Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Συνέντευξη της Κατερίνας Μπαλωμένου στον Ευρυτανικο Παλμό


Όνομα: Κατερίνα Μπαλωμένου 

Ιδιότητα: Πτυχιούχος ΤΕΦΦΑ Αθηνών, Κάτοχος Διπλώματος Προπονητικής  Καλαθοσφαίρισης Β’ Κατηγορίας και Πετοσφαίρισης Γ’ Κατηγορίας της Γ.Γ.Α

Τόπος Καταγωγής: Άγραφα και Σταύλους Ευρυτανίας 

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι 

Η επιτυχημένη αγωνιστική παρουσία της Ομάδας Βόλεϊ Γυναικών ΠΑΚ στο Easter Camp στο Λουτράκι, ήταν η αφορμή για μια όμορφη κουβέντα για τον αθλητισμό με την  προπονήτρια τους, την κα Κατερίνα Μπαλωμένου.

ΕΠ. Πριν δυο χρόνια επανιδρύθηκε η Ομάδα Βόλεϊ Γυναικών που από   το 2015 που είχε το 2015 είχε ανασταλεί η λειτουργία της. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για τη διακοπή και την επαναλειτουργία της;

ΚΜ. Η ιστορία του βόλεϊ στο Καρπενήσι είναι διαχρονική. Πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος ήταν οι κ. Μίμης Ευαγγελοδήμος και κ. Σεραφείμ Λερογιάννης, οι οποίοι καθοδηγούσαν την ομάδα του Αιόλου. Στη συνέχεια, έγιναν πολλές προσπάθειες, ώστε το βόλεϊ να καθιερωθεί στο αθλητικό στερέωμα της περιοχής χωρίς αποτέλεσμα. Η προσπάθεια του σωματείου που έχω την τιμή να υπηρετώ από το 2011, ξεκίνησε το 2013. Δυστυχώς, όμως, η επιλογή να ανατεθεί η καθοδήγηση του τμήματος σε έναν άγνωστο προπονητή, οδήγησε την προσπάθεια σε αδιέξοδο, καθώς το 2014 δημιουργήθηκε άλλη μια ομάδα διαιρώντας το τμήμα στα δύο. Ωστόσο, καταφέραμε να προκριθούμε στη β’ φάση του πρωταθλήματος της ΕΣΠΕΚΕΛ. Έτσι, λήφθηκε η απόφαση διακοπής του τμήματος, ώστε να υπάρξει μια ομαδα, με σκοπό την εξελιξη του αθλήματος. Η απόφαση για επαναλειτουργία δεν ήταν εύκολη. Κίνητρο υπήρξε η αγωνία μιας κοπέλας που μετακόμισε στο Καρπενήσι σχετικά με το μέλλον της στο άθλημα.

ΕΠ. Ήταν εύκολη υπόθεση να λειτουργήσει ξανά; Ποια βήματα έγιναν προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός; 

ΚΜ. Χρειάστηκε συνεργασία, πάθος και όρεξη για δουλειά, έτσι η διοίκηση ανέλαβε την ευθύνη για τα γραφειοκρατικά κι εγώ το κοουτσάρισμα. Τα πρώτα παιδιά που συμμετείχαν τελικά δεν ενδιαφέρονταν να μάθουν, ήθελαν, απλώς, να παίξουν. Το βόλεϊ, όμως, είναι απαιτητικό, πρέπει να μάθεις πολύ καλά τα βασικά, για να καταφέρεις να παίξεις σωστά. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι το τέλος του 2021 να απομείνουν 10 κορίτσια κι όχι από αυτά που ξεκίνησαν. Η αλήθεια είναι ότι εκεί έχασα την ελπίδα. Η επιμονή, όμως, δικαίωσε την προσπάθεια. Το καλοκαίρι, οργανώσαμε με την διοίκηση ένα τριήμερο camp δωρεάν για τα παιδιά, προκειμένου να γνωρίσουν το άθλημα. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και η έναρξη της νέας σεζόν εντυπωσιακή. 

ΕΠ. Τι σημαίνει για εσάς ο αθλητισμός;

ΚΜ. Είναι η ζωή μου όλη. Ήταν η μόνη επιλογή στο μηχανογραφικό μου. Ξεκίνησα ως αθλήτρια στίβου στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο, καθώς στο Καρπενήσι υπήρχε μόνο ποδόσφαιρο. Το άθλημα, όμως, που με έκανε να αγαπήσω τον αθλητισμό ήταν το μπάσκετ, αφού ανήκω στην γενιά του 1987, του αξέχαστου Ευρωμπάσκετ. Θυμάμαι τον εαυτό μου να ονειρεύεται τη δημιουργία ομάδας μπάσκετ στο Καρπενήσι που έγινε πραγματικότητα με την ίδρυση της ΠΑΚ, της πρώτης ομάδας μπάσκετ στο Καρπενήσι. Με πρωταγωνιστές τα παιδιά λειτουργούμε στο σωματείο μας μπάσκετ και βόλεϊ.

ΕΠ. Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο αθλητισμός στο Καρπενήσι; Υπάρχουν προτάσεις για δημιουργία καινούργιων αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο σάλας που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες;

ΚΜ. Το Καρπενήσι είναι ένας παράδεισος για τον αθλητισμό, έχει τις υποδομές να φιλοξενήσει οποιοδήποτε άθλημα. Δυστυχώς, όμως, δεν αξιοποιείται σωστά, με αποτέλεσμα το επίπεδο να μένει χαμηλά. Σαν περιοχή έχουμε δώσει στον αθλητισμό πολλούς αθλητές σε πολλά αθλήματα, σκι, κολύμπι, πολεμικές τέχνες κ.α. Οι αθλητές αυτοί παλεύουν μόνοι τους με συμπαραστάτες τους γονείς τους, ενώ θα έπρεπε να έχουν δίπλα τους την τοπική κοινωνία, η οποία πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να αποβάλει τον αρνητισμό και να αγκαλιάσει την προσπάθεια που καταβάλλεται. Προσωπικά, θα ήθελα αρωγό την πολιτεία, ώστε αυτές οι προσπάθειες να ευοδωθούν προς όφελος των παιδιών μας. Το futsal είναι μια εξαίρετη προσπάθεια ενός ρομαντικού και λάτρη του αθλητισμού. Για να εδραιωθεί, όμως, και να έχει συνέχεια, θα πρέπει να γίνει συλλογική προσπάθεια. 

Το βόλεϊ ξεκίνησε με τη ρομαντική διάθεση να εκπληρωθεί η επιθυμία κάποιων παιδιών, όμως, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει, αν δεν βοηθούσαν πρακτικά κάποιοι άνθρωποι, που θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Ο λόγος για τον έφορο της ομάδας κ. Βασίλη Ρουμελιώτη, τους χορηγούς μας κ. Θανασούλα, κ. Πλουμπη και κα Κοντογουνη, όπως και κάποιους που πίστεψαν στην προσπάθεια αλλά θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

ΕΠ. Ως Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας, οποία είναι τα οφέλη του αθλητισμού στη ζωή μας;

ΚΜ. Ο αθλητισμός επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής του ανθρώπου, ψυχολογικό, ηθικό, πνευματικό, βιολογικό και κοινωνικοπολιτικό. Με την σωματική άσκηση αποκτάς αγωνιστικότητα, αποφασιστικότητα, τόλμη για την αντιμετώπιση του αγώνα και κατ’ επέκτασιν του αγώνα της ζωής. Εθίζει τον άνθρωπο στον έντιμο αγώνα και τον κάνει να πειθαρχεί σε κανόνες. Μαθαίνει να σέβεται τους άλλους, ακόμη και το διαφορετικό. Αναπτύσσει αρμονικά το σώμα και το πνεύμα. Στον αθλητισμό, κερδίζεις φίλους και γίνεσαι ενεργό μέλος της κοινωνίας. Το κίνητρο να ασχοληθεί κάποιος με τον αθλητισμό είναι καθαρά εσωτερικό και δεν νομίζω πως κάτι που παρακίνησε εμένα να ασχοληθώ θα παρακινήσει και κάποιον άλλον. Ακόμη και το απλό περπάτημα είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς την ευεξία και την ηρεμία που του παρέχει. Το μόνο που πρέπει να προσέξει κάποιος με οποίο άθλημα κι αν ασχοληθεί είναι πως πρέπει να εμπιστευτεί τον ειδικό και μόνο, δηλαδή πτυχιούχο φυσικής αγωγής και αθλητισμού, προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία του.