Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Αυγενάκης: «Πρωτοφανής η φετινή χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού»


Η πειθαρχία και η μαχητικότητα των Ελλήνων αθλητών/τριών, που διακρίθηκαν στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στίβου, κολύμβησης, κωπηλασίας και γυμναστικής, αποτελούν παράδειγμα για όλη την ελληνική κοινωνία.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM” για την πρόσφατες επιτυχίες του ελληνικού ερασιτεχικού αθλητισμού.

 

Ο κ. Αυγενάκης έκανε εκτενή αναφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι η φετινή χρηματοδότηση είναι η μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια.

“Οι επιτυχίες των αθλητών μας γέμισαν συναισθήματα συγκίνησης, περηφάνιας και ευγνωμοσύνης. Αποτελούν παραδείγματα για όλη την ελληνική κοινωνία με την πειθαρχία, την μαχητικότητα και την προσήλωση στον στόχο τους”, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, προσθέτοντας ότι “δεν είναι μόνο οι αθλήτριες και οι αθλητές μας που πήραν χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια, είναι όλες οι αποστολές επιτυχημένες. Και με εκείνες και εκείνους που δεν ανέβηκαν στο βάθρο, αλλά διακρίθηκαν και βελτίωσαν τις επιδόσεις τους”.

 

Αναφερόμενος στην υποστήριξη της Κυβέρνησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων: “Ως Πολιτεία, με την αμέριστη στήριξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και σε κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας με τους αθλητές και όλη την αθλητική οικογένεια, συνδράμουμε συνεχώς στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού μας αθλητισμού”.

Απαρίθμησε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του (όρια θητειών και ηλικιών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών, εκπροσώπηση των αθλητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών, απελευθέρωση μεταγραφών από την ηλικία των 19 ετών, κατάργηση του ορίου των 35 ετών στα δελτία αθλητών στίβου, υποχρεωτική ανανέωση Κάρτας Υγείας κατ’ έτος, ενίσχυση του δρομικού κινήματος με τη διευκόλυνση φορέων να οργανώνουν δρομικά αγωνίσματα και ενίσχυση της καλλιέργειας κουλτούρας άθλησης στην κοινωνία) και στη συνέχεια, μιλώντας για το οικονομικό κομμάτι, έκανε λόγο για “πρωτοφανή χρηματοδότηση, καθώς φέτος επιχορηγήθηκε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός με τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

 

Με περισσότερα από 46 εκατ. ευρώ που κατανεμήθηκαν ως εξής: συνολικά 24 εκατ. ευρώ σε όλες τις Ομοσπονδίες, όταν πέρυσι, σε Ολυμπιακή χρονιά, είχαν δοθεί 17,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 37%). Τα 8,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν αποκλειστικά για τις Εθνικές Ομάδες. Περίπου 1 εκατ. ευρώ επιπλέον σε ΕΟΕ και ΕΠΕ για τις προΟλυμπιακές και προΠαραολυμπιακές ομάδες και άλλα 21,5 εκατ. ευρώ απευθείας στα ερασιτεχνικά σωματεία”.

Σε σχέση με το κομβικό ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως “κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη συνεχή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται -μόνο για τον στίβο- 66 έργα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, από τα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών”.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού παραδέχθηκε ότι “όλα αυτά δεν αρκούν. Δεν είμαι ευχαριστημένος και πασχίζουμε καθημερινά για τη βελτίωση σε όλους τους τομείς”. Και κατέληξε: “Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, σε αγωνιστικό επίπεδο κορυφής, αλλά και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όλων των αθλημάτων, ήταν, είναι και θα είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας”.

 

Πηγή: SDNA