Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Στο μοναστήρι της Παναγίας η ΑΕΛ


Είναι παράδοση στην προετοιμασία της ΑΕΛ να αφιερώνει λίγες ώρες από τις πολυήμερες προπονήσεις της στο Καρπενήσι, για να επισκεφτεί το μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας. Ο τεχνικός της ομάδας, Παναγιώτης Γκουτσίδης, έδωσε το απογευματινό ρεπό στο αγωνιστικό τμήμα και οργάνωσε την αποστολή, ενώ την αποστολή ακολούθησαν όσοι το επιθυμούσαν.

Οι άνθρωποι της ομάδας πήραν την ευχή των μοναχών και προσευχήθηκαν για να πετύχουν τους στόχους τους την φετινή σεζόν στην SuperLeague 2, που είναι η άνοδος στην μεγάλη κατηγορία.

Το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας είναι χτισμένο σε απόκρημνο βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 829 από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο που έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μ. Ασίας, αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ιδρύθηκε ανάμεσα στον 12ο και 14ο αι. Υπήρξε καταφύγιο αμάχων κατά την Τουρκοκρατία, ενώ εδώ νοσηλεύτηκε και ο Γ. Καραϊσκάκης. H μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944. Διαθέτει αγιογραφίες του 13ου και του 16ου αι. και βιβλιοθήκη πλούσια σε σημαντικά κειμήλια. Το Μουσείο της μονής Προυσού διαθέτει παλαιά εκκλησιαστικά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα του αγωνιστή της επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη. Εκεί βρίσκονται και τα «καραούλια» του Καραϊσκάκη πάνω από το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Είναι δύο πύργοι που οικοδομήθηκαν την περίοδο της Επανάστασης.

Εκεί μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα «πατήματα» της Παναγίας, στη θέση «Τύπωμα», γεωλογικούς σχηματισμούς που μοιάζουν με αποτυπώματα. Η παράδοση λέει ότι πρόκειται για ίχνη («πατήματα») που άφησε η Παναγία όταν ήρθε από την Προύσα.

Πηγή:  www.formedia.gr