Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ολυμπιακός - Ρεάλ με Βεζένκοφ στο 2.87


Ανάλυση, προγνωστικά και Super Ενισχυμένες Αποδόσεις για την τιτανομαχία Ολυμπιακού και Ρεάλ στο ΣΕΦ!

Οι «γαλαζοαίματοι» της Μαδρίτης έρχονται στο ΣΕΦ με στόχο να κρατηθούν μόνοι στην πρώτη θέση της διοργάνωσης. Όμως το γρήγορο τέμπο και η transition επίθεση του Ολυμπιακού μπορούν να βυθίσουν τη «Βασίλισσα» στο λιμάνι του Πειραιά.

Ντέρμπι κορυφής λοιπόν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει την πρωτοπόρο Ρεάλ , με στόχο να σκαρφαλώσει δίπλα της, στο Νο1 της βαθμολογίας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο έχει σημαδεύσει η ελληνική ομάδα, η οποία παραδοσιακά προσφέρει πολύ δύσκολες στιγμές στους Μαδριλένους στον Πειραιά. Παράλληλα μιλάμε για το «ματς της αγωνιστικής». Ένα ντέρμπι με μεγάλη ιστορία ανάμεσα σε δύο ομάδες με τους κορυφαίους δείκτες αξιολόγησης φέτος στη διοργάνωση.

Super Ενισχυμένες: Περισσότερα Ριμπάουντ στον Αγώνα - Sasha Vezenkov στο 2.87 από 2.12

Χτίζοντας την επόμενη μεγάλη ομάδα

Η Ρεάλ διανύει μια περίοδο αναδόμησης ανανεώνοντας βασικά γρανάζια της μηχανής της με στόχο να δημιουργήσει έναν καινούργιο πυρήνα αθλητών, επάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί η ομάδα των επόμενων χρόνων. Οι Μαδριλένοι έχουν μια μοναδική ικανότητα να παραμένουν αγωνιστικά στην ελίτ ακόμα και σε χρονιές που επιχειρούν rebuilding (έστω μερικό). Aυτό αποδεικνύει τις γερές βάσεις του προγράμματος που εγκατέστησε στη Μαδρίτη ο Πάμπλο Λάσο αλλά και τη μεθοδικότητα που διακρίνει τον οργανισμό, ο οποίος βέβαια έχει τη δυνατότητα να προσελκύει διαχρονικά το καλύτερο ταλέντο εκεί έξω.

Η Ρεάλ έφερε νέο αίμα στο WiZink Center, αφού φυσικά είχε ήδη ανεβάσει τον Τσους Ματέο σε ρόλο Head Coach στη μεγαλύτερη δομική αλλαγή του τμήματος τα τελευταία χρόνια. Δίπλα στον κορμό των βετεράνων και στο γαλλικό δίδυμο Yabusele-Poirier πρόσθεσε τον shooting-Big Πετρ Κορνελί και το πλούσιο επιθετικό ταλέντο των Μούσα-Χεζόνια.  Ο Βόσνιος γκαρντ (15.5 πόντοι με 40% στα τρίποντα και 2.7 τελικές πάσες) ανταποκρίνεται αρκετά καλά μέχρι τώρα ως μια από τις βασικές επιλογής της επίθεσης όντας σταθερά παραγωγικός με υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας. Στο πρόσωπο του η Ρεάλ βλέπει μια διάδοχη κατάσταση του Ρούντι Φερνάντεθ, με έναν περιφερειακό που όμως παίζει περισσότερο με τη μπάλα στα χέρια (στο ξεκίνημα της σεζόν ανέβηκε και στον «άσσο» λόγω των απουσιών της ομάδας). Ο Χεζόνια έρχεται από τον πάγκο (μιας και μπροστά του βρίσκεται το «τανκ» Ντεκ, μιας από τις σταθερές του αγωνιστικού προφίλ της Ρεάλ) και η βελτίωση στο shot selection του είναι ορατή μιας και στη Μαδρίτη δεν υπάρχει η πολυτέλεια του να σπαταλήσει προσπάθειες.

Bet Builder με Dzanan Musa Πόντοι 13+ και Sasha Vezenkov Πόντοι 16+ σε απόδοση 2.33 στη Stoiximan

Συνολικά, χωρίς να θέλξουν, οι Μαδριλένοι παίζουν το γνωστό τους -πολύ αποτελεσματικό- μπάσκετ «τρέχοντας» τη Νο1 άμυνα της διοργάνωσης και την τρίτη πιο αποτελεσματική επίθεση παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο δημιουργικοί αλλά και φονικοί σε επίπεδο κυρίως δημιουργών. Όταν τα πράγματα σκουραίνουν και ο Ματέο χρειάζεται χειρουργική εκτέλεση των λεπτομερειών στις τελευταίες κατοχές ενός κλειστού ματς, η μπάλα ακόμα πηγαίνει στα χέρια του Γιούλ. Ο απογαλακτισμός από τον μεγάλο ηγέτη είναι ένας από τους βασικούς στόχους της «Βασίλισσας» στην παρούσα φάση.

Κατήφορος

Ο κόουτς Ματέο προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα για να συνδυάσει με συμβατό τρόπο δεξιότητες και να ξετυλίξει σωστά το κουβάρι του rotation στο backcourt. Ξεκινάει τον δυναμικό Αμπάλντε δίπλα στον Γκος, προσθέτει μια επιθετική ένεση με τον Κοζέρ και φέρνει σταδιακά τα βαριά χαρτιά του από τον πάγκο. Η δύναμη της Ρεάλ βέβαια βρίσκεται στη γραμμή ψηλών όπου η ποιότητα της πρώτης τετράδας  δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ρόστερ της διοργάνωσης.

Η Ρεάλ είναι η πιο δυνατή ομάδα της λίγκας στο κομμάτι του ριμπάουντ, αμύνεται εξαιρετικά απέναντι στους αντίπαλους χειριστές στα Pick & Rolls και ξεδιπλώνει αποτελεσματικά τις περιστροφές στο σετ παιχνίδι. Το μελανό σημείο της στα μετόπισθεν εντοπίζεται στο transition παιχνίδι. Και εκεί ακριβώς πρέπει να χτυπήσει ο Ολυμπιακός. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα βασικά όπλα της καλύτερης επίθεσης της φετινής διοργάνωσης. Σημειώστε ότι το σύνολο του κόουτς Ματέο έχει την πιο αδύναμη transition άμυνα στην Ευρωλίγκα (1.303 πόντους/κατοχή) μετά τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός θα πιέσει ψηλά τους Μαδριλένους με στόχο να τους στερήσει  χρόνο από την διαδικασία ανάπτυξης τους και με όπλο την παρουσία των Ουόκαπ-Παπανικολάου αλλά και τη συνέπεια στο αμυντικό ριμπάουντ θα προσπαθήσει να στρώσει το χαλί του ανοιχτού γηπέδου όπου το δίδυμο Βεζένκοφ-ΜακΚίσικ μπορεί να κάνει τη δουλειά. Η επίθεση της Ρεάλ βασίζεται στις συνεργασίες και οι γηπεδούχοι θα πρέπει να δουλέψουν αρκετά μακριά από τη μπάλα αλλά και σε απόσταση μιας πάσας στο αμυντικό κομμάτι για να την αποτρέψουν από το να βρει ροή. Ξεκινώντας λοιπόν από τα μετόπισθεν, οι ερυθρόλευκοι μπορούν να ανοίξουν τον ρυθμό, εξωθώντας την ισπανική ομάδα στην «κατηφόρα» του ΣΕΦ, την οποία βίωσαν ουκ ολίγοι αντίπαλοι φέτος.

Μια δεύτερη αδυναμία των Ισπανών εντοπίζεται στην Post up άμυνα όπου με παθητικό 1.090 πόντους/κατοχή βρίσκονται στην τελευταία θέση της λίγκας. Μοιάζει ως έκπληξη λόγω της παρουσίας του Ταβάρες όμως η απάντηση είναι μάλλον απλή. Οι αντίπαλες επιθέσεις δεν ποστάρουν επάνω στον «γίγαντα» της Ρεάλ. Το νούμερο αυτό έχει διαμορφωθεί καταγράφοντας Post up-καταστάσεις από άλλες θέσεις, την ώρα που (συνήθως) ένας shooting-ψηλός κρατάει τον σέντερ της Ρεάλ μακριά από τη Help side. O Oλυμπιακός έχει αποδείξει ότι μπορεί σκοράρει απέναντι στον ψηλό της «Βασίλισσας», χρησιμοποιώντας τα σκριν του Φαλ μακριά από τη μπάλα για να ανοίξει διαδρόμους στον χειριστή (ο Ουόκαπ ήταν αποτελεσματικός σε αυτές τις PnR-καταστάσεις).

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μια μάχη που θα στρέψει τους προβολείς της μπασκετικής Ευρώπης στο Φάληρο. Η Ρεάλ δεν βρίσκεται τυχαία στο Νο1. Διαθέτει ένα πολύ συμπαγές σύνολο και ένα ρόστερ με τεράστιο ποιοτικό βάθος. Στο παιχνίδι της όμως διακρίνονται και αδυναμίες, οι οποίες φάνηκαν ξεκάθαρα στα εκτός έδρας ματς της στο Κάουνας και στη Βιτόρια, τον τελευταίο μήνα. Ο Ολυμπιακός μπορεί να ματσάρει την ισπανική ομάδα, επιβάλλοντας τα «θέλω» του με όπλο το physicality και την εξαιρετικής ροής επίθεση του, μετακινώντας μεθοδικά την αναμέτρηση στο «ανοιχτό γήπεδο», εκεί όπου το μέγεθος των Μαδριλένων δεν αποτελεί το ίδιο σημαντικό παράγοντα.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -2.5 σε και Thomas Walkup Πόντοι 6+ σε απόδοση στη Stoiximan 2.81 στη Stoiximan


Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog.