Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του 2022


Ανοίγει και πάλι από σήμερα το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου τα ερασιτεχνικά σωματεία που διαθέτουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση να υποβάλουν τις αιτήσεις εγγραφής τους για το 2022. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο κύκλους. Αρχικά, ως τις 15 Απριλίου, θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις από σωματεία που δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του 2021, αλλά και για όσα εγγεγραμμένα σωματεία επιθυμούν να προσθέσουν επιπλέον αθλήματα. Σε περίπτωση ελλιπούς δήλωσης, η προθεσμία συμπλήρωσης ή/και διόρθωσης λήγει στις 15 Ιουνίου. Η αξιολόγηση των αιτήσεων εγγραφής του α΄ κύκλου θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου.

Τα 4.808 σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο για το 2021, έχουν προθεσμία ως τις 31/7 να υποβάλουν αίτηση επικαιροποίησης των στοιχείων τους. Αν κάποιο σωματείο δεν καταθέσει εμπρόθεσμα την αίτηση, διαγράφεται αυτεπάγγελτα από το Μητρώο για το άθλημα ή τα αθλήματα που καλλιεργεί και για τα οποία δεν υπέβαλε αίτηση επικαιροποίησης. Για σωματεία που ιδρύθηκαν πρόσφατα και είναι νέα μέλη των Ομοσπονδιών τους, οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλονται ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η 30η Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για συμπλήρωση ή/και διόρθωση ελλιπών αιτήσεων, καθώς και η προθεσμία ολοκλήρωσης εγγραφής για όσα σωματεία δεν κατάφεραν να εγγραφούν κατά τον α΄ κύκλο.

«Δίνουμε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τη δυνατότητα, σε κάθε ερασιτεχνικό σωματείο της χώρας μας, που δεν είναι ακόμα εγγεγραμμένο στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του Υφυπουργείου, να τακτοποιηθεί, να νοικοκυρευτεί και να συμπεριλαμβάνεται νόμιμα στη μεγάλη αθλητική οικογένεια της χώρας. Να στηρίζεται οικονομικά από την ετήσια χρηματοδότηση μέσω του Στοιχήματος, που για πρώτη φορά θεσπίσαμε ως Κυβέρνηση, να χρησιμοποιεί τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Πολιτεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, να ψηφίζει ως μέλος της Ομοσπονδίας του, να συμμετέχει στα πρωταθλήματα» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και συμπλήρωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, διότι μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του “Μητρώου Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων” έχει ήδη εγγραφεί, όπως υπολογίζουμε, το 70% των όντως λειτουργούντων ερασιτεχνικών σωματείων της χώρας μας και αισιοδοξώ ότι έως το καλοκαίρι, σ’ αυτή την 3η χρονιά εφαρμογής του, θα εγγραφεί το σύνολό τους. Παρά τις ακατανόητες αντιδράσεις ορισμένων στο ξεκίνημα του εγχειρήματος και τις αστείες κατηγορίες περί “σκοπιμοτήτων”, η αθλητική οικογένεια αντιλήφθηκε γρήγορα τη χρησιμότητα του Μητρώου, την ανάγκη να μπει τάξη στο άναρχο τοπίο και το αγκάλιασε θερμά. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, καθώς και τις υπηρεσίες του Υφυπουργείου που ανταποκρίνονται καθημερινά σ’ αυτό το δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα»


Ακολουθούν μερικές πολύ σημαντικές επισημάνσεις:

1. Σημαντικές Ημερομηνίες:

· Για σωματεία μη εγγεγραμμένα στο Μητρώο 2021 (που πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο μέχρι 31/7/2022) : Ολοκλήρωση υποβολής αίτησης έως 15/4/2022

· Για εγγεγραμμένα σωματεία στο Μητρώο 2021 που θέλουν να προσθέσουν άθλημα στο Μητρώο: Ολοκλήρωση υποβολής αίτησης έως 15/4/2022

· Για σωματεία εγγεγραμμένα στο Μητρώο 2021: Υποχρεωτικά ολοκλήρωση υποβολής αίτησης έως 31/7/2022

· Για σωματεία μη εγγεγραμμένα στο Μητρώο 2021 που είναι νέα Μέλη Ομοσπονδιών: ολοκλήρωση υποβολής αίτησης έως 30/9/2022

2. Αλλαγές σε σχέση με την περσινή αίτηση:

I. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: Θα πρέπει να επιλέξετε την κατηγορία του εγγράφου αναγνώρισης και ν’ ανεβάσετε το σχετικό αρχείο.

II. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Αμοιβή 250 ευρώ μικτά (μηνιαίως). Το πόσο αυτό θα πρέπει ν΄ αναγράφεται στα δικαιολογητικά που υποβάλλετε. Η ελεγχόμενη περίοδος είναι από 1-8-2021 έως και 31-7-2022 και θα πρέπει οι συμβάσεις του/των προπονητή/των να καλύπτει/ουν τουλάχιστον 6 μήνες ( 180 ημέρες).

III. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Οικονομικός Προϋπολογισμός 2022 και Οικονομικός Απολογισμός 2021 : θα πρέπει να συμπληρωθούν οι νέοι κωδικοί εσόδων και εξόδων που συνδέονται με την χρηματοδότηση από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ. ‘Όσοι φορείς έλαβαν χρηματοδότηση από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ θα πρέπει να την εμφανίζουν στον απολογισμό του 2021. Για το ποσό της χρηματοδότησης από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ απαιτείται και Ειδικός Απολογισμός ο οποίος θα ζητηθεί στην αίτηση.

Πηγή:  analitis.gr