Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε: Game 5 με 2.40 & 3.20


 

Ανάλυση και προγνωστικά για τον τελικό του Ολυμπιακού για ένα εισιτήριο στο Κάουνας!

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Κερδίζεις και συνεχίζεις ή χάνεις και πηγαίνεις σπίτι σου. Είναι το ματς που οριοθετεί το σύνορο μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, τοποθετώντας το αντίστοιχο πρόσημο στη σεζόν. Μετά από τέσσερα απολαυστικά παιχνίδια γεμάτα ένταση και διακυμάνσεις, ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Φάληρο τη Φενέρ για μια τελευταία μάχη. Είναι η στιγμή να δείξει από τι υλικό είναι φτιαγμένος, παίρνοντας την πολυπόθητη πρόκριση μπροστά στο κοινό του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ακόμα και σε αυτό το αγωνιστικό «γήπεδο», μπορεί να κερδίσει

Ο φετινός Ολυμπιακός ανέβηκε στο Νο1 της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα για πολλούς λόγους. Ένας εξ αυτών, πιθανόν ο πιο σημαντικός, εντοπίζεται στην ικανότητα αυτού του γκρουπ να κερδίζει μάχες διαφορετικής φύσεως. Πρόκειται για ένα στοιχείο στο οποίο επιστρέψαμε ξανά και ξανά από αυτό εδώ το βήμα την τρέχουσα σεζόν, αναλύοντας κάθε αγωνιστική την πορεία της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο πληθωρικός αυτός χαρακτήρας και ο βαθμός προσαρμοστικότητας των ερυθρολεύκων σε ποικίλες αγωνιστικές συνθήκες αποτέλεσαν το μεγαλύτερο όπλο τους μέχρι τώρα. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει ένα shootout και μια αναμέτρηση υψηλού ρυθμού στη Βιτόρια αλλά και μια «σκυλομαχία» με πολλές επαφές και παιχνίδι μισού γηπέδου π.χ στο ΟΑΚΑ ή στο Βελιγράδι. Έχει κατασκευαστεί για να μπορεί να επιβιώνει σε μάχες διαφορετικής φύσεως. Και πολύ πιθανόν, αυτό θα χρειαστεί να κάνει στο κρισιμότερο βράδυ της χρονιάς.

Το αμυντικό πλάνο του Δημήτρη Ιτούδη έχει δουλέψει στην εντέλεια μέχρι τώρα. Με εξαίρεση το εναρκτήριο ματς της σειράς όπου η ελληνική ομάδα σούταρε καλά (τροφοδοτούμενη από τον οίστρο του Κάνααν), η Φενέρ έχει πλήξει την περίφημη ερυθρόλευκη κυκλοφορία της μπάλας, «σέρνοντας» τον Ολυμπιακό σε παιχνίδι προσωπικής φάσης. Οι Τούρκοι αμύνονται υποδειγματικά μακριά από τη μπάλα στα ελληνικά «κοψίματα» προς το καλάθι, έχουν επιλέξει μια «δύο εναντίον δύο» προσέγγιση στην αναχαίτιση του ελληνικού PnR και βρίσκονται από πάνω  μέχρι τώρα στο κομμάτι των προσωπικών μονομαχιών με το δίδυμο Πιέρ-Χέιζ να αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε αυτό το κομμάτι. Τα δύο ματς της Τουρκίας παίχτηκαν στους 70 πόντους (στα αντίστοιχα του  ΣΕΦ οι ερυθρόλευκοι ακούμπησαν τους 80) και κρίθηκαν στις λεπτομέρειες.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός μια αντίστοιχη κατάσταση και στο πέμπτο ματς. Οφείλει  λοιπόν να είναι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο, βρίσκοντας τα κατάλληλα αγωνιστικά μονοπάτια που θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει. Δεν είναι τόσο εύκολο αυτό βέβαια, ειδικά όταν ελλοχεύει η παγίδα που δημιουργεί η μεγάλη θέληση για μια γρήγορη, ολοκληρωτική επικράτηση που θα αποσυμπιέσει την ομάδα από τη μάχη με το άγχος. Η οδός για το φως όμως είναι ξεκάθαρη. Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να έχουν πίστη και υπομονή, εκτελώντας αυτά που μπορούν να ελέγξουν. Πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν με ένταση την κίνηση τους μακριά από τη μπάλα, να δίνουν σωστά σκριν, να ψάχνουν την έξτρα πάσα και να φιλτράρουν όσο καλύτερα γίνεται τις εκτελέσεις τους.

Η βραδιά των αστεριών

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί την αρωγή των πιο ταλαντούχων του παιχτών για να σφραγίσει το εισιτήριο για το Κάουνας. Η οριακή κατάσταση του τρίτου παιχνιδιού  έδειξε τον δρόμο. Σλούκας και Βεζένκοφ ευστόχησαν σε απίστευτης δυσκολίας περιφερειακά σουτ, δείγμα του ότι ακόμα και με τη συνθήκη που έχει διαμορφωθεί στη σειρά, η ελληνική ομάδα είναι αυτή που κουβαλάει το περισσότερο «δηλητήριο» στο ματσάρισμα.

Οι δύο ηγέτες των ερυθρολεύκων έχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους στα φετινά playoffs όμως παράλληλα έχουν και το πνευματικό υπόβαθρο για να βάλουν αυτά τα μεγάλα σουτ που θα δώσουν την πολυπόθητη ώθηση στους γηπεδούχους. Η ραψωδία του Κώστα Σλούκα στο τρίτο ματς δεν ήταν τυχαία. Ο διεθνής πόιντ γκαρντ πρέπει να επιτεθεί στον Μότλεϊ ο οποίος υστερεί σε πλευρική ταχύτητα και πίσω βήματα. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να παράγει πολλά θετικά για την επίθεση του Ολυμπιακού. Ένα από αυτά ίσως είναι και η σύνδεση του Βεζένκοφ με το καλάθι. Με τους πόντους του από off-ball παιχνίδι να έχουν μειωθεί, ο 27χρονος φόργουορντ μπορεί να βρει παραγωγή από Spot up- εκτελέσεις (ο Σλούκας πασάρει εξαιρετικά στην αδύνατη πλευρά) ή αξιοποιώντας την υπεροχή του σε mismatches στην καρδιά της ρακέτας.

Από κοντά και ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Είναι ένας παίχτης με ικανότητα στο παιχνίδι προσωπικής φάσης και στη σειρά αυτή έχει βρει τρόπους για να σκοράρει (10.7 πόντοι, 7/13 τρίποντα) όποτε χρειάστηκε. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση αθλητή που μπορεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά την κερκίδα στο παιχνίδι με τον τρόπο που αγωνίζεται. Το πρόβλημα του Παπανικολάου (ταλαιπωρήθηκε από ίωση τις τελευταίες ημέρες) ίσως αναγκάσει τον Ολυμπιακό να αναπροσαρμόσει τα σχήματα του, πηγαίνοντας Big (Πίτερς-Βεζένκοφ στα φόργουορντ) ή Small (επενδύοντας ακόμα και σε πεντάδες με τρία γκαρντ). Οι Λαρεντζάκης, Πίτερς και φυσικά ο ΜακΚίσικ θα κληθούν να κάνουν τη διαφορά στην εκάστοτε περίσταση.

Η Φενέρμπαχτσε έχει φυσικά τα δικά της όπλα. Πέραν της «ρομποτικής» τριάδας Καλάθη-Πιέρ-Χέιζ, υπάρχει το καυτό χέρι του Γκούντουριτς και η άγνοια κινδύνου του Έντουαρντς ο οποίος υπήρξε X-Factor στη σειρά. Έχω την αίσθηση ότι οι Τούρκοι θα χρειαστούν πιθανόν κάτι παραπάνω σε αυτό το ματς για να παίξουν δυνατά τη ζαριά επικράτησης τους. Ίσως λοιπόν (ίσως) ο Δημήτρης Ιτούδης, εφόσον κρίνει ότι υπάρχει η κατάλληλη συνθήκη, δώσει κάποια λεπτά στον Σκότι Ουίλμπεκιν. Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος και για αυτό το ενδεχόμενο.

Bet Builder με Πόντοι Tyler Dorsey Under 11.5 και Πόντοι Giannoulis Larentzakis Over 2.5 σε απόδοση 3.20 στη Stoiximan

«Κάποια στιγμή θα πέσουν»

«Συνεχίστε να σουτάρετε με αυτοπεποίθηση. Κάποια στιγμή, θα πέσουν (οι αντίπαλοι)».

Αυτή ήταν η συμβουλή του Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς στους νεαρούς της σπουδαίας Παρτίζαν του Ντούλε Βουγιόσεβιτς χρόνια πριν, όταν η αστοχία από την περίμετρο στο ημίχρονο ενός κομβικού ματς με τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς, έτεινε να τους απογοητεύσει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δούλεψε. Οι νεαροί Σέρβοι συνέχισαν να σουτάρουν περιμένοντας εκείνο το ένα σουτ που θα αλλάξει την ατμόσφαιρα. Το έβαλαν, πήραν το μομέντουμ και κέρδισαν τον αγώνα. Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα που «αυτό» το σουτ δεν μπήκε ποτέ. Όμως το μεγαλύτερο λάθος, όσο και εάν αυτό γίνεται ακούσια όταν αδυνατείς να ευστοχήσεις, είναι να πληγεί η αυτοπεποίθηση σου, να σε κυριεύσει ο δισταγμός και να δώσεις στην άμυνα την ευκαιρία να μυρίσει τον φόβο σου. Ο Ολυμπιακός πρέπει να επιτεθεί την Τρίτη το βράδυ. Να επιτεθεί στο άγχος του, σε μια ενδεχόμενη περιφερειακή αστοχία, στην αντίπαλη άμυνα και στο βάρος της στιγμής που έχει πνίξει πολλές ομάδες στο παρελθόν. Να έχει νοοτροπία κυνηγού. Και να ορίσει αυτός τη μοίρα του. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος και αυτή η ομάδα έχει ό,τι απαιτείται για να τον περπατήσει .

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -4.5 και Πόντοι Over 144.5 σε απόδοση 2.40 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog