Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Η «βασίλισσα του Πειραιά» Προοδευτική επέστρεψε στο Καρπενήσι

Μετά από 19 ολόκληρα χρόνια η Προοδευτική επέλεξε το Καρπενήσι για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Ο ιστορικός σύλλογος διαμένει στο Lecadin από την Τετάρτη 17 Αυγούστου και θα «χτίζεται» στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου έως τις 27 του μηνός.

Με προπονητή τον Καρδιτσιώτη Γιάννη Μάγγο, οι «βυσσινί» θα αγωνιστούν στη Super League 2 μετά από 15 αγωνιστικές περιόδους. Πέρυσι είχαν μια επιτυχημένη πορεία στη Γ΄ Εθνική, η οποία τους οδήγησε στην επίτευξη του στόχου της ανόδου. Ήδη η «Πρόο» έχει αγωνιστεί σε ένα φιλικό πριν την έλευση της στο Καρπενήσι, ενώ την Κυριακή (21/8) αντιμετωπίζει Λάρισα, με την οποία «συγκατοικεί» στο ίδιο κατάλυμα.  

Η Π.Α.Ε. Προοδευτική  Νεολαία είναι ελληνικό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο και αποτελεί τμήμα του αθλητικού συλλόγου «Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία». Έχει επίσημο έτος ίδρυσης το 1927, χρώματα το βυσσινί και το λευκό και έμβλημα το μυθικό πτηνό Φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του.

Αποτελεί το μακροβιότερο και πιο διακεκριμένο τμήμα του συλλόγου, καθώς και ένα από τα παλαιότερα επίσημα αναγνωρισμένα ποδοσφαιρικά σωματεία της Ελλάδας, με αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. 31. Χαρακτηριστικά του τμήματος είναι οι συμμετοχές (3) στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πριν τη θέσπιση της Α' Εθνικής κατηγορίας και η πολυετής συμμετοχή του στην Α' Εθνική κατηγορία (15) μετά την καθιέρωσή της, αποτελώντας μάλιστα ιδρυτικό της σωματείο τη σεζόν 1959-60  ενώ αξιόλογη είναι και η παρουσία του στο κύπελλο Ελλάδας, με 2 συμμετοχές στα ημιτελικά (1959-60, 1964-65) και 4 στα προημιτελικά (1963-64, 1965-66, 1982-83, 2003-04) της διοργάνωσης. Η περίοδος 2003-2004 ήταν η τελευταία της στην Α΄ Εθνική, ενώ κορυφαία θέση στην ιστορία της η 4η (1964-1965).

Από την αγωνιστική περίοδο 2022-23 θα αγωνίζεται στη Σούπερ Λιγκ 2, επιστρέφοντας ύστερα από 15 χρόνια στο πρωτάθλημα της δεύτερης τη τάξει εθνικής κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έδρα της ομάδας αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας, όπου διεξάγονται οι εντός έδρας αγώνες της και Πρόεδρος της ο Αντώνης Αραβαντινός.

 

19 χρόνια μετά (!)

Η Προοδευτική ήταν μαζί με τον Ιωνικό και τον Ακράτητο από τις πρώτες ομάδες που προπονήθηκαν στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου το καλοκαίρι του 2003. Προπονητής της ήταν τότε ο Σούλης Παπαδόπουλος, νυν τεχνικός της Παναχαϊκής. Στην ομάδα έχει επί σειρά ετών αγωνιστεί ο πρώην παίχτης του ΑΠΟΚ Βασίλης Βόγλης (Κατέγραψε τρεις συμμετοχές στη Β΄ Εθνική τη σαιζόν 2006-2007), νυν προπονητής του Ιπποκράτη.

Με Karpenisi Tours

Τη μετακίνηση του συλλόγου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Καρπενησίου έχει αναλάβει το Karpenisi Tours του Δημήτρη Κουτσούμπα.

 


Αρκετά νέα αποκτήματα


 

Οι καινούργιες μεταγραφές του συλλόγου είναι οι εξής: Ηλίας Καραργύρης (20χρονος τερματοφύλακας από τον Ολυμπιακό), Λευτέρης Αστράς (25χρονος τερματοφύλακας από τον Απόλλωνα Λάρισας), Κώστας Λαζαρίδης (20χρονος αμυντικός από τον Παναρκαδικό), Ντάνιαν Πάβλας (22χρονος διεθνής Πολωνός αμυντικός από την GSK Katowice), Άλκης Μαρκουπολιώτης (25χρονος αμυντικός από τον Ολυμπιακό Βόλου), Μανώλης Φαζός (27χρονος αμυντικός από τη Ξάνθη), Φώτης Πίκουλας (20χρονος μέσος από την Κ19 του Απόλλωνα Σμύρνης), Μάριος Τζανουλίνος (26χρονος μέσος από τη Δόξα Δράμας), Βασίλης Αγγελόπουλος (25χρονος μέσος από την Κηφισιά), Βαγγέλης Πίσσας (23χρονος μέσος από τον Φωστήρα), Γιώργος Νταβιώτης (24χρονος μέσος από τον Ατρόμητο), Δημήτρης Παντελίδης (31χρονος μέσος από τον Εθνικό), Μπάμπης Παυλίδης (31χρονος μέσος από την Καλαμάτα), Βασίλης Ευθυμίου (23χρονος μεσοεπιθετικός από τα Τρίκαλα), Αργύρης Μπρέμπος (25χρονος επιθετικός από το Αιγάλεω), Νίκος Γιαννιτσάνης (28χρονος επιθετικός από την Κηφισιά), Τζοναθαν Φλενσμποργκ (20χρονος Σουηδός επιθετικός από τον Αστέρα Βλαχιώτη) Γκουρζίντερ Σινγκ (25χρονος Ελληνοινδός επιθετικός από τον Διαγόρα) και Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης (22χρονος επιθετικός από τον ΟΦΗ).

Συνεχίζουν από το περυσινό ρόστερ οι: Γιάννης Ποτουρίδης (30χρονος αμυντικός), Βασίλης Αλεξίου (21χρονος αμυντικός), Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (21χρονος αμυντικός), Βασίλης Πατσατζόγλου (28χρονος αμυντικός),  Παρασκευάς Νομικός (21χρονος μέσος), Κώστας Μεγαρίτης (25χρονος μεσοεπιθετικός), Γιώργος Θεοδωρίδης (29χρονος μέσος) και Αντώνης Κυριαζής (24χρονος επιθετικός).

Στο περυσινό δυναμικό βρισκόταν και οι Ηλίας Μακρυωνίτης, Κώστας Χαλκίδης (Τερματοφύλακες), Δημήτρης Βοσνακίδης, Κυριάκος Δημακάκος, Θανάσης Τσουκαλάς (Αμυντικοί), Γιώργος Τσαφταρίδης, Σουλειμάν Όμο, Ανέστης Νάστος, Γιώργος Κατίδης, Κλόντιαν Γκίνο, Κώστας Παλάτσιος, Αλέν Εϊθαγκίρε, Αντώνης Γκόγκας (Μέσοι), Παύλος Μακρυγιάννης, Στέλιος Μακρίδης, Στέλιος Κρητικός, Αλέξανδρος Ραχήμ Αμπντέλ, Δημήτρης Τσιάβος, Παναγιώτης Νομικός και Κρίστιαν Παλ (Επιθετικοί)

Στην προετοιμασία συμμετέχουν τρεις υπό δοκιμή ποδοσφαιριστές. 

 

Ο Καρδιτσιώτης Μάγγος

Ο γνώριμος μας ικανότατος προπονητής Γιάννης Μάγγος συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία, αναλαμβάνοντας τον Μάιο και αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Αρναούτη. Ο 40χρονος έχει καθοδηγήσει τον Α.Ο. Καρδίτσας, τον Δωτιέα Αγιάς, την Αναγέννηση Καρδίτσας, τον Ο.Φ. Ιεράπετρας, την Τρίγλια, τον Απόλλωνα Λάρισας, την Α.Ε. Καραϊσκάκης και τον Φωστήρα. Διατέλσε επίσης βοηθός στην Αναγέννηση Καρδίτσας, στη Λάρισα, στη Νίκη Βόλου, στη Νέα Σαλαμίνα, στον Τύρναβο και γυμναστής σε: Βέροια και Εορδαϊκό. Υπήρξε ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής από το 2001 έως το 2005.

Το επιτελείο συμπληρώνουν οι: Σπύρος Πλακιάς (Βοηθός προπονητή και αναλυτής), Άκης Σαμιώτης (Υπεύθυνος φυσικής κατάστασης), Κώστας Καρατασάκης (Προπονητής τερματοφύλακας), Βύρων Ρότας (Εξωτερικός συνεργάτης-αναλυτής), ενώ ο Γρηγόρης Δράγαζης είναι Γενικός αρχηγός.

Γιατρός είναι ο Κώστας Φραγκόπουλος, φυσιοθεραπευτές οι: Φώτης Σωτηρίου και Βαγγέλης Παπαδόπουλος.

 


Άνοδος «Πρόο»

Μετά από 15 χρόνια επέστρεψε στη Super League 2 η ιστορική Προοδευτική. Αναδείχτηκε πρωταθλήτρια του 6ου Ομίλου της Γ΄ Εθνικής με 43 βαθμούς (12 νίκες-7 ισοπαλίες-1 ήττα και τέρματα 32-10), αφήνοντας κατά έναν βαθμό πίσω τον Εθνικό και δυο τον Πανελευσινιακό. Στα μπαράζ ανόδου αναδείχτηκε 2η με 10 πόντους (3 νίκες-1 ισοπαλία-2 ήττες και τέρματα 11-5), εξασφαλίζοντας ένα από τα «εισιτήρια» της ανόδου, μαζί με Παναχαϊκή, Αγροτικό Αστέρα και Μακεδονικό.

Στο τελευταίο παιχνίδι της σαιζόν (Νίκη 2-1 επί της Παναχαϊκής) έπαιξαν οι: Χαλκίδης, Αλεξίου (56' Τσαφταρίδης), Δημακάκος, Πατσατζόγλου, Νάστος, Μεγαρίτης (80' Παρασκευόπουλος), Κυριαζής, Ποτουρίδης (48' λ.τρ. Βοσνακίδης), Κρητικός (80' Γκόγκα),  Μακρυγιάννης (56' Ραχίμ), Ομο. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Αντώνης Κυριαζής.

 


Έπαιξε με ΑΕΚ

Στο πρώτο της φιλικό η Προοδευτική ηττήθηκε με 4-0 από την ΑΕΚ. Έπαιξαν οι: Αστράς, Αλεξίου, Παρασκευόπουλος, Ποτουρίδης,, Πατσατζόγλου, Παντελίδης, Μεγαρίτης, Πίσσας, Θεοδωρίδης, Ευθυμίου και Κυριαζής στην 11αδα, ενώ αλλαγές πέρασαν οι: Καραργύρης, Νταβιώτης, Σινγκ, Τζανουλίνος, Αγγελόπουλος, Μαρκοπουλιώτης, Γκαργκαλατζίδης, Παυλίδης και Γιαννιτσάνης. 

 


Άρχισε στη 1/8

Η πρώτη προπόνηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στη 1 Αυγούστου

 


Τα φιλικά



 

Οι Κορυδαλλιώτες θα αντιμετωπίσουν τη Λάρισα στις 21 Αυγούστου, την Παναχαϊκή στις 24 Αυγούστου και πιθανόν τη Μύκονο στις 26 του μηνός. Μετά το Καρπενήσι έχουν «κλειστεί» φιλικά με τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον Πανελευσινιακό, την Κηφισιά και τον Πανιώνιο.

 

Με Αραβαντινό ηγέτη

Ο Αντώνης Αραβαντινός είναι ο διοικητικός «ηγέτης» της Προοδευτικής, αναλαμβάνοντας την Προεδρία πριν από έναν χρόνο. Ο 61χρονος είναι στέλεχος της ελληνικής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας από το 1982. Σήμερα υπηρετεί ως αρχιφύλακας σε παράρτημα των φυλακών κορυδαλλού (Κ.Α.Υ.Φ), στην πορεία των χρόνων έχει διατελέσει αρχιφύλακας στις περισσότερες ελληνικές φυλακές. Ήταν πολλά χρόνια συνδικαλιστής με την ΠΑΣΚΕ και κατείχε τη θέση του υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων (παλαιότερα και για μεγάλο διάστημα του προέδρου) της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ).

 

 



















 

Ρεπορτάζ& Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος