Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Η Ευρυτανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896


10 Απριλίου 1896

Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ του 1896 

 με τον ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, αγωνίστηκε στο άλμα επί κοντώ και ο αγραφιώτης Ιωάννης Θεοδωρόπουλος με καταγωγή  από το Κερασοχώρι Ευρυτανίας, ο οποίος ήταν αθλητής του Εθνικού Γυμν. Συλ. Αθηνών.

Με άλμα 2.60 κατατάχθηκε τρίτος ισοβαθμήσας με τον συμπατριώτη του Ευάγγελο Δαμάσκο και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.

Το άλμα επί κοντώ ήταν ένα αγώνισμα στο οποίο κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή οι Αμερικανοί αθλητές, οι οποίοι και κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις. Ο Γουίλιαμ Χόιτ, που πέρασε το 3.30, πήρε το χρυσό μετάλλιο και ο Άλμπερτ Τάιλερ, που πέρασε το 3.20, πήρε το αργυρό. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν από κοινού οι Θεοδωρόπουλος και Δαμασκός με 2.60 και την πέμπτη θέση ο  άλλος Έλληνας ο Ξυδάς με 2.40 !

Το αγώνισμα διεξήχθη στις 10 Απριλίου 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Πέντε αθλητές από δύο χώρες (Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες) πήραν μέρος στον αγώνα, με εκείνους των Η.Π.Α. να κατακτούν τις δύο πρώτες θέσεις και τους Έλληνες να μένουν στις υπόλοιπες τρεις.

Οι τρεις Έλληνες ξεκίνησαν επιτυχώς τις προσπάθειές τους από τα 2,40 μέτρα. Ο πήχης ανέβηκε στη συνέχεια στα 2,50 μέτρα, τα οποία δεν κατάφερε να περάσει ο Βασίλειος Ξυδάς. Οι δύο εναπομείναντες, Ευάγγελος Δαμασκός και Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, πέρασαν και τα 2,60 μέτρα άλλα δεν τα κατάφεραν όταν ο πήχης ανέβηκε 10 επιπλέον εκατοστά.

Οι αθλητές των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησαν τον αγώνα τους στα 2,80 μέτρα, ύψος που δεν τους δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Οι επιτυχημένες προσπάθειες συνεχίστηκαν έως τα 3,30 μέτρα, τα οποία δεν κατάφερε να περάσει ο Άλμπερτ Τάιλερ, ενώ ο νικητής Γουίλιαμ Χόιτ επιχείρησε στο τέλος να περάσει και τα 3,40 μέτρα, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Χαρακτηριστικό είναι το πνεύμα φιλίας που επικρατούσε στον αγώνα, αφού σε όλη τη διάρκεια της μονομαχίας των δύο Αμερικανών, οι Δαμασκός και Θεοδωρόπουλος όχι μόνο τους

παρότρυναν για τη νίκη, αλλά και τους έκαναν ακόμα και μασάζ στα χέρια και στα πόδια, ενώ πολύ συχνά τους προσέφεραν ζεστά ποτά. Όταν οι Αμερικανοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους, δεν σταμάτησαν να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τους δύο έλληνες αθλητές.

Aπό ανάρτησή του Ioannis Elatos Makkas

Πηγή:  dytikievritania.blogspot.com