έξοδα του σωματείου όπως αποτυπώνονται στον απολογισμό του σωματείου.

Όπως προαναφέρθηκε, για πρώτη φορά στα κριτήρια ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη και η νησιωτικότητα! 

Έτσι, τα σωματεία που εδρεύουν σε νησιά (και δεν έχουν οδική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως π.χ. οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Λέσβος, η Σάμος, η Κρήτη, οι Σποράδες κλπ) θα λάβουν τη χρηματοδότηση, που τους αναλογεί, προσαυξημένη κατά 50%.

Επιπλέον, για σωματεία νησιών με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, όπως και για τα σωματεία ΑμεΑ, το μίνιμουμ ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.700€, ενώ για όλα τα άλλα σωματεία προσδιορίστηκε στα 1.000€

* 5% για την συμμετοχή των ομάδων σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, βάσει των αγώνων που έχουν δώσει και τη βαρύτητα κάθε διοργάνωσης.


* 30% στις Εθνικές Ομάδες όλων των αθλημάτων και των ηλικιακών κατηγοριών, βάσει των διακρίσεών τους στο 2023 και των εξόδων των Ομοσπονδιών για τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα με το

* 80% στις Ολυμπιακές Ομοσπονδίες

* 5% στις Παραολυμπιακές Ομοσπονδίες

* 5% στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ολυμπιακή Ομάδα)

* 5% στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (96% για την Παραολυμπιακή Ομάδα και 4% για τα Special Olympics

* 5% για τις μη Ολυμπιακές Ομοσπονδίες.

Πηγή:www.runbeat.gr