Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ο προπονητής από τον γειτονικό Τυμφρηστό που διαπρέπει στο Βέλγιο

 

 

 

 

 

 

 

 Μια συζήτηση με τον αξιόλογο προπονητή καλαθοσφαίρισης Πάνο Ρήγα, πρώην αντίπαλο των Ευρυτανικών ομάδων με τη Μούτα Δομοκού και τον Πρωτέα Λαμίας έχει πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κ. Ρήγας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαμένει στο Βέλγιο παραχώρησε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη σαιζόν που πέρασε με την ομάδα Henri-Chapelle, με την οποία μάλιστα κατέκτησε και τίτλο στην κατηγορία Κ14. Η καταγωγή του ελπιδοφόρου coach είναι από τον γειτονικό Τυμφρηστό.

 

Για τις εντυπώσεις στο Βέλγιο: «Μεσα σε μια εβδομαδα εγινε μεταφραση του διπλωματος και σε 10 μερες εγινε αναγνωριση. Πηρα κωδικο και μπορουσα νομιμα να κοουτσαρω. Εννοωντας νομιμα, κοουτσαρουν μονο οι διπλωματουχοι, οσοι δεν εχουν διπλωμα, πληρωνουν προστιμο 5 0ευρω. Εδώ  στελνεις βιογραφικα σε συλλογους που ενδιαφερονται και σε ενδιαφερουν, σε καλουν σε συνεντευξη να συζητησεις λεπτομερειες περι λειτουργιας,στοχων, φιλοσοφιας,ωραρια,χρηματα κτλ. Εντυπωση μου εχει κανει η νοοτροπια των συλλογων. Δεν υπαρχει η πιεση των πρωταθληματων και των νικων, πλην καποιων εξαιρεσεων χωρις όμως αυτό το πιεστικο ελληνικο στοιχειο των απολυσεων.

Όλα τα γηπεδα εχουν καφετεριες/μπαρ, οπου οι παιχτες και οι γονεις των ομαδων πινουν τον καφε/ ποτο τους και συζητουν ,πριν,μετα ή κατά την διαρκεια των ματς.

Υπαρχει τεραστια ευαισθησια στο θεμα των διαιτητων, δεν υπαρχουν εντονες διαμαρτυριες και σκηνες απειρου καλλους με υβρεολογια κτλ ειτε από την πλευρα των προπονητων ειτε των παιχτων. Υπαρχει αποβολη και τιμωρια χωρις διαπραγματευση. Για παραδειγμα σε ματς προημιτελικου  στο κυπελλο, μπηκα δυο μετρα εντος τερεν για διαμαρτυρια σε φαουλ αντιαθλητικο που δεν δόθηκε, πλησιαζοντας με φωνες τον διαιτητη. Αποτελεσμα; Αποβολη χωρις καμια προειδοποιηση και μια εβδοαμαδα μετα ελαβα το προστιμο 45 ευρω ταχυδρομικα…

Ο συλλογος μας διαθετει 16 ομαδες συνολο. 10 ομαδες αγοριων και ανδρων και 6 ομαδες κοριτσιων και γυναικων. Οι γονεις είναι ολοι ενεργοι ειτε σαν συνοδοι, ειτε στην γραμματεια ειτε στην διοικηση, βοηθουν στο μπαρ/μπουφε, και είναι παροντες σε προπονησεις και αγωνες σε οτιδηποτε χρειαστουμε. Οι συνδρομες είναι ετησιες και εδώ δεν εχει παιχνιδια του στυλ ‘’δεν σου δινω το δελτιο’’ κτλ…ανεξαρτήτως ηλικιας, εάν θελεις διαγραφεσαι τελος της σεζον και πας σε οποια ομαδα θελεις.»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Για το πως κύλησε η σαιζόν: «Η σαιζον ξεκινησε καπως μουδιασμενα λογω αποχης και κορονοϊού.  Με τα κοριτσια μας στην  2η τοπικη κατηγορια  υποβιβαστηκαμε,  αλλα με δεδομενο τον μεσο ορο ηλικιας 20 ετων, δεν το λες αποτυχημενη χρονια. Συλλεξαμε τεραστιες εμπειριες κοντρα σε πολύ δυνατες ομαδες, αλλα μας ελλειψε η εμπειρια να κλεισουμε επιτυχως καποια σημαντικα ματς παραμονης που χαθηκαν στον ποντο. Σιγουρα όμως θα πρωταγωνιστησουμε του χρονου.

Εδώ θελω  να σταθω σε κατι πολύ σημαντικο. Υπαρχουν ομαδες που παιζουν για παραδειγμα στην Γ΄ εθνικη και δανειζουν παιχτες  στην ομαδα του συλλογου που αγωνιζωνται στο Β΄ τοπικο, ανδρικο και γυναικειο, δηλαδη εως 2 κατηγοριες διαφορα και  μονο σε παιχτες εως κατω των 21 ετων !!

Με τα αγορια μας στο κατω των 14 ετων πρωταθλημα, φτασαμε εως τον προημιτελικο του κυπελλου ,αρκετα μακρια και περαν των προσδοκιων. Αυτό ηταν που μας εδωσε και ένα πλεονεκτημα στο πρωταθλημα. Τα εξτρα παιχνιδια νοκ αουτ που μας δυναμωσαν και μας εδωσαν αυτοπεποιθηση. Στο πρωταθλημα τερματισαμε πρωτοι και αηττητοι, με την καλυτερη αμυνα στην κατηγορια.

Επειτα ακολουθησαν αγωνες μπαραζ για τον υπερ-πρωταθλητη απεναντι στους πρωτους των αλλων ομιλων. Στον ημιτελικο κερδισαμε μια δυνατοτερη ομαδα με 2 ποντους, σε ένα ματς θριλερ και ένα ματς που μας ειχαν πριν το ματς χαμενους…Νικησαμε έναν αντιπαλο με μεσο ορο 94 ποντων στους 52…Ο τελικος ηταν λιγοτερο δυσκολος και καταφεραμε κατι για πρωτη φορα στην ιστορια του συλλογου, να στεφθουμε υπερ-πρωταθλητες, σε μια ομορφη ατμοσφαιρα, χωρις παρατραγουδα και φασαριες, σε κλιμα γιορτινο

 

Για το επίπεδο της Βελγικού μπάσκετ: «Το επίπεδο εδώ στις μικρες ηλικιες είναι ξεκαθαρα καλυτερο. Και αυτό γιατι τα παιδια είναι σχεδον δεδομενο ότι ξεκινουν γυρω στα 5-6-7 χρονων το πολύ και παραμενουν στο αθλημα. Δεν εχει σταματαω ξεκιναω. Δεν εχει απουσιες λογω διαβασματων ή φροντιστηριων εως τα 17-18 χρονων. Πολλα παιδια που ξεχωριζουν παιζουν σε δυο ομαδες, πχ στο κατω των 10 και στο κατω των 12 λιγο λιγοτερο. Πραγμα που σημαινει παραπανω προπονησεις και αγωνες. Παρομοια και στις μεγαλυτερες ηλικιες.

Επισης εδώ υπαρχουν 3 κατηγοριες,στις μικρες ηλικιες: Provincial(τοπικη), Elites, και Regional (Όλο το Bελγιο) . Στων ανδρων/γυναικων εχει 4 τοπικες, 2 ημιεπαγγελματικες και 3 εθνικες κατηγοριες. Εδώ να τονισω πως τακτικα και σε αντιληψη παιχνιδιου, το επιπεδο είναι χαμηλοτερο εως και την 2η  ημιεπαγγελματικη κατηγορια.

Εδώ εκμεταλευομαστε ολο το καλενταρι. Παραδειγμα, πολλα φιλικα  και τουρνουα πριν το ξεκινημα του πρωταθληματος, και φιλικα σε σαββατοκυριακα που εχουμε ρεπο, εάν είναι δυνατον.

Σημαντικοτατο για τα παιδια είναι και τα καμπ στις διακοπες των γιορτων Χριστουγεννα, Καρναβαλι, Πασχα, και Halloween, Διοργανονωνται καμπ σε ολη την διαρκεια των διακοπων, εδω δηλαδη 2 εβδομαδων κυριως, διαρκειας από τις 08.30 το πρωι εως τις 16.30 το απογευμα με διαλλειμα φαγητου/ξεκουρασης. Όλα με προπονητικο στοχο, τη βελτιωση των παιδιων σε διαφορα βασικα η ομαδικα στοιχεια, αναλογως τα γκρουπ και τις αναγκες των παιχτων. Και παντα οι χρονιες κλεινουν(τουλαχιστον στον συλλογο μας) με τουρνουα και καλεσμενες ομαδες από άλλες χωρες όπως Ολανδια-Γερμανια-Λουξεμβουργο-Γαλλια

 

Για τα πλάνα του την επόμενη περίοδο: « Δεδομενου της φετινης επιτυχιας και των σχεσεων που δημιουργηθηκαν μεταξυ παιχτων, γονιων και διοικησης, με το ελευθερο να δουλεψω όπως θελω εγω, θα μεινω στον συλλογο.

Αν και ειχα προτασεις για παραπανω κατηγορια, προτιμησα να μεινω εδώ που με αγαπουν και με εμπιστευτηκαν, από το να κυνηγησω κατι υψηλοτερα,με αγνωστους. Εκτος αυτου, θεωρω πως κάθε πραγμα στον καιρο του, όταν θα ειμαι ετοιμος θα κανω το βημα παραπανω. Προς το παόων βρισκομαι και εγω σε κατασταση εξελιξης και προσαρμογης σε άλλη κουλτουρα και νοοτροπια και κυριως στο θεμα της γλωσσας.  Σε ευχαριστω παρα πολύ και παλι για την συνεντευξη,σου ευχομαι καλη συνεχεια στο δυσκολο εργο της δημοσιογραφιας και ελπιζω το καλοκαιρι να τα πουμε από κοντα.»

 





Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος