Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα με Σλούκα στο 3.45


Ανάλυση, προγνωστικά και Super Ενισχυμένες Αποδόσεις για το μεγάλο ντέρμπι στο ΣΕΦ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα.

Ένταση, θέληση για τη νίκη, ένα σημαντικό βαθμολογικό διακύβευμα και μια κόντρα στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα και το ΣΕΦ θα «ποτιστεί» με άρωμα playoffs, σε μια από τις σημαντικότερες αναμετρήσεις της κανονικής περιόδου.

Είναι ένα παιχνίδι το οποίο και οι δύο ομάδες έχουν σημαδέψει εδώ και καιρό. Η συνθήκη που δημιουργήθηκε πλέον και τις φέρνει στο παρκέ του ΣΕΦ ισόβαθμες, αυξάνει κι άλλο τη σημασία της αναμέτρησης. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και η Μπαρτσελόνα θέλουν πολύ αυτή τη νίκη. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το θετικό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη αναμέτρηση (ειδικά όταν μιλάμε για την ελληνική ομάδα που έχει κερδίσει στη Βαρκελώνη) μπορεί ουσιαστικά να τους δώσει το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας. Περιμένουμε λοιπόν μια αναμέτρηση με ένταση και λογική playoffs, ανάμεσα σε δύο από τα πιο ποιοτικά σύνολα της διοργάνωσης και παράλληλα μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη ανάμεσα σε δύο εξαιρετικούς προπονητές. Σημειώστε δε ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας, διαχρονικά έχει τον τρόπο του απέναντι στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Βεζένκοφ εναντίον Μίροτιτς

Η Μπαρτσελόνα τρέχει ένα σερί 5-0 στη διοργάνωση όμως έρχεται στο Φάληρο μετά από μια άσχημη βραδιά στη Σαραγόσα, όπου παρατάχθηκε χωρίς τον Μίροτιτς (και τον Χίγκινς) και ηττήθηκε παρά τη σπουδαία εμφάνιση του Λαπροβιτόλα (28 πόντοι), αδυνατώντας να αναχαιτίσει τον γνώριμο μας Χάουαρντ Σαντ-Ρος που έδωσε μια σπουδαία παράσταση (21 πόντοι-5 ριμπάουντ-7 ασσίστ-4 κλεψίματα). Κάπως έτσι οι Καταλανοί έπεσαν από την κορυφή της ACB και πλέον ισοβαθμούν με τη Μπασκόνια στη δεύτερη θέση.

Στην Ευρωλίγκα αντίθετα, βρίσκονται σε ανοδική πορεία και το ματς του ΣΕΦ μπορεί να τους βοηθήσει να εδραιωθούν στις κορυφαίες θέσεις. Η Μπαρτσελόνα έχει βελτιώσει την άμυνα της (0.979 πόντοι/κατοχή, Νο4 στη διοργάνωση) και η επιστροφή του Μίροτιτς έχει βοηθήσει τους υπόλοιπους μιας και ο Μαυροβούνιος σταρ τραβάει αρκετά μεγάλο μέρος της πίεσης των αμυνών επάνω του και παράλληλα δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια σε καταστάσεις που η ομάδα χρειάζεται σκορ, με την ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός. Με αυτόν στη θέση «4» η Μπάρτσα ακουμπάει τη μπάλα στο χαμηλό πoστ, ενεργοποιεί «απομονώσεις» στην πλευρά και λόμπες σε καταστάσεις “1 μέσα- 4 έξω” στο επιθετικό τρανζίσιον.

Η μάχη του Μίροτιτς με τον Σάσα Βεζένκοφ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται αναμφίβολα για δύο από τους καλύτερους PFs της διοργάνωσης. Το παλαιό και το νέο καθεστώς. Ο σταρ του Ολυμπιακού κάνει καταπληκτική σεζόν φέτος και δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της υποψηφιότητας του για την κατάκτηση του βραβείου του MVP. Οφείλει να είναι επιθετικός και να χτυπήσει το μέγεθος της αντίπαλης άμυνας με διαφορετικούς τρόπους. Ανάλογη βαρύτητα φυσικά θα έχει και η αποστολή του στην άμυνα. Αναμένουμε «προσαρμογές» εκατέρωθεν. Ο κόουτς Μπαρτζώκας πιθανόν να χρησιμοποιήσει τον Μπολομπόι στο «4» για να ματσάρει το παιχνίδι του Μίροτιτς με πλάτη στο καλάθι ενώ ο Σάρας ίσως στείλει τον Κάλινιτς στον Βεζένκοφ, ώστε να ακολουθήσει τον 28χρονο φόργουορντ των ερυθρολεύκων μακριά από το καλάθι.

Ενέργεια, physicality και ανοιχτό γήπεδο η συνταγή της νίκης

O κόουτς Μπαρτζώκας μίλησε για έλλειμμα ενέργειας μετά την απόδραση των ερυθρολεύκων από τη Ρόδο. Προφανώς η επισήμανση του ήταν πολύ σωστή. Ο Ολυμπιακός έχασε κατά κράτος τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες στο Μιλάνο και έδωσε 14 επιθετικά ριμπάουντ στον Κολοσσό την Κυριακή, υστερώντας στο ενεργειακό κομμάτι στα δύο τελευταία του παιχνίδια.

Super Ενισχυμένες: Kostas Sloukas: 2+ Εύστοχα Τρίποντα στο 3.45 από 2.57

Όταν μιλάμε για τον φετινό Ολυμπιακό και το στυλ μπάσκετ που υποστηρίζει, αυτό το στοιχείο είναι άκρως σημαντικό. Το παιχνίδι των πρωταθλητών Ελλάδας πηγάζει μέσα από την καλή απόδοση στο ενεργειακό κομμάτι, το υψηλό επίπεδο physicality, τα τρεξίματα και τις συνεργασίες στο μισό αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο. Χωρίς το επιθυμητό performance σε όρους ενέργειας, οι δυνάμεις του συνόλου απενεργοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Είναι κάτι που ισχύει για όλους, όμως στην περίπτωση των Πειραιωτών (σύνολο που δεν βασίζεται στις ατομικές δεξιότητες κάποιων σολίστ αλλά πρέπει να δουλέψει «μαζί» για να παράγει το μπάσκετ που θέλει) είναι εξόχως σημαντικό.

Είναι δεδομένο ότι το σύνολο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα προσπαθήσει να παγιώσει τον δικό του ρυθμό στο παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στοχεύοντας να μεταφέρει την αναμέτρηση στο μισό γήπεδο. Η Μπαρτσελόνα (όπως όλες οι ομάδες του Σάρας στο παρελθόν) αρέσκεται στο σετ παιχνίδι, στοχεύοντας στην κεφαλαιοποίηση του μεγέθους της αλλά και της ποιότητας των συνεργασιών της σε αυτό. Έχει όλα τα εργαλεία άλλωστε για να παίξει αυτό το μπάσκετ. Διαθέτει πληθωρικούς σουτέρ που μπορούν να παράγουν μέσα από διαφορετικούς τύπους εκτέλεσης, καλούς σκρίνερ, playmakers και συνολικά δημιουργία από διαφορετικές θέσεις και αθλητές με Post up-ικανότητα.

Βασικός στόχος των γηπεδούχων λοιπόν θα είναι να απενεργοποιήσουν τη ροή και τις συνεργασίες στην επίθεση των Καταλανών, εστιάζοντας κυρίως σε αυτές που τρέχουν μέσα από καταστάσεις δύο εναντίον δύο ή όταν απομονώνουν συγκεκριμένες τριάδες αθλητών ώστε να χτυπήσουν επάνω στον πιο αδύναμο αμυντικό συνδυασμό του αντιπάλου. Η Μπαρτσελόνα  είναι μια ομάδα που ξέρει να διαβάζει σωστά την άμυνα. Πολλές φορές παγιδεύεται σε στατικές καταστάσεις (στην προσπάθεια της να διαβάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια) και γίνεται ευανάγνωστη, όμως διαθέτει υψηλό IQ σαν σύνολο.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να την πιέσει σε απόσταση μιας πάσας και να τρέξει μαζί της στις δράσεις μακριά από τη μπάλα, ειδικά σε αυτές που αφορούν «κοψίματα» προς το καλάθι και κίνηση των σουτέρ για ξεμαρκάρισμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να το κάνει αυτό η ελληνική άμυνα. Έχει τα όπλα (Ουόκαπ, Παπανικολάου) και τους αυτοματισμούς ώστε να απενεργοποιήσει την επικοινωνία στην Καταλανική επίθεση και να οδηγήσει τη Μπαρτσελόνα σε ατομικές ενέργειες των Χίγκινς, Μίροτιτς, Λαπροβιτόλα. Μεγάλη προσοχή στον Γιάν Βέσελι. Όντας ένας από τους καλύτερους δημιουργούς από το High post στην Ευρώπη, μπορεί να διαβάσει με ακρίβεια και να πασάρει σε κίνηση υπό καθεστώς πίεσης και θα αποτελέσει τον κυρίως σκρίνερ στις Pick & Roll δράσεις των φιλοξενούμενων.

Bet Builder με Άθροισμα Jan Vesely Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ και Ασίστ  13+ και Thomas Walkup Εύστοχα Τρίποντα 1+ σε απόδοση 2.04 στη Stoiximan

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα ματς της κανονικής περιόδου στη φετινή Ευρωλίγκα. Δύο powerhouses και παράλληλα δύο σύνολα με τεράστιο ειδικό βάρος, δύο εξαιρετικοί προπονητές σε ένα συναπάντημα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν. Ιδιαίτερη συνθήκη αναμφίβολα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει τον τρόπο να κερδίσει τη μάχη στο ενεργειακό κομμάτι και από εκεί να ξεκινήσει να ξετυλίγει το κουβάρι σε τακτικό επίπεδο. Έρχεται από δύο μέτριες εμφανίσεις τις οποίες όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει ως κίνητρο για να αποδείξει τη δυναμική του απέναντι σε έναν κυρίως ανταγωνιστή στη διοργάνωση.

Bet Builder με Πόντοι Under 165.5 και Sasha Vezenkov Πόντοι 17+ σε απόδοση 2.63 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Ηoopfellas.gr για το Stoiximan Blog