Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Γιατί οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ προτιμούν εξωτερικό και όχι Ελλάδα;


Μόνο τρεις ομάδες από τις δεκατέσσερις της Σούπερ Λίγκας (Α’ Εθνικής) προτίμησαν να κάνουν προετοιμασία στην Ελλάδα κατά το φετινό καλοκαίρι. Όλες οι υπόλοιπες έβγαλαν διαβατήριο για το εξωτερικό.
 

Μεταξύ αυτών και ο ΠΑΣ Γιάννινα που από χθες είναι στη Warka της Πολωνίας. Στην Ελλάδα έμειναν μόνο Λεβαδειακός, Ιωνικός και Λαμία. Προτίμησαν για προετοιμασία αθλητικά κέντρα της χώρας μας. Ο Λεβαδειακός πήγε στο Καρπενήσι, αγαπημένος προορισμός του ΠΑΣ τα προηγούμενα χρόνια, από το 2013 μέχρι το 2020. Εκεί θα ανηφορίσει σε λίγες ημέρες και η Λαμία, καθώς η έναρξη της προετοιμασίας πήγε πιο πίσω λόγω συμμετοχής της ομάδας στα μπαράζ παραμονής με τη Βέροια. Ο Ιωνικός που πέρσι τα πήγε πολύ καλά, έκανε προετοιμασία στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας και σήμερα ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για το βραδινό φιλικό με τον Άρη.
Όλοι οι υπόλοιποι πήγαν ή θα πάνε εξωτερικό. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς προετοιμάστηκε στην Αυστρία και επέστρεψε στην Ελλάδα καθώς σε λίγο θα μπει στη μάχη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δύο Δικέφαλοι, ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου και ΑΕΚ του Αλμέιδα, είναι σε διαφορετικά αθλητικά κέντρα της Ολλανδίας. Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβις πήγε στην Αυστρία, δίπλα από το κέντρο που ήταν ο Ολυμπιακός, προς την πλευρά των Άλπεων. Στην Αυστρία έκανε προετοιμασία ο Άρης του Μούργος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σοχάο από 28 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου.
Από τις μικρομεσαίες ομάδες της κατηγορίας, ο ΠΑΣ Γιάννινα του Θανάση Στάικου βρίσκεται από χθες στο Κίελτσε της Πολωνίας. Τελευταία φορά που είχε κάνει προετοιμασία στο εξωτερικό ήταν το 1998 στην Ιταλία με προπονητή τον αείμνηστο Ανδρέα Μιχαλόπουλο. Ο Αστέρας Τρίπολης του Ηρακλή Μεταξά, αναχωρεί για την Κολωνία της Γερμανίας, εκεί που μένει η οικογένεια του κόουτς. Ο ΟΦΗ του Νιόπλια ξεκίνησε προπονήσεις στο Ηράκλειο, αλλά αύριο θα αναχωρήσει για το Όστερμπεργκ της Ολλανδίας, όπου σε αθλητικό κέντρο της περιοχής θα παραμείνει για δύο εβδομάδες. Ο Παναιτωλικός του Γιάννη Αναστασίου ξεκίνησε την προετοιμασία στο Αγρίνιο. Σήμερα αναχωρεί για την περιοχή Ζλάτιμπορ της Σερβίας όπου θα προπονείται μέχρι 26 Ιουλίου. Ο Βόλος του Όσβαλντ Τανσό ξεκίνησε τις προπονήσεις στο Πήλιο, αλλά από προχθές βρίσκεται για προετοιμασία στην Ολλανδία, όπου θα παραμείνει μέχρι 28 τρέχοντος μηνός. Τέλος ο Ατρόμητος του Κριν Κόλμαν από τις 12 Ιουλίου είναι για προετοιμασία στην Πορταριά του Πηλίου. Το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος θα κάνει στο Χορστ της Ολλανδίας από 23 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου.
Πριν από μερικά χρόνια, στα χρόνια των μνημονίων, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ομάδων έκαναν προετοιμασία στο Καρπενήσι, στο Πήλιο, στο Ελατοχώρι Πιερίας και στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας. Ειδικά στο Καρπενήσι, κατά την περίοδο αιχμής του Ιουλίου, οι μισές ομάδες της Σούπερ Λίγκας ήταν εκεί. Τώρα άρχισαν να πηγαίνουν περισσότερο στο εξωτερικό, είτε γιατί βελτιώθηκαν τα οικονομικά με τις επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ, τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά, είτε γιατί υπάρχουν πολλοί ξένοι προπονητές που θέλουν εξωτερικό. Ενδεχομένως να υπάρχουν και καλύτερα οικονομικά πακέτα προσφορών από αθλητικά κέντρα του εξωτερικού, που είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Το θέμα είναι ότι φεύγουν χρήματα από την Ελλάδα, σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης.

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (14/7/2022)
 
Πηγή: www.agon.gr